Produkt: Assos T.campionissimo_S7 kort selebukse

Veiledende pris: 3499,-

Annonse

Størrelse testet: M

www.assos.com

lknorge.no

Sjekk også billedgalleriet nederst i omtalen!

Bakgrunn

Assos kastet med brask og bram ut sine tre S5-bukser Uno, Mille og 13 fredag den 13. desember 2013, og introduserte fire arvtagere i sin nye buksefamilie S7: Neopro erstattet Uno som innstegsbukse, Équipe kom inn som den nye ritt- og treningsbuksen, den benslanke Cento erstattet den særdeles romslige Mille som langdistansebukse, og toppmodellen 13 fikk Campionissimo som arvtaker. Det skulle være kjent at Assos er svært glade i tallet 13, men nå er de inni en periode der 13-tallet ikke blir brukt på noe plagg i sortimentet. Campionissimo var navnet på den aller første Assosbuksen, og har også blitt brukt som samlebegrep på de fleste plaggene som kom til under den seks år lange S5-perioden. S7 for damer kommer til neste år om alt går som det skal. Imens er det S5 som gjelder, og det finnes to nivåer: Lady, og 13 Lady.

Men tilbake til Mesternes mester: 3500 kroner for en sykkelbukse er hysterisk dyrt. 13-buksen (T.FI 13_S5 for å være presis) var allerede sviende dyr med sine 2500,-, men vi snakker om et prishopp for toppbuksen på 40%. Stivt!

Konstruksjon

Det er naturlig å sammenlikne buksen med T.FI 13_S5 som har blitt omtalt i bladet Landevei tidligere, og den nettomtalte T.équipe_S7.

Vi tar det den har til felles med 13-buksen først:
Puten er todelt. Den støtabsorberende delen er sydd fast for seg, og delen som skal dempe friksjon er sydd fast for seg. Man ser tydelig sømbaner for begge på hovedbildet i omtalen.

Men Campionissimo er forøvrig tydelig en S7-bukse, og man kjenner igjen mye fra Équipe. Lårelastikken er bred, men ikke superbred og halvveis dopet med silikon slik enkelte andre produsenters bukser er for tiden. Den har silikonstriper som skal hjelpe til med å holde kne- og benvarmere på plass og hindre buksen fra å gli oppover på låret.

Selve buksebeina er gjort av ett stykke tøy per ben. Det er ingen søm foran på låret. Området omkring buk og genitalier har to paneler, og disse fire panelene møtes i et punkt like bak scrotum. Ryggen har et eget panel, og øverst på dette er selene montert. Selene, som er svært stabile og holder seg flate, delvis ved hjelp av stabilisatorer i gummi like under kragebeina, går svært bredt over brystet, og er montert ute ved hoftekammene. 
Puten har ingen sømmer på sidene hvor det gnisses mest, bare foran og bak. 

Men ting er ulikt også:
Tekstilet på Campionissimo er ikke strikket, slik all annen spandex Assos kjenner til er, men vevd. Assos sier at det neppe er like slitesterkt som de som er brukt i de andre S7-buksene. Tekstilet som dekker buk og genitalier er luftigere enn det som brukes på Èquipe, og der ryggpanelet på Équipe er ganske enkelt sykkeltrøyestoff kantet med et enkelt bånd er kantene på Campionissimo langt bredere.

Puten er et avsnitt for seg. Den er som nevnt todelt, og støtputene er sydd direkte til buksebena slik de var på 13-buksen. De strekker seg framover til et par cm foran punktet der de fire sømmene til hovedpanelene møtes, og akkurat i det punktet er det temmelig travelt. På puten som ligger mot huden finner man det eneste stedet på buksen hvor det faktisk står Campionissimo. Man finner også puteprodusent Cytechs logo der. Det var i sin tid Assos og Cytech som utviklet den første elastiske puten, det såkalte Elastic Interface. Den er festet med fem sømmer til buksebena og bukstykkene: Én over toppen og hjørnene foran, en på hver side foran, og en på hver side bak. Det er altså hull tvers igjennom fra side til side under innerputen, og Assos kaller det for Golden gate. Bakerst er puten ikke sydd fast til buksebeina, men til et stykke tekstil som så er sydd fast til buksebenas søm. Assos kaller det Rear Terminal. Innerputen har også det nye omtalte KuKu Penthouse. Det er altså skåret et hull til bjeller og snopp, og sydd på et tynt, mykt og elastisk tekstil over det. Dersom du nå har assosiasjoner (Pling!) til Frank Zappas mer vovede tekster er du unnskyldt.

Buksen kommer med bling. Gull-A på rompa, gullbånd på det ene låret, og den ene selestabilisatoren/brilleholderen er merket "For Zegho Eyewear", dvs. Assos' egne briller. Deler av Landeveis redaksjon mener at det er å dra den for langt.

I bruk

Første gang man tar på seg en Campionissimobukse i riktig størrelse vil man tro den er for liten. Hovedtekstilet virker litt hardt, nesten papiraktig, og man kan ikke unngå å legge merke til at systuen kan sine saker. Man lirker og lurer buksene på plass, får selene over skuldrene, registrerer at ryggpanelet er fastere i lengderetningen enn på en Équipe, og sjekker sykkelposisjonen. Den passer oss rett og slett som ingen andre bukser vi har prøvd, og den har også markant mer kompresjon enn både 13- og Équipebuksene. Benlengden er akkurat riktig, hverken for lang eller for kort.

Linningen er lav og elastisk, og man kan gjøre små toalettbesøk uten å brette seg dobbelt. Kjekt. Den brede plasseringen av selene hjelper også til med følelsen av uhindrede magadrag. Det mye omtalte penisfutteralet virker utmerket, og sammenliknet med Èquipe-buksen og andre er følelsen av ikke noe i området i forkant av og foran sittebena påtakelig. Vi har ikke prøvd sykkelbukser som presser mindre samtidig som de sitter så nært i dette området. Vi har på den annen side heller aldri prøvd sykkelbukser som fått oss til å se like velutstyrte ut. Tenk ballettdansersusp. 

Første tur forløp imidlertid ikke uten bekymringer. Punktet bak scrotum hvor de fire sømmene møtes var særdeles følbart, faktisk så mye at vi tok kontakt med importøren som tok med bilder til Assos slik at de kunne sjekke at buksen var sydd etter spesifikasjon. Det var den, og etter første vask har vi ikke tenkt noe mer på det ømme punktet. Buksen trenger etter vår erfaring rett og slett innsykling. Den støtdempende delen av puten er en presis affære. Sitter du oppreist eller mer enn vanlig skjevt på sadelen kan det være at buksen ikke er for deg. Den synes rett og slett å være laget for ryttere med god og skavankfri form på sykkelen.

De enslige sømbanene som går bak på lårene og møtes i hoftehøyde merker vi ikke, og det er stadig like herlig å slippe sømmer foran. Våre silikonbåndfrie knevarmere holdes pent på plass også. Det er på en måte ikke en bukse for dagene der man trenger benvarmere dette her.

I vår omtale av Équipe-buksen sa vi at den var like god som gamle 13. Campionissimo legger i tillegg til en enda bedre pute enn 13, og en enda mer forfinet passform enn Équipe.

Oppsummert

Assos T.campionissimo_S7 er en svindyr bukse av høyeste kvalitet med fantastisk snitt og komfortnivå. Den er ikke en hverdagsbukse, og heller ikke en bukse for alle, slik en Ferrari ikke er en hverdagsbil for alle. Den har, til tross for at den er svart og fin slik sykkelbukser skal være, en blingfaktor over seg som ikke er i alles smak. Om innkjøpet av den beste buksen Assos har å tilby kan forsvares eller ikke blir opp til den enkelte. Prisen er bortimot det dobbelte av en T.équipe_S7, og det er ikke sikkert at den vil vare like lenge. Men å sykle i den er vidunderlig.

+ - + - +

+ Oser eksklusivitet og kvalitetsarbeid, særdeles komfortabel, racingrettet snitt, superb pute, smart seleløsning

- Hundedyr, ikke for alle