Etter at lagtempo for profflag ble en del av VM-kalenderen i 2012, har det kun vært to lag som har vunnet: BMC og Quickstep.

BMC så ut til å ha hevd også i Bergen, men alt skulle endre seg de siste fire kilometrene.

Annonse

Derfa og inn kunne en lett se at Team Sunweb hadde høyere fart.

For Team Sunweb ledet nemlig aldri før de kom til mål. Først da de krysset målstreken gikk det opp for publikum hvor bra de hadde disponert, fra toppen av Birkenesbakken og til mål hadde de kjørt fortest av alle.

Og akkurat det var det få som hadde sett for seg på forhånd.

– Vi visste vi gjorde et bra resultat, men vi fikk ingen differanser på øret. Vi så det på skjermen at vi slo Team Sky, og det var overraskende, men at vi skulle slå BMC også, det var bare utrolig, sa Tom Dumoulin til UCI fra Hot Seat.

Trolig hadde Team Sunweb, anført av nevnte Giro-vinner Tom Dumoulin og grønntrøyevinner Michael Matthews, tatt i mot gode råd fra damelaget som vant disiplinen tidligere på dagen.

– Det er crazy! Først damene, så oss, det er crazy! Laget var veldig homogent i dag. Normalt sett er jeg den beste temporytteren på papiret, men i dag var vi like og utfylte vi hverandre helt til mål. Vi prøvde å holde det samlet over bakkene, og det klarte vi akkurat. Vi bare fløy avgårde.

Nok en gang var det den kuperte løypen, en av de mest tekniske og krevende løypene som har vært på lagtempoprogrammet noensinne, som ga de noe overraskende utslagene.

SKUFFELSE FOR SKY

– Han er her i dag for å betale for hjelpen han har fått i Touren og Vueltaen, smilte polsk mester på tempo, Michal Kwiatkowski før start.

Han siktet selvfølgelig til Chris Froome, hvis tempoegenskaper ble sett på som den siste brikken som skulle sørge for gull til det britiske laget. Team Sky har en bronse fra tidligere av, og alt annet enn gull ville være et nederlag.

Sky åpnet med bestetid etter 10,5 kilometer, men derfra og inn gikk klokka for fort. I tillegg slet Geraint Thomas med traséen.

Det var ikke helt det vi håpet på. Geraint Thomas hadde ikke den beste dagen, og vi kunne ikke vente på han i bakken. Vi åpnet kanskje litt for hardt, men bortsett fra det gjorde vi ingen store feil. Nå ble det bronse da, konkluderte sportsdirektør Gabriel Rasch, på sedvanlig vis.

Sky syklet med hjertet utenpå drakten den siste mila, men med fire i stedet for fem mann, ble det fort tungt.

– Vi savnet en motor på slutten der. Jeg tror ikke vi tok ut feil lag, Thomas hadde nok bare ikke dagen, la Rasch til.

DEN NORSKE DUELLEN

Fem kontinentallag skal bli til tre, Team Sparebanken Sør og Team fixit.no blir lagt ned etter denne sesongen. Lagtemporittet er faktisk det aller siste rittet for dem begge.

Særlig for Team fixit.no er avslutningen vemodig, laget har hatt base i Bergen i hele sin levetid.

I tillegg til de to overnevnte, stilte også Norges beste lag, Joker-Icopal, samt nykomlingene i Uno-X – Hydrogen til start.

Sparebanken Sør, anført av tempo-esset Andreas Vangstad, trakk det korteste strået av de norske lagene, og endte helt sist av alle lagene, med fixit.no og Uno-X – Hydrogen på plassen over. Det skilte bare 20 sekunder mellom de tre lagene, mens Joker viste seg som det suverent sterkeste laget av de norske. De kom i mål hele to minutter foran Uno-X. 

PS: Fra Joker-Icopal opp til nærmeste World Tour-lag, Trek-Segafredo, skilte det 18 sekunder.

Resultater

1

Team Sunweb

0:47:50

 

2

BMC Racing Team

0:00:08

 

3

Team Sky

0:00:22

 

4

Quick-Step Floors

0:00:35

 

5

Orica-Scott

0:01:03

 

6

Movistar Team

0:01:19

 

7

Team LottoNL-Jumbo

0:01:20

 

8

CCC Sprandi Polkowice

0:01:44

 

9

Katusha-Alpecin

0:01:46

 

10

Bora-Hansgrohe

0:01:55

 

11

Astana Pro Team

0:02:16

 

12

Trek-Segafredo

0:02:50

 

13

Joker Icopal

0:03:08

 

14

Sangemini - MG. K Vis

0:05:02

 

15

Uno - X Hydrogen Development Team

0:05:10

 

16

Team Fixit.no

0:05:21

 

17

Team Sparebanken Sør

0:05:30