Thale Bjerk ble beste norske jente i dag, da hun klokket inn i en gruppe snaue fire minutter bak den overlegne vinneren.

Annonse

For det ble italiensk lekestue under mesterskapets første fellesstartøvelse i formiddag. Elena Pirrone gjorde nemlig som hun ville de siste 30 kilometrene. Den første nordiske medaljen gikk sekunder senere til danske Emma Jørgensen, som hentet hjem sølvet i spurten fra den lille gruppa.

Bak henne gjorde Letizia Paternoster dagen komplett for Italia, da un ble nummer tre over linjen.

– Det er helt utrolig, jeg er så glad! Dette er ikke enkelt, det er vanskelig å ta to gull i samme mesterskap, var den korte beskjeden gullvinneren fikk stotret sammen på engelsk til UCI.

Hard løype - teknisk for Norges sterkest

Juniorjentene var de første utøverne som skulle ut å kjempe om edelt metall i den harde bergensløypa. Der gikk det som forventet, det ble store luker og flere mindre grupper som skulle gjøre opp om seieren.

Blant jentene som var kjørt av teten var alle de norske unntatt Thale Bjerk, et stykke bak tetgruppen satt også europamesteren, Lorena Wiebes.

Bjerks løp ble desverre ødelagt av et teknisk uhell da rittet begynte å dra seg til:

– Det var beinhardt, og i bakkene ble det kjørt ordentlig. Det var kramper, oppkast og teknisk på runde tre, og det var da det sprakk opp ordentlig. Jeg sto hvert fall i 45 sekunder og prøvde å få på kjedet igjen. Det er kjipt det skjedde akkurat der, men det kan skje hvem som helst, men jeg må bare legge det bak meg å se fremover, sa hun etter målgang.

Tar du med deg erfaringen videre selv om det ikke gikk helt etter planen?
 Ja, det gjør jeg. Jeg føler meg fortsatt litt fersk på sykkelen, jeg har et år til som junior, og jeg ser fremover mot neste sesong.

Angrep nedover

I utforkjøringen ned laksebakken kom angrepet som skulle vise seg å holde helt til mål.

Gullvinneren fra temporittet, Elena Pirrone, var ikke redd for å kjøre i ensomhet også i dag.

Ut på den siste runden sørget hun og lagvenninene for at det var Italia som satt med kontrollen. Pirrone ble sittende med en ledelse på mellom 12 og 30 sekunder, og nølte aldri et sekund.

Ledelsen hun opparbeidet i utforangrepet skulle vise seg å være krevende å gjøre noe med. I den slake stigningen på vei opp til laksebakken var det slutt på nølingen. Derfra og inn satt Italia nærmest med full kontroll. 

I en liten tetgruppe bestående av 15 syklister, var det ingen som greide å komme med skikkelige angrep - med unntak av italienerne selv. De var nemlig ikke freidigere enn at de prøvde å splitte tetgruppen ytterligere, opp laksebakken.

Ved passering Fløybanen, et brosteinsparti som var blitt såpeglatt i regndrysset, var ledelsen fortsatt rundt 20 sekunder. De danske jentene tok ansvar for jakten, og ofret Caroline Bohe for å tette luken. Dog ble hun sittende helt alene og taue, neste jente i rekka var Letizia Paternoster - fra Italia.