25 mann og en stor rosa bil skaper oppsyn og det var meningen.

– Vi hadde en fantastisk tur over fjellet, og et spennende spurtoppgjør over målstreken i Bergen, like etter kvinnenes fellesstart, sier Ketil Tærum i Oslo Brann og redningsetat, som er en av ildsjelene for Bergensprosjektet til Brannmenn mot kreft.

Annonse

Saken fortsetter under

Brannmenn mot kreft - Vøringsfossen 2017 - Foto Brannmenn mot kreft 1400x655
STOR TROPP: Denne gjengen syklet fra Oslo til Bergen for å rekke fellesstartene i VM. Foto: Brannmenn mot kreft

STOR TROPP: Denne gjengen syklet fra Oslo til Bergen for å rekke fellesstartene i VM. Foto: Brannmenn mot kreft

Hvor mange syklet hele veien fra Oslo til Bergen?
– Vi var 25 syklende brannmenn fra Oslo, Nedre Romerike, Asker og Bærum, Stavanger, Gol, Mysen, Trondheim og  Valdres. Støtteapparatet besto av en rosa Brannbil, en lastebil og to Skoda’er. Disse hjalp oss med frakt av bagasje, blandet drikke, langet mat, hadde sykkelservice og sørget for sikker trafikkavvikling, da vi hadde radiokommunikasjon oss imellom.

Hvordan gikk turen dag for dag, og hvor slitsomt var det å sykle helt fra Oslo til Bergen?
– Torsdag 21. september syklet vi fra Smestad brannstasjon klokka 07.30. Vi hadde greit vær, men det ble en slitsom dag likevel med 246 kilometer, 3000 høydemeter og ni timer og 20 minutter på sykkelen. Vi syklet til Geilo, via Numedalen og Rødberg. De aller fleste syklet hele veien, men noen seter i følgebilen ble også benyttet.

Saken fortsetter under

Geilo-Ulvik - Oslo-Bergen 2017 - Foto Brannmenn mot kreft 1400x933
HEFTIG: Fredagens etappe ble en utfordring med grått og kaldt vær fra Geilo til Ulvik. Foto: Brannmenn mot kreft

HEFTIG: Fredagens etappe ble en utfordring med grått og kaldt vær fra Geilo til Ulvik. Foto: Brannmenn mot kreft

Fredagen var grå, våt og kald med bare en til to varmegrader på vei over fjellet til Ulvik, via Måbødalen og en bedre lunsj på Vøringsfossen hotell i Eidfjord. Denne dagen var det 120 kilometer og 1000 høydemeter på programmet, som vi gjorde unna på fire timer og 12 minutter.

Lørdagen syklet vi i nydelig vær og kort-kort over Granvin, Norheimsund og Tysse til Bergen. Det var 173 kilometer med 2000 høydemeter, og vi var inne på seks timer og 35 minutter.

Ulvik-Granvin -   Oslo-Bergen 2017 - Foto Brannmenn mot kreft 1200x688
SJARMØRETAPPEN: Lørdagens tur fra Ulvik til Bergen gikk i strålende vær, med god stemning og stor oppslutning om prosjektet. Foto: Brannmenn mot kreft

SJARMØRETAPPEN: Lørdagens tur fra Ulvik til Bergen gikk i strålende vær, med god stemning og stor oppslutning om prosjektet. Foto: Brannmenn mot kreft

Hva skjedde da dere kom til Bergen?
– Vi ble møtt av Bergen brannvesen, og loset trygt rett inn i VM-løypa, hvor vi syklet de siste tre kilometerne og spurtet i mål foran et fantastisk publikum som nettopp hadde sett damene komme i mål på sin fellesstart. Det var en opplevelse som ga skikkelig gåsehud. Og vi hadde selvfølgelig, som proffene også ofte har, en velt i siste sving. Men heldigvis var det kun materielle skader. Vi ble uten unntak møtt av alle brannvesen vi kjørte forbi. De hadde stilt opp biler, brukte sirener og heiet oss frem med norske flagg og greier.

Saken fortsetter under

Ketil Tærum - Tommy Kristoffersen til venstre - Brannmenn mot kreft 1200x1200
VENNSKAP: Ketil Tærum (til høyre) med Tommy Kristoffersen, grunnlegger av Brannmenn mot kreft og nylig kåret til årets brannmann, etter målgang i Bergen. Foto: Brannmenn mot kreft

VENNSKAP: Ketil Tærum (til høyre) med Tommy Kristoffersen, grunnlegger av Brannmenn mot kreft og nylig kåret til årets brannmann, etter målgang i Bergen. Foto: Brannmenn mot kreft

Hva var høydepunktet med prosjektet?
– Høydepunktene var så mange. Men at alt klaffet på tid, nye bekjentskaper på tvers av brannvesen, og hele lørdagen i flott norsk natur i nydelig vær var stort. Men spurten på slitne bein gjennom Bergen sentrum til stor applaus av tilskuere var nok det største.

Hvordan gikk det med saken?
– Vi fikk samlet inn over 20.000 kroner til «Brannmenn Mot Kreft», som jobber for kreftsaken vår, i løpet av turen. Det er fortsatt mulig å støtte dette viktige arbeidet ved å vippse til brannmenn mot kreft med nummer 19386.

Saken fortsetter under

Ketil Tærum interview w NRK Hordaland - Oslo-Bergen 2017 - Foto Brannmenn mot kreft 1400x copy
POPULÆRE: I tillegg til innslag på NRK med Dag Erik Pedersen og på TV2, blir Ketil Tærum og kollegaene også intervjuet av NRK Hordaland og flere andre lokale medier. Foto: Brannmenn mot kreft

POPULÆRE: I tillegg til innslag på NRK med Dag Erik Pedersen og på TV2, blir Ketil Tærum og kollegaene også intervjuet av NRK Hordaland og flere andre lokale medier. Foto: Brannmenn mot kreft

ALVORLIG BUDSKAP
«Brannmenn Mot Kreft» ble etablert som en gruppe av norske brannfolk i 2011. Denne gruppen har til nå aktivt jobbet for å begrense kreftrisikoen i brannyrket, og jobbet for at de brannfolk som utvikler yrkesbetinget kreft skal anerkjennes for dette og ivaretas på en rettferdig og riktig måte, forteller Tærum.

Gruppa samarbeider med Kreftforeningen og andre sentrale aktører for å øke bevisstheten og kunnskapen om temaet yrkesbetinget kreft i brannyrket både hos arbeidstakere, arbeidsgivere og hos politisk valgte aktører.

– De fleste brannfolk er i god form når vi får jobb. Gjennomsnittlig har vi da 20 til 30 prosent mindre risiko for kreft enn befolkningen generelt. Men allerede etter fem år i tjenesten har vi faktisk betydelig større sjanse for å få noen krefttyper. For eksempel viser en nordisk studie at brannfolk i aldersgruppen 30 til 49 år har 259 prosent høyere risiko for prostatakreft enn befolkningen generelt, sier Tærum.

Flere bilder

Pause i tåka mot Bergen - Oslo-Bergen 2017 - Brannmenn mot kreft 1200x675
HUSTRIG: Pause underveis mot Bergen. Foto: Brannmenn mot kreft

HUSTRIG: Pause underveis mot Bergen. Foto: Brannmenn mot kreft

Oslo-Bergen 2017 - Foto Brannmenn mot kreft - 1400x788
STØTTEAPPARAT: En liten rast i følgebilen gjør underverker. Foto: Brannmenn mot kreft

STØTTEAPPARAT: En liten rast i følgebilen gjør underverker. Foto: Brannmenn mot kreft

Oslo-Bergen 2017 - Brannmenn mot kreft 1400x933 copy
REFLEKSJON: Storslått på sjarmøretappen mot Bergen. Foto: Brannmenn mot kreft

REFLEKSJON: Storslått på sjarmøretappen mot Bergen. Foto: Brannmenn mot kreft 

Målgang Foto Brannmenn mot kreft 1400x933
MÅLGANG: Endelig framme. Foto: Brannmenn mot kreft

MÅLGANG: Endelig framme. Foto: Brannmenn mot kreft