Gjertrud Bø er regjerende verdensmester i kross for K50-59, og var blant de ti raskest av samtlige damer på helgas Norgescupritt i Svelvik. Masters-VM i desember er sesongens store mål, og en viktig motivasjon for 55-åringen fra Soon CK.

SØKER UTFORDRINGER
– For egen del har jeg ikke lengre noen sjanse til å henge med de beste elitedamene, men jeg kan ikke gi opp for det. Jeg planer om å delta i både EM og VM denne sesongen også. Der får jeg utfordringer mot folk på min egen alder, og det gjør det ekstra motiverende, sier Bø.

Annonse

I fjor vant hun masters-VM i krossens vugge: i Belgia.

Bø trekker også fram at i utlandet stiller det mange som satser spesifikt på kross.

– På EM og VM Her er det mange erfarne og dyktige kross-syklister. Selv regner jeg meg som en terrengsyklist som gjør dette for å se om treningen går bra og ha inspirasjon i høsttreningen.

Saken fortsetter under

Gjertrud Bø VM Kross Mol 2016 - Foto Privat 4 1400x933
VERDENSMESTER: Gjertrud Bø vant masters-VM i kross i fjor. Foto: Privat

VERDENSMESTER: Gjertrud Bø vant masters-VM i kross i fjor. Foto: Privat

VIKTIG DEL AV HØSTSESONGEN
For 55-åringen fra Soon CK er kross et tilskudd til treningen i høstsesongen, og rittene gir gode hardøkter som samtidig er sykkelspesifikke og gir godt treningsutbytte både teknisk og kapasitetsmessig.

– Jeg sykler kross fordi det er bidrar til variert og god trening. På løp får vi virkelig drillet teknikk med fart og når vi er slitne, så bedre kapasitetsøkt er det vanskelig å få, sier Bø.

Bø er hovedtrener for de satsende utøverne i sin klubb Soon CK, og hun legger inn kross som en del av treningsoppleggene til disse fordi grenen gir muligheter til å trene på et stort spekter av elementer som er viktig for å hevde seg i sykkel både for landeveisryttere og terrengsyklister.

– Jeg bruker kross-trening bevisst. Her får vi drillet svingteknikk og det å hoppe av og på sykkelen. Ritt består ikke bare av å kunne gi gass på flatene, men også det å kunne trå til ut av svingene og takle utfordringer som bratte kneiker, gjøreparti og sandseksjoner, forklarer Bø.

Dessuten fungerer kross-sesongen som en naturlig intensitetsstyrer i treningsarbeidet.

– Både for meg og mine utøvere så gir krossrittene en god pekepinn at det trenes riktig. Er du for ivrig og trener for tøffe langturer eller intervalløkter, så blir det lite futt i beina på krossrittene i helgen. Samtidig vil utøvere som har tatt seg lang pause kunne se at kapasiteten har dalt, forklarer hun.

Slik sett er det kanskje ikke uventet at det er en av hennes utøvere som tok seieren i Norgescupen både lørdag og søndag.

Saken fortsetter under

Gjertrud Bø VM Kross Mol 2016 - Foto Privat 1400x933
FOKUSERT: Gjertrud Bø under masters-VM i Mol i fjor, der hun tok gull i klassen K50-59. Foto: Privat

FOKUSERT: Gjertrud Bø under masters-VM i Mol i fjor, der hun tok gull i klassen K50-59. Foto: Privat

MILJØSKAPENDE
Bø ser både Norgescupen og de frittstående rittene som en måte å holde kontakten med sykkelmiljøet, også på tvers av sykkeldisiplinene.

– Jeg mår skryte litt av Norgescupen i kross. Det er utrolige mange gode arrangementer. Løypene ligner mer og mer på det vi finner internasjonalt: kompakte løyper med mye svinger, mange korte kneiker og vekslende underlag. Svelvik og Superpokal er gode eksempler. Her trives både utøvere og publikum, sier Bø.