TILBAKE: Emma Johansson la opp i 2016. Nå er hun tilbake i internasjonal sykkelsport. Foto: Cor Vos.
Lesetid: 4 minutter
– På lang sikt er det klart en tanke å kunne få frem ryttere som er på kaliber med dem vi finner eksempelvis i SD Worx. Men til å begynne med handler det om at jeg skal sette meg inn i laget og få et ordentlig innblikk. Jeg kommer til å jobbe bredt i starten, sier Emma Johansson til Landevei.
Johansson hadde en enorm karriere som proffsyklist, og mange kjenner henne fra kommentatorjobben i TV2.
Nå skal hun innta en en sentral rolle i norsk og internasjonal sykkelsport, når hun nå får en av styreplassene i satsingen til Uno-X.
De langsiktige drømmene er på ingen måte skrevet i sten, men med Johansson inn i styret endrer Uno-X en profil de har hatt lenge. Til nå har det vært utelukkende menn, med erfaring fra Uno-X’ virksomhet i drivstoff-og energibransjen som har vært i styret.
Utøvererfaring er et stikkord som er sentralt når det nye styret i løpet av kort tid vil være fulltallig.
– Hjertet mitt ligger i sykkelsporten. Først som syklist selv, og etter jeg la opp har jeg kommentert. Gjennom rollen nå får jeg komme tilbake og høre til et lag, og nå kan jeg være med og tenke langsiktig på hva laget vil, utdyper hun.
Emma Johansson
Johansson ble svensk mester seks ganger i fellesstart, og åtte ganger på tempo.
Hun har blant annet vunnet etapperittet Thüringen Rundfahrt tre ganger, samt endagsrittenene Omloop het Nieuwsblad, Omloop van het Hageland og Le Samyn.
I 2013 var hun nummer en på det internasjonale sykkelforbundets verdensranking, foran Marianne Vos.
Hun har også vært på podiet i Flandern rundt fire ganger, med en andreplass og to tredjeplasser.
Selv om Johansson har en lang rekke av seire i både endags-og etappeløp, er hun ofte referert til som en evig sølv-vinner. Hun ble nummer to i fellesstart OL i både 2008 og 2016, og hun har også en sølvmedalje fra VM i 2013.
Johansson er gift med norske Martin Vestby, som i dag er sportslig leder i Jayco-Alula.
Paret bor til daglig på Nøtterøy.
Vis mer
Etter at Emma Johansson hadde sin gjennombruddssesong i 2008, har det vært en enorm utvikling av sykkelsporten, både på dame-og herresiden.
Hun beskriver en periode av proffsyklingen der hun i stor grad var nødt til å ta hånd om nesten alle sider av sin egen karriere, mens vi i dag finner lag der rytterne i mindre og mindre grad trenger tenke på annet enn å sykle.
– Jeg håper at jeg kan bidra til at laget utvikles fremover på damesiden, også på den sportslige siden. 2016 var siste året jeg syklet, siden da går det ikke an å sammenligne. Kan det fortsette å vokse så mye de neste ti årene, da går det virkelig fremover.
– Det er fortsatt store forskjeller mellom kvinnene og herrene, eksempelvis når det gjelder lønn og antall ritt. Hva trenger vi for at vi skal nærme oss likestilling?
– Jeg mener at det tar store skritt hele tiden. Lagene blir proffere og de får enda mer bredde. Det er nok det som savnes, rittprogrammet er så stort at lagene må ha enda flere ryttere som kan dele på de rittene som er. Det er en lang vei å gå om en skal sammenligne med hvor stort herresykling er, men jeg føler det er godt på vei, svarer hun.
I åpningsklassikeren Omloop Het Nieuwsblad kunne vi for første gang se Uno-X' helt nye, ulanserte aerohjelm fra Sweet Protection i aksjon. Her er det vi vet så langt.
Torsdag sykler Katrine Aalerud sitt første ritt for Uno-X. De siste forberedelsene til årets sesong har hun gjort i Colombia.
– Kommer flere kvinner fra toppidretten
I skrivende stund er det Rema-kjente Ole Robert Reitan som er styreleder i Uno-X Mobility Cycling AS, mens tidligere sykkelsjef Jens Haugland, og Vegard Kulset sitter som styremedlemmer.
Kulset er CEO for Uno-X Mobility, altså de som sitter på pengesekken.
– Det blir flere kvinner, det er det jeg kan si, forteller han når Landevei ringer.
– Hvor kommer de fra?
– De kommer fra toppidretten. Det er personer som har den ypperste erfaringen fra å være i kamp om å nå målstreken først, som skal sitte på øverste ledernivå.
– Rent forretningsmessig skal dere jo tjene penger, er toppidrettsutøvere de beste til å foreta strategiske beslutninger gjennom sine styreverv?
– Det er nok av de som kan business i dette selskapet, og dette (profflaget, journ.anm) er sykkelsport på øverste nivå, det er ingen kjære mor. Vi som har vår bakgrunn fra business er ydmyke på at dette er krevende, og da er erfaring og kunnskap fra idretten en viktig del av miksen, sier han.
Hvem som blir kommende styremedlemmer forblir inntil videre en hemmelighet, selv om navnene i praksis er klare.
Han lover de blir presentert i løpet av kort tid.
– Vi venter bare på et «ok» for å kunne offentliggjøre det, forteller han.
Tidligere i år ble Thor Hushovd hentet inn som General Manager for proffsatsingen, mens den profilerte Jens Haugland takket for seg etter å ha vært med siden sykkelsatsingen startet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.