SPENNING HELE VEIEN INN: Jonas Abrahamsen var den største overraskelsen i Tour de France-uttaket til Uno-X. FOTO: WordUP Projects/Uno-X
Lesetid: 6 minutter
ENSJØ: Mandag ettermiddag gikk den endelige beskjeden ut til de åtte uttatte rytterne og de tre reservene i Uno-X-laget. Det etter en lang arbeidsdag med mange diskusjoner.
– Det var intenst. Det var vurderinger for og imot, oppsummerte teamsjef Jens Haugland overfor Landevei.
Det var ikke til å komme utenom at noen endte opp med å bli svært skuffet.
– Det blir tight mellom Jonas (Abrahamsen) og Erik (Resell). Det er en ærlig sak og det må vi tørre å si, sier den trønderske sykkelbossen.
– Har de som endte opp som reserver grunn til å være skuffa?
Martin Bugge Urianstad, Anders Halland Johannessen og Erik Nordsæter Resell blir hjemmeværende reserver under årets ritt.
Med mindre det skjer noe uforutsigbart.
– Jeg har fått gode tilbakemeldinger hele veien, sier Tobias Halland Johannessen - en av de åtte med sikker plass.
– Men når det er tre måneder igjen til touren, så er det ingen som er tatt ut. Selv om du kanskje går høre at det står på planen din. Så man har vært usikker. I sykkelsporten kan jeg jo krasje på trening i morgen, og da er jeg ute igjen. Så jeg føler egentlig ikke jeg er der før jeg står på startstreken, sier han.
Både Haugland og Gabriel Rasch kunne fortelle om en vanskelig utvelgelse. Egentlig var det et luksusproblem, etter det var flere utøvere som fant formen i løpet av juni og banket kraftig på døra.
Blant dem nevnte Abrahamsen.
– Han er i ellevill form, sier Haugland.
– Man ser jo hvordan han sykler i Belgia om lørdagen, der han sitter med inn på den etappen. Han gjør masse jobb for Søren (Wærenskjold). Dessuten gjør han fantastiske leadouts for Alex.
Der er likevel ikke mer enn noen dager siden at telemarkingen ikke på noen måte var klink i det avgjørende uttaket.
– Vi hadde han inne på longlist (bruttotropp, red.anm.). Det hadde vi allerede fra januar, sier Gabriel Rasch.
– Så er det klart, som han jo også sa selv, at med den velten i januar og så kyssesyken, da har han på en måte ikke aktuell. Men så ser vi jo formkurven hans og at den var positiv. Det han viste i Belgia var helt klart med på avgjørelsen.
– Hva slags oppgaver skal han løse i Tour de France?
– Først og fremst er han tiltenkt en rolle i opptrekket, men så er han jo også flink på veldig mange ting. Han kan hjelpe Tobias (Halland Johannessen) i brudd og løse andre arbeidsoppgaver, sier Gabba.
– Hvor nære var de tre reservene å bli en del av uttaket?
– De var nære alle tre. Vi har gått for de vi føler har den beste formkurven og nok stabilitet for å håndtere en tour, sier han.
Etter at Torstein Træen, Jonas Gregaard og Tobias Halland Johannessen var ansett som sikre i ’den andre enden’ av uttaket, knyttet det seg også spenning til hvem fjerdemann i den klatresterke kvartetten skulle bli.
Her ble danske Anthon Charmig først og fremst utfordret av Anders Halland Johannessen og Martin Urianstad Bugge.
– Det var ikke mange andre som satt igjen med tre mann igjen mot slutten av de siste to etappene i Dauphiné. Det Anders gjorde på slutten der var avgjørende for oss, og spesielt for Torstein. Det gjorde at han kunne få litt mat og en iskald flaske inn mot de avgjørende kilometerne. Så han viste seg fram der, og jeg tror han var ’close’, sier Tobias Halland Johannessen.
Han var imidlertid snar med å legge til at selv om han gjerne skulle hatt selskap av tvillingbroren, ville det også vært «rimelig vanskelig å plukke en av de andre ut av laget».
To dansker fikk plass
I forbindelse med seansen fra podiet i hovedkvarteret til Reitan-gruppen, påpekte Haugland at de nøye hadde skreddersydd et opplegg for at de forskjellige rytterne skulle være i form til avgjørende faser av touren.
At Charmig derfor virket litt tung underveis i Critérium du Dauphiné var ikke nok til å gjøre den sportslige ledelsen i laget urolig.
Etter lagpresentasjonen utdypet han ytterligere hva han mente overfor Landevei.
– Et eksempel er selvsagt Anthon Charmig som kan bli pekt på fordi han ikke sitter med like lenge som Anders (Halland Johannessen) i Critérium du Dauphiné.
– Nummer én: Anders er på stigende form. Han er på et veldig flott spor, men han har også hatt en krevende vårsesong. Anton har hatt en annen målsetting. Han har ikke vært skadet, så han har kunnet bygge opp robusthet i treningsplanen sin. Utfordringen til Anthon er å bli mer stabil, påpekte Haugland.
Drar nytte av høydeopphold
De øvrige delene av laget ga seg egentlig selv: Alexander Kristoff får sin tiende start i Tour de France, Rasmus Tiller får sin andre Grand Tour etter å ha syklet La Vuelta i 2019. Mens Søren Wærenskjold får debuten etter at han viste fram rødglødende form i Belgium Tour nylig, også han.
Så selv om uttaket ble vanskelig, og kanskje også føltes urettferdig for noen - så er det veldig mange parametere som peker i riktig retning for Uno-X-laget på vei inn mot Tour de France.
Haugland tror en av grunnene er treningsleiren laget gjorde unna i Sierra Nevada i løpet av mai.
– Du ser jo selv hvordan Søren Wærenskjold sykler nå, etter å ha hengt med tre uker i fjellene. Så en ting er så klart høydeeffekten. Det er også noe med treningsdisiplinen du tillegg deg, at du fokuserer på ting som søvnrutiner og ernæring. Det er en totalitet der jeg tror han også tar med seg derfra.
Til helga skal et Uno-X-mannskap i form vise seg fram under NM i Sandnes - deretter venter Tour de France.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.