Tour of Norway slår seg sammen med Tour des Fjords

Norges to største ritt slår seg nå sammen, og resultatet skal bli et større, internasjonalt etapperitt som går over større deler av landet.

Sist oppdatert: 27. mai 2019 kl 16.31
TO BLIR TIL ÉN: Tour des Fjords og Tour of Norway har slått seg sammen og blitt til Tour of Norway 2019. Foto: Kristoffer Øverli Andersen.
TO BLIR TIL ÉN: Tour des Fjords og Tour of Norway har slått seg sammen og blitt til Tour of Norway 2019. Foto: Kristoffer Øverli Andersen.
Lesetid: 4 minutter

To ble til én og vipps så var Tour of Norway og Tour des Fjords blitt til ett og samme ritt.

Der vi tidligere sesonger har hatt to etapperitt rett etter hverandre får vi i år i stedet ett ritt over seks etapper.

Det skjedde etter at miljøene bak de to rittene bestemte seg for å forene krefter. Et av målene var blant annet å tiltrekke seg et sterkere startfelt enn tidligere, noe arrangøren må kunne sies å ha lyktes med.

Eller, slik så det i alle fall ut, for superspurterne Mark Cavendish og André Greipel stod begge på startlisten inntil i dag. Dagen før rittstart kom imidlertid den kjedelig nyheten om at ingen av de to veteranene blir å se i årets Tour of Norway.

Dermed er det trolig Alexander Kristoff som er årets største stjerne. Etter en sykdomsperiode var UAE-rytteren som ventet ikke helt på topp på hjemmebane i Hammer Stavanger, men i Tour of Norway bør han være tilbake i seierskampen allerede fra første etappe. Med fullklaff kan faktisk bonussekunder gjør at Kristoff ender svært høyt i sammendraget også.

Sondre Holst Enger og Kristoffer Halvorsen er to andre raske herrer som starter i Stavanger med etappeseier for øyet.  Sleng inn det kolombianske stortalentet Alvaro José Hodeg og den gigantiske nederlenderen Cees Bol, og du skjønner fort at alt ligger til rette for noen durabelige spurtoppgjør i årets Tour of Norway.

Om vi ser på løypeprofilene er det i grunnen ikke rart, for årets løype må kunne sies å være svært lettkjørt sammenlignet med andre etapperitt. Sammenslåingen gjør for eksempel at rittet ikke lenger inneholder en hard etappe på Lillehammer, hvilket har vært omtrent tradisjon de siste årene. 

På papiret er det faktisk kun den avsluttende etappen med målgang på Hønefoss som virkelig har potensiale til å skille. Følgelig vil bonussekunder fort kunne bli en avgjørende faktor, samt at ledertrøyen meget mulig kan bytte eier på rittets siste dag. 

Edvald Boasson Hagen bør være en sterk kandidat til sammenlagtseier, særlig når Cavendish likevel ikke tar turen til Norge. Da blir nemlig Edvald mannen det kjøres for i Team Dimension Data også på de flate etappene.

Pieter Weening har blitt 38 år, men nederlenderen kjører alltid bra i Tour of Norway. Forvent å se Roompot-rytteren angripe på den siste etappen. Det samme gjelder for Bjorg Lambrecht, som var topp 6 i både Amstel Gold Race og La Fleché Wallone. Lotto-Soudal rytteren er trolig feltets sterkeste bakkerytter på papiret, men sykkelritt avgjøres som kjent på asfalt.

Kristoffer Halvorsens lagkamerat, Chris Lawless, kommer rett fra sammenlagtseier i Tour de Yorkshire, og er kapabel til å gjenta bedriften også i Norge. Alexander Kamp var også helt i toppen i Yorkshire, og er en sterk seierskandidat. Luis Leon Sanchez kan fort bli en enslig svale i et svakt Astana-lag, men den offensive spanjolen er uansett kapabel til å hevde seg sammenlagt. Vi nevner også supertalentene March Hirschi og Remco Evenepoel, som begger har levert strålende så langt i sine første proffsesonger.

Spennende blir det også å se hvordan rytterne på de tre norske kontinentallagene klarer seg i kamp mot proffene. Team Coop, Joker Fuel of Norway og Uno-X Development Team får her en strålende mulighet til å vise seg frem for både profflag og det norske folk. 

Størst forhåpninger har vi til Trond Håkon Trondsen, som har vært årets beste norske kontinentalrytter, og er kapabel til å blande seg inn i seierskampen på samtlige etapper. Coop-rytteren går godt i kupert terreng, og besitter samtidig en giftig spurt. Med andre ord har han fått servert et Tour of Norway som passer ham meget bra. Med fullklaff kan han faktisk ende topp fem også sammenlagt.

Hos Joker Fuel of Norway har Ole Forfang vært best så langt i år, men Oslo-gutten besitter ikke spurtegenskapene til å hevde seg på de flate etappene. Da er det nok i stedet Herman Dahl det skal kjøres for hos de blåkledde, selv om han foreløpig ikke har vært like skarp i år som han var i 2018.

Uno-X Development Team tar steget opp til prokonti-nivå i 2020, og her får de i så måte en ypperlig anledning til å teste ut nivået. Kristoffer Skjerping virker som de rødgules skarpeste kort, men hva de kan få til i massespurtene er vi litt skeptiske til.

 

TOUR OF NORWAY 2019

All info finner du på Tourofnorway.no

Samtlige etapper sendes direkte på TV2

Publisert 27. mai 2019 kl 16.31
Sist oppdatert 27. mai 2019 kl 16.31
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen