TOUR DES FJORDS FOR AMATØRER

Nordsjørittet skal gjøre amatørutgaven av Tour des Fjords til en vinner.

Sist oppdatert 30. november 2015 kl 10.07
FORBLÅST: Det er ofte sidevind langs strendende på Jæren. Det får du oppleve om du deltar på Tour des Fjords Classic til høsten. Foto: Szymon Gruchalski.
FORBLÅST: Det er ofte sidevind langs strendende på Jæren. Det får du oppleve om du deltar på Tour des Fjords Classic til høsten. Foto: Szymon Gruchalski.

På kontinentet er det regel og ikke unntak at det arrangeres turrittutgaver dagen før de store proffrittene. Vi finner dette både i Tour de France, Flandern rundt og Paris-Roubaix.

LES OGSÅ: Det første landslaget i sykkelkross er nå en realitet

Konseptet har ikke helt falt på plass i Norge ennå, men Tour des Fjords, gigantrittet som arrangeres på vestlandet i august, er en av de som har en turrittutgave på plass.

Vestlandets største ritt, terrengsykkelrittet Nordsjørittet, tar nå over driften av «Tour des Fjords Classics». Turrittet skal med det bli enda bedre, og flere endringer er allerede på plass. Tour des Fjords vil frigjøre ressurser for å arrangere proffrittet, mens Nordsjørittet kan bruke sin 18 år lange ekspertise fra turrittarrangement i gjennomføringen av Tour des Fjords Classics.

LES OGSÅ: Besøk Atlanterhavsvegen til sommeren

– Et grep vi har gjort er å flytte Tour des Fjords Classic til lørdagen, i stedet for søndag. Vi tror at dette kan gi turrittet en sterkere tilknytning til folkefesten som Tour des Fjords er, sier daglig leder i Tour des Fjords, Roy Hegreberg.

Turrittet ble tidligere arrangert på søndag. Ved å flytte arrangementet en dag frem vil en gjøre det enklere særlig for tilreisende å bruke en helg i regionen. 

– Når du sykler på lørdag har du fri dagen etterpå. Da kan syklistene senke skuldrene og samles i festlige anledninger med kolleger og venner etter rittet, og en får bedre tid i målområdet med fri hele søndagen, forteller Siri Ommedal, daglig leder i Nordsjørittet.

LES OGSÅ: Dette er Polars nyeste sykkelcomputere

Nordsjørittet er Norges nest største sykkelritt, men det er få østlendinger som tar turen over fjellet. Det ønsker Ommedal å gjøre noe med.

– Østlendinger skal selvfølgelig være med å besøke de flotte strendene på Jæren. Vi har jo helt fantastisk natur her! Vi er veldig erfarne arrangører, og vi opplever at østlendinger som besøker Nordsjørittet har gode tilbakemeldinger. Vi er gode på mat og drikke, sikkerhet og service, og vi liker å legge til rette for hele logistikken. Dere trenger bare å ta med hjelm og sykkel og ha en god helg, sier Ommedal med adresse til de som sjelden besøker fjordlandskapet i vest.

SMÅKUPERT: Turrittutgaven av Tour des Fjords' fjerdeetappe blir av det småkuperte slaget. Foto: Szymon Gruchalski.

Les også: Nordsjørittet åpner for Bukkestyre

STAVANGER TIL SANDNES

Årets Tour des Fjords Classics baserer seg på den fjerde etappen av proffrittet. Du kan velge mellom en 110-eller 55 kilometer lang løype, med start i Stavanger og målgang i Sandnes. Begge utgavene inneholder det beste fra det proffene selv vil oppleve senere samme dag. Den femte og siste etappen for proffene vil også ha mål i Stavanger. Årets utgave vil ta for seg både strandområder og mer kupert terreng rundt de to byene.

Det er kort avstand mellom start og mål, og de som ikke ønsker å sykle tilbake til startområdet blir tilbudt buss fra arrangøren.

Ommedal gleder seg til å ta fatt på prosjektet, og ser frem til å utvide sykkelsesongen ytterligere for regionen.

– Vi er svært entusiastiske over å få muligheten til å videreutvikle Tour des Fjords Classic. Både arrangementsformen og løypeteknisk finner vi fellesnevnere med Nordsjørittets turritt, som vi har arrangert i flere år. Den største forskjellen er at Nordsjørittet stort sett er et terrengritt, som foregår på forsommeren, mens Tour des Fjords er et landeveisritt som blir arrangert på høsten. Sykkelinteresserte i Rogaland får dermed en gyllen mulighet til å fortsette treningen til over sommeren, forteller hun.

Årets utgave av Tour des Fjords Classics arrangeres 3. september, mens Nordsjørittet avholdes 11. juni.

Les også: Slik gikk Master-NM i Bodø

Les også: Siste nytt om landeveissykling

Publisert 30. november 2015 kl 10.07
Sist oppdatert 30. november 2015 kl 10.07
Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue