SKJÆRGÅRD, FJELL OG FOLKETETTE OMRÅDER

Tour of Norway 2016 gjør små, men smarte endringer på neste års trasé.

Sist oppdatert 2. desember 2015 kl 15.21
MERE BAKKER: Fjorårets utgave bød på en rekke klatringer, det får vi se i år også. Foto: Kåre Dehlie Thorstad.
MERE BAKKER: Fjorårets utgave bød på en rekke klatringer, det får vi se i år også. Foto: Kåre Dehlie Thorstad.

All fakta om etappene følger nedenfor. Rittet arrangeres 18-22. mai.

– I 2015 gjorde vi en del grep med mange nye steder, og vi opplevde stor tilstrømming av publikum langs løypene. Ikke minst fikk vi en voldsom vekst på TV i 2015, som gjør at vi gleder oss nå til å sette i gang med detaljplanleggingen for 2016, forteller prosjektleder i Tour of Norway, Anders Eia Linnestad.
Fjorårets utgave inneholdt for første gang i rittets historie beinharde klatringer, lenge etterlyst av de som har fulgt rittet tett. Årets utgave vil ikke inneholde flere fjelloverganger, men rittets tre harde etapper vil nå komme i midten av rittet.

HJEMMESEIER: Andreas Vangstad vant fjorårets sisteetappe. Der blir det garantert tøffere i år. Foto: Tour of Norway.

Det betyr at det som på papiret ser ut som rene spurtetapper kommer som første og siste etappe. Dette åpner for mer offensiv kjøring, og det spørs om ikke Andreas Vangstads etappeseier på Eggemoen i fjor blir vanskelig å gjenskape, i år er den etappen den nest siste.  

– Det er mye positivt som skjer med norsk sykkelsport, vi ser jo nå at regjeringen har åpnet pengesekken for arrangementer. Vi har også fått til en ny tv-avtale, og vi har VM i bergen i 2017. Tour of Norway har signert en femårig avtale med vår hovedsponsor UNO-X, og vi gleder oss stort over å jobbe med sykkel i Norge, sier Linnesastad.

Listen over hvilke lag som skal delta er ikke klar ennå. Linnestad kan dog bekrefte at søknadslisten for de ulike lagene er lengre enn noen gang, og at Edvald Boasson Hagen med Dimension Data allerede er bekreftet.

Dette er etappene i Tour of Norway 2016:

1. etappe, Drammen – Langesund, 174 km:
Etappen vil gå sikksakk langs kysten og innlandet lik fjoråret, men er innom mer folkerike områder enn sist gang etappen ble gjennomført. Etappen vil være relativt flat, med et par småkuler underveis. Tre kilometer før mål kommer en bakke som kan lage en splitt i feltet, men vi forventer en massespurt på denne etappen.

2. etappe, Kragerø – Rjukan, 211 kilometer
Kragerø er ny samarbeidskommune for året, og gir rittet enda mer kystlandskap. Her ønsker arrangøren å forsterke kontrasten mellom sørlandsidyll og mektige fjell. Etappen blir den lengste i rittets historie med sine 211 kilometer. Underveis besøker syklistene både Drangedal, Seljord og Kviteseid, før den går over Sauland, Gaustaråen og Flisetjønnskaret, før det er målgang i Rjukan.
– Denne etappen MÅTTE vi gjennomføre på nytt. Vi håper solen skinner i år, for dette blir en lang og hard etappe, sier Linnestad.

3. etappe, Rjukan – Geilo, 168 kilometer
Dette blir samme etappe som i 2015. Rittets lengste stigning går opp til Imingfjell, der rytterne møtte praktisk talt vinter. Rittet går videre ned til Ulvdal og ned til Rødberg, før det er klatring opp til Tunhovddammen. Til slutt er det målgang i Geilo, opp til skianlegget ved Havsdalen. Etappen kommer ikke til å gjøre store utslag i sammendraget, men vil passe eksplosive lettvektere med teft for etappeseire.

4. etappe, Flå – Eggemoen, 174 km
Denne går også i sporene til årets etappe, og foregår i hovedsak på Ringerike, regionen som i sin tid ga utspring til rittet. Etter å ha forlatt bjørnene i Olav Thons nye rike bærer det sydover mot Hønefoss, innom blant annet Røyse, halvøya der mang en ringeriksrytter har syklet sine trofaste treningsmil. Etter hvert skal kjøres det kjøres fire runder innom Eggemoen flyplass, der det til slutt også vil være målgang. Landevei hadde i fjor lesertur til klatringen på de avsluttende rundene, se ikke bort fra at vi også i år tar turen.

5.etappe, Drøbak - Sarpsborg, 163 kilometer
En helt ny trasé av rittets historie, og en krevende etappe rent arrangementsmessig, der rittet vil besøke flere folkerike steder. Drøbak byr på sin sedvanlige trehusidyll, før rytterne stikker innom Årungen, innlandet til Son, Moss, Råde, Saltnes Vikane, Fredrikstad før det til slutt blir målgang i Sarpsborg. Der skal det kjøres tre avsluttende runder. Sarpsborg feirer tusenårsjubileum neste år, og får gleden av å avslutte Tour of Norway 2016.

5
5
Publisert 2. desember 2015 kl 15.21
Sist oppdatert 2. desember 2015 kl 15.21
Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue