Hjem
 / BELGIER LURTE FELTET

BELGIER LURTE FELTET

Jérôme Baugnies viste seg som den smarteste på slutten da han gikk solo og overraskende vant den 1.etappen av Tour des Fjords.

Sist oppdatert 28. mai 2014 kl 21.42
FREKKIS: Det ble en overraskende seier da Jérome-Baugnies klinket til på slutten av første etappe. Foto: Einar Oliver Landa.
FREKKIS: Det ble en overraskende seier da Jérome-Baugnies klinket til på slutten av første etappe. Foto: Einar Oliver Landa.

Pressemelding, Tour des Fjords

Den 1.etappen av Tour des Fjords fikk en fantastisk ramme for et internasjonalt sykkelritt. Bryggen i Bergen lå badet i sol da feltet rullet ut av byen mellom de syv fjell og tok fatt på en tur som skulle gi en fantastisk norgesreklame med bilder fra fjord og fjell fra en nesten skyfri himmel. 

Bruddet

Et brudd fikk komme seg avgårde ganske tidlig. Her satt det ni ryttere fra ni lag, men ingen fra de tre WordlTour-lagene: Thomas Sprengers (Topsport Vlaanderen - Baloise ), Wesley Kreder (Wanty - Groupe Gobert), Amets Txurruka (Caja Rural - Seguros RGA), Arakdiusz Owsian (Activejet Team), Piotr Havik (Rabobank Development Team), Reidar Borgersen (Team Joker), Filip Eidsheim (Team FixIT.no), Michael Reihs (Cult Energy Vital Water) og Thomas Stewart (Madison Genesis) jobbet godt sammen selv om det neppe ble særlig tid til å nyte norsk natur på sitt beste.

 Cannondale tok ansvar

Bruddet opparbeidet seg raskt over 4 minutters ledelse inn i den første stigningen opp til Gulbotn der dagens første bakkespurt lå.  Amets Txurruka som tidligere har fem sesonger bak seg i det “gamle” WorldTour-laget, Euskaltel - Euskadi, men som nå kjører for Caja Rural, var først over streken og fikk dermed et lite grep om klatretrøyen. Utbryterne opparbeidet seg en ledelse på nesten 6 minutter før Katusha og Cannondale tok kontroll i feltet og sørget for at avstanden minket.
Filip Eidsheim (Team FixIT.no) er lommekjent på dagens etappe, og sikret seg også den første innlagte spurten i Norheimsund. Eidsheim forsøkte seg også i Granvin på den andre spurten, men bergenseren startet for tidlig og måtte overlate poengene blant annet til Sprengers som fikk full pott.
Opp dagens siste bakke til Espelandshøgda, var det fortsatt Cannondale som satte tempo, det italienske laget hadde da tatt hovedansvar så å si alene for å kjøre inn utbryterne.

Ingen avgjørelse i avslutningsbakken

Bruddet hadde gjort sitt og ble hentet et par kilometer opp i bakken. Det store spørsmålet var om noen av lagene ville klare å riste av seg Alexander Kristoff som på forhånd var nervøs akkurat for denne bakken.  Flere angrep ble satt inn men ingen klarte å skaffe stor nok luke før nedkjøringen til Ulvik startet.

 Kristoff ble for alene

Dermed lå også alt til rette for at det hele skulle avgjøres i en spurt for Kristoff hadde ingen synlige probemer med å henge med i bakken slik han fryktet. Men dette scenarioet skulle vise seg å bli annerledes. Stigningen hadde nok kostet 26-åringen noe likevel, og da han også måtte gjøre alt grovarbeidet på slutten, gikk Stavanger-karen nesten tom for krefter.
Da så en en annen rytter sitt snitt i å stikke kjepper i hjulet for rittets store stjerne. Belgiske Jérôme Baugnies fikk nemlig lov å gå solo de siste par kilometrene og det skulle vise seg å være et meget smart trekk for 27-åringen holdt helt inn til en noe overraskende seier. Bakfra spurtet Magnus Cort Nielsen og Sondre Holste Enger seg inn til henholdsvis 2.  og 3.plass, mens Kristoff måtte nøye seg med 5.plass.

- Avslutningen var hard i dag, det gikk oppover og nedover og de smale veiene gjorde også etappen hard, sa Baugnies. - De siste to kilometrene gikk jeg alene, det var min eneste sjanse til å vinne, sa Baugnies som la til at han faktisk ikke hadde følt seg helt bra den første halvdelen av etappen.

Mange var spent på formen til Sondre Holst Enger etter at han slet litt på slutten av Tour of Norway sist uke. Og det ble ingen enkel etappe for Horten-gutten i dag heller, men da spurten gikk hadde han klart å ta seg frem til fronten av feltet.

- Jeg slet veldig på slutten men fikk karret meg over bakken, sa Holst Enger og viste til dagens siste bakke.

- Litt av målet mitt i dag var også å slå Kristoff i en spurt, så det var gøy sa den kommende IAM-rytteren etter målgang.

Publisert 28. mai 2014 kl 21.42
Sist oppdatert 28. mai 2014 kl 21.42
Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue