Wout van Aert tok vanvittig etappeseier over Mont Ventoux

Den belgiske mesteren Wout van Aert sjokkerte verdensmester Julian Alaphilippe opp Mont Ventoux, og tok en enorm etappeseier på en av Tour de Frances tøffeste etapper.

Sist oppdatert 7. juli 2021 kl 17.36
MONSTERPRESTASJON: Wout van Aert klatret formidabelt opp Mont Ventoux og vant den ellevte etappen av Tour de France. Foto: Cor Vos
MONSTERPRESTASJON: Wout van Aert klatret formidabelt opp Mont Ventoux og vant den ellevte etappen av Tour de France. Foto: Cor Vos

Onsdag var det duket for en ordentlig stor dag i Tour de France, med to klatringer opp det ikoniske fjellet Mont Ventoux i Provence på den tiende etappen i årets ritt.

Og opp «Giganten i Provence» var det en belgier som skulle vise sin storhet. For etter å ha blitt nummer to på tirsdagens spurtetappe, kun slått av Mark Cavendish, klatret Wout van Aert formidabelt på dagens etappe.

Jumbo-Visma-rytteren kom seg av gårde i brudd etter rundt 50 kilometer av etappen, og etter den første klatringen opp Mont Ventoux, satt han igjen sammen med blant andre Julian Alaphilippe.

Den regjerende verdensmesteren hadde nok store ambisjoner for dagen, men Van Aert hadde et annet gir enn Alaphilippe.

Oppover klatringen holdt belgieren stand i forhold til favorittene, og Van Aert gikk over toppen alene og suste utfor ned mot Malaucène.

Der kunne han juble for en enorm etappeseier, karrierens fjerde i Tour de France. De tre øvrige har kommet på flate spurtetapper.

– Wout van Aert, Wout van Aert ... For en unik sykkelrytter. Jeg har sagt det mange ganger før, men det kan ikke sies ofte nok. Han har altså så vanvittige fysiske gaver, utbrøt Eurosport-kommentator Theis Magelssen i det belgieren var på vei oppover det mytiske fjellet.

wout van aert, tour de france, mont ventoux(1)
EUFORISK: Wout van Aert jublet vilt etter å ha krysset målstreken i Malaucène. Foto: Cor Vos

Van Aert ble selv målløs da han ble spurt om hva han hadde gjort i seiersintervjuet etter etappen.

- Det er så tåpelig å si, men jeg er tom for ord ... Jeg forventet selvsagt ikke å vinne denne etappen før Touren, men allerede i går trodde jeg det var mulig. Jeg spurte laget om å være han som skulle forsøke å gå i brudd. Det er en av sykkelsportens mest ikoniske klatringer, så det er kanskje min beste seier noen sinne.

- Du hadde noen ganske gode klatrere sammen med deg?

- Det er sant, men jeg så også at de slet mye. Det var en tøff kamp for å gå i bruddet, og jeg tror Alaphilippe tapte mye krefter der. Hvis du tror på det, er alt mulig. 

- Hvordan føles det å være først over Mont Ventoux og først i mål?

- Det er emosjonelt. Det var veldig tungt å komme til denne Touren på et bra nivå, og vi har hatt mye uflaks med laget. Også i dag mistet vi Tony Martin i en velt. Det er så fint ... Hvis du fortsetter å jobbe og tro på det, så løsner det en dag. Jeg er veldig stolt.

Vingegaard knakk Pogacar

I favorittgruppen var det Ineos Grenadiers som styrte tempoet store deler av dagen, og inn mot de siste kilometerne opp Mont Ventoux trakk de opp Richard Carapaz.

Ecuadorianeren hadde imidlertid ikke nok trøkk til å utfordre den gule trøyen, Tadej Pogacar, men det var det en danske som hadde.

Jonas Vingegaard klinte til halvannen kilometer fra toppen, og innledningsvis var det bare Pogacar som maktet å følge, men 24-åringen fra Danmark fløy oppover.

Kort tid etter måtte Pogacar, som har vært overlegen så langt i Touren, slippe hjulet, og Jumbo-Visma-rytteren suste ifra, mens Carapaz og Rigoberto Urán (EF Education-Nippo) fulgte litt etter Pogacar.

jonas vingegaard, tour de france, mont ventoux
KNAKK POGACAR: Jonas Vingegaard syklet forrykende oppover. Foto: Cor Vos

– Dette er det første svakhetstegnet vi ser fra Tadej Pogacar, som viser at han faktisk er menneskelig, ropte Magelssen på Eurosport-sendingen, da fjorårets Tour-vinner knakk.

Over toppen hadde Vingegaard 40 sekunder tilbake til Pogacar, som i utforkjøringen fikk Carapaz og Urán opp til seg.

De tre samarbeidet for å hente inn igjen Vingegaard, med dansken som en trussel for Carapaz og Urán i sammendraget, og dermed klarte de tre å komme tilbake og kom sammen til mål.

Prestasjonen var imidlertid nok for Vingegaard til å klatre inn på podiet i sammendraget. Nå er han nummer tre, fem minutter og 32 sekunder bak.

Ben O'Connor (AG2R Citroën) tapte flere minutter og falt fra annen- til femteplass i sammendraget. Nå er Urán nummer to, fem minutter og 18 sekunder bak Pogacar.

Referat fra etappen følger under resultatene!

Slik gikk det til:

På den 198,9 kilometer lange etappen mellom Sorgues og Malaucène skulle man over fem kategoriserte klatringer, og altså to ganger over ikoniske Mont Ventoux, og igjen ble det en frenetisk start på etappen.

Med 30 flate kilometer inn til den første kategoriserte stigningen ble det kjørt hardt, og Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quickstep) var den mest aktive.

Franskmannen forsøkte gjentatte ganger, og etter hvert lyktes han med å gå av gårde sammen med Nairo Quintana (Arkéa-Samsic). Sammen gikk de inn i Côte de Fontaine-de-Vauclause (1,9 kilometer à 6 prosent) med rundt 30 sekunder tilbake til feltet, hvor flere ville løs.

Alaphilippe dro til oppover for å ikke bli hentet av feltet, og distanserte Quintana.

I etterkant av stigningen støtet en gruppe seg av gårde, med Neilson Powless (EF Education-Nippo), Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech), Anthony Perez (Cofidis), Pierre Rolland (B&B Hotels p/b KTM) og Dan Martin (Israel Start-Up Nation), og kjørte seg opp til Alaphilippe.

I den neste stigningen, Côte des Gordes (2,5 à 5,1 prosent) etter omtrent 50 kilometer av etappen, ble Fuglsang og Powless hektet av, mens bakfra gikk en større gruppe løs.

Der satt blant andre vår egen Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), og litt stykkevis vokste gruppen, som etter hvert talte 13 ryttere:

Kenny Elissonde, Julien Bernard, Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Xandro Meurisse, Kristian Sbaragli (Alpecin-Fenix), Luke Durbridge (BikeExchange), Quentin Pacher (B&B Hotels p/b KTM), Greg Van Avermaet, Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën), Wout van Aert (Jumbo-Visma) og Pierre-Luc Périchon (Cofidis).

Første gang opp Ventoux

I førstekategorien Col de la Liguière (9,3 kilometer à 6,7 kilometer) holdt kvartetten i front det gående over toppen, før de slakket av på farten i etterkant av klatringen.

Det ga de 13 rytterne som kom bakfra anledning til å komme seg opp i forkant av den første forseringen av Mont Ventoux.

Den gikk fra byen Sault og er regnet som den letteste siden av «Giganten i Provence» og stiger i 22 kilometer med 5,1 prosent i snitt, men de siste seks kilometerne opp fra Chalet Reynard stiger med 7,7 prosent i snitt.

Inn mot den harde, siste delen av klatringen, akselererte Alaphilippe og sørget for å riste av seg både Martin, Rolland og Mollema.

Mollema skulle imidlertid gjøre et ordentlig magedrag og kom seg tilbake til teten kort tid før toppen.

Etter hvert satt bare Van Aert, Durbridge, Perez, Elissonde, Bernard og Meurisse igjen. Mot toppen gikk Alaphilippe til og tok klatrepoengene uten særlig motstand, og i det han passerte toppen var det rundt fem minutter tilbake til hovedfeltet.

Der var det Ineos Grenadiers som hadde satt tempoet siden klatringen opp Col de la Liguière, og hadde tynnet ut feltet, men det kom ikke noe tidlig angrep fra det britiske laget.

David Gaudu (Groupama-FDJ), nummer ti i sammendraget før etappen, havnet dog tidlig i problemer på Ventoux. 24-åringen var åpenbart i dårlig forfatning da han kastet opp på sykkelen, men kjempet seg heroisk videre og passerte toppen rundt to minutter bak feltet.

Van Aert knekker resten

Ned utforkjøringen til Bedoin, hvor den andre klatringen opp Mont Ventoux startet, var ledelsen fremdeles fem minutter. Der tok de fatt på 15,7 kilometer à 8,8 prosent.

Der tok det ikke lang tid før Kenny Elissonde angrep og rev seg løs fra resten av gruppen. Wout van Aert og Julian Alaphilippe tok opp jakten, med Elissondes lagkamerat, Bauke Mollema på hjul.

Trioen kom seg etter hvert opp til Elissode, og de fire viste seg tydelig som de sterkeste i klatringen.

Van Aert satte seg opp for å styre tempoet og belgieren skulle vise sin enorme styrke. Først hektet han av Alaphilippe og Mollema, før han med elleve kilometer til toppen distanserte Elissonde og dro av gårde.

Favorittene

I hovedfeltet tok UAE Team Emirates over kontrollen igjen over toppen på Ventoux for første gang, før Ineos tok tilbake føringen.

Laget satte opp et tøft tempo, og toer i sammendraget, Ben O'Connor (AG2R Citroën), var den første til å havne i problemer og ble hektet av rundt ni kilometer fra toppen.

Inn på de siste seks kilometerne kjørte Richie Porte og Michal Kwiatkowski opptrekk for Richard Carapaz, og 3,5 kilometer fra toppen var Pogacar isolert, og samtidig måtte nier i sammendraget, Guillaume Martin (Cofidis), slippe gruppen.

Med 2,5 kilometer til toppen var det Carapaz sin tur til å kjøre, og ecuadorianeren tok teten, samtidig som Enric Mas (Movistar) måtte slippe.

Men Carapaz hadde ikke den store spruten i beina, og Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) ga det et forsøk, og dansken lyktes godt med det.

Kun Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) var i stand til å følge, men halvannen kilometer fra toppen knakk sloveneren og Vingegaard dro ifra alene.

I utforkjøringen fikk Pogacar følge av Carapaz og Rigoberto Urán, og trioen kjørte inn Vingegaard ned mot mål i Malaucène.

Publisert 7. juli 2021 kl 17.36
Sist oppdatert 7. juli 2021 kl 17.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen