Vinnere av Tour de France-etapper til Mont Ventoux
Å vinne på Mont Ventoux i Tour de France er noe av det største man kan gjøre. Dette er rytterne som har vunnet på det ikoniske månefjellet, og hvordan de gjorde det.
Tour de France og Mont Ventoux har en lang historie sammen, og fjellet er et av Tour de Frances mest ikoniske.
Klatringen opp til toppen av fjellet er lang, og mot toppen er det helt eksponert og ligner månelandskapet. Det har gitt en rekke dramatiske og avgjørende etapper hit.
13. juli 1958, Charly Gaul, Luxemburg
18. etappe fra Bédoin
21,5 kilometer individuell tempo
«Ikke glem at jeg er slakter av yrke. Jeg skal flå deg, Bobet!» Den kun 1,73 meter høye og 64 kilo lette Charly Gaul er fremdeles illsint. I Giro d’Italia året før har franskmannen Louison Bobet utnyttet en tissepause til klatreren fra Luxemburg for å rykke og slå han i sammendraget.
Nå i 1958 er tiden inne for hevn. På tempoen opp til Mont Ventoux innhenter Gaul konkurrenten sin først, før han sykler ved siden av ham i det som føles som en evighet. Gaul mønstrer Bobet med nedverdigende blikk. «Jeg kan slå deg når som helst». Gaul stikker fra franskmannen og vinner både etappen og Touren det året.
6. juli 1965, Raymond Poulidor, Frankrike
14. etappe fra Montpellier
173 kilometer fellesstart
Frankrikes «evige toer», Raymond Poulidor, feirer en sjelden triumf på toppen av Mont Ventoux. Ti kilometer fra mål rykker den franske klatreren fra sin argeste konkurrent i sammendraget, den unge Felice Gimondi.
Italieneren ser ut til å kollapse på vei til toppen, men henter seg inn igjen og forsvarer den gule ledertrøyen med liten margin. I Paris blir Poulidor, hvem hadde trodd det, nummer to bak Gimondi. Likevel hylles «Poupou» for seieren på Mont Ventoux den dag i dag.
PS: Raymond Poulidor er bestefaren til Mathieu van der Poel, og faren til Adri van der Poel.
10. juli 1970, Eddy Merckx, Belgia
14. etappe fra Gap
170 kilometer fellesstart
Til og med «kannibalen» viser menneskelige trekk. Fullstendig sluttkjørt og med skjelvende bein står Eddy Merck på toppen av Mont Ventoux og gisper etter luft. Den stekende sola har nok en gang forvandlet fjellets siste parti til et ørkenlandskap.
«Beklager, jeg orker ikke mer», stønner belgieren, før han får på oksygenmaske, og blir kjørt bort til hotellet i ambulanse.
13. juli 1972, Bernard Thévenet, Frankrike
11. etappe fra Carnon-Plage
207 kilometer fellesstart
Det er et eneste stort mirakel at franske Bernard Thévenet fremdeles er med i Tour de France denne julidagen. Noen dager i forveien har han veltet i Pyreneene, pådratt seg en kraftig hjernerystelse og mistet hukommelsen en stund.
Men på vei opp Mont Ventoux husker han plutselig kallenavnet sitt. «Jegeren» Thévenet jakter på kannibalen Eddy Merckx, kjører fra belgieren og vinner en legendarisk seier.
19. juli 1987, Jean-François Bernard, Frankrike
18. etappe fra Carpentras
36,5 kilometer individuell tempo
Fem dager etter at Dag Otto Lauritzen, som første nordmann, har vunnet en etappe i Tour de France, venter en nådeløs bakketempo. Som eneste syklist bruker franskmannen Jean-François Bernard temposykkel på de innledende kilometerne opp til Mont Ventoux, før han etter hvert skifter til en lettere klatresykkel.
Den tidligere Tour de France vinneren Bernard Hinault har tipset sin landsmann om å kjøre på 39/19 girutveksling. Bernard nærmest visper mot toppen, mens norske Dag Otto Lauritzen derimot får muskelbrist på vei opp fjellet.
13. juli 2000, Marco Pantani, Italia
12. etappe fra Carpentras
149 kilometer fellesstart
Marco Pantani har lagt ut på et imponerende solobrudd opp Mont Ventoux. Lenge ser det ut til at «piraten» vil vinne etappen, men så angriper dominatoren Lance Armstrong og tetter luken til italieneren. Både Pantani og Armstrong spurter inn i den siste kneiken mot mål, men så stopper amerikaneren plutselig opp og overlater seieren til Pantani.
Gave eller fadese? Armstrong angrer senere, Pantani derimot blir fortsatt hyllet for bragden. Oppvisningen av de to er verdt å se på Youtube, det gir et godt innblikk i hva gjennomdopede syklister kan få til i vinden.
21. juli 2002, Richard Virenque, Frankrike
14. etappe fra Lodève
221 kilometer fellesstart
Etter snaue seks timer i sadelen, krysser Richard Virenque mållinjen på Mont Ventoux og peker mot himmelen. Den franske klatrespesialisten, som i fjor var utestengt på grunn av doping, er bokstavelig talt tilbake på toppen.
I hele dag har Virenque syklet i en elleve mann sterk utbrytergruppe, før han ni kilometer fra mål takker for seg og klatrer alene mot toppen. Lenger ned i fjellet knuser Lance Armstrong konkurrentene i vanlig stil, men må ta til takke med tredjeplassen. Både Virenque og Armstrong er dopet til hårspissene.
25. juli 2009, Juan Manuel Gárate, Spania
20. etappe fra Montélimar
167 kilometer fellesstart
Den tyske tempokongen Tony Martin overrasker hele verden med sin prestasjon på Tourens nest siste dag. I første gir ruller «Der Panzerwagen» ustoppelig oppover fjellet, og gir heller ikke opp når bruddkameraten Juan Manuel Gárate angriper tyskeren med bare én kilometer til mål.
I den siste kneiken derimot tar tyskernes krefter slutt. Gárate legger noen få meter mellom seg og Martin og vinner etappen. Rabobank-rytteren blir den første spanjolen i historien som triumferer på Mont Ventoux.
14. juli 2013, Chris Froome, England
15. etappe fra Givors
242,5 kilometer fellesstart
Den franske nasjonaldagen i 2013 skal feires med en Tour de France etappe utenom det vanlige. Det er ikke nok med tøffe 242 kilometer, men monsteretappen skal for sikkerhets skyld avsluttes på Mont Ventoux. Nairo Quintana ligger i front og jakter på en prestisjefull seier, før Chris Froome støter seg opp til colombianeren.
Med vill tråkkfrekvens spurter han til målstreken, og lar Quintana se ut som en statist. Det er på Mont Ventoux Chris Froome legger grunnlaget til sin første sammenlagtseier i Tour de France.
14. juli 2016, Thomas De Gendt, Belgia
12. etappe fra Montpellier
178 kilometer fellesstart – etappen ble forkortet og endte på Chalet Reynard, 6 kilometer fra toppen
Belgieren Thomas De Gendt sikrer seg en historisk seier etter å ha ristet av seg den ene etter den andre rytteren av det opprinnelige trettenmannsbruddet. I sterk motvind spurter De Gendt over målstreken, som på grunn av værforholdene er blitt flyttet fra toppen på Mont Ventoux og ned til Chalet Reynard.
Det er faktisk bekymringene over å havne utenfor tidslimiten, som er årsaken til at belgieren går i brudd på etappen. På en dag der Chris Froome i gul ledertrøye løper opp fjellet, går etappeseieren til bruddkongen Thomas De Gendt nesten i glemmeboka.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.