Tadej Pogacar overtok ledelsen i Tour de France

Tadej Pogacar leverte en enorm prestasjon på den åttende etappen av Tour de France, og nå kan sloveneren på mange måter ha avgjort rittet.

Sist oppdatert 3. juli 2021 kl 17.21
OVERLEGEN: Tadej Pogacar knuste konkurrentene og overtok ledelsen i Tour de France. Foto: Cor Vos
OVERLEGEN: Tadej Pogacar knuste konkurrentene og overtok ledelsen i Tour de France. Foto: Cor Vos

På fredagens brutale etappe i Tour de France ble det lagt stort press på UAE Team Emirates, som måtte la et stort brudd få gå inn.

Fra start på det som var årets første etappe i Alpene ble det angrepet fra alle kanter, og Tadej Pogacar ble igjen lagt under stort press.

Men fjorårets Tour de France-vinner svarte med å angripe i avslutningen, og regelrett knuste konkurrentene.

I mål i Le Grand-Bornand hadde han gitt Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), som ser ut som hans tøffeste konkurrent, mer enn tre minutter i sekken, etter en vanvittig prestasjon i avslutningen.

– Det er en rå utklassing av Pogacar, utbrøt Eurosport-kommentator Theis Magelssen da Pogacar kom i mål – og la til:

– Han er på vei inn i gul trøye. I fjor tok han den på etappe 20, i år er det ingen tvil om hvem som er favoritten.

tadej pogacar, tour de france(3)
I GULT: Tadej Pogacar kan ikle seg den gule trøyen for andre gang i karrieren. Foto: Cor Vos

Avgjorde han Touren?

Geraint Thomas havnet i problemer allerede i starten av lørdagens etappe, og ble fullstendig kjørt av i sammendraget.

Richie Porte lå allerede syv minutter bak i sammendraget, og maktet heller ikke å følge de beste. Dermed er Ineos Grenadiers ikke lenger i noen taktisk god posisjon, med Carapaz nå rundt fem minutter bak i sammendraget.

Primoz Roglic hadde også en ny tung dag og måtte slippe tidlig. Jonas Vingegaard fulgte i favorittgruppen etter Carapaz, men også Jumbo-Visma er nå i trøbbel.

Ei heller Movistar er godt posisjonert med Enric Mas og Miguel Ángel López.

– De lagene som hadde flere kort å spille på, det ser ikke så bra ut for dem, sa Eurosports ekspertkommentator, Kurt Asle Arvesen, med referanse til lagene som hadde et godt utgangspunkt for å presse Pogacar.

Teuns med etappeseier

Først etter nærmere 70 kilometer med støtecup, roet situasjonen seg på dagens etappe og UAE fikk anledning til å samle troppene.

Inn i etappens avgjørende fase, kombinasjonen av Col de Romme og Col de la Colombière, var det UAE som hadde overtatt initiativet og Pogacar ladet for angrep.

Med rundt 30 kilometer til mål klinket han til og Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) bet tenna sammen for å følge.

Det var imidlertid kortvarig for ecuadorianeren og Pogacar satte av gårde alene.

Og han økte og økte og økte. Over toppen på Colombière, med 15 kilometer med utforkjøring ned til målbyen Le Grand-Bornand, hadde han utrolig tre minutter tilbake til Carapaz.

Foran holdt imidlertid Dylan Teuns unna etter å ha vært i bruddet, og tok dermed Bahrain-Victorious' andre etappeseier på rad.

Litt mer enn 30 sekunder senere fulgte Pogacar og overtok ledelsen i sammendraget med god margin.

dylan teuns, tour de france
ETAPPESEIER: Dylan Teuns tok sin andre etappeseier i Tour de France i Le Grand-Bornand. Foto: Cor Vos

Slik gikk det til:

Etter gårsdagens brutale maratonetappe, var det noe kortere distanse i dag, men på den 150,8 kilometer lange etappen mellom Oyonnax og Le Grand-Bornand skulle man forsere fem kategoriserte stigninger, på årets første etappe i Alpene.

Allerede fra første kilometer skulle det klatres, da den ukategoriserte Forêt d'Echallon (5 kilometer à 6,6 prosent) skulle forseres.

Der ble det satt et høyt tempo fra start, med mange som ønsket å komme seg av gårde i brudd. Det førte til at Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) ble hektet av allerede etter bare noen kilometer.

I løpet av de første 40 kilometerne var det en frenetisk bruddkamp i fronten av rittet, hvor feltet talte rundt 60 ryttere. Der angrep Jumbo-Visma, Ineos Grenadiers og Movistar, og la press på et presset UAE Team Emirates.

Det var bare Rui Costa og Davide Formolo som satt igjen i feltet, og Tadej Pogacar måtte desperat beordre dem til fronten, da sloveneren selv måtte dekke angrep fra konkurrentene.

Bruddet får endelig gå

Etter omtrent 55 kilometer av etappen skulle Wout Poels (Bahrain-Victorious) gå alene, og fikk en ledelse på rundt 50 sekunder.

Kampen i feltet var imidlertid ikke over. Angrepene fortsatte, og Jumbo-Visma var på offensiven med både Sepp Kuss og Wout van Aert, og fortsatte i ytterligere 15 kilometer, før en større gruppe endelig skulle få gå av gårde.

Det var på vei opp den tre kilometer lange fjerdekategorien Côte de Menthonnex-en-Bornes at ytterligere 17 ryttere skulle rive seg løs:

Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Guillaume Martin (Cofidis), Søren Kragh Andersen, Tiesj Benoot (Team DSM), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Simon Yates, Chris Juul-Jensen (Team BikeExchange), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Mattia Cattaneo (Deceuninck-QuickStep), Michael Woods (ISN), Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Ion Izagirre (Astana-Premier Tech), Sergio Henao (Qhubeka NextHash) og Víctor de la Parte (TotalEnergies).

Inne på de siste 50 kilometerne ventet tre førstekategorier, og over den første Côte de Mont-Saxonnex (5,7 kilometer à 8,3 prosent) ble gruppen tynnet ut.

Over toppen sikret Wout Poels seg klatrepoengene, men i den våte utforkjøringen ble det angrep. Kragh Andersen og Benoot satte av gårde, og var også 30 sekunder før resten av gruppen inn i dagens nest siste klatring, Col de Romme (8,8 kilometer à 8,9 prosent).

Der satte Kragh Andersen av gårde alene, men bakfra kom Michael Woods svært raskt og passerte ham innen kort tid.

Canadieren var det ingen i bruddet som kunne følge oppover, og han gikk over toppen med ett minutts ledelse.

Forrykende Pogacar

I feltet var det selvsagt UAE Team Emirates som måtte ta ansvaret, og de tauet feltet inn i Col de Romme. Da ble de også utfordret av Ineos Grenadiers, som kom til fronten med Tao Geoghegan Hart og Richie Porte med Richard Carapaz på hjul.

Davide Formolo la imidlertid inn en siste innsats, og så var det en presset Pogacar som kom med angrepet.

Carapaz fulgte, men maktet ikke å holde tempoet til Tour-vinneren fra 2020 lenge, og måtte slippe.

Sloveneren satte av gårde i et voldsomt tempo oppover Col de Romme og passerte den ene bruddrytteren etter den andre. Over toppen hadde han drøyt fire minutter til Woods i front, mens han hadde distansert Carapaz med minuttet.

I Col de la Colombière (7,5 kilometer à 8,5 prosent) fortsatte Pogacar å holde et vanvittig tempo og tok sekund for sekund.

Foran kjørte Dylan Teuns seg opp til Woods omkring halvveis i klatringen, men bakfra kom altså Pogacar i stor fart.

To kilometer fra toppen hadde han bare minuttet opp til duoen, og passerte Woods 200 meter fra toppen.

I utforkjøringen tok han det litt roligere, og kom til mål sammen med Woods og Izagirre, men tok til slutt over tre minutter på Carapaz og øvrige konkurrenter.

Publisert 3. juli 2021 kl 17.21
Sist oppdatert 3. juli 2021 kl 17.21
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen