Applaus fra feltet foran Tour de France-etappe

Slik markerte Uno-X Dreges bortgang

Rytterne i Uno-X Mobility viser André Drege sin respekt foran og under dagens Tour de France-etappe.

Sist oppdatert: 7. juli 2024 kl 13.42
VISTE SIN RESPEKT: Etappe 8 av årets Tour de France åpnet med en markering for å hedre André Dreges minne. Uno-X-laget tok oppstilling i front av startfeltet. FOTO: Cor Vos
VISTE SIN RESPEKT: Etappe 8 av årets Tour de France åpnet med en markering for å hedre André Dreges minne. Uno-X-laget tok oppstilling i front av startfeltet. FOTO: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter

Sykkelverdenen er i sorg etter André Dreges tragiske bortgang. Spesielt hardt rammer det naturligvis den norske sykkelfamilien.

Uno-X Mobility har blitt forespurt om å starte dagens grusetappe mot Troyes i første rekke – for å vise sin respekt mot den nylig avdøde Coop-Repsol-rytteren.

– Vi skal ha en liten minnemarkering før starten av etappen, hvor vi – i kraft av å være det norske laget her nede – står først, forteller sportsdirektør Leonard Snoeks til Landevei.

I tillegg vil Uno-X-rytterne bære sørgebånd. Også følgebilene til Uno-X vil ha sorte bånd festet på antennene denne dagen.

– Det blir en stille og rolig markering, sier Snoeks.

Med Uno-X i spiss av feltet ble det klappet foran starten for å hedre den norske Coop-Repsol-rytteren.

TUNGT: – André Drege var en rytter vi kjente god til, forteller Aike Visbeek i Intermarché-Wanty til Landevei. FOTO: Cor Vos
Les også

Tour de France-etappen lever sitt eget liv

Når rittleder Christian Prudhomme veiver med flagget som er markert «Départ», er det dog en dag på jobben, som alle andre dager.

Det er de øvrige 21 lagene naturlig nok også klar over.

– Sånn jeg ser det vil André Drege og hans liv alltid være i bakhodet til rytterne. For sykkelsporten som idrett er det slike ting som kan skje. Jeg tror likevel ikke det er noe man skal dvele så mye ved når det aktive sykkelritt er i gang. André vil aldri bli glemt, samtidig som det er slike tanker man må forsøke å skyve bort. Det er brutaliteten i det. Det er på mange måter en ny dag på jobb. Man kan ikke dvele for mye ved risikoen, men legge det litt til side. I stedet må man stole på ferdighetene man har på sykkelen og ta kalkulert risiko, sier sportsdirektør Matt White i Team Jayco-AlUla til Landevei.

FOR ANDRÉ: Johannes Kulset med sørgebind på armen ved starten av dagens Tour de France-etappe. FOTO: Cor Vos
FOR ANDRÉ: Johannes Kulset med sørgebind på armen ved starten av dagens Tour de France-etappe. FOTO: Cor Vos

Han sier at sykkelsporten er rystet, selv om slike fatale ulykker heldigvis ikke skjer altfor ofte.

– Vi er kanskje en idrett som er sammensatt av individer med forskjellig bakgrunn, men samtidig er vi en liten familien. Det gjør at alle blir påvirket av dette, på et eller annet nivå. Det er mange forskjellige ritt på forskjellige nivåer innenfor idretten vår, og det som nå har skjedd med både André og Gino [Mäder] skjer heldigvis ikke så ofte. Men når ulykken først inntreffer, så går det utover sykkelsportens brorskap. Alle er innforstått med at ulykker kan skje. Det kan ramme deg, en venn, en bror eller en lagkamerat. Det er noe som kjennetegner vårt community, påpeker han.

– Tankene går til familien og guttene på Coop-Repsol

For Uno-X er det også et punkt der gårsdagens triste nyheter fra Østerrike er nødt til å erstattes med sportslig fokus.

Tidligere i uka fortalte sportsdirektør Stig Kristiansen at grusetappen mot Troyes er en etappe laget har blinket seg ut i forkant.

– Det virker som at alle guttene skal være klare. De har alle sine måter å reagere på og tar ting litt forskjellig. Det er noen som kjente André bedre enn andre, men alle er selvsagt berørt. Det er dypt tragisk det som har skjedd. Samtidig er det en fin måte å hedre André på og gjør så godt man kan under dagens etappe, påpeker Leonard Snoeks.

– Som leder i Uno-X sender dere jo ukentlig ryttere ut på etapper som innebærer en del risiko. Hvordan føler du på det ansvaret det er?

– Det er enhver leders største mareritt å havne i en slik situasjon som Coop-Repsol opplevde der nede, men ja: Vi er alle klar over at det er en viss risiko forbundet med idretten vår. Det er uansett bare tragisk og forferdelig det som har skjedd. Man prøver ikke å tenke så mye på det. Det er marginer og sånn er det bare i denne idretten.

– Tankene går først og fremst til familien og til guttene på Coop-Repsol. De må være på plass der nede i dag etter å ha opplevd det utenkelige. Det er marerittet for alle oss som holder på med dette, avslutter Snoeks. 

MISTET LIVET: André Drege mistet livet under en etappe av Østerrike rundt. Nå har arrangøren avlyst søndagens etappe for å hedre hans minne. Foto: Tore André Aase Vabø/Team Coop Repsol
Les også
Publisert 7. juli 2024 kl 13.14
Sist oppdatert 7. juli 2024 kl 13.42
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen