Nå skal Team Coop satse på banesykling

Anders Oddli skrev kontrakt med Team Coop og blir det Stavangerbaserte kontinentallagets første banesyklist. Signeringen skjer parallelt med at Norges første velodrom er i ferd med å ferdigstilles på Sola.

Sist oppdatert: 10. juli 2020 kl 18.00
Anders Oddli (26) signerte nylig kontrakt med Team Coop
SKREV KONTRAKT: Banenorgesmester Anders Oddli (26) signerte nylig kontrakt med Team Coop. Nå flytter trønderen til Stavanger for å satse enda hardere på banesykling. Foto: Team Coop
Lesetid: 4 minutter

26-åringen fra Trøndelag har nylig gjort Stavangermann av seg for å kunne satse enda hardere på banesyklingen, og nå har han også skrevet kontrakt med Team Coop.  

– Det er bare et par uker siden jeg tok beslutningen om å flytte til Stavanger for å kunne satse ytterligere på banesykling. Jeg har lenge hatt kontakt med Sebastian Kartfjord (driftsleder, Sola Arena) og fått oppdateringer på arenaen, men å se bilder fra arenaen hvor ting faktisk begynner å ta form, gjorde at jeg tenkte; NÅ skjer det. Nå må jeg bare flytte, sier Anders Oddli. 

Han har flere NM-gull i banesykling, samt at han har gull, sølv og bronse fra nordisk mesterskap i banesykling 2018. Nå er det gull i EM som er målet. 

– Jeg har drømt om EM-gull lenge. Nå ligger alt til rette for at jeg skal kunne heve meg ytterligere noen hakk, så jeg tror det er innen rekkevidde. Spesielt når jeg kjempet i toppen i EM i 2017, sier Oddli.

Oddli’s disipliner er omnium, scratch og poengritt, øvelser som har flere likhetstrekk med gateritt på landevei. Banesykling krever imidlertid enda mer eksplosivitet og fullt fokus fra start, i tillegg til evnen til å være taktisk hele veien.

Anders Oddli signerer med Team Coop
EM-DRØM: For Anders Oddli gir kontrakten med Team Coop mulighet for å satse enda hardere mot bane-EM i november. Foto: Team Coop

På nippet til å legge opp
Kontrakten med Team Coop kom på best tenkelig tidspunkt for den ambisiøse trønderen. I fjor var Oddli nemlig på nippet til å legge opp. Da hadde han et tresifret antall sjukdomsdager, og det kunne gå både tre og fire uker i strekk uten at han fikk trent på grunn av sjukdom. Det hadde blitt progressivt verre siden 2017.

– I fjor var det i perioder så ille at det å gå en tur var så slitsomt at jeg måtte hvile i ti dager etterpå for å hente meg inn, sier Oddli. 

Men for drøyt et år siden fikk han påvist alvorlig astma, og ble satt på forebyggende medisin. Det ga Oddli et nytt liv.  

– Med medisinene har nå jeg normal lungefunksjon igjen, sier Oddli, og forteller at astmaproblemene har kommet gradvis og tiltatt over tid. 

– Jeg mistenker at astmaen er noe jeg har trent på meg gjennom de siste ti åra. Jeg har bodd og trent i Trøndelag og har mange lange turer på 4-5 timer i minusgrader og dårlig vær bak meg, sier han. 

Selv om Oddli nå har fått kontroll på sjukdommen, er han også svært avhengig av den forebyggende medisinen for å kunne trene og konkurrere. 

– Min astma er så alvorlig at legen min har gitt meg beskjed om at hvis jeg glemmer medisinen før et løp kan jeg bare sette meg i bilen og kjøre hjem igjen. Da har jeg ikke noe i rittet å gjøre, sier han. 

Ingen betenkningstid
Oddli har lengtet etter en norsk velodrom i årevis. Da Oddli skjønte at velodromen på Sola var like rundt hjørnet, reiste han til Stavanger for å undersøke mulighetene for å få tak i leilighet og eventuelt studieplass. Der leide han husrom som viste seg å være bare 300 meter unna der Team Coop holder til, og han kom i prat med flere fra laget. Da Oddli kom hjem etter oppholdet ringte han sportsdirektør Magnus Børresen i Team Coop, fortalte om satsingsplanene og at han ville flytte til Stavanger. Derifra til signering gikk det raskt, og for en uke siden var kontrakten i boks.

– Jeg var ganske overrasket over at de er villige til å satse på meg. På grunn av sjukdomsproblemene har jeg knapt fått trent eller konkurrert de siste par åra, så jeg har jo lite resultater å vise til. Men jeg skal gripe denne sjansen med begge hender og alle tærne, og gjøre mitt for at laget skal få valuta for denne signeringen, sier Oddli. 

Børresen er imidlertid ikke i tvil om signeringen. Han ser potensial i Oddli, og ser også at Oddlis erfaring og kompetanse vil komme resten av laget til gode. 

– Anders er en flott fyr og et veldig fint bindeledd mellom landevei- og banesykling. Det er artig at han flytter til Stavanger for å kunne trene på bane på daglig basis med ambisjon om å bli enda bedre. Anders har erfaring fra landevei, og gode resultater på bane, men vi tror han kan heve seg enda mer med et profesjonelt apparat rundt seg samtidig som han trener sammen med de andre rytterne i Team Coop, sier Børresen.

Oddlis første ritt i Coop-drakta blir Norgescupåpningen Tour te Fjells i Hallingdal og Valdres fra 16.-19. juli. Deretter blir det Norgescuprunden to uker senere, som går på Oddlis hjemmebane i Trøndelag. Men hovedmålet for sesongen er bane-EM i november. 

Publisert 10. juli 2020 kl 18.00
Sist oppdatert 10. juli 2020 kl 18.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen