Tour te Fjells 2020 blir tidenes mest celebre Norgescupåpning
Det fire dager lange etapperittet trekker både internasjonale proffer og landslag så vel som hele Norgeseliten til Hallingdal og Valdres neste helg. Der venter 5300 høydemeter fordelt på 340 kilometer.
NORGESCUPÅPNING: Fjorårets sammenlagtvinner Torstein Træen (til venstre) måttet se seg slått av Andreas Staune-Mittet på andre etappe av Tour te Fjells i fjor. Begge er tilbake i år. Foto: Mikkel Skretteberg/Sportsfoto.no
Lesetid: 5 minutter
Endelig er det klart for Norgescup. Etter at koronapandemien sørget for at alt av ritt fram til 15. juni ble avlyst eller utsatt, fungerer Tour te Fjells 16. til 19. juli i år også som Norgescupåpning i landevei. Der venter 5300 høydemeter fordelt på 340 kilometer. 4600 av høydemetrene kommer på andre og tredje etappe.
– Den tredje etappen blir enda litt tøffere i år, spesielt for menn senior. Den avsluttes med et bakkedrag på over 800 høydemeter fra Gol til Storefjell, sier rittleder Ole Christian Nymoen.
Se fakta om rittet og etappene nederst i saken.
Koronarestriksjoner har innskrenket reisemulighetene også for proffene, og derfor trekker det norske etapperittet flere internasjonale proffryttere som normalt sykler ritt i utlandet på denne tida. Totalt er det over 350 ryttere påmeldt til etapperittet, som er en del av Norgescupen for fjerde år på rad.
– Alle de norske World Tour-proffene er invitert, inkludert Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Carl Fredrik Hagen, Amund Grøndahl Jansen, Sven Erik Bystrøm og Odd Christian Eiking. Danmark stiller med hele sitt herrejuniorlandslag og flere ryttere i menn senior, samt at alle de norske kontinentallagene er påmeldt, sier Nymoen.
Videre kommer også det norske terrenglandslaget med fullt mannskap.
– Det blir moro å se terrenglandslaget teste seg mot landeveiseliten. Etappene i Tour te Fjells er slik at de er relevante for terrengrytterne, men det blir spennende å se hvordan de klarer seg taktisk og strategisk som lag mot landeveislagene, sier Nymoen.
Spekket damefelt Med nærmere 60 ryttere inkludert 14 juniorjenter, er årets damefelt tidenes største og sterkeste.
Emilie Moberg og Elise Olsen, som begge sykler for det britiske World Tour-laget Drops, og Stine Borgli, som sykler for det franske World Tour-laget FDJ-Nouvelle Aquitaines Futuruscope, er påmeldt. I tillegg til det norske World Tour-laget Hitec Product Birk Sport, kommer CK Victoria med alle sine eliteryttere.
I fjor var det Ingvild Gåskjenn som vant seniorklassen i Tour te Fjells sammenlagt og Mari Hole Mohr som vant juniorklassen. Begge er tilbake i år, men Hole Mohr sykler nå i seniorklassen.
Utvider klatre- og sprintkonkurransene Til årets utgave av Tour te Fjells er klatre-og poengkonkurransene videreutviklet og utvidet. Det blir nå egne trøyer i begge konkurransene, og Nymoen håper det vil gjøre rittet enda mer spennende.
– Det er kategoriserte klatringer med poeng på alle etappene unntatt siste dag, og spurtpoeng på alle etappene unntatt bakketempoen første dag, sier Nymoen, som er særlig stolt av den nye klatretrøya.
– På klatretrøya vår, som heter Valdrestrøya, er de røde polkadott-prikkene på klatretrøya til Tour de France byttet ut med røde Valdresroser. Den er superstilig, sier Nymoen, og understreker at du skal slite hardt for å vinne den.
Finaleetappe i Champs Elysees-format Årets fjerde og siste etappe, som kjøres søndag 19. juli, er ny og helt annerledes enn tidligere år. For det første gang arrangeres den i Fagernes i stedet for Gol. Videre er siste etappe i år en ren spurtetappe med flat profil, kjørt som runder på 8 kilometer i og rundt Fagernes sentrum.
– Slik vi kjører den i år, blir den siste etappen litt som finalen i Tour de France med runde på runde på Champs Elysees. Men vi dropper transporten først, og kjører bare rundene i sentrum, sier Nymoen.
Finaleetappen i Tour te Fjells går for øvrig samme dag som siste etappe i årets Tour de France opprinnelig skulle vært kjørt. På grunn av koronakrisen er Tour de France utsatt og arrangeres fra 29. august til 20. september.
Mindre endringer for dag en, to og tre For de tre første etappene er det bare mindre endringer sammenliknet med fjorårets utgave av Tour te Fjells.
Motbakketempoen som er første etappe av rittet blir lik som i fjor: 5 kilometer og 200 høydemeter med start ved avkjørselen fra riksveg 51 til mål bak Storefjell Hotell. Løypa og distansen er lik for menn og kvinner, junior og senior.
Andre etappe, som blir den første av tre fellesstarter, går i samme trasé som i fjor, og for menn senior er det ingen endringer. For menn junior og kvinner senior blir de første 22 kilometerne kjørt som master fra Sanderstølen ned til Leira. Kvinner junior starter i Røn.
– Med tidenes største og hardeste felt i junior menn, gjør vi dette av sikkerhetsmessige grunner, slik at juniorgutta ikke starter med å jage hverandre nedover i to mil. For damene gjør vi det for å være sikre på at de holder samme farten som juniorgutta på starten, slik at vi holder skjemaet for stenging av veger og trafikkavvikling, sier Nymoen.
Det samme gjelder tredje etappe. Også der kjører damene en lang master på starten av etappen for å koordinere ritt- og trafikkavviklingen med menn junior og unngå å stenge veger for lenge av gangen, forklarer Nymoen.
– Men for damene betyr dette at de får syklet vesentlig flere kilometer i år enn tidligere, og det er noe damene selv har etterspurt, sier han.
For menn senior blir det imidlertid en vesentlig endring på tredje etappe: Den siste bakken mot mål på Storefjell starter i år helt nede i Gol sentrum, og blir ett sammenhengende motbakkedrag med 800 høydemeter på drøyt en mil. I fjor ble det kun kjørt fem kilometer motbakke på slutten av etappen, etter en 20 kilometers runde på grus oppe på fjellet.
– Endringen er lagt inn blant annet etter tilbakemelding fra Stig Kristiansen som er sportsdirektør i Uno-X. For dem er det viktig at rittet har nok utfordringer, og her skal de nok få kjørt seg, sier Nymoen.
FAKTA Tour te Fjells 2020
Hva: Etapperitt over fire dager med Norgescupstatus Når: Torsdag 16. juli til søndag 19. juli Hvor: Rittbase på Storefjell Hotell på Golsfjellet, etapper både i Oppland og Buskerud, og er innom både Hemsedal, Valdres, Golsfjellet og Gol. Hvem: Menn og kvinner junior og senior (aktive klasser) Se startlister alle klasser Poeng: Norgescup- og NCF rankingpoeng. I år er det også poeng- og klatretrøyer i alle klasser i Tour te Fjells, i tillegg til sammenlagttrøyer for menn og kvinner junior og senior. Det deles ikke ut spurtpoeng på første etappe (individuell motbakketempo), eller klatrepoeng på siste etappe (flat spurtetappe).
Tour te Fjells - Etapper 2020: Torsdag 16. juli – etappe 1 17.00: Individuell tempo alle klasser - 5km motbakketempo på grus, 200 høydemeter, start ved riksveg 51 og mål ved Storefjell hotell. Forventet målgang klokka 20.00
Fredag 17. juli – etappe 2 10.15: Fellesstart menn junior og kvinner senior - 85km, 1500 høydemeter, start og mål ved Sanderstølen. Forventet målgang for begge klasser cirka klokka 14.00. 11.20: Fellesstart kvinner junior - 42km, 1000 høydemeter, start på Røn i Valdres, mål ved Sanderstølen. Forventet målgang klokka 14.00. 16.00: Fellesstart menn senior - 130km, 2800 høydemeter, start og mål ved Sanderstølen. Forventet målgang klokka 20.00.
Lørdag 18. juli – etappe 3 10.15: Fellesstart menn junior, kvinner junior og senior - 88km, 1300 høydemeter, start og mål ved Storefjell hotell, Forventet målgang klokka for alle klasser cirka klokka 12.30. 16.00: Fellesstart menn senior - 134km, 1800 høydemeter, start og mål ved Storefjell hotell. Forventet målgang klokka 19.30.
Søndag 19. juli – etappe 4 08.30: Fellesstart menn junior - 55km, 7 runder á 8km, 400 høydemeter, start og mål i Fagernes sentrum. Forventet målgang klokka 09.50. 09.55: Fellesstart kvinner junior og senior - 47km, 6 runder á 8km, 300 høydemeter, start og mål i Fagernes sentrum. Forventet målgang klokka 11.15. 11.50: Fellesstart menn senior - 71km, 9 runder á 8km 500 høydemeter, start og mål i Fagernes sentrum. Forventet målgang klokka 13.30.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.