SATTE SEG PÅ SYKKELKARTET

Etter tre etapper og like mange årstider på tre dager i Halden: Ladies Tour of Norway har allerede blitt et begrep blant proffdamene og en gulrot for de unge og sultne.

Sist oppdatert 20. august 2014 kl 21.51
SYKKELSUKSESS: Ladies Tour of Norway frister til gjentakelse, sier rittleder Roy Morberg. Foto: EventFotografene
SYKKELSUKSESS: Ladies Tour of Norway frister til gjentakelse, sier rittleder Roy Morberg. Foto: EventFotografene

Bilder er gjengitt med tillatelse fra arrangøren.

– «Alle» snakker om Ladies Tour of Norway i Halden, og vi er plutselig blitt en snakkis i den internasjonale sykkelverden, forteller rittleder Roy Moberg ivrig etter det første UCI-rittet for kvinner i Norge på 25 år.

– Ser vi på resultatene fra VM i fjor, hadde vi både VM-vinner, sølv-vinner og bronsevinner her i helga, og OL-mestere med, sier Moberg stolt til Landevei.no.

Da alle etappene var gjennomført og rytterne var servert tre av fire årstider om hverandre, var det Anna Van Der Breggen (Rabo Liv) som vant sammenlagt, foran verdensmester og lagvenninne Marianne Vos. Katarzyna Niewiadoma ble nummer tre, og dermed tok Rabo Liv storeslem på sammenlagtpallen.

Fullstendige resultater 

Ekstremt motiverende å kjempe med eliten
For klubbrytterne fra CK Victoria Elite ble Touren en stor opplevelse, sjøl om de fikk sine pass påskrevet.

– Det var en kjempemessig erfaring for oss. Vi er ikke de beste taktisk og teknisk, men vi ser at vi hevet oss fra prologen til siste etappe, sier Sturla Johansen, som er sportslig leder for CK Victoria.

– Vi er for lite i utlandet og sykler for sjelden i store felt. Derfor blir vi litt for forsiktige i feltet, og når feltet deler seg, blir vi for ofte liggende i andre halvdel. Det straffer seg, forklarer han.

– Proffene er flinkere til å plassere seg i feltet, men når det står om rå kraft, da tar vi igjen. Vi er sterkere enn dem fysisk, sier Johansen tilfreds, og noterer at CK Victoria hadde nest beste norske resultat på sisteetappen i ferskingen Berit Gjelten.

– Hadde vi vært like sterke i hodet som i bena, hadde vi prestert enda bedre, sier Johansen ivrig til Landevei.no.

– Det er klart det er et lite steg igjen opp til proffene, men det skal det vel også være. Vi er et klubblag. Men samtidig er ikke 3:16 bak vinneren over 10 mil all verden heller, og hun vant med 30 sekunder til neste rytter. Det er ikke verre enn det, sier han.

– Vi er ikke sterke nok mentalt i forhold til verdensmester Marianne Vos og VM-rytterne, men det er ikke så veldig langt opp.

Planlegging er nøkkelen
Det gjelder å hekte de beste. Da kommer røkla av seg sjøl. Datoen for rittet var da heller ikke tilfeldig valgt. Rittledelsen så på kalenderen i fjor høst, og valgte de en helg som lå tett opptil verdenscuprunden som går i Vårgårda i Sverige denne uka. Det rittet ligger bare drøyt to timers kjøring fra Halden, og mange av lagene skal til Skandinavia i den sammenheng likevel.

Rittledelsen var også tidlig i dialog med flere av topplagene og fikk hanket dem inn, deriblant Rabo Liv, Orica og Specialized.

Og med samme overlegg valgte arrangøren å kjøre Ladies Tour of Norway som et UCI 2.2-ritt selv om nivået på de fleste lagene kvalifiserte til UCI 2.1.

– Men hadde vi kjørt det som UCI 2.1 hadde ikke klubbryttere kunnet delta. Vi vil at dette rittet skal være en gulrot og motivasjonsfaktor for norske jenter, sier Moberg, som syns det var kjekt at hele fire norske lag stilte til start på første utgave.

Tidtakertrøbbel kan koste VM-plassen
Noen barnesykdommer må påregnes når et ritt arrangeres for første gang. Tidtaking og resultatservice var blant elementene som ikke gikk helt knirkefritt i helga, og Moberg legger seg flat.

– Det var masse rot med tidtaking og resultater. Det må forbedres, sier han til Landevei.no.

– Dette er tjenester vi kjøper av Norges Cykleforbund, og samme systemet som brukes på Norgescup, forklarer Moberg.

Han understreker at det er Ladies Tour of Norway som arrangør som er ansvarlig for at korrekt tid og resultatservice blir levert.

– EMITs tidtakingssystem ble benyttet, men det er for tidlig å si at dette systemet alene er årsak til problemene. Det er en kombinasjon av system og rutiner rundt bruk av systemet som i sum har gitt oss problemer, presiserer Moberg.

Han forklarer at Ladies Tour of Norway vil gjennomføre en grundig evaluering internt, slik at de er sikre på at tidtaking og resultatservice vil fungere optimalt mot et eventuelt arrangement neste år.

– Vi må evaluere de tjenestene. Arctic Tour of Norway og Tour des Fjords bruker et internasjonalt system. Tour des Fjords brukte det samme som oss første året men har gått over til det internasjonale i år, noterer han.

For Camilla Sørgjerd fra CK Victoria kan tidtakinga imidlertid få store konsekvenser. Hun fikk registrert en tid som var seks minutter for mye, og er bekymret for utfallet. Avhengig av neste Norgescup kan Sørgjerd ligge på vippen til et VM-uttak, og da kan seks minutter tillegg i tida på siste etappen av Ladies Tour koste henne plassen, antyder Johansen.

Småtjafs og lugging til tross, den første utgaven av Ladies Tour of Norway ble en stor sykkelfest for en stor del av verdens aller beste landeveissyklister og et pent knippe nasjonale håpefulle.

FAKTA: Ladies Tour of Norway

  • Åpnet med prolog på 3km fredag kveld

  • Lørdag fellesstart 117km, Strømstad-Halden

  • Søndag fellesstart 129km, start og målgang på Fredriksten Festning i Halden
    15 lag deltok, derav fire norske (profflaget Hitec Products, CK Victoria, Økern CK og Ladies Tour mix)

  • I tillegg til UCI-rittet ble det arrangert mosjonsritt for kvinner lørdag formiddag og barneritt i Halden fredag kveld. 

Publisert 21. august 2014 kl 05.00
Sist oppdatert 20. august 2014 kl 21.51
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen