Kan bli norsk seier på åpningsetappen

I dag starter Ladies Tour of Norway, der Susanne Andersen er en av kandidatene til å vinne første etappe i firedagersrittet med UCI World Tour-status.

Sist oppdatert: 22. august 2019 kl 09.38
NORSK HÅP: Susanne Andersen har levert sterke resultater i år, og er ett av Norges sterkeste kort på åpningsetappen i Ladies Tour of Norway i dag. Foto: Cor Vos
NORSK HÅP: Susanne Andersen har levert sterke resultater i år, og er ett av Norges sterkeste kort på åpningsetappen i Ladies Tour of Norway i dag. Foto: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter

Ladies Tour of Norway går over fire dager med fire etapper, fra torsdag 22. til søndag 25. august. 

Nytt i år er start i Åsgårdstrand og målgang i Horten for første etappe som går klokka 13:55 i dag, mens de tre siste som tidligere år arrangeres i Østfold. Morgendagens etappe går fra Mysen til Askim med start klokka 15:05.

Lørdagens etappe fra Moss til Fredriksten festning starter klokka 15:20, mens siste etappe starter fra Gamle Svinesundsbroen klokka 10 og har målgang i Halden forventet klokka 14:40. 

Se fakta om rittet og etappene nederst i saken

Det er 19 lag som stiller til start, inkludert det norske profflaget Hitec Products-Birk Sport og landslaget. I fjor var det nederlandske Marianne Vos som vant Ladies Tour of Norway. Hun er tilbake i år, og sykler for det nederlandske laget CCC-Liv..

Vos har dominert både mesterskap og World Touren i mange år, men det er også flere sterke ryttere fra Norge som stiller til start på årets Ladies Tour of Norway.

FAKTA: LAGENE I LADIES TOUR OF NORWAY 2019

CCC-Liv (Nederland)
Hitec Products-Birk Sport (Norge) 
NCF Landslaget (Norge) 
Team Virtu Cycling (Danmark) 
FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope (Frankrike)
Team Sunweb (Nederland)
Boels Dolman Cycling (Nederland)
Mitchelton-Scott (Australia)
Ale Cippolini (Italia)
Canyon-SRAM Racing (Tyskland)
Movistar Team Women (Spania)
Parkhotel Valkenburg (Nederland)
Team Tibco-Silicon Valley Bank (USA)
Trek-Segafredo (USA)
Valcar Cylance Cycling (Italia) 
Btc City Ljubljana (Slovenia)
Drops (Storbritannia)
Rally Uhc Cycling (USA)
Doltcini-Van Eyck Sport UCI Women Cycling (Belgia)
Bepink (Italia) 

TITTELFORSVARER: Marianne Vos vant Ladies Tour of Norway 2018. Foto: Cor Vos
TITTELFORSVARER: Marianne Vos vant Ladies Tour of Norway 2018. Foto: Cor Vos

Susanne Andersen (Team SunWeb)har tidligere vært på pallen i flere etapper i Ladies Tour of Norway, første gang allerede som junior. Hennes beste sjanser anses å være dagens åpningsetappe der det er store sjanser for en massespurt. Etappe 2 (fredag) og 4 (søndag) kan også passe Andersen, men 21-åringen må nok også regne med å måtte ofre seg for lagets kaptein Coryn Rivera (USA). Meritter denne sesongen er blant annet sjetteplass i European Games i Minsk, NM-sølv på Ringerike og tok en åttendeplass på EM i Nederland forrige uke. 

Stine Borgli (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) debuterte på World Tour-nivå med det nye franske laget sitt sist helg i Vårgårda i Sverige, der hun ble nummer ni. Borgli er sterk både i spurt og motbakke, og er kanskje den av de norske som har størst sjanser sammenlagt. 29-åringen, som skrev kontrakt med det franske laget i juli, kan få frie tøyler i Ladies Tour of Norway da lagets svenske kaptein Emilia Fahlin er skadet. Seier i UCI-etapperittet Vuelta a Burgos i Spania og tredjeplass i Tour of Scotland forrige helg er blant merittene inneværende sesong.

Katrine Aalerud (Team Virtu)er en av de beste norske klatrerne, og bør få vist seg fram i Knardalsbakken i Halden på lørdag, der mye av tredje etappe vil avgjøres. 24-åringen fra Vestby har imidlertid slitt mye med skader og sjukdom denne sesongen, men er motivert til å vise seg fram på hjemmebane. Fra neste sesong sykler Aalerud for øvrig for det spanske profflaget Movistar. 

Emilie Moberg (Team Virtu)har også slitt med mye skader etter gjentatte velt denne sesongen. Hennes største sjanser er etappe 2 og etappe 4. Selv om hun har Halden som hjemmebane og er publikums favoritt her, må Moberg også forvente å kjøre for lagets kaptein Marta Mastianelli, som spurtet ned Marianne Vos og vant i Vårgårda sist helg, er italiensk mester og vant EM 2018.

HJEMMEFAVORITT: Emilie Moberg kommer fra Halden, der Ladies Tour of Norway avslutter siste etappe. Foto: Cor Vos
HJEMMEFAVORITT: Emilie Moberg kommer fra Halden, der Ladies Tour of Norway avslutter siste etappe. Foto: Cor Vos

Vita Heine (Hitec) satt med teten til mål i Vårgårda på søndag, vant Tour of Uppsala sammenlagt, en etappe i Thüringen Ladies Tour i Tyskland og tok NM-gull på tempo. Hun er dermed en av Norges sterkeste kort sammenlagt i Ladies Tour of Norway.

Ingvild Gåskjenn (Hitec) har nok sin største sjanse på dagens etappe, der hun kan være med i et spurtoppgjør på hjemmebane i Horten. Bronse i NM og sjetteplass i U23-klassen i EM forrige uke er noen av Gåskjenns meritter denne sesongen. 

Øvrige norske:
Ingrid Lorvik, Amalie Lutro, Julie Meyer Solvang (alle Hitec Products), Martine Fon, Vibeke Lystad, Ingrid Moe, Mie Bjørndal Ottestad, Birgitte Ravndal, Hedda Skogesal Samsing (alle for det norske landslaget).

Snart slutt for Ladies Tour of Norway
Neste år arrangeres imidlertid Ladies Tour of Norway for siste gang. Fra 2021 skal rittet erstattes av Battle of the North, et 10 etappers ritt gjennom både Danmark, Sverige og Norge, med samme World Tour status som Ladies Tour of Norway.

Aldri nok sykkelprat? Hør våre podcaster i Radio Landevei: Landeveis egen podcast. Sykkelkultur og sykkelprat

FAKTA: Ladies Tour of Norway 2019

Hvem: UCI profflag (UCI Women’s World Tour), landslag
Hva: 4-dagers UCI World Tour etapperitt for kvinner
Hvor: Vestfold og Østfold, samt innom Sverige
Når: 22.-25. august, 2019
Arrangert første gang: 2014

Dette er etappene 2019
Etappe 1, 22. august: Åsgårdstrand-Horten, 128 kilometer
Etappe 2, 23. august: Mysen-Askim, 131 kilometer
Etappe 3, 24 .august: Moss-Halden (Fredriksten festning), 125 kilometer
Etappe 4, 25. august: Svinesund-Halden, 154 kilometer

Publisert 22. august 2019 kl 09.38
Sist oppdatert 22. august 2019 kl 09.38
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen