CATFIGHT

Mens proffgutta herjer i nord, skal verdens beste jenter på hjul i sør. I kveld går starten for Ladies Tour of Norway, første proffritt for damer i Norge på 25 år: Ladies Tour of Norway,

Sist oppdatert 15. august 2014 kl 08.06
TØFT: Verdens beste kvinnelige syklister skal gjøre opp på norsk jord i tre dager til ende. Foto: CJ Farquharson
TØFT: Verdens beste kvinnelige syklister skal gjøre opp på norsk jord i tre dager til ende. Foto: CJ Farquharson

Det norske profflaget Hitec Products vil nok gjøre sitt ytterste for å sørge skaffe seg street cred på hjemmebane, men det er flere andre lag som også gjør sakene sine godt. CK Victoria er ett av dem.

Trondheimsklubben CK Victoria har gått fra scratch til Norges-toppen i løpet av tre sesonger, og kom nylig hjem fra Tsjekkia med lommene fulle av UCI-poeng, femteplass totalt og to gule etappetrøyer. De satte seg i respekt fra første etappe, og Ingrid Lorvik sørget for at laget syklet med den gule trøya på første mulighet. I NM rasket CK Victoria-jentene med seg tre gull, ett sølv og en bronse.

– Vi startet med seks jenter i sesongen 2012-2013, i fjor hadde vi 12 jenter og i år har vi 18, sier lagleder i CK Victoria elite Sturla Johansen stolt. Nå har han flere kvalifiserte jenter enn det er plass til på laget til Tour of Norway.

– Egentlig er det åtte jenter som kunne kjørt, men det er bare plass til seks. Solveig Edøy, som er ambassadør for rittet har ikke fått trent så godt som hun skulle denne sesongen, så hun viker plassen for en av lagvenninnene sine, sier Johansen.

Målrettet innsats for jentene
At interessen for CK Victoria elite har eksplodert, er resultatet av flere faktorer. For det første har CK Victoria satset systematisk på jentene, og lagt mye ressurser i å bygge opp et sterkt lag og et godt miljø. Det trekker flere ryttere til klubben via jungeltelegrafen.

– Det er klart at det ligger mye hard jobbing bak et godt miljø, men ryktet om godt miljø og bra samhold har spredd seg, sier Johansen, som generelt er veldig imponert over miljøet i laget.

– Jentene setter virkelig laget i første rekke. Det er mange som ikke har egne sterke resultater å vise fram for sesongen, men som gjør en kjempeinnsats for laget på hvert eneste ritt, sier han.

Samarbeid i sykkelmiljøet
Videre har alle sykkelklubbene i Trondheimsregionen satt seg ned og blitt enige om å samarbeide for å gi alle et bedre tilbud. Det betyr at CK Victoria med sin jentesatsing har fått ryttere fra blant annet TVK og Gauldal SK, som i sin tur har en uttalt satsing på gutta. Jentelaget i CK Victoria har også ryttere som bor andre steder i landet.

Dessuten jobber klubbene med både Olympiatoppen Midt-Norge og sykkellinja på videregående for å legge forholdene best mulig til rette for de som vil satse på sykkel.

– Det betyr at vi konsentrerer oss om kvinnene på elitesida. Dersom vi har gode herreryttere med ambisjoner, anbefaler vi dem å vurdere TVK og Gauldal SK, og de anbefaler at jenter som vil satse kommer til oss, sier Johansen til Landevei.no.

Skal bidra til å gjøre sporten bedre
Med stadig flere jenter i stallen, blir det moro både på trening og ritt.

– Det er klart at flere ryttere gir oss bedre effekt og matching på trening. Og det er en stor fordel for de som har trent mye alene, sier Johansen, og legger til at slikt treningsmiljø alene trekker nye ryttere til klubben.

I rittsammenheng er det også en fordel å ha flere utøvere i feltet.

– På ritt har vi flere kort å spille på, og det er en fordel taktisk, sier Johansen, og understreker at klubbens filosofi er å bruke det til beste for å skape mer spennende konkurranser.

– En kunne jo bruke den fordelen til å bremse resten av feltet hvis en av våre går i brudd, men vi ønsker ikke å sabotere rittet for resten av feltet. Vi vil heller bruke den fordelen til for eksempel å skape flere ritt i rittet lenger bak, forklarer Johansen.

Å skape gode sykkelritt er viktig for sporten og for rekrutteringen til sporten, sier han.

Første UCI-jenteritt på 25 år
Når Ladies Tour of Norway ruller i gang med prolog i Halden sentrum fredag kveld, er det første norske UCI-ritt for kvinner på 25 år.

– Det er bare ett ord for det: fantastisk, sier Johansen ivrig. Han tror et internasjonalt ritt vil bety enormt mye for sporten og rekrutteringen til jentesykling i Norge.

– For at det virkelig skal skje noe, så må det være internasjonalt, så dette er viktig og positivt for at det skal skje noe med damesatsingen i Norge, sier Johansen.

– Det er ingen tvil om at TV-sendingene fra TV2 fra Tour de France har bidratt til at det har skjedd mye på herresida. Å se sykkel på TV er viktig, men å se at det skjer i Norge er enda større, sier han. 

Johansen legger til at det har kommet flere klubber på damesida de siste åra, og ramser opp Grimstad, Bergen, Hero, Økern, Ottestad og Bryne/Sandnes som noen av dem.

Dette er Ladies Tour of Norway
Ladies Tour of Norway består av en prolog på 3km fredag kveld, samt to fellesstartetapper. Lørdag starter rittet i Strømstad og byr på 117km og tre grensekrysninger før målgang i Halden sentrum. Søndagens fellesstart er på 129km med både start og målgang på Fredriksten Festning i Halden.

Totalt er det 15 lag påmeldt, og CK Victoria er eneste rene klubblag. Foruten det norske profflaget Hitec Products, er det påmeldt 13 kommersielle lag fra både Europa og Amerika: Maxx Solar, Bigla Cycling Team, Team Rygter, Top Sport Vlanderen, Estadio de Mexico, Orica, Servetton Footon,  det estiske landslaget, det tyske landslaget, Cresent BARE, Tibco to the Top, Specialized og Rabo Liv. I tillegg til UCI-rittet arrangeres det mosjonsritt for kvinner lørdag formiddag og barneritt i Halden fredag kveld.

Program, resultater og mer om Ladies Tour of Norway på ladiestour.no

Publisert 15. august 2014 kl 08.06
Sist oppdatert 15. august 2014 kl 08.06
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen