Rittet er et samarbeid mellom Norge, Sverige og Danmark, og arrangeres for første gang i 2021. Den foreløpige rittplanen legger opp til ti etapper over elleve dager, fordelt på tre etapper i Danmark og tre etapper i Sverige, mens Norge får fire inkludert finalen. Rittet vil bli arrangert i august, på samme tid som Ladies Tour of Norway og det svenske World Tour-rittet i Vårgårda arrangeres i dag. 

Battle of the North blir også første gang Danmark får et UCI World Tour ritt for kvinner. Sverige har hatt World Tour ritt i Vårgårda i flere år, mens Ladies Tour of Norway har hatt UCI World Tour Status de siste to årene.

For arrangørene er det viktig at nordiske ryttere får en sjanse til å vise seg fram på hjemmebane. Rittet vil bli TV-sendt over hele verden, og vil bli en unik sjanse for de tre skandinaviske landene til å vise fram sporten, så vel som sin natur, kultur og identitet til et helt nytt publikum. 

Selv om Marianne Vos fra Nederland har dominert både mesterskap og World Touren i mange år, er det flere sterke ryttere fra Skandinavia. 

Både regjerende norgesmester Vita Heine og Emilie Moberg tok etappeseiere i Tour of Uppsala i Sverige i forrige uke, og Susanne Andersen som gikk inn i Team Sunweb i forkant av årets sesong var blant de ti beste.

I Sverige er Emilia Fahlin en av de sterkeste rytterne for tida. I Danmark er Amalie Didriksen på Boels-Dolmans og Cecilie Uttrop to av de mest på profilerte rytterne. 

Det var Ladies Tour of Norway som lanserte ideen i fjor, og rittledelsen fikk napp hos nabolandene på første forsøk.

I år arrangeres Ladies Tour of Norway over fire dager med fire etapper, fra 22. til 25. august. Nytt i år er start i Horten for første etappe, mens de tre siste som tidligere år arrangeres i Østfold.