GULLOPPSKRIFTEN

Edvald Boasson Hagen og Fredrik Mohns samarbeid er igjen gull verdt.

Sist oppdatert 24. juni 2016 kl 00.27
TRENEREN: Fredrik Mohn er igjen Edvalds trener. Det lover godt, for alle som liker Edvald øverst på pallen. Foto: Henrik Alpers.
TRENEREN: Fredrik Mohn er igjen Edvalds trener. Det lover godt, for alle som liker Edvald øverst på pallen. Foto: Henrik Alpers.

Edvald Boasson Hagen kjørte i går inn til sitt åttende NM-gull på tempo. De som kjenner ham godt, rapporterer om en mer sprudlende syklist enn fra årene i Team Sky, og resultatene taler sitt tydelige språk.

NORGES BESTE SYKKELBLAD: Slik bestiller du abonnement, og får tilgang på hele arkivet digitalt!

Edvald vinner ritt både nasjonalt og internasjonalt.

Fredrik Mohn er mannen som har fått mye av æren for Edvalds resultater. Men etter flere år i Team Sky utviklet ikke Edvalds merittliste seg i den retningen norske sykkelfans håpet. 

Etter å ha tatt opp igjen samarbeidet med gamletreneren har læregutten fått en ny vår.

– Team Sky har sitt opplegg, og de som passer inn i det opplegget blir vanvittig gode. Men det er ikke bare Edvald som slutter i Sky og får en ny vår, sier Mohn.

Les også: Tre Hitec-jenter på pallen i kvinnenes tempo

Team Sky er sykkelsportens definitivt mest ressurssterke lag, men samtidig også det mest strukturerte. For mange blir det til det verre. Har du ikke evnen til å tenke som en maskin fungerer det ofte dårlig i lengden.
– I Sky var Edvald på samling og reiser hele året, og sånn gjør han det ikke lenger nå. Nå er han mye hjemme, og reiser han sydover nå reiser han gjerne på eget initiativ, og bor sammen med kjæresten. Hva består en treningsleir i? Spør Mohn retorisk. 

– Sykle fem timer, massasje, spise og deretter stirre i veggen? Noen elsker det, se bare på Bjørndalen, han er en eremitt som bor for seg selv. Men det er ikke alle det passer for. Hvis du tar fra en utøver det livet en liker, da går det bare ikke, forteller Mohn.

Et stykke ut i kontrakten med Team Sky vant ikke Edvald lenger det vi var vant til å se. Allerede etter kort tid kalte tv-produsentene samlinger av ryttere for «Gruppo Boasson Hagen», for å ha et kjent navn å vise til. Edvald var på alles lepper, og da resultatene uteble, var det mange som stilte spørsmål. Andreplasser, tap av spurter med marginer eller å være i en avgjørende seleksjon var ikke lenger nok.

Til slutt begynte også treneren å tvile.

– Da jeg så hvordan det gikk det siste året i Sky trakk jeg meg litt unna, jeg ville ikke være en forstyrrende part. Jeg bestemte meg for at «dette skal jeg ikke legge meg oppi», for det hadde han ikke likt. Jeg satt på gjerdet og bestemte meg for at skal jeg bli involvert i noe må han komme til meg. Det gjorde han, og da blir vi ganske kjapt enige. Jeg trengte bare noen minutter på å bestemme meg.Det første vi gjorde, var å hente frem det vi kunne, og som vi visste fungerte, forteller Mohn. 

FOSTERSTILLING: Edvald gav alt helt til streken i går. Etter mål strålte han som aldri før. Foto: Henrik Alpers.

Les også: Siste nytt om landeveissykling

SIKKERT NM-GULL

Gårsdagens gullmedalje var Edvalds 8. tittel på tempo. Faktisk kjørte han så fort, at han egenhendig hadde tatt igjen det laget som vant gull i lagtempo. Gårsdagens løype var teknisk enkel, men den var beinhard med flere lange bakker. 

Det var ikke en eneste meter på de 47 kilometrene der du kunne gi bena en pause, de beste rytterne holdt pedalene i gang gjennom hele traséen.

– Edvald er veldig god på disposisjoner i en slik situasjon, og vi ble enige om ikke å brenne kruttet for tidlig, forteller Mohn. 

Ved første mellomtid var Edvald bak sølvvinner Vegard Stake Laengen, og ved andre mellomtid var de to likt.

– Vi var enige om å starte rolig til bakken midtveis. Da vi hørte han var syv sekunder bak over bakketoppen, da begynte vi å pushe. Da hadde vi disponert riktig, sier Mohn. 

Derfra og inn var det rutine og kraft som avgjorde. Edvald har begge deler, og Mohn er selvsagt fornøyd med resultatet.

– Nå er det veldig kjekt å jobbe med ham. Vi har god tillit, men vi er et team, det er ikke bare meg, og vi bruker faktisk Olympiatoppen en del. Jeg synes det fungerer bra nå, sier han.

Igjen skal Edvald bære de norske fargene på tempoetappene i Tour de France, og om han får det til, også på alle de vanlige etappene. Edvald er i Bodø for å vinne fellesstarten også. Søndagens løype er flat til mesterskapsløype å være, noe som kan passe hans avslutning godt. Vinner han den blir det i såfall hans 11. NM-gull.

Fredrik Mohn derimot har større ambisjoner enn å vinne NM-finalen. Selvsagt er det Tour de France som er målet.

– Jeg kan ikke love seier men jeg håper det. I sykling må man komme til mål først, det er så mye som kan skje. Men alt mer enn en etappeseier blir en bra bonus, sier han.

Les også: Flere utstyrstester av sykler og utstyr for landeveien

NESTEN: Vegard Stake Laengen ledet halve løpet, men ble til slutt slått med 17 sekunder. Foto: Henrik Alpers.

Publisert 24. juni 2016 kl 00.27
Sist oppdatert 24. juni 2016 kl 00.27
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen