Edvald Boasson Hagen er i form til å vinne etapper i Critérium du Dauphiné

Fire nordmenn er på plass i det viktigste oppkjøringsrittet til Tour de France.

Sist oppdatert: 8. juni 2019 kl 12.32
FÅR VI SE DETTE IGJEN?: Flere av etappene i årets Critérium du Dauphiné passer Edvald Boasson Hagen meget bra, og Edvald er i form! Foto: Cor Vos.
FÅR VI SE DETTE IGJEN?: Flere av etappene i årets Critérium du Dauphiné passer Edvald Boasson Hagen meget bra, og Edvald er i form! Foto: Cor Vos.
Lesetid: 4 minutter

Vi har knapt rukket å trekke pusten etter både Giro d´Italia og Tour of Norway, men allerede førstkommende søndag skal en rekke kjente fjes i ilden igjen.

Det er nemlig fullt alvor når Critérium du Dauphiné tråkkes i gang med en relativt flat etappe. Det åtte dager lange etapperittet er nemlig en arena hvor mange av de største favorittene til årets Tour de France møtes for å måle krefter.

Hør bare på dette: Nairo Quintana, Chris Froome, Romain Bardet, Thibaut Pinot og Tom Dumoulin har alle stått på podiet i Tour de France og blir også å finne i Critérium du Dauphiné. Legg til Richie Porte, Jakob Fuglsang og Dan Martin, og du skjønner fort at det kommer til å gå voldsomt unna når rittet beveger seg inn i fjellene på de tre siste etappene. 

God kjøring her, og du tar med deg en god porsjon selvtillit inn i Touren. Kjører du dårlig har du imidlertid fått noe å tygge på de neste ukene. På de tre ukene mellom Dauphiné-avslutningen og Tour-starten er det nemlig begrenset hvor mye det er mulig å justere formen.

I fjor vant Geraint Thomas Dauphine, og vi vet alle hva han gjorden i Touren noen uker senere. Samme formel fulgte Chris Froome før sine Tour-seire i 2015 og 2016.

Samtidig er det verdt å merke seg at det hvert år er ryttere som ser strålende ut i Dauphiné, for så å falle fullstendig gjennom i Touren. Å få formtoppen for tidlig kan fort ødelegge en drøm om gul trøye i juli.

Det er imidlertid ikke bare sammenlagtkanoner det handler om på franske veier den neste uken. Gledelig nok er det nemlig også fire norske ryttere på startstreken i Aurillac. 

Edvald Boasson Hagen er selvskreven på Dimension Data sitt Tour-lag, og i et år der mange spurtere velger å bruke Sveits rundt som oppkjøring byr årets Dauphiné på flust av gode muligheter for Boasson Hagen. Både den første, andre og femte etappen skriker nemlig Edvald med store bokstaver.

Om han har klart å bygge videre på de gode taktene han viste i Tour of Norway kan det fort resultere i minst én etappeseier. Aberet er dog at han neppe kan forvente å få særlig støtte fra resten av laget, som på papiret ser meget svakt ut.

Om Boasson Hagen er selvskreven i Tour de France, kan ikke det samme sies om Vegard Stake Laengen og Odd Christian Eiking. Begge er imidlertid i brutto-troppen til henholdsvis UAE Team Emirates og Wanty – Gobert, hvilket betyr at de med god kjøring her fort kan ende opp i Touren. 

I fjor fikk Eiking erfare hvor viktig akkurat dette rittet kan være.  Askøyværingen var tilsynelatende inne på Tour-laget til Wanty-Gobert, men da sykdomsplager gjorde at han måtte stå av Dauphine røk plutselig Tour-plassen i samme slengen.

Carl Fredrik Hagen er ikke aktuell for Tour de France i år, men 27-åringen har likefullt levert varene og vel så det i sin første sesong som proff. 15. plass sammenlagt i Tour de Romandie er et knallsterkt resultat. Om han kan levere noe lignende i dette selskapet hadde det vært blant de beste norske klatreprestasjonene på lang, lang tid. Med et solid Tour of Norway under beltet er det nemlig fullt lov å håpe på en god plassering til Carl Fredrik.

Rittet innledes med tre etapper for spurterne, hvor de to første inneholder en god del bakker. Deretter venter en tempoetappe og en ny, kupert, spurtetappe, før det hele avgjøres med tre fjelletapper. Særlig den nest siste, som går lørdag 15.06 vil være en god pekepinn på hvem som har feltets beste klatrebein.

 

Critérium du Dauphiné

8 etapper, 9.06-16.06

Norske deltakere: Carl Fredrik Hagen, Edvald Boasson Hagen, Odd Christian Eiking og Vegard Stake Laengen.

Sendes på TV2 Sport 2 og Eurosport.

Publisert 8. juni 2019 kl 12.32
Sist oppdatert 8. juni 2019 kl 12.32
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen