Der satt den Edvald

Etter mye stang ut i årets Tour de France gikk endelig Edvald til topps på den 19. etappen!

Sist oppdatert: 21. juli 2017 kl 18.29
EDDY THE BOSS: Edvald har hevet seg i massespurtene i årets Tour de France, men måtte i brudd for å sikre seg etappeseieren. Foto: Kristof Ramon
EDDY THE BOSS: Edvald har hevet seg i massespurtene i årets Tour de France, men måtte i brudd for å sikre seg etappeseieren. Foto: Kristof Ramon
Lesetid: 3 minutter

På en etappe som på forhånd var utpekt som en etappe for spurterne fikk bruddet gå avgårde tidlig, uten noen særlig kamp fra hovedfeltet. Blant de tjue rytterne som kom seg med i bruddet var vår egen Edvald Boasson Hagen.

Michael Matthews hadde allerede avgjort poengkonkurransen og sammenlagtfavorittene ønsket å spare beina til morgendagens tempoetappe. Hovedfeltets interesse for å kontrollere bruddet var dermed redusert allerede fra start, godt nytt for bruddet og muligheten for norsk etappeseier.

Edvald og resten av bruddkameratene fikk raskt mye tid, og med åtte mil igjen til mål var avstanden ned til hovedfeltet åtte minutter. Da bruddet fortsatte å øke avstanden etterhvert som de nærmet seg mål ble det fort klart at vinneren av etappen satt blant utbryterne.

I dagens siste kategoriserte stigning ble det satt fart i front. Romain Sicard var den ivrigste på splitte bruddet, men den tidligere U23-verdensmesteren fikk aldri noen luke i stigningen. Over toppen var Edvald og resten av gruppen samlet.

På flatene inn mot mål ble det nok en gang hardkjør, denne gangen i vinden. Tjuemannsbruddet delte seg og ni mann, deriblant Edvald, kom seg med inn i finalen av rittet. 

Hardkjøret fortsatte og flere ryttere forsøkte å gå alene. Edvald markerte alle forsøkene på en strålende måte og virket svært sterk. I en rundkjøring tre kilometer før mål valgte Nikias Arndt og Edvald å forsere rundkjøringen på den høyre siden, den klart raskeste veien. Det gav de to en luke på de andre bruddkameratene.

TAKTISK SPILL: På slutten av etappen ble det luring mellom rytterne i bruddet. Edvald Boasson Hagen droppet det taktiske spillet og utmanøvrerte konkurrentene med rå styrke. Foto: letour.fr 
TAKTISK SPILL: På slutten av etappen ble det luring mellom rytterne i bruddet. Edvald Boasson Hagen droppet det taktiske spillet og utmanøvrerte konkurrentene med rå styrke. Foto: letour.fr 

Edvald nølte ikke da han fikk noen meter på de andre og klinte til med 2,5 kilometer igjen. Nikias Arndt hadde ikke beina til å følge og luken ned til konkurrentene økte da Edvald kjørte alt han hadde på vei mot målstreken. Med én kilometer igjen var luken blitt stor og det virket som om rudsbygdingen hadde etappeseieren godt nede i lomma. 

På oppløpet ble det imidlertid helt klart. Edvald Boasson Hagen tok sin tredje etappeseier i Tour de France, hans første på seks år. Edvald gjorde også slutt på den norske seierstørken i det det franske treukers-rittet som ikke har hatt en norsk etappevinner siden Alexander Kristoff vant i 2014.

Som den sterkeste spurteren i bruddet var det mange som forventet at Edvald skulle spare seg og ta etappeseieren på de siste metrene. Nordmannen hadde imidlertid andre planer og var nådeløs mot konkurrentene da han fikk den avgjørende luken. Edvald har tatt to andreplasser så langt i Tour de France, men reddet både sin egen og lagets Tour de France med dagens etappeseier.

Mark Cavendish røk ut av Tour de France på den fjerde etappen etter en kollisjon med Peter Sagan på oppløpet inn mot Vittel. Briten var raskt ute med å hylle lagkameraten etter etappeseieren.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

I sammendraget er det status quo etter etappen. Froome, Bardet og Aru har lagt alt fokus over mot morgendagens tempoetappe som vil avgjøre årets Tour de France. Alexander Kristoff hadde en rolig dag og fikk pleiet sårene etter onsdagens velt. Vegard Stake Laengen forsøker også å bli frisk fra sin lungebetennelse, men askerbøringen kom inn med hovedfeltet og ser nå ut til å fullføre sin første Tour de France.

Publisert 21. juli 2017 kl 18.29
Sist oppdatert 21. juli 2017 kl 18.29
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen