BORDET ER DEKKET FOR EDVALD

Vi har analysert den belgiske klassikeråpningen.

Sist oppdatert 1. mars 2016 kl 21.34
KOMMENDE KLASSIKERKONGE?: Vi tror Edvald Boasson Hagen kan vinne sitt første monument denne våren. Foto: Cor Vos.
KOMMENDE KLASSIKERKONGE?: Vi tror Edvald Boasson Hagen kan vinne sitt første monument denne våren. Foto: Cor Vos.

KRISTOFF ER I RUTE, MEN HVA MED RESTEN AV LAGET?

Før helgen handlet det meste om Alexander Kristoff, etter nordmannens fantastiske sesongstart. Mange nærmest forventet at han skulle sope inn førsteplassene i både lørdagens Omloop Het Nieuwsblad og søndagens Kuurne-Brussel-Kuurne.

Slik gikk det imidlertid ikke. Særlig lørdagen ble en god påminnelse om at selv ikke verdens nest beste syklist er ufeilbarlig. Begge dagene satt Alexander til tider dårlig posisjonert, og lørdag måtte han virkelig betale for det gjennom både tekniske problemer og å bli hindret av en stor velt. I stedet for å kjempe om seieren trillet Alexander i mål ni minutter bak Greg van Avermaet.

Søndag var det tid for revansje i Kuurne-Brussel-Kuurne, rittet hvor han ble nummer to i fjor. Nok en gang kunne vi se at Alexander ikke var helt i toppslag, og ofte havnet på feil side av kritiske splitter. At han likevel kjempet seg inn til en ny andreplass viser hvilken klasserytter han er.

Vi tror ikke det er grunn til reel bekymring for Alexander sin del, han har pleid å være litt tung i disse rittene og vil trolig ha en fin formstigning til neste gang det smeller på brosteinen.

Noe vi imidlertid er mer urolige for er resten av Katusha-laget. I helgen ble Alexander isolert gang på gang, og når lagkameratene endelig kom i kapp var de for slitne til å bidra nevneverdig. Dette er et problem som må adresseres før de virkelig store klassikerne som kommer som perler på en snor om bare tre uker.

Forhåpentligvis er det bare små justeringer som skal til før vi får se flere rødkledde i front av feltet. For om det er kapasiteten som er problemet er det naturligvis alt for sent å gjøre noe med.

En av de vi er småbekymret for etter helgen er vår egen Sven Erik Bystrøm. En DNF og en 124. plass var ikke det vi hadde sett for oss etter 24-åringens strålende kjøring i Qatar og Oman.

Stein Ørn pleier imidlertid å ha god kontroll på formoppkjøring og når han nå trener store deler av Katushas klassikerlag, i tillegg til Bystrøm og Kristoff, har vi god tro på at hele laget viser den nødvendige progresjonen de neste ukene.

RÅSTERKE OG ALLSIDIGE STAKE

Hadde du satt penger på at Vegard Stake Laengen skulle bli beste nordmann i Omloop Het Nieuwsblad hadde du trolig vært rik nå, men faktum er at Asker-gutten leverte et kanonbra ritt da han ble nummer 29 i sin første klassiker med IAM-laget. Stake satte bra med i alle kritiske partier og foran de mange veltene som gikk, hvis noen var i tvil om at han fortjent sjansen på WorldTouren har han definitivt motbevist en slik påstand nå.

ÅPENBARING: Vegard Stake Laengen viste seg virkelig frem i årets første brosteinsritt. Foto: Cor Vos.

I utgangspunktet var ikke nordmannen tiltenkt en rolle på IAMs klassikerlag, men det kan det fort bli en endring på nå. Ryttere av Stake Laengens kaliber vokser definitivt ikke på trær, og vi tror ikke lagledelsen kan unngå å ta med den lange mannen videre i brosteinsklassikerne. Det kan i så fall bli spennende, for Vegard er en gjennomsterk rytter som går bra i alt slags terreng, også belgiske brosteinskneiker.

Om han nå skulle bli innlemmet i klassikergjengen til IAM er det selvsagt strålende, vi håper bare at han også får tilstrekkelig hvile før han skal debutere i et treukersritt med Giro d’Italia i starten av mai. Å komme dit med tunge bein er oppskriften på katastrofe.

BREEN ER I TRØBBEL

Vegard Breen fikk forlenget proffkarrieren med et nødskrik da Eurosport-Arild fikset en kontrakt med franske Fortuneo-Vital Concept i tolvte time. I et intervju vi gjorde med Breen tidligere i vinter, på trykk i Landevei #20, fortalte han at klassikerne var sesongens hovedmål, hvor han ville få en fri rolle innad i laget.

Nå skal det sies at sesongen knapt er i gang, men det vi har sett fra 26-åringen så langt har likevel vært illevarslende. Både i Argentina, Oman og Qatar var han akterutseilt på samtlige etapper, mens 123. plass i Omloop Het Nieuwsblad og DNF i Kuurne-Brussel-Kuurne heller ikke imponerer noen.

At en rytter ikke er i form i februar er nødvendigvis ikke så farlig, men i Breen sitt tilfelle skulle vi gjerne ha sett ham vesentlig høyere opp på resultatlistene. Det er nemlig i ritt som dette nordmannen er avhengig av å prestere om han skal ha sjanse til å få fornyet sin ettårskontrakt med det franske laget. De neste ukene blir med andre ord svært viktige for Vegard Breens framtid som syklist.

BORDET ER DEKKET FOR EDVALD

Sammen med Fabian Cancellara var Edvald Boasson Hagen kanskje det største navnet som var fraværende i helgens klassikere. Hvorfor Dimension Data ikke deltok i den belgiske helgen vet vi ikke, men i retrospekt er det i alle fall liten tvil om at Edvald hadde hatt gode muligheter til topplasseringer både lørdag og søndag.

I årets to første klassikere har det til tider hersket en stor grad av apati i feltet, noe en offensiv Edvald i form burde evne å utnytte. Om dette er melodien brosteinsrittene skal kjøres etter den våren kan vi ikke gjøre noe annet enn å være svært positive på Edvalds vegne. Ingen lag virker å være sterke nok til å ta kommandoen for lengre perioder. Katusha har vært totalt fraværende, men blir trolig bedre, mens Etixx-Quickstep gjør taktiske disposisjoner hverken vi eller de selv virker å forstå.

Team Dimension Data har ikke det sterkeste laget, men de er trolig kapable til å beskytte Edvald en god stund, slik at han kan slå til for fullt når muligheten byr seg. Om apatien fortsatt hersker i feltet når det virkelig gjelder har vi stor tro på at Edvald kan få sin første store klassikerseier. Særlig ettersom han nå virker å være i bedre form enn noen gang. Bordet er rett og slett dekket for nettopp det! 

Publisert 1. mars 2016 kl 21.34
Sist oppdatert 1. mars 2016 kl 21.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen