/ Sykler

DEN STORE FINALEN

Blir det nok en norsk jubeldag på spanske landeveier?

Sist oppdatert 28. september 2014 kl 12.23
GJØR HAN DET IGJEN?: Alexander Kristoff har gått fra seier til seier i årets sesong, her i Milano-Sanremo. Foto: Cor Vos.
GJØR HAN DET IGJEN?: Alexander Kristoff har gått fra seier til seier i årets sesong, her i Milano-Sanremo. Foto: Cor Vos.

Årets VM i Ponferrada er straks over, men først skal den gjeveste regnbuetrøya av dem alle deles ut. 

Fellesstarten i herrenes eliteklasse er selve indrefileten i VM-uka, og avslutter forhåpentligvis et flott mesterskap med et skikkelig smell. 

Som da Sven Erik Bystrøm ble verdensmester på fredag skal det sykles en 18 kilometer lang rundløype, men der U23-gutta nøyde seg med 10 må proffene jobbe seg gjennom hele 14 runder i den kuperte løypa, hvilket gir en samlet distanse på 255 kilometer. I likhet med de øvrige fellesstartene er det to stigninger underveis på sløyfe, den første 5,2km (3,2%) og den andre 1,1km(5,4%). 

Ingen av bakkene er egentlig særlig harde, isolert sett, men etter 14 raske runder er det liten tvil om at en avgjørelse kan falle her. Særlig med tanke på at strekket fra den siste kneika og inn til mål er særdeles lettkjørt, og dermed blir det vanskelig å ta igjen eventuelle utbrytere, akkurat slik vi så Sven Erik Bystrøm vinne på fredag. 

Rittutviklingen i de tidligere fellesstartene har gitt en slags pekepinn på hvem vi kan forvente oss vil kjempe om seieren i dag, men det er naturligvis svært vanskelig å forutsi utfallet. 

Norske menn 

Vår menn i dagens ritt er Lars Petter Nordhaug, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Sistnevnte har hatt en fantastisk sesong og er en naturlig kaptein på det norske laget. Katusha-rytteren har vært i storform så og si hele sesongen, men viste litt varierende takter i endagsrittene i Kanada for to uker siden. Vi har likevel tro på at Alexander og trener Stein Ørn har prikket inn toppformen til dagens ritt, og at vi får se Kristoff på sitt aller beste i dag. Det er nemlig en nødvendighet om han skal ha noe som helst sjanse på en VM-tittel. Med en kroppsvekt på nesten 80kg sier det seg selv at 4284 høydemeter svir mer for Alex en de lettere konkurrente. Nordmannen har imidlertid mang en gang vist at han er seig som få, og er han med inn til mål vet alle hva som kommer til å skje i spurten.

Om det skulle bli for tungt for Kristoff kan både Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug være gode norske kort. Det er bare to år siden Edvald tok sølvet i VM i Valkenburg, men siden den gang har han slitt med å levere toppresultater. Sky-rytteren rapporteres imidlertid å være i god form om dagen, og om Edvald er på sitt beste er dette en løype som passer han som hånd i hanske. Det at få eller ingen har snakket om ham på forhånd taler også til rudsbygdingens fordel.

lappe
lappe

KAN OVERRASKE: Lars Petter Nordhaug er ikke redd for å gripe sjansen om den skulle dukke opp. 

Vi har også tro på at Lars Petter Nordhaug kan overraske alt og alle i dag. Nøtterøygutten er perfekt for slike løp, og har den nødvendige punchen til å stikke avgårde i den siste bakken. Han vil nok også være en langt mindre markert mann enn mange av de andre favorittene. Formen er kanskje ikke den aller beste, men om Lappe har dagen er mye mulig.   

Utenlandske favoritter

Mannen alle snakker om før VM-fellesstarten er definitivt Simon Gerrans. Australieren har hatt en fantastisk sesong, og viste fryktinngytende form med to seire i Kanada nylig. Med stor styrke i bakkene og en lynrask spurt vil det bli svært vanskelig å riste av seg Orica-GreenEdge rytteren. I ryggen har han et sterkt australsk lag, hvor flere av gutta også er kapable til å skape et resultat for seg selv. Cadel Evans har vunnet VM før, men blir nok mest hjelperytter denne gang. Michael Mathews er omtrent samme ryttertype som Gerrans, bare hakket bedre i spurten og hakket svakere i bakkene, ikke bli overrasket om han henger med helt inn og stikker av med hele sulamitten. 

CORVOS_00023793-009
CORVOS_00023793-009

STORFAVORITTEN: Simon Gerrans har gjort seg fortjent til favorittstempel etter knallsterk sykling den siste tiden. 

Belgia stiller som vanlig med et knallsterkt mannskap, men spørsmålet er om denne gjengen klarer å fungere som én enhet, eller om alle er mest opptatt av å vinne selv. Med blant andre en Greg Van Avermaet som har begynt å vinne sykkelritt, ungutten Tim Wellens, tidligere verdensmester Phillipe Gilbert og Tom Boonen i troppen sier det seg selv at de lyseblå bør være med å prege rittet. 

Både Italia og hjemmelaget Spania vil ventelig ønske et hardt ritt, med Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde og Joaquim Rodriguez som sine kapteiner. Skulle det gå mot en samlet spurt har særlig spanjolene lite å by på, mens italienerne kan håpe på et godt resultat fra Sonny Colbrelli. 

Av våre skandinaviske venner er det nok danske som sitter på de beste kortene, med Michael Valgren og Matti Breschel som sine kapteiner. 

Vi må også nevne regjerende mester Rui Costa, som vil gjøre alt for å forsvare sin tittel fra Firenze. Irske Dan Martin var sterk i Vueltaen og blir ikke noe dårligere her, sammen med Nicholas Roche utgjør han en potensielt farlig duo. 

Om Kristoff skal få den samlede spurten han ønsker er han helt avhengig av gode allierte. Nettopp det kan han finne i det tyske og franske laget, som begge har ni mann på startstrek. Med John Degenkolb og Nacer Bouhanni som sine respektive spurtere vil de ventelige gjøre alt de kan for å holde feltet samlet inn mot mål. Utfallet av en eventuell spurt mellom de tre kanonene tør vi ikke prøve å spå.

Øvrige outsidere som fortjener å bli nevnt er Zdenek Stybar, Michal Kwiatkowski, Ben Swift, Luka Mezgec. Det er bare å glede seg til et forrykende sykkelritt!   

Komplett startliste finner du her. 

Rittet sendes i sin helhet på Viasat 4

Start kl. 10, forventet målgang ca. 16:35. 

Publisert 28. september 2014 kl 12.23
Sist oppdatert 28. september 2014 kl 12.23
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen