/ Sykler

UTKLASSING

Elisabeth Sveum ble Norgesmester i kross med overlegen margin.

Sist oppdatert: 15. november 2015 kl 16.20
Elisabeth Sveum vant NM med knusende margin. Foto: Bengt Ove Sannes
Elisabeth Sveum vant NM med knusende margin. Foto: Bengt Ove Sannes
Lesetid: 4 minutter

Elisabeth Sveum dominerte løpet i Svelvik fra start. Hun fikk en luke tidlig, økte forspranget og kjørte i mål 1 minutt og 15 sekunders før Tiril Hole Mohr på andreplass. Marit Sveen ble nummer tre, 1:20.6 bak Sveum.

– Det var kanongøy, sier Sveum.

Hun ledet med rundt et minutt halvveis i løpet, og den luka ble bare større inn mot mål.

– Jeg hadde veldig gode bein i dag og det merket jeg tidlig. Men i kross så er det sånn at jeg må sykle først og så får vi se, sier Sveum, som hadde strategien klar på forhånd.

– Det gjelder å få en luke, så jeg tenkte at jeg fikk åpne hardt og bare kjøre på. Jeg kjørte jevnt godt og stresset ikke. Alt stemte, og da får du fort noen sekunders luke. Man vet jo aldri hvem som blir med når man rykker, sier hun.

Topp 3 kvinner elite
1. Elisabeth Sveum, Raufoss & Gjøvik SK, 42:12.1
2. Tiril Hole Mohr, IK Hero, 43:27.8
3. Marit Sveen, Romeriksåsen SK, 43:32.7

Fullstendige resultater alle klasser 

Saken fortsetter under

Elisabeth Sveum NM 2015 course - Bengt Ove Sannes 1400x933
Elisabeth Sveum likte seg godt i den tekniske NM-løypa i Svelvik. Foto: Bengt Ove Sannes

Elisabeth Sveum likte seg godt i den tekniske NM-løypa i Svelvik. Foto: Bengt Ove Sannes

TEKNISK OG KREVENDE
Sveum trivdes godt i den tekniske løypa i Svelvik, som hadde rikelig av alle de klassiske elementene en forventer å finne i en kross-løype.

– Det var en rask men krevende løype, med mye grus og gress, og litt gjørme, mye tekniske svinger og kurver, en løpebakke med gjørme, hinder og sandgrop, sier Sveum.

– Men det var ingen bratte gressbakker, sier hun, og legger til at det var en slik som felte henne på en av Norgescuprundene i høst. Da hadde Sveum også for glatte dekk og for mye luft i dekkene.

– I forkant av rittet i dag hadde jeg byttet til gjørmedekk, og det hadde jeg absolutt fordel av. Jeg lærer hele veien, sier Sveum, som debuterte i kross-sammenheng med Norgescupen denne høsten.

KJØRTE FEIL
Hole Mohr var tettest på Sveum fra start, men kjørte feil ut fra startloopen, og mistet en del tid på det.

Likevel er hun ikke sikker på om plasseringen hadde blitt noe annerledes selv om hun hadde kjørt riktig.

– Elisabeth var veldig sterk i dag, men det ville blitt en tettere fight om seieren om jeg ikke hadde kjørt feil. Men jeg ble jo helt sist etter det, og jeg brukte to runder på å kjempe meg opp til Marit (Sveen), som ble nummer tre i dag, sier Mohr, som alt i alt syns hun fikk mye ut av dagen.

– Jeg er fornøyd med rittet i dag når starten gikk som den gikk. Dette var god trening, jeg fikk til arbeidsoppgavene mine, jeg fikk tatt meg helt ut, og det var en positiv opplevelse , sier hun.

MER ENN NM-GULL PÅ SPILL
Alt sto og falt på NM i dameklassen. I forkant av NM lå Sveum som nummer to i Norgescupen, skarve 60 poeng bak Hole Mohr, og 240 poeng foran Marit Sveen. Ingenting var avgjort før NM, og i løpet av de seks ordinære Norgescuprundene i høst har de tre pallkandidatene har byttet på å vinne.

Les også: DUKET FOR DAMETHRILLER 

For Sveum var det ekstra spenning knyttet til dagens NM. Normalt kjører hun best på dag to, men i helga var det bare en konkurranse. Samtidig er Sveum er en mesterskapsutøver, og trigges ekstra av prestisjen som kommer med slike arrangementer.

– Jeg liker mesterskap. Det er noe ekstra med mesterskap, og da kommer det automatisk at man gir litt mer. Det var sånn på NM i rundbane i sommer også, sier Sveum.

Men med dagens seier sikret Sveum seg også sammenlagtseieren i cupen.

Sveum, som debuterte i kross-sammenheng med første Norgescuprunde i høst, har fått smaken for grenen i løpet av høsten. Nå snuser hun på muligheten til å prøve seg på internasjonale konkurranser.

– Det hadde vært kjempegøy å se hvor langt man kunne nå der, sier hun, og antyder at det ryktes om landslagsledelsen har snakket om å sende noen utenlands.

– Jeg har ikke hørt noe, konkret men det ville vært veldig artig, sier hun.

Se også Landevei TV: PÅ KURS HOS MESTEREN 

Elisabeth Sveum NM 2015 - Bengt Ove Sannes
Elisabeth Sveum kjørte inn til NM-gull og seier i Norgescupen sammenlagt med god luke ned til andreplassen. Foto: Bengt Ove Sannes

Elisabeth Sveum kjørte inn til NM-gull og seier i Norgescupen sammenlagt med god luke ned til andreplassen. Foto: Bengt Ove Sannes 

Publisert 15. november 2015 kl 16.20
Sist oppdatert 15. november 2015 kl 16.20
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen