Uno-X-proff ringte Superpokal for å bestemme rittdato
Neste helg er det igjen klart for kultklassikeren på sykkelkrosskalenderen, Superpokal Voldsløkka. Proffsyklisten Erik Resell liker rittet så godt at han ringte til rittsjefen for å få det på en dato som passet.
TRIPPEL: Erik Nordseter Resell vant Superpokal i 2016 og 2019. Nå går han for sin tredje seier. Foto: Ola Morken.
Lesetid: 5 minutter
Uno-X-proffen Erik Nordseter Resell gikk glipp av Superpokal Voldsløkka i fjor, da rittet kræsjet med sesongavslutningen han hadde som proff.
Men slik skulle det absolutt ikke bli i år. Han tok like godt kontakt med arrangøren for å foreslå datoer som passet ypperlig med sin egen terminliste.
– Jeg fikk ikke med meg rittet i fjor, for da var det samtidig som siste landeveisløp for sesongen. Jeg kjører siste landeveisløp nå på søndag, så jeg måtte prøve å sørge for at de ikke la det denne helga, bekrefter han til Landevei.
I skrivende stund forbereder han seg til årets siste løp, Paris-Tours. Den franske klassikeren er et grusritt som passer den storvokste trønderen godt. Men lagkamerat og Norgesmester Rasmus Fossum Tiller er i kjempeslag, og i Frankrike blir han trolig hjelperytter.
Men så fort han er tilbake i Norge, er han mer enn klar for å kjøre for seg selv.
– Jeg stiller! Må jo få med meg det kuleste cx-rittet for sesongen! Stemninga der kan man ikke gå glipp av.
Resell har vunnet løpet to ganger tidligere, i ganske suveren stil. Men i fjor fikk han ikke delta.
Selv om det er lenge siden han har sittet på en krossykkel, er han storfavoritt. Den flate løypa på Voldsløkka favoriserer kjøresterke ryttere.
– Vi har tenkt at vi skal gjøre det gøy for alle, ikke bare for de 20 beste. Vi ønsker å gjøre stas på de som har kommet hvert eneste år. Vi tok til oss tilbakemeldingene fra i fjor, og vi har sett at det har vært laber deltagelse i mange ritt, sier rittleder Thomas Larsen Røed.
Superpokal har etablert seg som den rampete attpåklatten på terminlisten. Rittet er ikke en del av Norgescupen eller andre serier, men har likevel fått høy status blant både proffer og amatører.
Rittet arrangeres som vanlig sentralt på Sagene i Oslo, på idrettsanlegget på Voldsløkka.
Der går løypa på kryss og tvers av fotballbaner, garderober, skateanlegg, buskvekster, sandvolleyballbaner og støyvoller, og inneholder selvsagt også barrierer pit-stop og servering.
Men etter å ha opplevd nedgang i deltagelsen i fjor, den første siden rittet ble etablert, har arrangøren nå tatt flere grep for å lokke bredden igjen.
– Vi ser for oss at grevlingen lusker rundt på Voldsløkka på nattestid, den er litt nysgjerrig på hva som skjer. Har du deltatt tre ganger får du derfor en grevling, forteller Larsen Røed.
I år har arrangøren altså innført tre dyr. Når du henter startnummeret ditt får du gitt at du utfyller kriteriene også utdelt en badge, et klistremerke mer enn solid nok til å sitte på sykkelen gjennom flere kross-sesonger.
– Deltar du for femte gang får du en okse. Oksen er jo tatt fra bydelens egen okse-staute, den som står på Torsov. Er du okse begynner du jo å bli litt stolt og ha litt historie.
– Og det tredje dyret dere byr på?
– Til slutt har vi jo ringreven. Den er selvskreven, har du den er du kulest i gata.
– Og hvor mange ligger an til å få de ulike badgene?
– Da vi gjorde opptellingen var det mange som hadde vært med både tre og fem ganger. Det var veldig gøy å telle opp og se de som stiller år etter år. Det er mange som har vært med seks ganger, men det er ingen som har ti ennå. Den som er nærmest, er nok Henrik Mühlbradt, sier Larsen Røed.
Erik Resell er bare en av mange som har hatt pause et år, og gjør således comeback. Det betyr at han faktisk kan få prisen for nettopp «årets comeback».
Arrangørklubben FTT er ikke mer selvhøytidelige enn at comebackprisen blir en ren subjektiv vurdering.
– Vi får se hvem som stikker av med den prisen. Det blir en elle rei som får det, og det blir en subjektiv vurdering fra vår side. En av faktorene er hvor lenge du har vært ute, og hva slags inntrykk man gir, kanskje hen utmerker seg på en eller annen måte, sier Larsen Røed.
Superpokal har i skrivende stund tippet over hundre deltagere, og har fortsatt plass til flere. Tradisjonen tro pleier tilskuerantallet å være tre til fem ganger høyere enn antall deltagere, og kubjellene pleier runge over Voldsløkka denne dagen.
Superpokal har heller ikke i år glemt de minste – det var i sin tid FTT som innførte konseptet Knøttekross.
– Sist det var Knøttekross ble barna skremt av ritthornet dere brukte til å markere starten, og barna syklet skremt i alle himmelretninger. Hva er planen i år?
– Det blir selvsagt Knøttekross, og vi lager en liten løype og kjører mellom puljene. Det blir selvsagt startnummer og premiering, men vi prøver å holde med klokka i år, sier Larsen Røed.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.