Selv uten doble Norgescup-poeng i NM, kan alle de tre som har kjempet om pallen hele høsten vinne cupen sammenlagt om de tar gull i NM på søndag. Rittet kjøres i Svelvik og starten går klokka 12.10.

Tiril Hole Mohr fra IK Hero står med 3000 Norgescup-poeng og leder cupen med 60 poeng i forkant av NM. På de seks ordinære Norgescuprittene har hun sikret seg to seiere, tre andreplasser og en fjerdeplass.

Annonse

Elisabeth Sveum fra Raufoss & Gjøvik SK har 2940 poeng. Etter seks Norgescuprunder står hun med to seiere, en andreplass og tre tredjeplasser.

Marit Sveen fra Romeriksåsen SK ligger på tredjeplass med 2700 poeng. Hun har en førsteplass, to andreplasser, en tredjeplass og to fjerdeplasser i høstens Norgescupritt.

KNIVING HEVER NIVÅET
Ikke bare er det tett mellom kandidatene i antall Norgescup-poeng etter at de seks ordinære cuprittene er gjennomført. Det har vært en sekundstrid om pallplassene, nesten uten unntak. I noen ritt har det vært under sekundet mellom første og andreplass, og under 20 sekunder mellom første og tredjeplass. Unntaket var Norgescup 4 i Tønsberg, der Hole Mohr vant med 1 minutt og 45 sekunders margin til Sveen, og drøyt to minutter ned til Sveum på tredjeplass.

At det har vært så tette oppgjør hele sesongen, tror Hole Mohr har vært en fordel for dem alle.  

– Men jeg har tro på at vi gjør hverandre bedre når vi er så jevne. Det hever nivået på oss alle. Du blir ikke bedre av å ligge alene foran, sier hun.

Les også: KJEMPET TIL DØRA 

TOPPING OG TAKTIKK
Til vanlig satser Hole Mohr på landevei, med en drøm om å kunne leve av å kjøre ritt på øverste nivå. Kross har hun kjørt siden Norgescupen startet for tre-fire år siden. I fjor ble hun nummer to sammenlagt i cupen bak Kathrine Hofstad, og tok sølv på NM, bak Lene Byberg. I 2013 vant hun cupen sammenlagt og ble uoffisiell Norgesmester.

Selv om de to som ligger bak henne i sammendraget er ferske i kross-sammenheng, tar ikke Hole Mohr noe for gitt.

– De er gode teknisk, og de er kanskje vant til litt mer intensive ritt enn det jeg er fra landevei. Den som har dagen og ikke har uhell tar seieren, sier Hole Mohr.

For egen del hadde eksamen første prioritet fram til onsdag, men siden da har hun hatt fullt fokus på NM-oppkjøring og formtopping.

– Jeg har kjørt en ekstra teknikkøkt, og passer på å få mye hvile, sier hun.

SLIK ER STILLINGEN BLANT GUTTA I FORKANT AV NM: HARALDSETH VINNER 

Saken fortsetter under

Tiril Hole Mohr NC6 2015 Bengt Ove Sannes
Tiril Hole Mohr under Norgescupen i Kristiansand på søndag. Foto: Bengt Ove Sannes

Tiril Hole Mohr under Norgescupen i Kristiansand på søndag. Foto: Bengt Ove Sannes

De to jentene som jager sammenlagtlederen Hole Mohr har hatt konkrete planer for både oppkjøring og formtopping så vel som strategi og taktikk uka før NM.

– Frem mot helga skal jeg lade opp så godt jeg kan, og kjøre noen lette hardøkter, sier Sveen, som har gode erfaringer med den metoden.

For Sveum handler det om kortere, mer spesifikke økter og mer trøkk dagen før rittet enn det som er tradisjonelt.

– Fram mot NM CX har jeg trent litt kortere økter, men beholdt kvalitetsøktene for å få fram ekstra overskudd og spenning i kroppen, sier Sveum.

At hun så langt har gjort det bedre på dag to av Norgescuprundene og NM bare er en dag, er en annen faktor Sveum har tatt hensyn til i oppkjøringen.

– Tydeligvis trenger kroppen en liten gjennomkjøring før den er klar for å gi gass. Så dagen før NM-rittet kommer jeg til å kjøre en lett intervalløkt i stedet for bare "vekkedrag," og jeg håper det vil gi go-bein på søndag, sier hun.

Saken fortsetter under

Elisabeth Sveum - NC6 2015 - Bengt Ove Sannes 1400x924
Elisabeth Sveum under Norgescup 6 i helga. Foto: Bengt Ove Sannes

Elisabeth Sveum under Norgescup 6 i helga. Foto: Bengt Ove Sannes

Sveum har også brukt uka til å finpusse teknikken og øve på spesifikke elementer.

– Jeg har lagt inn en ekstra teknikk-økt på kross-sykkelen, for jeg trengte å terpe litt bakkeklatring og sandgrop, sier Sveum.

Hun vet riktignok ikke nøyaktig hva som venter i NM-løypa, men dette er elementer som dukker opp i de fleste kross-løyper.

For Sveum, som debuterte i kross-sammenheng denne høsten, har den største utfordring så langt vært lange, bratte bakkeklatringer, samt at hun fortsatt jobber med å finne seg helt til rette på kross-sykkelen.

– Jeg har ikke helt fått taket på posisjon på sykkelen, og har ikke stolt 100 prosent på dekkgrepet, sier Sveum, som har brukt de seks Norgescupene og et par andre krossritt til å samle seg noen erfaringer.

– Nå har jeg blant annet lært at man kan kjøre med ganske lite lufttrykk. Det merket jeg ga mye bedre grep under helgas ritt i Arendal og Kristiansand, sier hun.  

Les også: SKIKKELIG SLEIPT 

RESPEKT
Sveum har respekt for konkurrentene både foran og bak seg på sammenlagtlista. Sveen kjenner hun godt fra rundbanemiljøet, mens Hole Mohr har hun stiftet bekjentskap med i høst.

– Vi har alle tre våre sterke og svake sider. Det har gitt utslag i de forskjellige løypene. Marit er god både teknisk, i sandgrop og bakker, mens Tiril er temposterk og holder høy fart på flatene og er sterk i bakkeklatringene. Men mye teknisk terreng og småkneiker er min fordel, sier Sveum.

Sveen, som også satser på rundbane, trives best i tunge og tekniske løyper, men i motsetning til Sveum vil gjerne ha litt lengde på motbakkene.

– Jeg liker litt seige motbakker og svingete partier, men jeg tror både Tiril og Elisabeth er litt sterkere enn meg på flater, og Elisabeth vil nok kunne slå meg i en spurt. Så jeg trenger å få en luke om det skal gå min vei, sier Sveen.

Saken fortsetter under

Marit Sveen - CX 6 2015 - Bengt Ove Sannes
Marit Sveen under Norgescupen i Kristiansand på søndag. Foto: Bengt Ove Sannes

Marit Sveen under Norgescupen i Kristiansand på søndag. Foto: Bengt Ove Sannes

TJUVTRENTE MED RUNDBANE
Verken Sveum eller Sveen kjenner kross-løypa i detalj, men begge kjørte Norgescupfinale i rundbane i Svelvik i september, og håper de kan nyte godt av det på søndag. 

– Jeg er ikke kjent med løypa i Svelvik, men jeg tipper de bruker noe av traséen fra rundbaneritt i terreng, så jeg ikke helt ukjent. Håper det er mye teknisk sykling som i Kristiansand, og gress med korte bakker, sier Sveum.

Og hun legger ikke skjul på at hun gleder seg.

– Det blir et utrolig spennende NM i helga! Flere jenter på start blir det også, så det blir et rotterace, sier Sveum.

Sveum - Hole Mohr - Sveen behind - NC6 2015 - Bengt Ove Sannes 1400x933
NM på søndag blir et rotterace mellom de tre jentene som ligger i toppen av Norgescupen etter de seks ordinære cuprundene. Foto: Bengt Ove Sannes

NM på søndag blir et rotterace mellom de tre jentene som ligger i toppen av Norgescupen etter de seks ordinære cuprundene. Foto: Bengt Ove Sannes