Hjem
 / Sykler
 / ÅRETS NORSKE SYKKELØYEBLIKK

ÅRETS NORSKE SYKKELØYEBLIKK

Vi har plukket ut årets fire beste norske sykkeløyeblikk, hvilket er din favoritt?

Sist oppdatert 8. desember 2014 kl 00.30
VERDENSMESTER: Er VM-gullet til Sven Erik Bystrøm årets norske sykkeløyeblikk? Foto: Cor Vos.
VERDENSMESTER: Er VM-gullet til Sven Erik Bystrøm årets norske sykkeløyeblikk? Foto: Cor Vos.

HISTORISK SEIER

Milano – Sanremo
CORVOS_00022955-014
CORVOS_00022955-014

TIDENES FØRSTE: Alexander Kristoff klarte det ingen nordmann hadde klart før ham, nemlig å vinne et monument. Foto: Cor Vos. 

La Primavera, sykkelsesongen første virkelig store klassiker, et av de fem gjeve monumentene. Aldri før har en nordmann vunnet et av sportens viktigste endagsritt. Etter at rittet i 2013 ble preget av forferdelig snøvær var det også i år svært ugjestmilde forhold for de 200 rytterne på veien fra motebyen Milano til kystbyen Sanremo.

Alexander Kristoff har alltid likt seg i ruskeværet, noe han beviste allerede året før da han tok spurten i hovedfeltet og ble nummer åtte. Opp Poggio, rittets siste stigning, er det Lars Petter Nordhaug som har føringen i rittet, men Nøtterøy-mannen får ikke den nødvendige luken til hovedfeltet, som er redusert til kun 25 mann.

Inn mot mål er det Kristoffs lagkamerat Luca Paolini som sørger for å holde feltet samlet og den skjeggete italieneren leverer Kristoff i perfekt posisjon på den siste kilometeren. I spurten har hverken fjorårsvinner Gerald Ciolek, superspurter Mark Cavendish, eller grønn-trøye-kongen Peter Sagan en sjanse mot nordmannen!

Alexander Kristoff skriver norsk sykkelhistorie når han blir første nordmann til å vinne et av sykkelsportens monumenter. 27. mars vil for alltid være en stor dato for norske sykkelfans. Nyt videoen av de siste 15 kilometerne her:  

 

ENDELIG!

Tour de France, etappe 12
CORVOS_00023515-044
CORVOS_00023515-044

ETTERLENGTET SEIER: Alexander Kristoff fikset jubel hos norske sykkelfans sultefôret på Tour-suksess. Foto: Cor Vos. 

Alexander Kristoff holdt på å starte sin Tour-karriere med et smell, da han ble nummer to på åpningsetappen på Korsika. Det måtte imidlertid 33 forsøk til før Stavanger-mannen endelig kunne slippe jubelen løs. Etter tre andreplasser og en haug med topp-ti plasseringer klaffet det endelig for Alexander på den tolvte etappen av årets tour.

Et par kneiker underveis sørger for at de raskeste spurterne er borte før de siste kilometerne, og dermed er bordet virkelig dekket for Katusha-rytteren. Nok en gang er det Luca Paolini som sørger for å holde farten høy inn på den siste kilometeren, og når Alexander får muligheten lar han seg ikke be to ganger. Peter Sagan får stryk akkurat som i Sanremo, og den franske mesteren Arnaud Demare gjøres til statist i sin egen hjemmetour.

Nesten tre år etter forrige norske etappeseier i Touren ble det en fantastisk opptur for både sykkelnorge og Kristoff selv, i en sesong hvor sistnevnte hentet hjem hele 15 seire. Man kan si hva man vil om alle de andre rittene på kalenderen, men blant den jevne norske sykkelfan er det definitivt Touren som er «The shit», og Kristoff ble nok ikke mindre populær da han hentet hjem en ny etappeseier bare tre dager senere. Se video av de siste kilometerne her (fra ca. 35min i videoen).

 

TRONSKIFTET

Arctic Race of Norway, etappe 4
KRISTOFFS-FREKKIS_crop_660
KRISTOFFS-FREKKIS_crop_660

SNØT THOR FOR SEIEREN: Alexander Kristoff passerte Thor Hushovd på de siste meterne, akkurat som på bildet, fra Tour de Fjords 2013. Foto: Henrik Alpers

Dette er dagen da tidenes norske sykkelrytter, Thor Hushovd, sykler sitt siste ritt på norsk jord. Inn mot de avsluttende rundene inne i Tromsø sentrum holder Nordmannens BMC-lag full kontroll på rittet. Alt legges til rette for at Grimstadværingen skal få stå øverst på seierspallen en siste gang, før en fantastisk karriere er over. På toppen av den siste bakketoppen angriper Hushovd, og suser ned utforkjøringen i et avsindig tempo, akkurat slik vi har sett ham gjøre så mange ganger i Tour de France. Både publikum og TV-seere er i ekstase, men like bak jakter en Katusha-rytter som er nummer to i sammendraget og trenger viktige bonussekunder. Alexander Kristoff har ikke tenkt til å dele ut noen gaver, selv ikke til en forhenværende sykkelkonge. De siste kilometerne blir en fantastisk duell mellom den gamle og den nye norske sykkelkongen.

Dette er dagen da Oksen fra Grimstad bruser med fjærene for aller siste gang, men det markerer også det endelig tronskiftet i norsk sykkelsport. Etter mange år som eneveldig konge må Thor Hushovd abdisere for Alexander Kristoff en gang for alle.

Om Thor kunne holdt unna hvis kameramotorsyklene hadde holdt bedre avstand i de siste svingene får vi aldri noe godt svar på, men dramaturgien var uansett i ypperste klasse.  Se video av den episke avslutningen med gåsehudgaranti her:

LEKESTUE!

U23-VM fellesstart herrer

CORVOS_00023856-001 (1)
CORVOS_00023856-001 (1)

VERDENSMESTER: Er VM-gullet til Sven Erik Bystrøm årets norske sykkeløyeblikk? Foto: Cor Vos. 

25. september 2014, denne datoen vil skrive seg inn i historiebøkene som dagen da våre beste unggutter rett og slett lekte seg med resten av verdens beste U-23 ryttere. Etter å ha latt det Australske laget ta seg av drajobben inn mot finalen var våre menn med på alt som skjedde på den siste runden. Til slutt resulterte det i tidenes laginnsats i et VM, med tre mann blant de fem beste, og samtlige seks ryttere inn med første gruppe, naturligvis toppet av Sven Erik Bystrøms fantastiske soloseier. Vi måtte klype oss i armen både to og tre ganger for å forsikre oss om at det hele ikke bare var en vill drøm.

I vår forhåndssak skrev vi om Bystrøm at han vinner ritt for sjelden, men snakk om å svare på tiltale. Ett og et halvt år etter forrige seier viser Katusha-rytteren utrolig styrke opp den siste og avgjørende bakken. Sekundene han har over bakketoppen forvaltes på best mulig vis i utforkjøringen, og nordmannen er i realiteten aldri truet på de siste kilometerne. Mye takket være lagkamerater som gjør sitt beste for å forstyrre jakten i gruppen bak. Kristoffer Skjerping spurter inn til en knallsterk bronsemedalje, mens Sondre Holst Enger blir nummer fem. Neste år sykler alle tre på hvert sitt WorldTour-lag.

Se avslutningen av dette fantastiske rittet her:  

Hva mener du er årets norske sykkeløyeblikk? Klikk deg inn på forumet eller vår Facebookside og si din mening! 

Publisert 8. desember 2014 kl 00.30
Sist oppdatert 8. desember 2014 kl 00.30
Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue