/ Sykler

MULTITALENTET LEVERTE I NEDERLAND

Haakon Lunder Aalrust med sin sterkeste internasjonale krossprestasjon.

Sist oppdatert: 24. januar 2016 kl 19.49
I FORM: Håkon Lunder Aalrust melder om knallform før vm i sykkelkross neste helg. Foto: Henrik Alpers.
I FORM: Håkon Lunder Aalrust melder om knallform før vm i sykkelkross neste helg. Foto: Henrik Alpers.
Lesetid: 5 minutter

Dagens sterkeste krossprestasjon fant sted allerede i morgentimene. I det siste rittet før neste helgs vm kjørte Håkon Lunder Aalrust inn til en 23. plass-

– I dag var jeg 2,14 bak vinneren, og det er veldig bra i forhold til hva det pleier å være, forteller Asker-gutten.
Plasseringsmessig har han gjort det bedre, men i den gjørmete verdenscupløypa i Hoogerheide var det tett mellom de fullførende.

LES OGSÅ: Stor test av sjokolademelk!

– Det er ikke håpløst langt bak. Jeg håper at jeg i Zolder kan kutte de to minuttene ned til halvannet minutt, og plassere meg der. Det er mer teknisk i Zolder, og løypen i dag passer meg nok bedre. Men jeg har sagt målet er topp 15 VM så jeg står på det, forteller han bestemt.

LES OGSÅ: Her skal det settes verdensrekord i rullesykling

Dagens løype er en ombygd versjon av den vanlige løypen, noe som gjorde den flere hakk hardere. Det var langt flere gjørmepartier, i tillegg til en trapp på nesten tretti høydemeter.

– Løpet i dag var sinnsykt hardt. En skled overalt, det svar sleipt og gjørmete og litt løping. Også var det den trappa, den var seig. Jeg løp to og to trinn, og da jeg kom på toppen av den var det rett inn i det verste gjørmepartiet. Det var seigt.

STIGESPILL: Fem runder, fem ganger opp trappen. Et beinhardt element i en ellers gjørmete løype. Foto: Cor Vos.

Så langt i år har de norske utøverne hatt dårlige startposisjoner, i mangel på UCI-poeng. I dag startet Håkon i tredjerekka, etter at poengene fra NM ble godkjent. I dagens ritt hentet han i tillegg 8 nye poeng, men har fortsatt mye å gå på i starten.

– Jeg havnet på 22 plass nesten med en gang, og så var jeg nede som nummer 27. Men på slutten gikk det veldig greit. Jeg sliter litt med starten, jeg er ikke tøff nok ennå. De beste henter jo et minutt bare på førsterunden. Man må være så tøff en kan uten å lage trøbbel for seg selv, og der er jeg ikke helt ennå. Men resten av løpet var bra. I de første rittene kjørte jeg over evne, men nå har jeg funnet en balanse som gjør at jeg kommer meg hel gjennom svingene, og får med både fart og utstyr som virker.  

LITE LAG, MYE ANSVAR

De største stjernene har både fire og fem reservesykler, i tillegg til flere mekanikere i piten. Denne helgen reiste Norge uten støtteapparat, hvilket betyr at om du ikke kjører ritt står du i piten.

– Jeg har to sykler. Du merker ikke at du har få sykler når du sykler, men da jeg sto i piten ser jeg hvor dårlig tid mekanikerne har til å fikse sykkelen. Skal mekanikerne få det litt roligere er tre sykler nesten et minimum. Når du selv må gå rundt i rollen som mekanikere blir det lange dager. Det er mye kult å se på i langesonen også. Jeg sto i piten da Fredrik kjørte, og du kan trygt si de store gutta har utstyret i orden.

EN AV TO: Aalrust greier seg med to sykler per ritt, og tar runder i piten når han selv ikke kjører. Foto: Henrik Alpers.

SMÅKJENDIS I BELGIA

Håkon viste seg allerede i fjor som en av våre raskeste krossyklister, da han i flere ritt hadde rundetider som matchet de beste seniorene.

I fjor mistet han NM-tittelen på grunn av et teknisk uhell, men i år var trøya hans.

I Belgia og Nederland er han et yndet autografobjekt blant fansen, og mange vil ha en bit av «den norske mesteren».

Håkon begynner allerede å gå tom for hjemmelagde kort han signerer til fansen.

– Det er dødskult. Det er helt vilt hele opplegget. Selv om rittet var i Nederland i dag var det liten forskjell, det var bra trøkk. På noen ritt parkerer alle på samme sted og da går det mye fankort. Parkerer de overalt blir det mindre. Men i dag gikk det en del.

Å kalle det stjernestatus vil være en overdrivelse, men krosspublikumet er veldig opplest på hvem som deltar. Allerede på det første rittet han stilte i var det mange som var klar over hvem han var, og hva han hadde utrettet så langt i karrieren.

– Det er litt uvant, men det er veldig kult. Det viser hvor stor interessen er for det her. Jeg ser ikke for meg at det blir sånn i Norge til høsten allerede, ler han.

ENDA EN LÆREGUTT

Norge hadde faktisk med to mann i juniorklassen, også Sindre Reidar Hole Mohr stilte til start.

– Jeg tenkte jo på forhånd når føret var såpass tungt at det ble lange runder, så jeg ga alt slik at jeg fikk fullføre, sier rogalendingen.
Han kom i mål som nummer 62, men fikk kjøre alle fem rundene.  

Jeg startet langt bak, så det var alltid noen jeg kunne presse sammen med. For min del var dette sesongens siste ritt. Det har vært en hard krossesong, men nå skal det bli kjekt å tenke landevei igjen.

PS: Junior-VM kjøres neste lørdag klokken 11.00. TV2 har rettighetene til rittet i Norge, men sender trolig ikke juniorklassen. Rittet er derfor utilgjengelig via UCIs youtubekanal.

Livestream finner du trolig på cyclingfans.com.

Publisert 24. januar 2016 kl 19.49
Sist oppdatert 24. januar 2016 kl 19.49
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen