Til helgen arrangeres to store krossritt i Belgia, henholdsvis Schjeldecross i Antwerpen og verdenscupritt i Namur.

BLI BEDRE I KROSS? Sjekk ut dette minikurset med norgesmesteren!

Annonse

NCF har valgt å gi våre beste krossryttere muligheten til å prøve seg internasjonalt, og Norgesmester i menn senior, Fredrik Haraldseth er en av fire ryttere som i skrivende stund er på vei til krossens hjemland.

– Jeg gleder meg veldig. Jeg stiller til start for å kjøre fort, men hovedmålet med reisen er å lære, det kommer et VM senere i år der jeg har lyst å gjøre mitt beste. Dessuten er det viktig å ha erfaring frem mot neste sesong, om jeg skal satse litt mer på sykkelkross, forteller Fredrik.

LES OGSÅ: Haraldseth vant NM

Rittene i Belgia blir en ilddåp av de sjeldne. Verdens beste krossrytter for tiden, Wout van Aert er i kjempeform, og regjerende verdensmester Mathieu van der Poel har begynt å vinne ritt etter et lengre skadeopphold. Legenden Sven Nys har begynt å kjøre virkelig fort etter en lang resultatpause og den belgiske mesteren Klaas Vantornout har begynt å finne mesterskapsformen.

LES OGSÅ: Slik høres det ut når 10000 mennesker går av skaftet i sangropa i Zonhoven.

Haraldseth mangler også UCI-poeng som kan gi han en god startposisjon.

– På søndag er det 80 påmeldte i herreklassen, og jeg har startnummer 80. UCI-poengene mine fra NM er ikke gjeldende ennå, så foreløpig er det jeg og Lars Boom som stiller helt bakerst. Jeg får vel bare ta hjulet hans , forteller han.

Selv om Lars Boom i dag kjører landevei for Astana, har han intet mindre enn tre verdensmestertitler i sykkelkross. I dag kjører han kross som alternativ vintertrening, i likhet med blant annet Zdenek Stybar fra Ettix-Quickstep.

TEKNIKER: Haraldseth er en av våre beste terrengsyklister, noe som kommer godt med i krossløypa. Foto: Ola Morken.

GODT OPPLEGG

Krossentusiasten Ottar Reinholt er sammen med Jarand Nilsen på vei ned til Belgia med kassebilen full av sykler og telt. Selv om landslaget har mindre ressurser enn de store profflagene, får de det beste ut av ressursene for å prestere. 

Haraldseth har aldri syklet løypene, men har likevel et godt inntrykk av hvordan det vil utarte seg.

– Nå har jeg ikke testet løypene ennå, men jeg har sett rittene på youtube. Det ser ut som de er veldig ulike. Løypen i Antwerpen er veldig rask, med korte kneier og masse sand, mens Namur er utrolig hard. Den har flere bratte bakker og masse gjørme. Men begge løypene er tekniske og det skal passe meg bra.

Norgesmester i junior, Håkon Lunder Aalrust er også på vei nedover. Han kjørte to ritt tidligere i november, og har allerede fått en smakebit på hva sykkelkross på det høyeste nivået innebærer.

I Belgia kom det både voksne og barn bort og ville ha autografer av den norske mesteren. Aalrust har denne gangen med seg bilder han kan signere.

MESTER #2: Norgesmester junior Håkon Lunder Aalrust reiser også til Belgia for å forberede seg til VM. Foto: Henrik Alpers.

Hva det innebærer å sykle med den norske mesterskapstrøyen i herreklassen vet ingen, dette er første gang en offisiell norgesmester kjører internasjonale løp.

– Jeg vet jo ikke hva som venter meg der nede, men det er jo moro med oppmerksomhet. Denne helgen her har jeg ikke noe resultatpress, jeg skal kjøre kule løp, ha det gøy og gjøre så godt jeg kan. Klarer jeg å fullføre løpene uten å bli tatt ut er det veldig bra.

Begge løpene sendes på belgisk tv. For alle oss som ikke bor i Belgia kan rittene strømmes på nettstedet cyclingfans.com.

Fredrik Haraldseth er dog usikker på hvor mye vi ser av han live, men er tydeligvis veldig avslappet før sin internasjonale debut.

– Kanskje jeg kan få meg litt tv-tid? Velter jeg Lars Boom i starten er jeg ganske safe, ellers må jeg vel avansere litt i feltet.

SANDBANKING: Verdensmester Mathieu van der Poel vant Scheldecross i 2014. Foto: Cor Vos.