I dag gikk årets norgesmesterskap i sykkelkross av stabelen med flotte rammebetingelser i Vestfold-byen Svelvik. Fredrik Haraldseth var på forhånd regnet som mannen å slå i M-Elite, og BOC-rytteren innfridde favorittstempelet etter en knallsterk avslutning.

LES OGSÅ: Vår spådommer før rittet. 

Kristoffer Sommer Wormsen har nemlig pushet Haraldseth knallhardt i de siste norgescupenrittene, og slik var det også i dag, hvor han fulgte norgescuplederen tett gjennom hele rittet. På den nest siste runden viste imidlertid Haraldseth nok en gang sin klasse da han fikk de nødvendige meterne, og han trakk dermed nok en gang det lengste strået i duell med Wormsen.

På tredjeplass fulgte franske Nicolas Bourdillat, som fikk stille fordi rittet også var en del av norgescupen, mens Ole Hem som kom på fjerdeplass i rittet, fikk utdelt bronsemedaljen som tredje beste nordmann i NM.

LES OGSÅ: Slik gikk det i damerittet. 

Haraldseth hadde langt på vei sikret seg sammenlagtseieren i cupen før helgens ritt, og med dagens triumf ble det til slutt en knusende overlegen seier i kampen om den gule trøya. 23-åringen var naturligvis meget begeistret da landevei.no snakket med ham kort tid etter målgang.

-  Det var sinnsykt digg å vinne i dag! Jeg kjørte helt etter planen og hadde en god dag. I tillegg var det fantastisk stemning langs løypa, og en helt rå følelse å kjøre alene på sisterunden. Det var fantastisk å kunne nyte oppløpet i ensom majestet. 

Dagens NM-gull ble kronen på verket for Haraldseth, som har hatt en formidabel sesong med fire enkeltseire og sammenlagtseier i Norgescupen, samt triumfen i Superpokal Voldsløkka

- Jeg har egentlig hatt en stigende formkurve helt siden sommeren, så jeg visste jeg kom til å sykle fort i det minste. Sesongen kunne egentlig ikke vært bedre, så det er stor stas! Jeg har hatt full uttelling for både taktikk og teknikk på nesten alle rittene, så det er helt topp. 

GOD START: Sykdom ødela for Morten Vaengs forsøk på å forsvare tittelen, men han startet i alle fall bra. Foto: Ola Morken. 

Tittelforsvarer Morten Vaeng var med å knive i teten i starten av rittet, men veteranen endte opp som DNF på resultatlisten. Til landevei.no forklarer han hva som skjedde: 

- Jeg har slitt med sykdom helt siden sist helg, men håpet egentlig på at det skulle løsne i dag. Dessverre holdt det bare i fire runder. Mye slim i halsen gjorde at jeg brakk meg mye og kastet opp, så da ble det en kjip avgjørelse og stå av.

- Likevel må jeg si at på vegne av sykkelkross i Norge så er jeg kjempe fornøyd. Må bare gratulere Svelvik SK med flott ritt og fine rammer rundt. For en deltagelse og for en løyp, nå begynner det å bli stort! Og ikke minst publikum som tar turen og ser på. Figthene er flere og tettere, og nivået har hevet seg betraktelig i år. Så det blir moro og se hvordan det utvikler seg i årene fremover. Derfor kan jeg ikke være skuffet på en dag som dette 

I K-Junior hadde Susanne Andersen tatt den lange veien fra Stavanger til Svelvik, og stortalentet ble belønnet med et knusende overlegent NM-gull, drøye fire minutter foran Ingvild Gåskjenn og Thea Siggerud.

SUVERENE SUSANNE: Susanne Andersen vant K-Junior med over fire minutter. Foto: Ola Morken. 

Håkon Lunder Aalrust var nok en gang raskeste junior, og seiret halvminuttet foran Martin Emil Siggerud, med Ludvik Aspeland Holstad ytterligere et minutt bak. Den lovende unggutten var meget lykkelig over å innkassere sin første norgesmestertittel i sykkelkross. 

- Det var et hardt løp fra start, men jeg valgte tidlig å ta kontroll. Jeg fikk da også en luke, men rotet det til og veltet i et forsøk på bunnyhopp. Dermed ble det liv i kampen igjen da Martin var tilbake på hjulet mitt. Heldigvis var jeg kneppet sterkere i løpebakken og fikk en luke igjen. Den klarte jeg å øke til mål og dermed ble jeg norgesmester. Utrolig deilig å ta seieren, endelig!

RÅSTERK JUNIOR: Håkon Lunder Aalrust har imponert hele sesongen, og fikk i dag sitt velfortjente NM-gull. Foto: Ola Morken. 

Redaktør Henrik Alpers stilte også til start i Svelvik, og håpet på en framskutt plassering etter å ha vist gode tendenser den siste tiden. Da den store dagen klaffet imidlertid lite for Henrik, som til slutt ble nummer 17. 

-  Jeg hadde en skikkelig dårlig dag i dag, og det hjalp ikke at jeg måtte starte helt bakerst. Formen er bra den, men mentalt og fysisk kollapset jeg helt i dag, og da henger man ikke med i toppen. 

Han kunne likevel fortelle om et flott arrangement i Svelvik. 

- Det var bra med tilskuere, god stemning og speakeren gjorde en god innsats, så det var kult. Løypen var veldig krossteknisk, med utrolig mye start og stopp. Været var strålende, selv om det var litt utfordrene med is i et par av skyggepartiene. 

Henrik bedyrer imidlertid at han akter å stille i flere krossritt utover vinteren

- Sesongen er ikke ferdig nei, det er den ikke! Jeg har kjørt så dårlig i år, jeg har lyst til å vinne noe, så det blir garantert flere ritt på meg.

Neste sjanse for Henrik og andre som ennå ikke har fått nok av kross er trolig 28. november, når Hasle-Løren arragerer adventskross på Bjerkebanen. 

RESULTATER NM SYKKELKROSS

Topp 3 M-Elite

1. Fredrik Haraldseth, BOC

2. Kristoffer Sommer Wormsen, Ringerike SK

3. Ole Hem, Romeriksåsen SK 

Topp 3 M-Junior

1. Håkon Lunder Aalrust, Ringerike SK

2. Martin Emil Siggerud, Soon CK

3. Ludvik Aspeland Holstad, Glåmdal SK 

Topp 3 K-Junior

1. Susanne Andersen, Stavanger SK

2. Ingvild Gåskjenn, Horten OCK

3. Thea Siggerud, Soon CK