Følgende utøvere er tatt ut:
Eline Brustad, Asker CK

Miriam Bjørnsrud, Raumer Rytter SK/Hitec Products

Emilie Moberg, Halden CK/Hitec Products

Disse tre utøvere er tatt ut til kvinnenes fellesstart lørdag 27. september. Sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, forklarer at uttaket er basert på en helhetsvurdering.

Annonse

– Som mange har fått med seg har Norge i år en kvote på fem startplasser til kvinnens fellesstart. Etter nøye vurdering har den sportslige ledelsen kommet frem til at vi sender tre utøvere til Spania, sier Falk etter at uttaket ble klart i dag.

– Som på alle andre uttak vurderer vi aktuelle utøvere opp imot våre uttakskriterier. Med tanke på vanskelighetsgraden på årets VM løype, innfrir ingen av damene disse kriteriene. Basert på resultater tidligere i sesongen, er det ikke realistisk å tro på en topp 10 plassering i den tøffe løypen som møter rytterne i Ponferrada, sier Falk.

Satser på de unge
Når uttaket er gjort, har også andre faktorer vært med i vurderingen.

– I motsetning til hos herrene, så har ikke damene noen egen U23-klasse i VM. Det gjør overgangen fra junior til senior spesielt tøff, og det blir spesielt vanskelig for våre U23 ryttere å kvalifisere seg. Vi har i uttaket tatt med unge ryttere som vi tror kan innfri våre målsetninger på sikt, sier Falk. 

Fokus på damesykling  
Selv om Norge ikke benytter alle de fem plassene under årets VM, betyr ikke dette at Norges Cykleforbund ikke satser på damesykling, understreker forbundet.

– Vi ønsker å påvirke utøverne slik at de får best mulig sportslig utvikling. Vi har i år hatt økt landslagsaktivitet på damesiden, og ser på ytterligere tiltak for å heve nivået. I samarbeid med Olympiatoppen ønsker vi å kartlegge kvinnesykling og få økt fokus på grunnleggende faktorer i sykling, sier landslagssjef Stig Kristiansen.

– Vi har en situasjon i norsk damesykling som herresyklingen drømmer om. Med Hitec Products har vi et av verdens beste damesykkel lag i Norge. Dessverre har vi så langt ikke klart å utnytte det potensiale til norsk damesyklings fordel. Vi har alt for stort frafall og lite utvikling på våre norske syklister, avslutter Kristiansen.