Test av Ritchey Paradigm WCS klikkpedaler

Slik fungerer markedets kanskje lekreste kross og terrengpedal i praksis.

Sist oppdatert 17. desember 2014 kl 06.00
LEKKERBISKEN: Ritchey Paradigm WCS er et syn for øye.
LEKKERBISKEN: Ritchey Paradigm WCS er et syn for øye.

Ritchey Paradigm WCS klikkpedaler
120 gram per pedal
1299 kroner
JBS Sport

Bra: Lav pris for en lett og holdbar pedal, rålekker, høy kvalitet, bruk vanlige SPD-klosser, enkelt vedlikehold.
Ikke bra: For lett å hekte skoklossen inn på feil måte, ikke spesielt god gjørmeklarering.

Passer til: Gram-og stiljegere som trenger pedaler til treningssykkelen.

Det er like greit å konkludere først som sist. Shimano har et solid grep om pedalmarkedet til både sykkelkross og terrengsykling, samt det nordmenn gjerne definerer som vintertreningssykler.

Pedalene deres fungerer og fungerer, de er lette å klikke både inn-og ut av, vekten er akseptabel og prisen moderat. Shimano tok pedalmarkedet med så stor kraft at Shimanos patentnavn SPD, Shimano Pedaling Dynamics, blir brukt som navn på alle slags klikkpedaler i bransjen.

Men hva med konkurrenten fra Ritchey? Inn på kontoret seiler et sett pedaler som ser ut som sukkertøy for en som liker sykkelkross. Pedalenes utforming er like lekker som den ser eksklusiv ut, og vekten er i tillegg merkbart lav.

Slenger vi Paradigm-pedalene på vekten klokker de inn på snaue 120 gram, 35 gram letter enn Shimanos toppmodell XTR og 70 gram mindre enn den mest populære pedalen blant proffene, den enkle og robuste Shimano PD M540.

Pedalakslingen er også fem mm smalere enn M540, noe som er foretrukket av mange syklister. Selve pedalen bygger også mindre fra akslingen, den er faktisk hele tre mm lavere enn tidligere nevnte M540.

Dessuten, momentfjæren er av gull. Dette gjør seg på en fet sykkel.

INGEN VINNER I FELTEN

Det tar selvsagt tid å bli vant til en ny pedal, og Paradigm har et annet innsteg enn de fleste andre pedalene på markedet. Her er det et skikkelig «klikk» som må til for å komme både inn-og ut. Det kreves ikke mer kraft enn på de andre merkene, heller litt mer bevissthet.

En ting vi liker på Shimanos pedaler, er at om du bommer på innsteget kan du fortsatt føle deg frem med foten og skli deg tilbake til riktig posisjon.

På Paradigm-pedalen blir du sittende fast på helt andre steder enn i pedalen om du ikke treffer på første forsøk. Pedalen har mange skarpe kanter hvor det er lett å huke fast deler av skoklossen. Bom fast sitter du ikke, men nok til å tro du har klikket deg inn for så å løsne igjen, eller om du er riktig uheldig, ikke komme deg løs tidsnok.

KLIKK DEG INN: Mange skarpe kanter gjør det enkelt å hekte klossen fast på helt feil sted. 

Pedalen har en kvadratisk form, og på høykant er faktisk kontaktflaten stor nok til at du fint kan sykle på den. Dessverre kan du også hekte fast klossen i denne posisjonen.

Gjørmeklareringen kunne også vært bedre. Selve «huset» som klossen blir festet i er lite, og det er få steder gjørme kan presses ut.

OPPSUMMERT

Ritchey Paradigm er en rimelig, lett, superlekker SPD-kompatibel pedal til sykkelkross, terrengsykling eller som bruksverktøy på vintertreningssykkelen.

Men dette er ikke pedalen for deg som er en ambisiøs krossyklist. Er du derimot på jakt etter et tilsynelatende uslitelig pedal til en vintersykkel, eller en sykkel der du ikke nødvendigvis skal hoppe av og på i stor fart, kan du spare både vekt og penger med Ritchey Paradigm.  

INNSTEG: Paradigm sett ovenfra, på høykant. Stor flate det er lett å misforstå som pedalens flate side.

Publisert 17. desember 2014 kl 06.00
Sist oppdatert 17. desember 2014 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen