Test av Look Keo Blade 2

Pedalene Look Kéo Blade 2 inkorporerer bruken av karbonbladfjær som låsmekanisme på en langt bedre måte enn i forrige generasjon. Vi har testet pedalene nøye.

Sist oppdatert 1. mai 2014 kl 23.45
Franske Look har lansert andre generasjon av Kéo Blade, karbonbladfjæra dekker nå hele undersiden av pedalen.
Franske Look har lansert andre generasjon av Kéo Blade, karbonbladfjæra dekker nå hele undersiden av pedalen.

LOOK Kéo Blade 2

Pris: 1499/2699 kroner CrMo og Titan

Vekt: 220/180 gram CrMo og Titan

Fjærspenning: 12/16 og 20 nm 

Klosser, flyt: 0/4,5/9 grader

Byggehøyde; 13 mm fra senter aksel (stack)

Kontaktflate mot kloss: 700 mm2 pr pedal

Importør: Sportpartner www.bikepartner.no

Produsent: http://www.lookcycle.com

Fra fjærstål til flis

Da Look lanserte første versjon av Blade for noen år tilbake kunne det virke som ideen om å bytte ut metallfjær med en karbonflis i låsmekanismen var en gimmick snarere enn et framskritt. Det var lite vekt å spare, og den enkle låsmekanismen til Look og Shimano har heller aldri vært noe akilleshæl. Snarere var det vel slik at de første karbonfjærene ble pedalens akilleshæl. Fjæren gikk nemlig langs hele yttersiden av pedalen, og ble dermed et sårbart punkt ved krasj.  Å finne ut at en velt resulterte i en pedal som ikke låser skoen din er ikke stas. Spesialverktøy var også nødvendig for å bytte eller sette på plass en slik fjær.

Strammet opp

Dette har Look gjort noe med, og Blade 2 er forbedret i mange henseende. Blade 2 har nemlig en mye bredere karbonflis som dekker undersiden av pedalen. Dermed fungerer også fjæra som aerodynamisk deksel under skoen. Den ligger nå godt beskyttet og holder et solid press på låsekilens i hele dens bredde. Det finnes tre versjoner av pedalen med hhv 12, 16 og 20 nm fjærspenning. Etter proffenes ønske er det produsert en versjon på 20 nm som foretrekkes av kraftige spurtere som Tom Boonen. Hele sju lag på øverste nivå benytter Look denne sesongen, og de dominerer dermed feltet sammen med Shimano.

Testet 

Vi har de siste månedene testet et sett Blade 2 16 nm med stålaksel. Pedalene kom med de vanlige grå Look-klossene som har 4,5 graders flyt, klossene er forøvrig felles for alle pedaler i Keo-serien. Pedalene er forholdsvis lette, vårt sett var 223 gram noe som er tre gram over oppgitt vekt. Titanversjonen av Blade 2 er bare 180 gram. Bredden på stålplaten er økt til 64 mm og Look har i tillegg klart å øke kontaktflaten mot klossen fra 400 til 700 kvadratmillimeter. Dette gir en mye bedre plattform å overføre kraft ut til drivverket ditt.

I bruk føles Blade 2 veldig stabil, innklikket er kontant og det er overhodet ikke noe slarkete følelse mot pedalen. Trolig bidrar både den økte bredden og -flaten til dette. Å klikke ut av pedalen er også forutsigbart, og kraften som kreves oppleves verken for lav eller ubehagelig høy. Å komme fra Shimano-pedaler gjør at å ”lete etter” pedalen er litt uvant. Å sparke forover som hos Shimano fungerer ikke, Look krever et mer diagonalt tråkk for å klikke inn. Dette lærer man seg fort og oppleves ikke som noe problem.

Byggehøyden er et viktig argument i valg av pedaler, og den er nå nede på 13 mm på Blade som er  identisk med Shimano og 3 mm lavere enn andre versjoner av Keo. Speedplay Zero, markedets beste på byggehøyde, har 11,5 eller 8,5 mm avhengig om du har sko med 3 eller 4 hull i sålen. 

Dagens landeveispedaler har blitt veldig bra, og det aller meste av markedet deles i dag mellom Shimano, Speedplay og de franske merkene Look, og Time. Time produserer for øvrig også Mavic sine pedaler. Kvaliteten er jevnt over god, og det er kun små detaljer som mulighet for justering, byggehøyde og vedlikeholdsbehov som skiller. Her er noen observasjoner fra oss. 

-Blade 2 med stålaksel er 25-30 gram lettere enn Shimano Dura Ace 9000 og noe billigere.

-Blade konkurrerer på pris og totalvekt med Speedplay (stål- og titanversjoner).

-Look er på linje med Shimano og bedre enn Speedplay på vedlikehold

-Ikke like lett å justere Blade som Speedplay Zero (flyt på klossen), Time (flyt på klossen) og Shimano (fjærspenning). 

-Byggehøyde hårfint under Shimano (<1 mm) og noe over Speedplay (1,5-4,5 mm).

Oppsummert

Look har her betydelig forbedret det velprøvd Kéo-designet, og viser nytenkende bruk av karbonets egenskaper. Blade 2 er en av markedets beste pedaler. Den utmerker seg ved å ikke være aller best på noe, men er helt i toppen på alle felt.

+aerodynamisk

+god kontaktflate mot klossen

+vedlikeholdsfri, enkel konstruksjon og godt forhandlernettverk 

-ikke billigst, ikke minst byggehøyde og ikke lettest, men hevder seg på det meste.

Publisert 1. mai 2014 kl 23.45
Sist oppdatert 1. mai 2014 kl 23.45
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen