Kan Garmins hegemoni utfordres av Wahoo?

Garmin har dominert sykkelcomputermarkedet lenge. Utfordres deres hegemoni av nye Wahoo Elemnt?

Sist oppdatert 11. april 2016 kl 11.08

Dette er en eldre test av Wahoo Elemnt. Test av deres nyeste computer kan du lese her!

Sykkelcomputeren Wahoo ELEMNT kommer fra selskapet som blant annet har Wahoo KICKR og KICKR SNAP ruller, og vi var veldig spente på hvordan ELEMNT ville fungere.

I fjor testet vi Garmin Edge 520, som vi den gangen mente var et bunnsolid produkt og den nye kongen på haugen. Vi har nå testet ELEMNT grundig, og vi har svaret på spørsmålet om Wahoos nye sykkelcomputer er en reell utfordrer til Garmins posisjon som førstevalg.

Produktinfo

Wahoo ELEMNT tilbys uten ekstra sensorer til 3.999 kroner veiledende. Det plasserer ELEMNT blant markedets high end sykkelcomputere, i alle fall prismessig.

ELEMNT er en GPS-sykkelcomputer som ifølge Wahoo skal være markedets enkleste og mest “connected”, det vil si at ELEMNT snakker med det meste av treningsdagbøker og støtter sensorer for blant annet puls, watt, Shimano Di2/SRAM eTap og muskeloksygensensorer. Dette er mulig fordi Wahoo sverger til åpne løsninger og fordi ELEMENT kommuniserer via  både ANT+, Bluetooth og wifi. Førstegangsoppsett, innstillinger og dataoverføring gjøres via smarttelefonen din, iOS eller Android, ved hjelp av en egen Wahoo-app kalt ELEMNT Companion.

På vekta vår veier den 105 gram og er 5,75 x 9,05 x 2,12 cm stor, altså 110 cm3. Størrelsesmessig har Wahoo ELEMNT mer til felles med Garmin Edge 810 enn 520, som henholdsvis veier 82 og 62 gram og har et volum på 107 og 75 cm3.

Computeren har en 2,7 tommers svart-hvit skjerm med en oppløsning på hele 240 x 400 piksler. Blå bakgrunnsbelysning gjør det mulig å lese displayet også i mørket. Hver skjermvisning kan vise opptil 10 forskjellige måltall samtidig - du kan zoome inn og ut fra 1 til 10 måltall - eller grafisk informasjon som kart og høydeprofil. Til sammenlikning, Garmin Edge 520 har fargeskjerm på 200 x 265 piksler og kan også vise 10 måltall per skjermvisning.

TRESIFRET: Kjøkkenvekta vår viser at Wahoo ELEMNT veier 105 gram, 6 gram mer enn oppgitt og opptil flere titalls gram mer enn konkurrenterende computere.
TRESIFRET: Kjøkkenvekta vår viser at Wahoo ELEMNT veier 105 gram, 6 gram mer enn oppgitt og opptil flere titalls gram mer enn konkurrenterende computere.

ELEMNT har seks knapper plassert på computeren, én knapp mindre enn Garmin Edge 520. Knappene er gjemt under beskyttende gummi. Forøvrig er ELEMNT-karosseriet vanntett til IPX7-nivået, akkurat som alle andre gode sykkelcomputere.

Batteritiden til ELEMNT er på 1.750 mHah og har en oppgitt levetid på 17 timer. Som med Garmin Edge kan ELEMNT brukes med en powerbank mens økta pågår, men test gjerne at kabelen din fungerer som tiltenkt i forkant. Garmin Edge 520 holder i 15 timer, så i praksis er ELEMNT på linje med sammenliknbare computere. Lading skjer via micro-USB.

Festemekanismen til ELEMNT er noe annerledes fra Garmin, og det medfølger tre fester i pakken - til outfront, aerobar og stemmet. K-Edge har allerede begynt å tilby løsninger for ELEMNT.

Praktisk bruk

Wahoo leverer ELEMNT i en usedvanlig lekker innpakning - Apple fanboys kan like dette - så de legger lista høyt fra første øyeblikk. Men vi ser selvfølgelig forbi førsteinntrykket.

For å ta det fysiske først: Undersiden er lekker med en følelse av børstet stål på tross av at det er hardplast, mens fremsiden er gummiert og klumpete. Designet burde og kunne vært mer lekkert. Vi opplevde at grus og veiskitt lett setter seg i mønsteret på computeren. Videre er de seks knappene noe knudrete å trykke på med tykke hansker på, men ikke verre enn knappene på siden av Garmin Edge 520. Den lille gummibeskytteren foran ladeporten er tilsvarende øvrige computere fra Garmin og Polar. Alt i alt har ELEMNT et solid - men ikke altfor lekkert - karosseri.

Festemekanismen til ELEMNT passer som nevnt ikke overens med Garmin-kompatible festebraketter, men heldigvis følger det med tre varianter i esken. Dessuen er tredjepartsprodusenter som K-Edge er i gang med å tilby ELEMNT-fester, og blir ELEMNT en suksess vil flere hive seg på. Så om du har et integrert Canyon-styre eller noe annet sært vil en løsning komme før eller siden.

Kvaliteten på displayet minner veldig om Kindle Paperwhite, hvilket er et kompliment. ELEMNT er særdeles lettlest i alle lysforhold, og det blå bakgrunnslyset fungerer utmerket når det er mørkt. Det eneste unntaket er når du zoomer inn på 10 variabler samtidig, da kan det bli litt vanskelig å lese. LED-lysene rundt skjermen indikerer hvordan puls/fart/watt er i forhold til gjennomsnitt, varsler når det dukker opp anrop eller meldinger på telefonen og skal vise om du er på rett spor når du følger en rute. Dette er nyttige detaljer - forhåpentligvis vil Wahoo komme med en oppdatering som kan indikere hvordan du ligger an i forhold til FTP også. Alt i alt er ELEMNT meget flink til å kommunisere visuelt med syklisten.

Wahoo_ELEMNT_09
LEKKERT: Wahoo ELEMNT har en lekker bakside som gir følelsen av kvalitet. Vi hadde gjerne sett at fremsiden var like fin. Legg forøvrig merke til at festemekanismen er annerledes fra Garmin Edge 520 (til høyre).

Så til innsiden: Oppstarten tar relativt lang tid, hele 30 sekunder fra vi trykker på power til den er klar til bruk gitt at den i samme tid har hentet GPS-signal. Til motsetning bruker Garmin Edge 520 13-15 sekunder.

Når computeren først er i gang er oppsett forbløffende enkelt - først må du installere appen Wahoo ELEMNT fra AppStore til iOS eller fra Google Play til Android og opprette en bruker, deretter får du opp en QR-kode på ELEMNT som du tar bilde av med telefonen din - og vips, så er du klar for tur. Skal du koble til flere sensorer er det bare å parre dem, enten de snakker ANT+ eller bluetooth, og det går så raskt som du er vant til fra Garmin eller Polar. Enklere blir det ikke.

I motsetning til Garmin Edge, hvor du må tukle og styre for å definere visninger og måltall på selve computeren, kan du med ELEMNT gjøre det på smarttelefonen din: Bare opprett visninger og drag & drop måltall i denne rekkefølgen du vil ha dem - så er de automatisk tilgjengelig på computeren. Dette er så genialt enkelt at vi krysser fingrene for at konkurrentene lærer!

Wahoo ELEMNT bruker GPS, GLOSNASS og andre kilder til å måle posisjon, fart og distanse. Videre har den barometer for å måle høyde og temperaturmåler for å sikre at du får dokumentert bitende kulde på langturen din. Da vi brukte ELEMNT samtidig med Garmin Edge 520 var det helt minimale forskjeller; på 6-7 mil var det mindre enn 100 meters forskjell i distansen de to målte, høydemeterne registrert var så å si det samme og pulsverdier og fart var identisk. Sånn sett er det ingenting å utsette på ELEMNT.

Når det gjelder selve måltall er det per nå 115 måltall fordelt på fart, distance, kart, stigning/klatring, temperatur, kadens, puls, kalorier, watt, KICKR, girvalg, muskel oksygen, batteri og annet. Altså mer enn nok for selv den mest informasjonshungrige tallhallik.

Integrasjonen med Strava er lovende, om noe mangelfullt: Alle ruter du har laget eller flagget i Strava blir automatisk tilgjengelig under ruter i ELEMNT. Det er langt mer brukervennlig enn å laste ned en tcx-fil som så må manuelt legges inn i en mappe på Garmin-enheten. Dessverre er det ikke støtte for Strava Live Segments i skrivende stund, men det kommer også i en oppdatering i løpet av året.

Wahoo har OpenStreetMaps-kart over hele verden med unntak av Kina, Russland og Afrika, og de er selvfølgelig detaljerte nok til å få med selv de minste avkrokene i Asker, Bærum og Oslo hvor vi har testet ELEMNT.

En spennende funksjon er at du på kartet kan se live andre ELEMNT-brukere, men dette ble vanskelig å teste i praksis for oss da utbredelsen av ELEMNT er liten i skrivende stund. Det kan tenkes at det er interessant å følge med på under ritt - har lagkompisen din havnet i brudd? - eller for å se om kameratene er på vei til avtalt møtested. Det går selvfølgelig også an å dele en link via e-post og sosiale medier til de som du vil skal kunne se live hvor hen du er i verden - en nyttig funksjon for nervøse - eller maksyke - ektefeller.

ELEMNT fungerer dårlig som navigasjonsverktøy. Ved å velge en rute laget i Strava vil du få se på kartet hvor ruta går, og LED-lysene blir grønne for å bekrefte at du er på rett vei. Kommer du utenfor ruta vil du varsles med røde lys, men ELEMNT gjør ingenting for å guide deg tilbake på sporet. Dersom du etter hvert kommer deg inn på ruta igjen vil du få grønt varsel og ruteanvisningen gjenopptas. Turn-by-turn og bedre navigasjon kommer imidlertid i en senere oppdatering. På akkurat dette punktet er Garmin altså hvassere enn Wahoo, i alle fall enn så lenge.

KRYSTALLKLAR: Skjermen til Wahoo ELEMNT er krystallklar, både med og uten bakgrunnsbelysning - og lesevennligheten står på ingen måte tilbake for konkurrerende Garmin Edge 520.
KRYSTALLKLAR: Skjermen til Wahoo ELEMNT er krystallklar, både med og uten bakgrunnsbelysning - og lesevennligheten står på ingen måte tilbake for konkurrerende Garmin Edge 520.

Selvfølgelig kan du også styre Wahoo KICKR-rulla med ELEMNT. Her har du fire muligheter; du kan enten justere motstand fra 1 til 10, du kan bestemme stigningsprosenten rulla skal simulere, du kan la en tredjeparts applikasjon ta kontroll - eksempelvis TrainerRoad eller Zwift - eller du kan velge en rute du har laget i Strava som rulla skal simulere. Sistnevnte er spesielt interessant om du ønsker å øve på et bestemt ritt, løype eller segment du trives med: I den grad det er mulig gjør jo KICKR en god jobb i å simulere utendørs sykling.

Den oppgitte batteritiden på 17 timer stemmer noenlunde bra; ELEMNT holder etter vår erfaring i 7-8 timers dersom du sykler med bakgrunnsbelysning konstant på, og vi erfarte at da ELEMNT skulle guide oss på en Strava-rute - med lyset på - så døde batteriet etter fire timer. Uten bakgrunnslys eller navigasjon nærmer levetiden seg den oppgitte tiden. En powerbank på baklomma er altså nødvendig om du skal sykle Jotunheimen Rundt eller liknenden i tur-tempo. Forøvrig er det kult at ELEMNT-appen på mobilen gir deg beskjed når det nærmer seg at computeren må settes til lading.

Overføring av data fra ELEMNT til treningsdagbøker går automatisk; straks du lagrer og avslutter økta vil ELEMNT legge økta inn på treningsappen på mobilen din, og er du på et registrert wifi-nettverk vil ELEMNT også automatisk synkronisere økta med de treningsdagbøkene du har autorisert til å ta imot. Er du kun på mobilnett må du åpne app på mobil og manuelt synkronisere øktene. Eventuelt kan du også koble ELEMNT til PC/Mac via USB-kabel og hente ut fit-filer manuelt..

Merk at Wahoo legger ut nye oppdateringer av softwaren til ELEMNT meget hyppig, så det kan fint komme en god del nye funksjoner og forbedringer etter denne testen er skrevet. Dessuten har responsen fra Wahoos kundeservice på Facebook vært rask og god.

Muligheter for eksterne sensorer

Fordi ELEMNT snakker både ANT+ og bluetooth, og fordi Wahoo stadig oppdaterer programvaren, er det i teorien ubegrenset hva du kan koble til av eksterne sensorer. De klassiske og opplagte tingene som puls, kadens, fart og watt tar den selvfølgelig. Videre kan også Wahoo KICKR-rullene styres via ELEMNT. Mest spennende akkurat nå er kanskje at ELEMNT kan kobles til muskel oksygen-sensorer fra BSXinsight og Moxy Muscle Oxygen Sensors, som i teorien kan brukes til å måle laktat og oksygennivå i blodet. For de ekstremt tallhungrige kan det være greit å vite at for sistnevnte sensorer vil Wahoo både vise og lagre tallene som registreres, i motsetning til Garmin som kun viser tallene uten å faktisk lagre dem.

Treningsdagbøker

Den medfølgende treningsdagboka, i den grad det er en treningsdagbok, fungerer primært for å overføre filene videre til de treningsdagbøkene du selv velger. Analysemulighetene er minimale, selv for de som hater å analysere data.

Wahoo ELEMNT-appen tillater at du synkroniserer med Strava, TrainingPeaks, Apple Health, RideWithGPS, Today´s Plan, MMF og Garmin Connect. Dette kan gjøres via ANT+ og bluetooth til smarttelefon, eller rett på nett via wifi. Videre kan du eksportere treningsøkta i følgende filformater: tcx, gpx, pwx, csv, wf og pdf.

Per nå er det en tcx-fil som pushes automatisk til andre treningsdagbøker hvilket er et filformat som mangler en del i forhold til en fit-fil. Eksempelvis mangler temperaturdata når filer overføres til Strava, selv om ELEMNT måler dette. Heldigvis kan du akkurat som med Garmin-computerne koble ELEMNT til PC/Mac via USB og hente ut fit-filene manuelt fra ELEMNTs harddisk dersom du ønsker å overføre filer med mer data enn hva som er standard. 

Styrker og svakheter

Dette liker vi

Først og fremst har Wahoo satt en ny standard for brukervennlighet med ELEMNT. Forhåpentligvis lærer konkurrentene noe her, for dette er den nye standarden. Mulighetene for å koble sensorer til ELEMNT både med ANT+ og bluetooth åpner flere dører enn om de bare satset på ANT+ som Garmin eller bluetooth som Polar. Wahoos policy om å være åpne med hensyn til tredjeparter drar også opp. Og selv om ELEMNT bare har svart-hvit skjerm, er den utmerket i praksis. Til sist, det er tydelig at Wahoo tar produktet seriøst utfra hvor mye og hvor ofte oppdateringer pumpes ut

Dette liker vi ikke

Wahoos designere kunne med hell tatt en ny runde på tegnebrettet, for vakker er ELEMNT ikke. Navigasjonsfunskjonen har mye å gå på før den kan kalles brukbar. Det trekker også ned at festebrakettene ikke er kompatible med Garmin-standarden, særlig om du har investert i en haug barflys fra før. Bedre batteritid hadde også vært fint. Til sist, det er en del småting som Wahoo ikke har 100% på plass ennå, men som kommer med nye oppdateringer av programvare.

Alternative produkter

Wahoo ELEMNT koster 3.999 kroner uten pulsbelte eller andre sensorer, og du får mye sykkelcomputer for pengene, men det kan være greit å vite hva alternativene er.

Både Garmin Edge 520 og Edge 810 - priset til henholdsvis 3.199 og 4.099 kroner uten pulsbelte - er konkurransedyktige med ELEMNT på de fleste punkter. Begge er fysisk mindre, de har bedre navigasjonsfunksjonalitet, men de henger etter på brukervennlighet og tilkoblingsmuligheter da de kun støtter sensorer som snakker ANT+.

COCKPIT: Wahoo ELEMNT tar opp mer areal av cockpiten enn Garmin Edge 520 (og 810), men store knapper og lettlest skjerm gjør den brukervennlig i på sykkelturen. 
COCKPIT: Wahoo ELEMNT tar opp mer areal av cockpiten enn Garmin Edge 520 (og 810), men store knapper og lettlest skjerm gjør den brukervennlig i på sykkelturen. 

Polar M450 - priset til 1.999 kroner med pulsbelte - er en utmerket GPS, men den mangler for mye funksjonalitet i forholdt til ELEMNT til å kunne kalles en verdig substitutt. Polar har tatt tak i en del av manglene vi påpekte med V650 - priset til 2.199 kroner med pulsbelte - i vår test fra i fjor høst, og kan fint vurderes i samme åndedrag som ELEMNT. Merk at Polars varianter kun snakker bluetooth, hvilket begrenser utvalget av sensorer og tilkobling betydelig.

Konklusjon

Wahoo gjør mye riktig: Brukervennligheten er langt foran konkurremtene, tilkoblingsmulighetene og tilhørende muligheter for målinger og analyser er utallige, og kvaliteten er på Wahoo-nivå, det vil si høy.

Dessverre er computeren dyr, den burde vært penere, det er dumt at Garmins festemekanisme ikke benyttes, navigasjonen er dårlig, og det er fortsatt noen mangler på software-siden. De to siste punktene er forhåpentligvis kun midlertidig for Wahoo har vist seg å være raske på å utbedre og videreutvikle programvaren.

For å svare på spørsmålet vi innledet artikkelen med: Garmin bør først og fremst la seg inspirere il å heve nivået på sine egne produkter, for Wahoo har satt en ny standard for brukervennlighet og måter å koble computer til mobil og andre enheter.

Alt i alt har Wahoo lansert et meget godt alternativ til Garmin Edge-serien, og på noen punkter er ELEMNT helt suveren. Er du på jakt en brukervennlig sykkelcomputer med mange gjennomtenkte detaljer og funksjoner bør Wahoo ELEMNT stå høyt på lista over kjøpskandidatene dine.

Publisert 11. april 2016 kl 11.08
Sist oppdatert 11. april 2016 kl 11.08
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen