TEST: GARMIN 920 XT

Garmins FR920 er akkurat det du vil ha om du av og til gjør noe annet enn sykling.

Sist oppdatert: 23. desember 2014 kl 22.37
LEKKER: Garmins multisportklokker begynner nå også å se skikkelig lekre ut. Men hva med funksjonene? Foto: Garmin.
LEKKER: Garmins multisportklokker begynner nå også å se skikkelig lekre ut. Men hva med funksjonene? Foto: Garmin.
Lesetid: 5 minutter
Garmin Forerunner 920 XT

4199 kroner
Blå/sort eller hvit/rød
Nett: garmin.no

Pluss: Kanskje den mest avanserte pulsklokka på markedet i dag, Wifi, full integrering med mobiltelefon og aktivitetsmåling, åpner for apper fra andre firmaer i 2015, nye og større knapper

Minus: Fortsatt litt stor som hverdagsklokke, vektreduksjon har gått litt ut over materialvalget

GPS-spesialistene i Garmin formet sykkelmarkedet med Edge-serien, og har suksess med multisportklokkene sine. Det nyeste tilskuddet i modellutvalget er FR920XT, som tar over for FR910XT. Dette er en multisportklokke som i tillegg har fått døgnkontinuerlig aktivitetsmåling, og en rekke spesialfunksjoner for løp og svømming. Ja, det hender hardbarka landeveisentusaster driver med alternativ trening også. 

I esken finner vi klokke, kabler og HRM-run pulsbeltet. Dette beltet registrerer og analyserer løpesteget ved hjelp av akselerometer i tillegg til å sende pulsdata. Klokken føles veldig lett med sine 61 gram,  både mot tidligere modeller og flere av konkurrentene. En slank gummirem holder på plass et ganske stort og flatt skrog i plast.

Les også: Stilige pedaler, men duger de?

920 XT har fargeskjerm med god oppløsning og lesbarhet. Totalt seks knapper, to på hver side og to under skjermen. Knappene har blitt mer markert siden forløperen 910XT, og er nå store fysiske knapper i stedet for knapper gjemt under gummien. Tilkobling til PC gjøres kan gjøres ved dokking og USB-tilkobling, eller via ulike trådløse alternativer.

FORBEDRING: Sammenligner vi med forløperen til høyre, har Garmin tatt store skritt rent estetisk. Foto: Garmin.

Rett på nett

Oppsett av klokka er enkelt siden den kobler seg til mobiltelefonen med blåtann og har wifi. Har du allerede en konto hos Garmin er alt satt opp raskt. Opplasting og kommunikasjon med andre enheter skjer nesten uten at man tenker over det. Det vil si, varslinger fra mobilen og sosiale nettverk renner inn som vibrasjoner og pip.

Les også: Dette er skoene til Fabian Cancellara

Selv en dreven smarttelefonbruker blir overveldet over hvor eksponert man blir for varslinger som «drar deg i armen» i tide og utide. Dette er sikkert en funksjon mange vil like, og samtidig noe andre raskt vil skru av. Fra sykkelturer med Garmin Edge 1000 har vi blitt glade i denne funksjonen til bruk på trening.

Et enkelt blikk ned på styret forteller deg hvem som ringer, og dermed om du ønsker å fiske frem telefonen som er godt pakket ned i lomma eller sekken.

Brukerstyrt

Med siste års utvikling i ulike elektroniske sensorer genereres en skog av data ute på trening.

Strava og Garmin har dratt gjensidig nytte av hverandre på dette området. Garmin samler inn data fra utøvere som lastes opp i Strava og deles på nett, rutene lastes igjen ned fra Strava av andre Garmin-brukere, slik at de loses gjennom samme tur.

Dette gjør deg lommekjent i et område du aldri har vært før. Garmin har alltid lagt til rette for at slik opp- og nedlasting skal være enkelt fra sine enheter. I det siste har de i tillegg satset hardt på å bygge opp sitt eget samfunn, Garmin Connect.

Det er et ambisiøst mål å få kundene til å bruke Connect over tid, men programvaren og funksjonene, både på mobil og nettversjonen, er i seg selv bra. Garmin tilbyr automatisk opplasting til Strava fra Connect, og FR920XT blir også det første produktet fra Garmin som tillater andre firma å lage apper til deres produkter.

FR920XT har støtte for blåtann, men den registrerer kun data fra sensorer via ANT+. Daglig aktivitet og alle treningsøkter logges i Connect.

SOLID: Garmins rem er fortsatt av den solide avstøpningen. Foto: Garmin.

Metronom

Garmin tilbyr også sanntids-sporing av brukeren gjennom Connect. Du inviterer andre til å følge deg, for eksempel underveis i en konkurranse. Forvent en underholdningsverdi som ligger godt under «Salmeboka - minutt for minutt», men muligheten er i alle fall der.

Andre interessante funksjoner er blant annet metronom og steganalyse. Metronomen hjelper deg å holde rett frekvens på beina under løpeøkter, gjennom pip eller vibrasjon, samtidig som ulike sensorer registrerer eksempelvis takt og lengde på bakkekonakt. Går vi i vannet registrerer klokken en rekke ting knyttet til svømmetakt og –tak, men Garmin måler fortsatt ikke puls i vannet.

Oppsummert

Teknologisk leverer Garmin et produkt helt i fronten hva som er mulig å få til, og leker seg med stadig nye funksjoner. Kommunikasjon, tilbehør og batterikapasitet virker veldig bra. Holdbarhet har vi ikke mulighet for å si noe om etter en ukes testing, men Garmin er uansett kjent for å stå bra bak produktene sine om noe skulle dukke opp.

Visuelt er FR920XT mer pulsklokkete enn flere andre alternativer på markedet, og oppleves ganske stor på håndleddet. Dette er noe å tenke på om du ønsker fullt utbytte av søvn- og aktivitetsregistrering, noe som innebærer at du helst bør ha på klokken hele døgnet. Like fullt, Garmins brukervennlige pulsklokke der GPSen tar seg av distansemålingen har akkurat nådd en ny høyde.

Anbefales!

Publisert 19. desember 2014 kl 20.00
Sist oppdatert 23. desember 2014 kl 22.37
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen