Test av sykkelcomputer

De beste sykkelcomputerne til landevei og gravel

De fleste som sykler landevei i dag har en sykkelcomputer på styret. Computeren registrerer essensiell informasjon om sykkeltreningen din og har GPS og navigasjon, som gjør også at du kan dele økten din på for eksempel Strava. Vi har testet de beste fra Garmin og Wahoo.

wahoo elemnt roam v2 sykkelcomputer gps
NY TEST: Wahoo Elemnt Roam v2 er en av de nyeste sykkelcomputerne på markedet og den siste Landevei har testet. Foto: Knut Andreas Lone

En sykkelcomputer er mer eller mindre et must for dagens syklister. Den forteller alt om treningsutbyttet ditt gjennom å å loggføre kilometer, fart, puls, watt og kadens.

De har GPS og kart som kan hjelpe deg i ukjente områder, og gjør selvsagt at du får turene dine på Strava. På forhånd kan du lage ruter, og så forteller computeren din deg underveis hvor du skal svinge og ikke.

Dagens computere er avanserte datamaskiner, som kan fortelle deg om du trener for hardt eller for rolig. Men hvilken computer skal du velge? Vi har testet computere både fra Garmin og Wahoo.

Test av sykkelcomputer

Garmin dominerte lenge markedet nærmest alene, og for mange er varemerket Garmin synonymt med sykkelcomputer.

Sommeren 2022 slapp de sin mest omfattende sykkelcomputer noensinne, Garmin Edge 1040 Solar, som har stor skjerm, navigasjon og solcellelading. Prisen er imidlertid spinnvill.

Den aller nyeste computeren på markedet er Wahoo Elemnt Roam v2, som ble sluppet høsten 2022. Det er Wahoos toppmodell som har fått en oppgradering, men den er kanskje i overkant beskjeden, mener vår tester.

Bryton Rider S800 er en computer som virkelig kan ta opp kampen med de store navnene på markedet – på sikt. Den leverer på mye og trenger bare bli kvitt noen voksesmerter.

Garmins Edge 800-serie har alltid vært referansepunktet for sykkelcomputere. Da Edge 800 kom for rundt ti år siden, var det det den aller første computeren med touchskjerm.

Nå er vi kommet til Edge 830 i serien. En gang var den altså kongen av computere med touchskjerm, men nå føler vi den drukner litt i mengden.

En av årsakene er Garmin Edge 530, som er Garmins billigste computer med kart. Den har også touchskjerm, er relativt kompakt og praktisk i bruk, har rikelig med treningsfunksjoner og kan enkelt spesialtilpasses til dine preferanser. Den er også en god tusenlapp billigere enn Edge 830, men har mange av de samme spesifikasjonene.

Wahoo er blitt en hardtslående underdog, og selv om Garmin er referansepunktet, er det mange som foretrekker Wahoos enheter.

Wahoo Elemnt Bolt V2 er en direkte konkurrent til Edge 530. Den er mindre, men har en aerodynamisk utforming. Den kan blant annet synkroniseres direkte med Strava, men er ikke like raffinert som Edge når det kommer til analyse av treningsdata.

Sykkelcomputere har i stor grad erstattet det tradisjonelle speedometere. I dag er computerne mer sofistikerte, trådløse og med mange tilkoblingsmuligheter.

De kommer i forskjellige størrelser, og størrelsen er som regel en indikasjon på hvor mange funksjoner den har. Jo større, jo flere. De dyreste og mest avanserte kommer også med touchskjerm.

De større og dyrere computerne har også kart, slik at du kan navigere underveis på turen, eller laste opp forhåndslagde ruter. Dette er spesielt nyttig om du sykler gravel, eller om du er på landeveistur i fjerne og ukjente strøk.

Pulsklokke

Produsenter som Garmin, Polar, Fitbit, Apple og Samsung har pulsklokker, som i hovedsak er ment for gange og/eller løping, men mange har også muligheter for å registrere sykkeløkter.

Mange av pulsklokkene kommer også med GPS, slik at du kan spore turene dine og få avstand og fart.

Er du interessert i å lese tester av pulsklokker finner du det hos UTE. Som abonnent på Landevei har du også tilgang til UTE.

Mobiltelefon/mobilholder

Telefonen din sykler du gjerne med på lomma uansett, og den kan også fungere utmerket som erstatter for sykkelcomputeren.

Telefonen har GPS og gjennom apper, som eksempelvis Strava, kan du fint få registrert de mest elementære dataene som tid, fart og avstand. Turen lastes da også direkte opp på Strava ved endt økt.

Ulempen er selvsagt at du ikke har dataene dine tilgjengelig på styret til en hver tid, med mindre du har en mobilholder.

Les våre tester av mobilholder til sykkel!

Når denne kommer forbi voksesmertene, kan den bli farlig god

Bryton Rider S800 tar virkelig opp kampen med konkurrentene i Garmin, Wahoo og Hammerhead.

bryton sykkelcomputer rider s800 test
BRYTON RIDER S800: Med storm skjerm har du god oversikt over dataene dine, og kan navigere i et stort kart. Alle foto: Knut Andreas Lone
Bryton Rider S800
  • Pris: 4 299 kroner

  • Vekt: 103 gram

  • Skjermstørrelse: 3,4 tommer

  • Internminne: 16 GB

  • Batteritid: Opptil 36 timer

  • Tilkobling: Ant+ og Bluetooth Smart

skala
8/10

Bryton Rider S800 er en computer som seiler opp som virkelig lovende for fremtiden. Allerede er den bra, men på sikt tror vi den kan bli en av de aller beste.

Computeren må bare komme seg forbi voksesmertene.

Det taiwanske merket har vært på markedet i et tiår, og jobbet seg oppover prisstigen. Rider S800 er deres største og kraftigste computer så langt.

Med en veiledende pris på 4 299 kroner, går den inn i det øverste prissjiktet, og tar kampen mot computere som Garmin Edge 540 og 840, Hammerhead Karoo 2 og Wahoo Elemnt Roam 2.

Kort oppsummert, noen av de viktigste tingene med Rider S800:

  • 3,4 tommer stor touchskjerm.

  • Opp til 36 timer batteritid.

  • Kart og rutenavigasjon

  • Live-data fra bakker/klatringer

  • Treningsveiledning

  • Smartvarsler via telefon

  • USB-C-ladeport

  • Både Ant+ og Bluetooth.

I esken til computeren følger det med kabel for lading, festesnor, silikondeksel, standard feste (m/strikk), samt computerfeste for rundt styre.

Festet på selve computeren er unikt for Bryton, men nær identisk med Garmin, så du får faktisk satt den på et Garmin-feste.

Den sitter imidlertid ikke helt, og vår erfaring var at den ikke låser seg. Så den sitter nedi festet, men den kan dreies videre rundt, uten å måtte ta i for å løsne den.

Men Bryton har konverteringskit for Garmin-feste som du kan kjøpe, så du bare kan skru av festet som den kommer med, og sette på Garmin-kit.

Bryton Rider S800 i bruk

Skjerm og betjening

Touchskjermen er behagelig og enkel å betjene, med tydelige felter og trykk-alternativer på skjermen.

Fra startsiden på skjermen har du de forskjellige menyene og alternativene tydelig kommunisert og det er enkelt å forstå hva som leder hvor.

Inne i menyene er de feltene til forskjellige kategoriene/innstillingene passe store og lett å betjene, og du finner også enkelt frem til det du ønsker.

Inne i innstilligene kan du endre på datafelter og antall datafelter, i tillegg til å gjøre dette via Brytons app.

I tillegg kan du også enkelt endre enkeltfelter under en aktivitet. Du trykker og holder inne på det feltet du ønsker å endre, og så velger du fra menyen hvilket datafelt du vil ha (fart, kraft, høyde, og så videre).

Det eneste vi har å utsette på er at skjermen gjerne lagger litt under aktivitet, når du bytter sider.

I tillegg til touchskjermen er det også fire forskjellige knapper, to på hver side, som har indikasjoner i kanten av skjermen på hvilke funksjoner de respektive knappene har.

Knappen for å lappe (ny runde) er også plassert på venstre og motsatt side av start/stopp, som føles litt kontraintuitivt. Samme side som start/stopp-knappen er det en knapp for å bytte side på skjermen, noe som kan være greit om det bøtter ned og du sliter med å få skjermen til å lystre.

Det eneste vi savner er en knapp for å gå tilbake, det er det ikke. Det gikk også litt tid før vi skjønte at å sveipe opp fra bunnen av skjermen er tilbake-kommando, men det er grei nok løsning, når du først får det inn i fingrene.

Knappene på venstre side er krispe og responsive, og gir et merkbart «klikk» når du trykker på dem. På motsatt side er de seige, gir ikke det samme «klikket» og av og til dobbelttrykker vi, fordi vi er usikre på om vi faktisk har trykket eller ei.

Bryton har gjort en god jobb med skjermen, som har et veldig klart og tydelig bilde, og vi kan justere lysstyrken ganske langt ned, uten å oppleve at det blir for mørkt. Skjermen har også en auto-funksjon for å justere lysstyrken.

Du bør være litt obs på å ikke makse lysstyrken, for da går batteriet ganske mye fortere enn det du helst ønsker.

Funksjoner

Bryton har laget sin egen form for ClimbPro fra Garmin, som igjen minner om Strava Live Segments, som er en visualisering av bakken/klatringen du sykler i sanntid, med data for hvor langt det er til toppen, stigningsprosent og så videre.

Denne funksjonen funker kun dersom du navigerer etter en rute, men funker helt ypperlig i bruk, og du kan også se oversikt over alle bakkene/klatringene den har registrert for turen, med de mest relevante dataene presentert.

CLIMB CHALLENGE: Følg med på hvor mye du har igjen av bakken på computeren.
CLIMB CHALLENGE: Følg med på hvor mye du har igjen av bakken på computeren.

Den har også noen fine, innovative gruppe-funksjoner.

Du kan opprette en gruppe-chat for de du skal sykle med, slik at du kan sende beskjeder som de andre også får opp på sine computere.

Den eneste nedsiden? Turkompanjongene dine må isåfall også ha Bryton-computere.

Men gruppe-chat? Hallo, det er jo bare å bruke Messenger, WhatsApp eller lignende? Joda, men esset i ermet her er Brytons mulighet til å ta opp meldinger via tale-til-tekst-funksjon, og sende avgårde til gruppa (i tillegg til å sende via appen).

Gruppe-funksjonene inkluderer også livetracking av dine turkamerater (hvor langt unna de er), og i appen kan du også se deres nøyaktige posisjon i kartet.

Tale-til-tekst-funksjonen kan også brukes i navigeringen. Du kan si destinasjonen din, og computeren vil søke den opp.

Og det funker faktisk, selv om den kanskje trenger noen forsøk for å klare å ta hva du sier. Men den funker.

Nedsiden her: Du være tilkoblet appen, for å kunne gjøre det (selv om tale-funksjonen sitter i computeren).

Ellers er det mulig å koble computeren din til smartrulla di, og kontrollere den fra computeren.

Den har også visning for sykkeldynamikk, slik som Garmin, med illustrasjon av hvordan tråkket ditt er (via wattmåler).

Du kan også importere økter til computeren, med oppsatte intervaller etter watt, og følge programmet for økta (og justere den) direkte på computeren.

Navigasjon

I motsetning til Garmins nyeste computere, har ikke Bryton Rider S800 multibånds-GPS/GNSS, altså at den kan benytte seg av flere frekvenser samtidig (og følgelig ha større nøyaktighet).

Den har imidlertid både GPS, Glonass, Galileo, Beidou og QZSS, så signal og tilkobling er ikke noe problem.

I forhold til Garmin og multibånds-teknologi er eneste forskjellen at den er noe tregere å koble seg til en sattelitt, når vi tar sykkelen ut av boden og legger ut på turene.

Utover det er hverken signal eller sporingsnøyaktighet noe problem underveis på turene.

Når det kommer til å skulle legge inn en rute, er det litt knotete.

GODT KART: Kartet på computeren er tydelig og fint, og lett å bruke.
GODT KART: Kartet på computeren er tydelig og fint, og lett å bruke.

Kobler du Strava opp mot Bryton sin Active-app, så kan du importere rutene dine fra Strava, men å lage ruter på Strava er dog blitt en betalingsfunksjon, så med mindre du er abonnent eller har gamle ruter liggende, så hjelper synkronisering og import derfra deg lite.

Active-appen bruker også lang tid å synkronisere med Strava, så det tok en stund før vi faktisk fikk rutene våre inn her.

Gjennom Bryton Active i nettleser, kan du lage ruter, trykke last opp og du har de inne i appen raskt, og kan sende videre til computer.

Ruteplanleggeren er dog ikke feilfri (i likhet med Garmins), og det er greit å ettergå at den ikke sender deg på feil sideveier eller i loop, så du slipper masse piping fra computeren om at du må snu, svinge, og så videre.

Og bruker du Bryton Active sin ruteplanlegger, får du heller ikke høydeprofil og muligheten til å se klatringer/bakker i sanntid på computeren – med mindre du bor i Oslo-området.

Vi sjekket både for Trondheim og Bergen, og her har Bryton Active rett og slett ikke høydedata, så du får bare en flat profil inn som navigasjon.

Vi forsøkte også å legge inn GPX-filer manuelt, gjennom USB-C-kabelen, men fikk det rett og slett ikke til, selv om vi fulgte manualen fra Bryton.

Bryton har heller ikke noe heatmap, altså data om brukernes foretrukne/mest brukte veier, eller hvor det er mye trafikk, så rutene den velger er bare de raskeste, og ikke nødvendigvis de beste eller mest praktiske.

Kartet i seg selv er klart og tydelig, med gode kontraster, og den store skjermen gjør at du kan zoome godt inn og ser lett de forskjellige veiene på kartet.

Selve navigeringen og sving-for-sving-navigasjon fint. Du får tydelige beskjeder opp på skjermen, og i kartet er det lett å zoome inn og ut.

Den har også fine funksjoner som omlegging av ruta eller tilbake-til-start. Om du ikke befinner deg ved startpunktet på ruta, kan også computeren guide deg hit, men da bare med en indikator for hvilken retning du skal i, ikke sving-for-sving og spor i kartet på skjermen.

Det skortet litt på omfanget i kartet (i hvert fall her i Trondheim), hvor langt fra alle grusveier og mindre veier var synlige på kartet.

Vil du sette opp navigeringen via computeren går det, men du være tilkoblet appen på telefonen, for å kunne gjøre det.

Noe snedig, da GPS-en på computeren strengt tatt opererer uavhengig, men du får altså ikke gjøre noen form for navigering eller plotte inn destinasjoner på computeren, uten å være tilkoblet appen.

Andre tester du kan lese

Konklusjon

Vi er på mange måter imponert over Bryton Rider S800, fordi den er kommet over de kanskje viktigste kneikene, og så mangler finslipen.

I toppen av prioriteringslisten er batteritid, god skjerm og brukervennlighet, som den scorer veldig bra på. Den er enkel å bruke fra start og oversiktlig.

På de forskjellige sidene er det mulig å ha masse data fremme og kartet er enkelt å lese og betjene.

Så vil du bare sykle, ha navigering på kartet som en funksjon du sjelden bruker, så er Rider S800 absolutt et kurant kjøp for deg.

Dersom du bruker computere til de mer avanserte tingene, er det du må tenke deg om.

Computeren er altfor avhengig av appen, og når du i tillegg må være tilkoblet telefonen for å bruke navigasjonen, så tapper det også telefon for batteri, så tap-tap-situasjon der.

Gruppe-funksjonene er det også potensial i, og vi liker at Bryton prøver, selv om det er åpenbare begrensninger inntil videre.

Akkurat nå fremstår det som en veldig god computer for de aktive rytterne, som bruker computere primært som et treningsverktøy, mens de som er utforskende eventyrere, antagelig velger noe annet, da det skorter på navigasjonen og brukervennligheten på den biten hos Rider S800.

VURDERING
Brukervennlighet
Batteritid
Navigasjon og kartfunksjoner
Skjerm
Treningsfunksjoner
Verdi for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Enkel og brukervennlig

Alle de viktigste funksjonene

Lang batteritid

Bra og tydelig skjerm

Kan bytte til Garmin-feste

Innovative gruppe-funksjoner

MINUS

Skjermen lagger litt

Knappene er lite krisp

Knotete GXP-overføring

Svak ruteplanlegger/rute-synkronisering

Navigasjon avhengig av app/telefontilkobling

Ikke Strava Live Segments

Beskjeden oppgradering fra Wahoo

Wahoo har blitt en populær konkurrent til Garmin, utelukkende med computere med fysiske knapper, som er svært brukervennlige. Nå er deres nye toppmodell Elemnt Roam v2 her. Hvordan står den seg mot Garmin, som de siste årene har tatt nye steg når det kommer til funksjoner og batteritid?

wahoo elemnt roam v2 sykkelcomputer gps
OPPGRADERT: Wahoo Elemnt Roam v2 har omtrent identisk utseende som den forrige generasjonen av sykkelcomputeren. Foto: Knut Andreas Lone
Wahoo Elemnt Roam v2
  • Pris: 4 149 kroner

  • Vekt: 99 gram

  • Skjermstørrelse: 2,7 tommer

  • Internminne: 32 GB

  • Batteritid: 17 timer

  • Tilkobling: Ant+ og Bluetooth Smart

skala
8/10

I 2019 kom den første generasjonen av Elemnt Roam som et friskt tilskudd til markedet, og sørget for at Wahoo nærmet seg Garmin med en brukervennlig sykkelcomputer med fargeskjerm og navigasjon.

Siden har Garmin lansert flere nye utgaver av sine modeller, samt den helt nye Garmin Edge 1040 som kom i år, hvor det er en variant som også har solcellelading og markedets overlegent beste batteritid.

Wahoo har hverken forsøkt å nærme seg i størrelse eller batteritid når de for et par måneder siden lanserte den en oppgradert toppmodell, Elemnt Roam v2, men lover at de har gjort flere forbedringer, som skal gjøre dem mer konkurransedyktige mot Garmin.

På listen av forbedringer og nye funksjoner finner vi blant annet:

  • Multibånds-GPS

  • 64 farger i skjermen

  • Økt lagringsplass fra 4 til 32 GB

  • Nye knapper

  • USB-C-lading

  • Outdoor Workout Sync (forhåndslagde økter)

  • Summit Segments (live-data fra bakker/klatringer)

Harde fakta om Wahoo Elemnt Roam v2

Skjermen på Elemnt Roam v2 er på 2,7 tommer (6,9 centimeter) omtrent den samme som på Garmin Edge 830, faktisk er den 0,1 tommer større på Elemnt Roam, men det ser du neppe på øyemål.

Det er en fargeskjerm med 64 forskjellige farger, som er en solid oppgradering fra forrige modell, hvor det bare var 16. Oppløsningen på skjermen er 240 x 400 piksler.

Den oppgitte batteritiden på computeren er 17 timer, det samme som den var på den forrige modellen.

Til sammenligning har både Garmin Edge 830 og Edge 530 oppgitt batteritid til 20 timer.

Computeren har fått en solid oppgradering når det kommer til internminne. Mens den forrige generasjonen kun hadde 4 GB og begrenset med mulighet for lagring av kart, er det nå 32 GB lagringsplass, som gjør at du kan laste ned veldig mange kart gjennom Wahoo Elemnt-appen.

Når det kommer til GPS og navigasjon har den også fått oppgradering. I likhet med Garmin Edge Solar 1040 har den fått multibånds-GPS. Det betyr altså at den kan benytte seg av flere frekvenser samtidig, og dermed ha større nøyaktighet på GPS-en.

Satelittene computeren støtter er GPS, GLONASS, BEIDOU, Galileo, QZSS, SBAS og NavIC.

ZOOM/OPP OG NED: Knappene på siden brukes til å minske/øke antall datafelter, gå opp og ned i menyen eller zoome i kartet. Foto: Knut Andreas Lone
ZOOM/OPP OG NED: Knappene på siden brukes til å minske/øke antall datafelter, gå opp og ned i menyen eller zoome i kartet. Foto: Knut Andreas Lone

Det er seks fysiske knapper på computeren og altså ingen touchskjerm. Én knapp på venstre side for av/på og til manøvrering i menyene. To på høyre side, til å zoome inn/ut, gå opp og ned, eller minske/øke antall datafelter.

Nedenfor skjermen er det tre knapper som benyttes til blant annet start/stopp og å skifte mellom forskjellige sider. Disse knappene lå på den forrige generasjonen i en liten fordypning, men er nå hevet opp, for å lette kunne brukes.

Computeren har også fått USB-C-lading, som skal bli den nye EU-standarden fra 2024 (heisann iPhone-eiere!).

LES OGSÅ: Test av Garmin Edge 1040 Solar

I esken

Med computeren får du det meste du trenger av tilbehør. I esken finner vi både USB-C-kabel, slik at du får ladet den, samt diverse styrefester.

Du får med et aerodynamisk styrefeste, til styrer med rund form, samt fester du kan stripse fast til styret, om aerofestet ikke fungerer (strips medfølger).

Det eneste vi savner er strengt tatt er en liten stropp, slik alle Garmins computere kommer med, som du fester i computeren og rundt styret, slik at den ikke faller i bakken om festet knekker eller du skulle være uheldig og skyve den ut av festet.

Funksjoner på Wahoo Elemnt Roam v2

Slik som Garmin også har, er det mulighet for Strava Live Segments i Wahoo Elemnt Roam. Altså at du kan aktivere denne funksjonen, og så i sanntid få opp Strava-segmenter når du sykler, for å kunne konkurrere mot egen bestetid i en bakke eller KOM (King of the Mountain, rekorden).

Det er også kommet noe som heter Wahoo Summit Segments. Dette er i praksis akkurat det samme som Garmins ClimbPro.

Med Summit Segments kan du få opp profilen, med stigningsprosenter gradert etter farge, samt nøkkeldata fra den bakken/klatringen du er inne i.

Slik som med Garmin, aktiveres Wahoo Summit Segments når du har en forhåndslaget rute som du har eksportert til computeren, og skjermsiden med Summit Segments dukker opp når du går inn i bakken.

SUMMIT SEGMENTS: Slik ser grafikken ut når man bruker Summit Segments på Wahoos computere.
SUMMIT SEGMENTS: Slik ser grafikken ut når man bruker Summit Segments på Wahoos computere.

Forutsetningen for at bakkene dukker opp i Summit Segments er at de er minst 500 meter lange og stiger med minst tre prosent i snitt.

Med Outdoor Workout Sync kan du bruke til Wahoos alt-i-ett treningsapp, Wahoo X, til å sette opp økter på forhånd. Eksempelvis en intervalløkt, med 4x4 min intervaller, hvor du definerer hvilken watt (belastning) du skal ligge på, og så legger du den inn i computeren.

Da vil du kunne følge med på dette på skjermen underveis i treningsøkten, og kunne passe på at du treffer de riktige verdiene og sonene.

Er du bruker av Supersapiens (energioptimalisering, med kontinuerlig overvåkning av blant annet glukosenivået i kroppen din), finnes det nå også en integrasjon av dette, slik at du i sanntid kan se dataene dine på skjermen.

Wahoo Elemnt Roam v2 i bruk

Selve installasjonen av computeren gjøres via app. Du kan også gjøre dette manuelt i computeren om du ønsker, men vi anbefaler å bruke en smarttelefon med Elemnt-appen.

Det er en ganske smidig prosess. Du åpner appen og slår på computeren, trykker «legg til enhet» i appen og deretter leser du av QR-koden på computerskjermen med telefonkameraet ditt, og voila så er du i gang.

ENKEL APP: Elemnt Roam v2 er enkel å sette opp og justere i appen, hvor du også finner alt av data fra turene dine.
ENKEL APP: Elemnt Roam v2 er enkel å sette opp og justere i appen, hvor du også finner alt av data fra turene dine.

I appen legges dine detaljer enkelt inn, og her kan du styre hvilke varsler du eventuelt vil ha opp på computeren, hvilke datafelter du vil ha og hva du skal ha av funksjoner.

Når det kommer til app og brukervennlighet har Wahoo lenge vært overlegne og de leverer fremdeles helt strålende her. Først i år kom Garmin (på Solar Edge 1040) med muligheten til å redigere skjermer og datafelter gjennom mobilapp.

Én ting vi gjerne ville hatt er imidlertid muligheten til å sette opp forskjellige brukerprofiler. Man kan selvsagt bare sette opp flere forskjellige sider med infoen man vil ha, men skulle gjerne hatt muligheten til å lage profiler for for eksempel langtur, intervall, ritt, gravel, innendørs og lignende.

Computeren kommer med noen oppsatte sider, med diverse data. Du kan ha opptil elleve datafelter på hver side og med knappene på høyre side, kan du øke/minske antallet synlige datafeltet slik det passer deg.

STØRRE KNAPPER: Wahoo har gjort en klar forbedring med knappene på Elemnt Roam v2. Foto: Knut Andreas Lone
STØRRE KNAPPER: Wahoo har gjort en klar forbedring med knappene på Elemnt Roam v2. Foto: Knut Andreas Lone

Rent fysisk er knappene blitt større og mye lettere å bruke. Vi har brukt computeren på turer med skikkelig tykke vinterhansker, og har likevel fint klart å bruke computeren.

Skjermoverflaten kunne nok antagelig vært utnyttet litt bedre om Wahoo ville, slik at man fikk større skjerm, men her er det blant annet prioritert plass til LED-lys som for eksempel kan indikere hvilken belastning du ligger på gjennom puls eller watt.

Oppstart og lasting av computeren går ganske tregt, og vi venter relativt lenge før den er oppe og går.

Selv om det er knapper man må manøvrere seg med, er bruk av kart og navigasjon ganske greit. Det er enkelt å zoome og panere, tydelig markert med hvilke knapper som gjør hva, og du kan enkelt sette opp et punkt du vil at computeren skal gi deg veibeskrivelse til.

NAVIGASJON: Elemnt Roam v2 er i hovedsak enkel å bruke til navigasjon. Foto: Knut Andreas Lone
NAVIGASJON: Elemnt Roam v2 er i hovedsak enkel å bruke til navigasjon. Foto: Knut Andreas Lone

Har du koblet deg opp mot Strava gjennom Elemnt-appen, vil den automatisk importere eventuelle ruter du har laget i Strava, eller du kan importere ruter på andre måter i appen.

Når du velger en rute du vil følge (kan gjøres både på computeren og i appen), kan du se på kartet hvor du skal, samt er det en side hvor de får veibeskrivelse ved navn og distanser, og computeren gir beskjed når du skal svinge av.

Et minus med computeren er at det ikke er veinavn i selve kartet, så om du skal finne frem et sted hvor det er mange gater og veinavn og ruten du har laget eller fått foreslått, ikke leder deg riktig sted, må du trolig frem med mobiltelefonen for å finne riktig.

Den nye multibånds-GPS-en skal gjennom å være tilkoblet flere frekvenser gi deg en mer nøyaktig posisjon når du navigerer. Der fant vi lite å utsette på den. Det eneste var da vi var i Nilsbyen terrengsykkelpark på cyclocrossen, hvor det er tett med skog, hvor loggingen var litt ute av kurs:

Etter at du har stoppet og avsluttet økten din, kan du tråle gjennom dataene dine fra økten, samt sjekke dataene dine for den siste uken, måneden og så videre.

Gjennom Bluetooth lastes også økten direkte opp i Wahoo-appen, hvor du også kan koble deg til tredjepartsapper som Strava, og så går økten rett dit også. I appen finner du alle økter og treningshistorikken din.

LES OGSÅ: Test av Bryton Rider S800

Alternative produkter

Nærmest Wahoo Elemnt Roam v2 i pris er det Garmin Edge 830 (3 999 kroner veiledende) som ligger. Forskjellene fra de to er at Edge 830 har bedre batteritid, har touchskjerm, bedre og flere treningsfunksjoner.

Der Elemnt Roam v2 skiller seg fra den er brukervennlighet (enklere å sette opp og kan gjøres gjennom app) og at den har knapper. Knappene gjør at du uten tvil kan manøvrere computeren for eksempel i kaldt og dårlig vær, uten å måtte fikle med hansker eller våt/skitten skjerm.

Samtidig har også den mer presis navigasjon med multibånds-GPS.

For omtrent en tusenlapp mindre enn Edge 830 får du Edge 530, som Landevei mener er et bedre kjøp enn 830, da de to omtrent er identisk utover prisen.

Wahoos andre computer, Elemnt Bolt v2, fikk allerede i fjor noen av de oppgraderingene

Konklusjon

Mens Garmin de siste årene er kommet med større skjermer, lengre batteritid, solcellelading og et hav av nye funksjoner, er Wahoos nye Elemnt Roam v2 mye seg selv lik.

Det er som vi har vært igjennom en del nye ting, men det er en ganske moderat oppgradering som ikke har noen stor wow-faktor og aller mest treffer eksisterende brukere.

Det er ikke større skjerm og det er ikke lenger batteritid.

Når det er sagt, er det uten tvil en bedre computer. Den er fremdeles like lett å bruke og sette opp gjennom appen, hvor Wahoo lenge har vært markedsledende.

I tillegg er den også blitt enklere å bruke på veien med større og bedre knapper, samtidig som skjermen har mer kontraster og er tydeligere.

Økt lagringskapasitet er også bra, ettersom den var ekstremt begrenset tidligere, og dersom du reiser litt kan du nå faktisk ha kart fra flere land, uten å slette og laste ned på nytt hver gang du reiser.

Multibånds-GPS er også et veldig bra tilskudd, og i øyeblikket er den den billigste sykkelcomputeren med multibånds-GPS på markedet.

Alt i alt: Er du fan av enkelhet og fysiske knapper, er denne et veldig godt alternativ for deg. Ønsker du lang batteritid og touchskjerm? Da bør du heller velge Garmin.

Det kan virke som om Wahoo ønsker å være tro mot utgangspunktet sitt og basen brukere de allerede har etablert, men skal de virkelig konkurrere med Garmin i alle segmenter av computermarkedet, bør de muligens komme med ytterligere en modell, hvor det er litt mer snert i nyhetene og oppgraderingene.

VURDERING
Brukervennlighet
Batteritid
Valuta for pengene
Navigasjon og kartfunksjoner
Skjerm
Treningsfunksjoner
Totalinntrykk
PLUSS

Multibånds-GPS (billigste på markedet)

Enkel og brukervennlig

Veldig gode knapper

Økt lagringskapasitet

USB–C–lading

Aerodynamisk styrefeste

Lett å bruke kartet

MINUS

Litt treg

Lite nytt

Ikke flere brukerprofiler

Kunne benyttet skjermoverflaten bedre for større skjerm

Færre treningsverktøy enn Garmin

Er det verdt å bruke over 8 000 kroner på Garmins nye supercomputer?

Garmin Edge 1040 Solar GPS for landevei og gravel har stor skjerm, kart og solcellelading, men prisen på deres nye computer er brutal. Er det verdt å investere i den? Vi har testet.

MASSIV: Touchskjermen på den nye Garmin Edge 1040 er stor, og det samme er batterikapasiteten. Foto: Knut Andreas Lone
MASSIV: Touchskjermen på den nye Garmin Edge 1040 er stor, og det samme er batterikapasiteten. Foto: Knut Andreas Lone
LV_best_i_test
Garmin Edge 1040 Solar
  • Pris: 8 299,- (Bikeshop.no)

  • Vekt: 126 gram

  • Skjermstørrelse: 3,5 tommer

  • Internminne: 64 GB

  • Batteritid: Cirka 45 timer under vanlig bruk

  • Tilkobling: Ant+, Bluetooth og WiFi

skala
9/10

Tidligere i sommer lanserte Garmin sine nyeste computere, deres mest avanserte så langt, Edge 1040 og Edge 1040 Solar, til en svimlende pris.

Garmin har i mer enn et tiår vært referansepunktet for sykkelcomputere, og med Solar-utgaven har de muligens lansert en ny standard med et unikt produkt.

Med solcellepaneler innebygd i skjermen, lader den nemlig underveis på turen – gitt at det er solskinn så klart. I forhold til eldre modeller av Edge kommer det også flere andre etterlengtede oppgraderinger.

Men er dette sykkkelcomputeren du bør investere i, dersom du er på utkikk etter en ny GPS?

Harde fakta om Garmin Edge 1040 Solar

Med sin 3,5 tommer store skjerm er den akkurat like stor som Garmin Edge 1030 Plus. Overflaten måler 59,3 millimeter i bredden, 117,6 i høyden og er 20 millimeter tykk. Skjermoppløsningen er på 700x282px.

Til sammenligning har Wahoos største modell, Roam, 2,7 tommer skjerm, mens Garmin Edge 830 har 2,6 tommer skjerm.

Den store x-faktoren til computeren er selvsagt batteritiden, og solcelleladingen. Garmin oppgir at batteritiden skal være 45 timer på, mens den vanlige utgaven oppgis til å ha 35 timer.

På Solar-utgaven tas det da høyde for at computeren får utnyttet solen maksimalt og gir 42 ekstra minutter per time.

Edge Solar har også strømsparingsfunksjoner, som vil øke batteritiden ganske betraktelig og helt opp mot 100 timer.

Til sammenligning har Edge 830 oppgitt 24 timer batteritid under normal bruk, det samme har Edge 1030 Plus. Blant konkurrentene er Wahoo-computerne på rundt 16 til 18 timer.

SOLCELLELADING: De rødbrune panelene du ser oppe og nede på skjermen er solcellepanelene, ens også selve hovedskjermen har et tynt lag. Her kan du se hvor mye økt batteritid du har fått fra solkraft siden forrige oppstart. Foto: Knut Andreas Lone
SOLCELLELADING: De rødbrune panelene du ser oppe og nede på skjermen er solcellepanelene, ens også selve hovedskjermen har et tynt lag. Her kan du se hvor mye økt batteritid du har fått fra solkraft siden forrige oppstart. Foto: Knut Andreas Lone

Solcellepanelene synes tydelig oppe og nede på skjermen, og i tillegg har resten av skjermen et tynnere panel, som ikke er like synlig som de oppe og nede.

Også når computeren er slått av, om du har kaffestopp eller om du legger computeren hjemme i vinduskarmen, lades den gjennom solcellene.

Computeren har også fått USB-C-lading, som er vedtatt som den nye EU-standarden og som alle nye mobiltelefoner må ha fra 2024.

Den har i tillegg hurtiglading. Det vil si at du kan få en time ekstra batteritid gjennom fem minutter lading. Computeren har IPX7-rangering på vanntetthet, som vil si at den er vanntett ned til én meter, ergo har den null problemer med regn og vannsprut fra hjulet.

Når det kommer til navigasjon er den blitt oppgradert til multibånds-GPS/GNSS-teknologi, som er regnet som det ypperste innen navigasjon, som gir større nøyaktighet og skal gjøre det lettere å navigere i ukjente og uoversiktelige omgivelser.

Festeløsingen er oppgradert fra foregående Garmin-modeller. Tidligere har festet vært laget av hardplast. Det har skapt problemer for enkelte brukere, da slitt eller brukket feste gjør det umulig å sette computeren i festet sitt på sykkelen.

NYTT FESTE: Det nye festet i aluminium er langt mer solid enn tidligere.
NYTT FESTE: Det nye festet i aluminium er langt mer solid enn tidligere.

Garmin har gått over til et feste i aluminium, langt mer slitesterkt enn plasten. Det betyr selvsagt et par gram ekstra, men et feste som vil overleve mange computere.

Det er tre fysiske knapper på computeren. På venstre siden er det av/på-knapp, mens nede på undersiden er det knapp for ny runde (lap) til venstre og start/stopp til høyre.

I esken

Medfølgende computeren er det rikelig med tilbehør. Det følger med fester for alle mulige oppsett.

Man har to forskjellige computerfester som kan festes rundt styret, en for terrengsykkel og en for landeveissykkel. Har du avrundet aerostyre må man imidlertid skaffe et eget computerfeste til dette.

I tillegg følger det også med den gammeldagse løsningen med et feste og strikk, slik at du kan feste det rundt stemmet.

Det følger også med et silikondeksel, som er veldig fint å ha dersom du skulle være uheldig å miste computeren. En stropp som du fester i computeren følger også med, slik at du kan feste den rundt styret og den ikke faller i bakken eller du mister den, om computerfestet skulle knekke.

ALT DU TRENGER: Feste, beskyttelse og lader - alt du trenger for å bruke Garmin Edge 1040 Solar. Foto: Knut Andreas Lone
ALT DU TRENGER: Feste, beskyttelse og lader - alt du trenger for å bruke Garmin Edge 1040 Solar. Foto: Knut Andreas Lone

Funksjoner på Garmin Edge 1040 Solar

Når du starter opp computeren for første gang, bør man koble den til Garmin Connect-appen på telefonen. Har du Garmin fra før er du trolig godt kjent med appen. Der har du alle dine treningsdata, profiler og så videre, og det er hit du laster opp øktene dine og hvor de gjerne går videre til tredjepartsapper som Strava.

Ved tilkoblingen til appen blir du også spurt om å overføre dine sensorer til Edge 1040. Det vil si wattmåler, pulsmåler, trådløse/elektriske gir og andre duppedingser. Da vil computeren automatisk finne og koble seg til disse, så du slipper å manuelt koble deg til dem.

En nyhet fra Garmin, og en svært etterlengtet en, er at du nå kan sette opp datafeltene gjennom appene, som er noe mindre knotete enn å gjøre det på computeren. Denne muligheten har eksempelvis Wahoo hatt i flere år, så Garmin er langt på etterskudd.

Du kan sette opp forskjellige aktivitetsprofiler, og fra før ligger det inne fire standarder. Her kan du velge hvilke sensorer computeren skal koble seg til for forskjellig bruk. Eksempelvis at den kobler seg til wattmåler og GPS for landevei/utendørs, mens for innendørs kobler den seg til smartrulle, men ikke GPS.

Computeren kommer forhåndslastet med kart fra Europa, men du kan laste ned flere kart gratis fra Garmin og få lagt inn gjennom USB-kabelen.

Gjennom Garmin Connect-appen kan du lage turer, som du kan laste direkte opp til computeren din, så lenge den er koblet til telefonen gjennom Bluetooth. Dessverre er ikke den helt feilfri, og gjør av og til rare rutevalg eller kan sende deg ut på veier du nødvendigvis ikke vil ut på. Derfor bør man ettergå ruten sin litt og gjerne sjekke opp mot satelitt, at det er en ordentlig vei.

RUTEPLANLEGGER: Her har vi forsøkt å lage en enkel rute rundt i Trondheim (du kan se punktene vi har plottet inn), men vi blir sendt i alle mulige retninger. Vært litt obs på det når du setter opp løyper i appen.
RUTEPLANLEGGER: Her har vi forsøkt å lage en enkel rute rundt i Trondheim (du kan se punktene vi har plottet inn), men vi blir sendt i alle mulige retninger. Vært litt obs på det når du setter opp løyper i appen.

Men du kan også lage turer på for eksempel Strava, men da er det litt mer omstendelig å få lastet den over.

Når du lager en tur i Garmin Connect (som også finnes på nett), får du også opp «Points of interest», eksempelvis butikker, bensinstasjoner og lignende. Du kan også plotte inn egne punkter, og markere dem som vann. Da kan du underveis i turen få opp på skjermen hvor langt det er til de forskjellige interessepunktene.

I tillegg er det også en funksjon som heter ClimbPro. Har du lagt inn en løype som går over Trollstigen, får du opp klatringen her, med detaljert stigningsprofil med fargegradering etter stigningsprosent. Underveis får du også opp hvor langt du er kommet og hvor langt det er til toppen.

Når du har planlagt en rute, kan du også bruke PowerGuide, som krever en wattmåler. Gjennom appen eller på nett, kan du plotte inn detaljene om deg selv, vekten til både deg selv og sykkelen og din terskelwatt (FTP), og så kan du scrolle fra lett til hard ut ifra hvor hardt økt du vil ha. Da vil Garmin sette opp en guide for deg, som viser hvor mye watt du skal tråkke til en hver tid, og dette får du opp underveis på skjermen under turen.

I tillegg har den også en utholdenhetsprofil i sanntid, som basert på kraften du produserer og har produsert, fortløpende forteller deg hvor mye krefter den anslår du har igjen, og hvor mange kilometer du kan sykle med samme belastning som du har hatt til nå. Kjører du et drag i fire minutter, så vil denne justere seg og din antatte gjenværende utholdenhet oppdateres.

POWER GUIDE: Lag en løype i appen, velg Power Guide og send til enheten din gjennom Bluetooth. Før du sender den, plotter du inn dataene dine og justerer hvor hard du vil økten skal være.
POWER GUIDE: Lag en løype i appen, velg Power Guide og send til enheten din gjennom Bluetooth. Før du sender den, plotter du inn dataene dine og justerer hvor hard du vil økten skal være.

I tillegg har Edge 1040 flere funksjoner som analyserer din antatte form, vO2-kapasitet, og gir tilbakemeldinger på din anaerobe og aerobe kapasitet. Flere av disse funksjonene er allerede velkjente for Garmin-brukere, som anbefalt restitusjonstid.

I datafeltene er det endeløse muligheter for data og mengde data. Det er også flere fine grafiske datafeltet, som for watt og puls, samt en side som forteller deg hvor mye computeren har ladet gjennom solcellene.

Det er også gode sporingsmuligheter. Man kan sette opp en link som sendes ut via mail hver gang man starter en tur, slik at for eksempel ens samboer kan følge med på hvor man er, om man følger en forhåndslagd rute.

Garmin Edge 1040 Solar i bruk

Helt fra start går oppsettet av computeren svært raskt. Fra du har trykket på på/av-knappen, våkner den raskt til. Tilkoblingen til appen er sømløs og med alle sensorene overført på et knips, er man i all hovedsak klar for tur.

Når man kommer inn til hovedsiden har Garmin ryddet litt opp fra tidligere computere, endret layout og font, og gjort den mer behagelig å se på og bruke. Det er lettere å finne frem enn tidligere, og man har umiddelbart oversikt fra start.

Datafeltoppsettet som ligger fra start kan du bruke om man du ikke er veldig kresen, men vi har alle våre preferanser, så vi bruker litt tid på å se over datafeltene og plotte inn de dataene vi føler er nødvendige for oss.

I utgangspunktet har du én side som viser fart, avstand, kadens, puls, den slags, én som viser runder, rundetider og rundefart, én for kart og navigasjon, én for stigning, én for solkraft og én for utholdenhet.

Hovedsiden som møter deg når du kommer inn er full av info, og denne kan du også endre i appen. I utgangspunktet får du opp forslag til dagens økt, basert på historikken din, som også ligger under, hvor du kan gå inn og se hvordan dine foregående økter var.

Kobler du til telefonen får du også fortløpende varsler og har en varseloversikt på hovedsiden.

Før du begynner å sykle kan det være greit å navigere seg rundt i hele systemet, for å bli vant med computeren, sjekke de forskjellige menyene og se hvilke tilpasninger du kan gjøre.

KART: På den store skjermen er det lett å manøvrere seg rundt omkring, og du kan enkelte zoome inn og ut eller flytte deg ruundt på kartet, og plotte inn destinasjonen din direkte i kartet. Foto: Knut Andreas Lone
KART: På den store skjermen er det lett å manøvrere seg rundt omkring, og du kan enkelte zoome inn og ut eller flytte deg ruundt på kartet, og plotte inn destinasjonen din direkte i kartet. Foto: Knut Andreas Lone

I menyen som du kan dra ned ligger en enkel meny med profil, innstillinger, GPS, sensorer, telefon og batteritid.

Når vi sveiper oss rundt i datafeltet og menyer, er touchskjermen utrolig responsiv. Sammenlignet med Garmins Edge 830, er 1040 mye raskere når man skifter fra side til side. Trykker du deg inn i menyene går det også raskt, og det er enkelt å manøvrere seg frem og tilbake inne i menyene.

Når du skal sette opp datafeltene, altså hvilke data og oversikter du skal ha på skjermen under turen, er ikke dette like intuitivt som vi skulle ønsket. Du må gå i innstillinger og velge en av de forskjellige profilene (landevei, grus, innendørs), og deretter sette opp sidene. Dette burde vært mer åpenbart og innlysende, og hatt en enkel snarvei som «rediger skjermer», «skjermoppsett» eller lignende.

Når vi starter turene våre er GPS-ens kvalitet merkbar. Vi triller ut fra trappa og computeren melder så godt som umiddelbart om at den har fått signalkontakt.

Batteritiden er også imponerende. Vi hadde ikke noe rekkeviddeangst under vår testperiode, og spesielt på de solfylte dagene var batteritapet svært lite. På en to timer lang tur gikk det med fire til seks prosent av batteriet. Da hadde vi også telefonen tilkoblet med Bluetooth, samt sensorer og den mest batterikrevende GPS-en, men likevel forsvant det ikke mange prosentene på to- og tretimersturer. Det var ikke noe problem å sykle hele uken, uten å tenke på å måtte lade den.

Underveis på turene får vi også varsler om skarpe svinger og lignende som nærmer seg (funksjonen kan slås av), som er ganske praktisk om man er i nye, ukjente områder.

Når vi skal sjekke kartet og navigere underveis er dette veldig brukervennlig. Det er lett å kikke rundt på kartet, zoome inn og ut, og man kan for eksempel plotte inn et punkt i kartet og velge navigering dit. Da tar det bare sekunder før computeren har lagt opp en rute til deg.

De forskjellige treningspartnerne er veldig lette å bruke. PowerGuide fikser du raskt i telefonen. Du lager en rute i Connect-appen, velger den som PowerGuide, setter hvor hard økt du vil ha, og så sender du den til enheten gjennom Bluetooth, og starter økten opp når du skal på tur.

GJENVÆRENDE UUTHOLDENHET: Her har vi syklet i fire timer og trøkket greit på, og dette er Garmins beregnede bruk av hvor mye man har igjen i tanken. Foto: Knut Andreas Lone
GJENVÆRENDE UUTHOLDENHET: Her har vi syklet i fire timer og trøkket greit på, og dette er Garmins beregnede bruk av hvor mye man har igjen i tanken. Foto: Knut Andreas Lone

Utholdenhetssiden er også et veldig kult verktøy, og vi opplever denne som ganske nøyaktig. Vi kjørte oss ikke helt i kjelleren, men med wattmåler kan den kalkulere rimelig godt hvor mye diesel man har igjen på tanken.

I løpet av vår testperiode har vi ikke fått testet den i regnvær, men test-guru og pålitelige DC Rainmaker skriver i sin test av den presterer strålende også i regn.

Ja - tja - nei

Vi vil ikke anbefale denne for nybegynnere. Den har et hav av funksjoner, og det kan være litt omfattende og overveldende å navigere i alt. Er du fersk på landevei eller gravel har du høyst sannsynlig ikke bruk for majoriteten av det som computeren tilbyr.

Bruker du computer og data aktivt i din trening, er dette en computer du kan vurdere. Med muligheter for pacing og PowerGuide er den en ypperlig treningspartner.

Denne computeren vil nok spesielt bli et kjærkomment valg for bikepacking og eventyrere. Batteritid, GPS og navigasjon er uovertruffent, og treffer nok denne brukergruppen midt i hjertet.

Alternative produkter

Den eneste som er i nærheten av å matche kvalitetene til Edge 1040, er Garmins egen Edge 1030.

Sammenligner man med versjonen uten solcellepanel, er det en god tusenlapp i prisforskjell på 1040 og 1030 (cirka 6 500,- mot 5 500,-).

Er du ikke nådeløst opptatt av detaljer, og klarer å leve med cirka ti timer mindre batteritid, kanskje hakket mindre responsiv touchskjerm og ikke har behov for alle mulige apper som sparringspartner i treningen, er Edge 1030 et veldig godt alternativ. Du sparer en god slump penger, og den har også god GPS og navigasjon.

Er du typen som liker det enkelt og svært brukervennlig, så er det en beskrivelse vi liker å bruke om Wahoos computere. De ligger godt under prisklassen til Edge 830, 1030 og 1040, men har også følgelig mindre funksjoner.

Hammerhead Karoo 2 kan også være et godt alternativ, men der er batteritiden vesentlig dårligere (syv til 14 timer).

Du får imidlertid alt det du trenger for å logge dataene dine, samtidig som den har høyst kurant navigasjon.

Konklusjon

Skal du ha det aller beste er vi ikke i tvil: Dette er markedets råeste og mest omfattende sykkelcomputer.

Batteritiden er helt uovertruffen, selv om du bare går for modellen uten solcellelading. 35 timer holder i massevis for de aller fleste, og skal du på lange ekspedisjoner og bikepacking, er denne computeren et åpenbart valg.

Solcelleladingen er helt unik og gir reell ekstra batteritid.

Er det verdt nesten 2 000 kroner ekstra i forhold til den vanlige Edge 1040? Tja, det er litt ekstra luksus, og de aller fleste vil nok klare seg med standardutgaven.

Vi synes også Garmin har tatt steg på brukervennligheten. Touchskjermen er svært bra, og layouten mer behagelig enn tidligere. Det er imidlertid enkelte områder, som å finne frem til oppsett av datafelter, som kunne vært enklere.

Mengde data og funksjoner er så omfattende at man nesten skal slite med å få tatt i bruk alt, men viktigst er det at de holder kvalitet. Og det gjør de.

Tilbakemeldingene og analysene av treningen din er verdifull og konstruktiv. Treningspartnerne er hjelpsomme under treningen, og spesielt sanntidsfunksjonene er både morsomme og nyttige.

Ville vi kjøpt denne? Både ja og nei.

Vi kan klare oss fint med en mindre omfattende computer. Det er lett å bli oppslukt i alt computeren har av funskjoner, og det kan være deilig å bare sykle med det mest grunnlegende av data.

Skulle vi dratt på lengre turer og eventyr er imidlertid dette en klar vinner. Dette er så nært en smarttelefon du kommer med tanke på responsiv skjerm, funksjoner og navigering.

VURDERING
Brukervennlighet
Batterittid
Verdi for pengene
Navigasjon og kartfunksjoner
Skjerm
Treningsfunksjoner
Snitt
Totalinntrykk
PLUSS

Stor fargeskjerm

Responsiv touchskjerm

Lang batteritid

Solcellelading

Sømløs tilkobling til smarttelefon

Overføring av gamle sensorer

USB-C

Hurtiglading

Mange praktiske, relevante funksjoner

Ny, behagelig layout og font

Enormt med data, også grafisk fremstilling

Overlegen navigasjon

MINUS

Dyr

Ikke nedlastning av kart gjennom app eller WiFi

Brukervennligheten kunne vært bedre på enkelte områder

Garmins egen apps løypeplanlegger er langt fra sømløs

En gang var den kongen av touch-computere - nå drukner den litt i mengden

Garmin Edge 830 GPS har vært på markedet i tre år, og vært et referansepunkt samtidig som andre produsenter har kommet på banen. Sykkelcomputeren har touchskjerm, kartnavigasjon, Bluetooth, sterk prosessor og en rekke funksjoner. Hvordan matchet den konkurrentene?

Garmin Edge 830 sykkelcomputer test
COMPUTER FOR NAVIGASJON: Garmin Edge 830 sykkelcomputer er en av de største på markedet. Foto: Knut Andreas Lone
Garmin Edge 830
  • Pris: 3 577 kroner (Bikeshop.no)

  • Vekt: 80 gram

  • Skjermstørrelse: 2,6 tommer (fargeskjerm)

  • Internminne: 16 GB

  • Batteritid: Cirka 20 timer under vanlig bruk

  • Tilkobling: Ant+, Bluetooth, Wifi og Micro-USB

skala
7.5/10

Garmin Edge 800 var den første computeren med GPS og touchskjerm, da den kom for rundt ti år siden. 800-serien var lenge Garmins største. Den siste i serien, Edge 830, er nå blitt deres tredje største computer.

Nå er både Edge 1030 Plus og Edge 1040 Solar større (og dyrere). Hvordan måler den seg opp mot sine større søsken, og trenger du egentlig noe større enn 830? Eller holder det med den mindre og billigere Edge 530?

Harde fakta om Garmin Edge 830

Den har en 2,6 tommer stor fargeskjerm. Det vil si at den nesten er én tomme mindre enn 1030 og 1040. Men det er fremdeles en stor computer.

Computeren er 73 millimeter høy, 49 millimeter bred og 21 millimeter i dybden. Skjermoppløsningen er 246 x 322 piksler.

Den oppgitte batteritiden er 20 timer i full GPS-modus. I sparemodus skal batteritiden kunne nærme seg 50 timer.

Sammenligner vi med andre computere er Edge 830 blant de beste på batteritid. Den overgås kun av Edge 1040, som på den vanlige utgaven har 35 timer batteritid, mens solcelleutgaven har 45 timer.

Av konkurrentene er Wahoo nærmest, med 16 til 18 timer på sine enheter.

Den har 16 gigabyte internminne. Med mindre du laster opp øktene dine til Garmin Connect, Strava eller lignende svært sjeldent, skal dette holde i massevis når du også har lagt inn en solid mengde GPS-spor.

Det er mikro-USB som er lade/tilkoblingsmetode. Edge 1040 var sommeren 2022 den første Garmin-enheten til å få USB-C, som blir EU-standard fra 2024.

Computeren støtter både GPS, GPS+GLONASS og GPS+GALILEO til navigasjon.

Den har både Ant+, Bluetooth og Wifi-tilkobling. Gjennom Wifi-tilkoblingen kan den laste opp direkte til Garmin Connect. Man kan imidlertid ikke laste ned kart hverken gjennom Wifi eller Garmin Connect-appen, man er nødt til å bruke mikro-USB gjennom datamaskin.

Mens Garmin har fått over til et feste i aluminium på den nye Edge 1040, er det feste i hardplast på denne. Dette vil over lengre tid og etter mye bruk kunne slites litt, og computeren sitter litt løsere i computerfestet på sykkelen din.

Festet på den er også kompatibel med Garmin Charge-batteripakke, for ekstra batteritid.

Computeren har tre fysiske knapper: av/på-knapp på venstre side, start/stopp og runde (lap) på undersiden.

TRE FYSISKE KNAPPER: Knapper for start/stopp og runde (lap) på undersiden, av/på på venstresiden. Foto: Knut Andreas Lone
TRE FYSISKE KNAPPER: Knapper for start/stopp og runde (lap) på undersiden, av/på på venstresiden. Foto: Knut Andreas Lone

I esken

Kjøper man standardpakken får du med alt du trenger for å feste computeren til styret ditt.

Du får et computerfeste for rundt styre, samt den gammeldagse varianten med feste og strikker, til å ha på stemmet.

Har du aerostyre må du skaffe et eget computerfeste, som passer din sykkel, eventuelt bruke løsningen med feste pluss strikk.

Du får også med strikk, som du fester i computeren og kan sikre den med i styret ditt, så den ikke skulle falle i bakken.

Kjøper du sensorpakke får du også med pulsbelte og kadensmåler (tråkkfrekvens), mens med terrengpakke får du blant annet terrengfeste og silikonetui.

Garmin Edge 830 i bruk

Har du brukt Garmin tidligere, lønner det seg å starte med å koble Edge 830 til telefonen (eller datamaskin) og synkronisere med Connect. Da blir du spurt om å overføre sensorene dine fra tidligere enheter. Om du har pulsbelte, wattmåler eller lignende, blir de overført og da vil computeren din koble seg til disse automatisk når den plukker opp signal fra dem.

Datafeltene kan du dessverre ikke sette opp fra telefonen, slik du kan hos konkurrenten Wahoo eller på den nyere Edge 1040. Computeren kommer med et standardoppsett, hvor du har det aller mest elementære, så er du fersk har du et utgangspunkt.

Oppsettet inneholder blant annet en side med de viktigste dataene, en side med runder, rundetider og rundefart (laps) og en side for kart.

På startsiden er det litt mye å forholde seg til første gang, men etter en kikk gjennom de forskjellige menyene og funksjonene, skjønner man raskt hvordan det meste henger sammen.

I dra-ned-menyen fra stoppen finner du det meste du trenger å vite: Innstillinger, batteri, GPS-status, sensorer og telefontilkobling.

Touchskjermen er veldig god, og langt mer responsiv enn den var på tidligere generasjonen. Det er svært liten forsinkelse, og vi manøvrerer oss raskt frem og tilbake i menyene.

Ute av garasjen får den raskt GPS-signal, og forhåndslagde løyper legger den raskt inn til navigasjon.

Når vi setter i gang økta er knappene i blant et ørlite irritasjonsmoment. De går ganske i ett med computeren, er ikke veldig fremhevet og ligger på undersiden. Selv om den er vinklet litt, sliter vi av og til med å treffe på de to første forsøkene. Med hansker krever det enda mer presisjon. Ikke et problem, men et lite irritasjonsmoment.

Navigasjonen fungerer ypperlig, og den gir beskjed i god tid før du skal ta av. Når du designer ruten din, om det så er i Strava eller Connect, vær litt påpasselig med veivalg.

Av og til legges kanskje løypen automatisk til en gangvei parallelt med veien. Kjenner du området er det kanskje greit og du fortsetter til den har justert seg etter ditt veivalg, men er du ukjent i området kan det bli litt start/stopp og usikkerhet, ettersom computeren "maser" og gir ettertrykkelig beskjed om at du er ute av kurs.

Computeren finner en ny rute etter hvert, men i enkelte tilfeller kan det ta litt tid.

Å bruke navigasjonssiden, og zoome inn og ut fungerer stort sett greit. Skjermen er ikke alt for stor, og zoom-knappene er ikke alt for store, så enkelte ganger må du trykke to ganger for å treffe skikkelig. Når du zoomer inn er kartet ekstremt detaljert, og det er lett å orientere seg etter omgivelsene.

Om du plotter inn et punkt på kartet som computeren setter opp en rute til, er det ikke alltid at den velger det beste eller mest naturlige, og du kan bli ledet inn gjennom boligfelter for eksempel. Dette er ofte i teorien kortere, men i praksis er det lav fart, start/stopp og fartsdumper.

Computeren har mange enkle funksjoner vi liker. Som at du kan få påminnelse om å drikke og spise. Det er kanskje spesielt fint i ritt. I tillegg varsler den også om kommende svinger, som er å regne som krappe eller farlige. Av og til varsler den om svinger som strengt tatt ikke er behov for å varsles om, men heller for mye enn for lite!

Andre ting man kan sette opp er live tracking, så de hjemme kan følge med på hvor du er, eller Group Track dersom du er på gruppetur og skulle komme bort fra gruppen din.

Har du forhåndslaget en løype, kan du velge å bruke funksjonen ClimbPro. Da er det enheten selv som gjør beregninger, og identifiserer bakker/klatringer underveis på løypen du har lagt opp.

Dette er i teorien en glitrende ide, og ligner veldig på Strava konseptet segmenter. Du har forøvrig også Strava Live Segments på computeren, slik at du kan konkurrere med deg selv og konkrete Strava-segmenter.

Men tilbake til ClimbPro: Når den har identifisert bakkene og klatringene, får du opp to egne sider du kan bla deg til. Én hvor du får opp bakken du er inne i, en profil av den og avstand til toppen/gjenværende høydemeter, og én hvor du har oversikt over alle de gjenværende bakkene og nøkkeldata fra dem.

Nå har vi i hovedsak testet dette i Trondheimsområdet, men vil slå fast at den ikke fungerer så godt som vi skulle ønske. Ofte er den unøyaktig, med start og stopp-punkt i bakkene, og av og til er "bakken" over før bakken faktisk har startet.

I de tilfellene den fungerer er den imidlertid veldig morsom og relevant. Vi håper den fungerer bedre i områder hvor det er større fjell og lenger bakker.

Som treningsverktøy har den avanserte og gode funksjoner, spesielt dersom du trener med puls- og/eller wattmåler. Etter hver tur får du opp en rapport på formen din, belastning og utvikling, og hvor mye restitusjon du bør ha.

Den kalkulerer din antatte vo2-max, samt din FTP (terskelwatt). Jo flere økter du har, jo mer nøyaktig vil disse analysene være. Disse verdiene har ikke nøyaktigheten til en testlab, men er veldig gode pekepinner.

Du finner også kraftkurven din (wattverdier), hvor du kan studere utviklingen over lenger tid.

Det er heller ikke mangel på andre funksjoner. Du har varme- og høydeakklimatisering, MTB-analyse, Trailforks-integrasjon, tilkobling til Di2 og mye mer.

I praksis opplever vi også at batteritiden er slik Garmin lover at den skal være.

Ja - tja - nei

Om du sykler mye, har behov for kart og navigasjon, sykler gjernde både landevei, gravel og terreng, og vil ha en større computer, kan vi anbefale den for deg.

Computeren er rask, har god navigasjon, god batteritid og mye data.

Er du på utkikk etter et kjøp som gir mye for pengene og ikke har behov for den omfattende katalogen den tilbyr, er det flere bedre kjøp for deg der ute.

LES OGSÅ: Test av Bryton Rider S800

Alternative produkter

Det er et par tusen kroner opp i pris til storesøsknene Edge 1030 Plus og Edge 1040. Da opererer vi gjerne i en helt annen prisklasse.

Den er mye lik 1030 Plus, som koster rundt 6 000,-, men har mindre skjerm.

Sammenligner vi nedover i pris, er Edge 530 også veldig lik, har noen færre funksjoner, men like stor skjerm og selges for rundt 2 500,- for bare enheten.

Touchskjermen er ikke like responsiv som på Edge 830, men den er fremdeles solid.

Wahoo Elemnt Roam og Elemnt Bolt har ikke touchskjermen, men er ekstremt brukervennlige. Knappene er gode, og oppsettet mindre kompleks enn Garmins. De kan også settes opp fra telefon.

Hammerhead Karoo 2 kan også være et godt alternativ, men der er batteritiden noe dårligere. Karoo 2 har også veldig god navigasjon.

Konklusjon

Computeren er en solid og god computer. Den er rask, touchskjermen er god og den har rikelig med funksjoner og muligheter.

Batteritiden lever opp til det Garmin lover, og du kan fint ha en solid treningsuke uten å måtte tenke på å lade.

Overføring av data, løyper og treningsøkter til computeren er enkelt og raskt gjennom appen.

Ettersom computeren har vært på markedet i noen år er det også kommet mange oppdateringer, som sørger for at den ikke har noen (i hvert fall under vår testperiode) bugs.

Der den taper en del terreng i forhold til konkurrentene er på brukervennlighet og pris.

Wahoo sine computere slår hardere fra seg her. De er litt mindre, har noe færre funksjoner, men det er sjeldent vi har savnet mye der. På brukervennlighet scorer de ekstremt høyt.

Med tanke på pris ligger også Wahoos computere noe lavere, mens loddet som trekker mest ned for Edge 830, er Edge 530. Den har like stor skjerm, begge har de aller fleste funksjonene, men 530 koster cirka en tusenlapp mindre. Da føles det litt råflott å gå får en 830.

Noen enkle grep kunne gjort at brukervennligheten var bedre. Knappene burde være mer uthevet fra computeren, og Garmin kunne utnyttet overflaten på skjermen bedre. Det er mye overflate nå som ikke er skjer.

Oppsett av datafelter på telefon savner vi også, noe konkurrentene i Wahoo var ute med for lenge siden, men som siden er kommet på Edge 1040. Vi regner med at neste modell i 800-serien også kommer med det samme.

VURDERING
Brukervennlighet
Batteritid
Verdi for pengene
Navigasjon og kartfunksjoner
Skjerm
Treningsfunksjoner
Totalinntrykk
PLUSS

God og klar skjerm

Lang batteritid

Touchskjermen er god, funker også fint i regn og med tynnere hansker

God navigasjon

Raskt oppsett, overføring av sensorer

Varsling om kryss/krappe svinger

Store tilpasningsmuligheter

Mye data og funksjoner

MINUS

Start/stopp og runde-knappene litt gjemt

Litt trangt på navigasjonssiden

Ikke mulig å sette opp datafelter på telefon

Ikke nedlastning av kart gjennom app eller WiFi

Brukervennligheten kunne vært bedre på enkelte områder

Garmins egen apps løypeplanlegger er langt fra sømløs

ClimbPro er litt skuffende

Råere enn konkurrenten på nesten alt

Sykkelcomputeren Garmin Edge 530 måler ikke bare hvor lang du sykler, den kan også måle hvor langt du hopper og angi hva du har i O2-opptak.

GARMIN EDGE 530: Gir masse informasjon både underveis på tur og etterpå. Den er enkel å bruke og har god, fargesterk skjerm.
GARMIN EDGE 530: Gir masse informasjon både underveis på tur og etterpå. Den er enkel å bruke og har god, fargesterk skjerm.
LV_best_i_test
Garmin Edge 530
  • Pris: 3 495 kroner veil. fra Garmin - selges for så lavt som 2158 kroner på sykkelkomponenter.no - også ofte på salg på XXL og andre steder

  • Vekt: 75,8 gram

  • Skjermstørrelse: 2,6 tommer

  • Internminne: 16 GB

  • Batteritid: cirka 20 timer

  • Garmin.com

skala
9/10

Garmin Edge 530 er en ganske liten sykkelcomputer. Den er likevel større og tyngre enn Wahoo Elemnt Bolt som vi har sammenlignet den med i denne testen. 

Edge 530 kan monteres på sykkelen enten med den medfølgende foran-styret-braketten, eller med vanlig feste med strikker. Strikkfeste følger også med.

I vår pakke fulgte det også med fjernkontroll til montering ved holken på styret på terrengsykkelen, slik at du slipper å flytte hånda for å bruke computeren. Vi har ikke vurdert fjernkontrollen i denne testen, men har tidligere erfart at denne fungerer supert til å veksle mellom computerens vinduer, samt til mellomtider. 

Enheten har tre knapper på venstre side, to knapper på høyre side og en knapp på kortsiden nederst. 

LES OGSÅ: Test av Garmin Edge 1040 Solar

Garmind Edge 530
LYSSTERK: Fargeskjermen på Garmin Edge 530 her sterkt bakgrunnslys.

Garmin Edge 530 i bruk

Garmin Edge 530 har en behagelig fargeskjerm. Den har god kontrast og det er lett å skille veier fra hverandre. Computeren gir gode varsler om kryss og svinger som kommer hvis du føler en innlagt rute. Da gir den deg også forvarsel om klatringer som kommer og plasserer deg på en høydekurve for den relevante bakken. 

Selvfølgelig har den live-segmenter fra Strava. Disse lastes automatisk opp til enheten så lenge du har stjernemarkert dem på Strava. Den henter også ruter fra Strava hvis du haker av i Garmin-appen at den kan gjøre det. 

Med ruten inne på computeren er den lett å følge. Enheten gir deg nye forslag underveis hvis du sykler feil eller ønsker å legge om ruta mens du sykler. Fargeskjermen gjør kartet lett å tyde, også i fart.

Garmin Edge 530
FORM-VURDERING: Bruker du wattmåler i treningsarbeidet vil Garmin-computeren kunne vurdere O2-opptaket ditt ganske nøyaktig.

Du kan velge tilleggsdata på kartsiden som du vil. Enten du ønsker å ha kraften din synlig, eller tilbakelagte kilometer av ruta kan du velge og vrake hvilke data som skal vises i tillegg til kartet. Er du kun opptatt av kartet kan du velge at dette tar hele skjermen. 

Ombestemmer du deg kan du endre visningen i fart, mens du sykler, uten å bruke mobilen. 

Å zoome eller scrolle på kartet er dessverre noe mer klønete. Du må trykke deg inn på menyen for visningen, scrolle ett hakk ned til Zoome-funksjonen, trykke på denne og så zoome inn eller ut på kartet.

I fart er dette ganske omfattende. Det kan fort gå utover trafikksikkerheten hvis du lurer på om du skal svinge nå eller om 50 meter og må klikke det til zoome-funksjonen for å finne det ut. Computeren har også en auto-zoom-funksjon, men denne gjør ikke alltid det vi ønsker. 

I motsetning til på Wahoo-computeren kan du ha mange forskjellige profiler på Edge 530. Kanskje har du flere forskjellige sykler, noen med wattmåler og andre uten. Kanskje ønsker du helt andre vinduer og data på terreng- eller grussykkelen enn på landeveissykkelen?

Garmin Edge 530
KART: Det er lett å tyde kartet på Garmin Edge 530, men for å Zoome må du trykke deg inn i menyen og ut igjen.

Computeren kan også settes opp for flere syklister hvis det er ønskelig. Du kan til og med velge å ha løpe-profiler på computeren, hvis du ikke har en egen løpeklokke. Fotturer kan du også logge med den - da også med egnet profil for slikt. 

Computeren er rask til å plukke opp signaler fra satellitter. Den er også rask til å komme i gang fra vi trykker på on-knappen øverst på venstre side. 

Du kan klikke deg mellom vinduer begge veier, slik at du slipper å gå gjennom alle hvis du ønsker å veksle mellom vindu 2 og 3 midt i et intervalldrag f.eks. 

At du kan bytte ut datafeltene i vinduene mens du sykler, uten å stoppe turen og uten å bruke mobilen er også veldig praktisk. Er du i tvil om du rekker hjem før solnedgang kan du raskt hente enn dette som et datafelt, selv om du ikke har vurdert det relevant da du dro hjemmefra. 

Etter treningsøkten gir computeren masse interessant informasjon om din  fysiske form og treningsstatus. Den kan også kobles opp slik at den vurderer ditt nivå sett i sammenheng med informasjon du har fra en annen Garmin-klokke.

Hvis du løper med en Garmin-klokke og sykler med Edge-computeren, vil Edge 530 vurdere din restitusjonstid og form med løpe-data med i beregningen. 

Garmin Edge 530
TERRENGKART: Edge 530 henter inn kartinformasjon fra MTBmap.no slik at du kan finne fram på stier i terrenget.

Treningsstatus vil gi deg en vurdering av din Vo2-maks og kan anslå din FTP. Bruker du wattmåler vil den regne ut FTPen din hvis du har gjennomført en økt som gir de nødvendige dataene. 

Terrengsykkelfunksjonene er mest morsomme, men kan også virke inspirerende. Etter en terrengsykkeltur er det gøy å se at man har hoppet over 6 meter på det lengste med en lufttid på nesten et halv-sekund. Hoppe-målingen er dessverre litt ustabil og vi opplevde ofte at computeren trodde vi hadde svevd gjennom lufta i tilfeller der vi bare løftet forhjulet eller traff en dump litt hardt. 

Computeren vurderer også hvor god flyt du har hatt i terrenget og gir det et anslag om hvor vanskelig terreng du har syklet. 

Konklusjon

Hvis vi sammenligner Wahoo Elemnt Bolt og Garmin Edge 530 direkte er det åpenbart at Edge 530 har mange flere funksjoner. Den er også mer praktisk i bruk som sykkelcomputer alene, selv om akkurat zoomingen i kart er litt klønete. 

Garmin Edge 530
HOPP-VARSLING: Computeren gir deg info om hopp underveis på turen og i ettertid.

Elemnt Bolt er litt tettere linket til Strava, men vi opplever at live-Segmentene og Strava-ruter er minst like bra å følge på Edge 530 som på Elemnt Bolt. 

Den større fargeskjermen på Edge 530 gjør informasjonen enda mer synlig og lettlest enn på Elemnt Bolt. Fargekartet er også lettere å se detaljer på på Garmins computer enn på Wahoos enhet. 

Wahoo Elemnt Bolt er mindre, lettere og mer aerodynamisk, men Edge er bedre på nesten alt annet.

Gitt at du får dem for omtrent lik pris vil vi helt klart anbefale Edge over Bolt.

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Liten og lett

God, stor fargeskjerm

Masse treningsspesifikk informasjon

Mulighet for mange aktivitets-, sykkel- og personprofiler

Måler hopp på terrengsykkel

Synker segmenter og ruter fra Strava

Kobles opp direkte til Wi-fi

Gir deg anslag for FTP/ Vo2-maks/treningsbelastning og treningsutbytte

Vinduer kan redigeres rett på computeren, mens du sykler

Innebygget Tyveri-alarm

MINUS

Klønete å zoome inn og ut på kart

Større og tyngre enn Wahoo

Litt ustabil når det kommer til direkte opplasting

Et solid alternativ til Garmin

Wahoo Element Bolt v2 er en real Garmin-killer. Den er aerodynamisk, har fargeskjerm, hjelpsom navigasjon og kobler seg direkte til din Strava-konto uten omveier.

Wahoo Elemnt Bolt V2
BRA PÅ NAVIGASJON: Wahoo Elemnt Bolt V2 gir deg god oversikt over hvor du er og hvor turen kan gå videre. Svarte haker er planlagt rute, blå viser avsporing og veien tilbake til sporet.
Wahoo Elemnt Bolt v2
  • Pris: 2995 kroner

  • Vekt: 68 gram

  • Skjermstørrelse: 2,2 tommer

  • Internminne: 16 GB

  • Batteritid: 15 timer

  • wahoofitness.com

skala
8/10

Wahoo er kanskje mer kjent for sine smartruller enn de er for sine computere, men den amerikanske produsenten er i ferd med å etablere seg som en maktfaktor i sykkelbransjen.

Wahoo Elemnt Bolt v2 frontes som en komplett computer som gir deg alt av treningsinformasjon og logge-funksjoner. I tillegg frontes den som den mest aerodynamiske computeren på markedet.

Mye av dens aerodynamikk ligger i computerens styrefeste. Dette plasserer computeren foran stemen og er konstruert slik at computeren sitter halvveis nedi festet. Festet er solid.

Wahoo Elemnt Bolt V2
OPPSTART: Wahoo-computeren trenger litt tid på å komme i gang.

Dessverre er styreklemmen litt bred slik at på styrer med flat, aerodynamisk styretopp vil du få problemer med å få computeren til å sitte rett. Vi måtte akseptere at den ble sittende litt til venstre for senter på 3T-styreoppsettet på en av våre sykler.

På sykler med rundt styre er det null problem. Computeren leveres også med strikkfeste til å montere på styre eller stem, men ærlig talt, hvem vil bruke slike fester i 2021?

Festet er tilsynelatende likt Garmin sitt - men er ikke kompatibelt. Wahoo-computeren skrus ned i festet med litt mindre enn 90-graders vinkel, og kan kun festes i festet ved å rotere den med klokka. 

Wahoo Elemnt Bolt V2
AERO: Styrefestet til Wahoo plasserer computeren lavt foran styret. Selve computeren er strømlinjeformet for minst mulig luftmotstand.

Selve enheten er liten og lett og lades effektivt med en USB-C-kabel.

Computeren har tre knapper nedenfor skjermen, to knapper på høyre side og en knapp på venstre side. Ladeporten er lett tilgjengelig også med computeren montert i festet. 

LES OGSÅ: Test av Wahoo Elemnt Roam v2

Wahoo Elemnt Bolt v2 i bruk

Computeren er liten og lett. Den sitter godt foran styret og har en lett leselig skjerm. 

Når vi navigerer med kart på skjermen er det topp å kunne zoome inn og ut på kartet ved hjelp av opp og ned knappene på siden. Det er også fint å kunne veksle til rute-vinduet som gir oss statistikk for ruta, hvor mye vi har igjen, de neste svingene og så videre.

Wahoo Elemnt Bolt V2
IKKE LIKE: Du kan ikke feste Wahoo-computeren i Garmin-fester og motsatt.

På kartet viser en kraftig linje av v-formede haker at vi er på rett spor. Kommer vi ut av kurs gir computeren oss raskt et alternativ for å komme tilbake på sporet. Hakene blir blå når vi er ute av kurs. Computeren piper kraftig foran hver sving og hvis vi kommer ut av kurs. 

Ruter vi har markert med stjerne på Strava laster seg opp automatisk når vi synker med Strava. Det er også enkelt å lage ruter i Wahoo-appen. Da enten fra tidligere turer eller ved å la appen generere en tur fra ett sted til et annet automatisk. 

Segmenter på Strava som er stjernemarkert vil også synke automatisk med computeren. 

Computeren varsler når vi er på vei til et segment og gir oss kontinuerlig oppdatering på hvordan vi presterer på segmentet - enten sammenlignet med segmentets KOM eller med dine egen PR. Hvilke data du ønsker å vise i segment-vinduet kan du bestemme i appen. Du kan ha sju linjer med informasjon synlig til enhver tid. 

Wahoo Elemnt Bolt V2
STATISTIKK: Du får opp mye informasjon om turen i ettertid, rett på computeren.

 En unik funksjon på Wahoo-computeren er at du kan se andre syklister i nærheten direkte på skjermen. Er det andre syklister i nærheten av deg kan du få opp navnet og posisjonen deres på skjermen.

I klatre-vinduet viser computeren en høydeprofil og hvor du er på denne profilen. Du kan zoome inn og ut på profilen med opp og ned-knappene. 

I vinduene med tall kan du ta bort eller legge til de forhåndsprogrammerte linjene ved å trykke på opp eller ned-knappen. Har du ti felt med forskjellige data kan du velge bort de med lavest prioritering ved å trykke på opp-knappen i fart. 

Wahoo-computeren pares enkelt med pulsbelter, watt-målere og andre eksterne sensorer, som girsensorer fra SRAM osv. Du kan pare både Ant+ og Bluetooth smart-sensorer. 

Wahoo Elemnt Bolt V2
TYDELIG KART: Skjermen og kartet på Wahoo Elemnt Bolt V2 er lett å tyde. De blå hakene viser vei til starten på en rute.

Skjermen øker automatisk bakgrunnslyset når du trykker på noen knapper eller når du sykler i en tunnel eller i skumring. 

Minuser med Wahoo Elemnt Bolt v2

Vi skulle gjerne ha kunnet veksle mellom to vinduer frem og tilbake. Velger du å ha fire–fem vinduer med informasjon må du scrolle gjennom alle for å komme fra vindu 2 til vindu 1.

Ofte ønsker vi å veksle mellom kartvisning og f.eks en intervall-visning mens vi kjører intervaller. Da er det irriterende å måtte gå hele runden på computeren hver gang.

På Garmin-computere er vi vant til å kunne endre vinduer rett i computeren mens vi sykler. Dette kan være aktuelt f.eks hvis vi kommer på at vi ønsker å se batteri-tiden, solnedgang, eller andre data vi ikke har lagt inn i visningene på forhånd. Det er klønete å ta frem appen for å redigere dette mens man sykler. 

Wahoo Elemnt Bolt V2
SEGMENTER: Er du gira på å konkurrere med andre på Strava gjør Wahoo det enkelt å bestemme hvilke segmenter du ønsker å teste deg på.

Vi savner også muligheten til å ha flere profiler. Slik at vi slipper å bruke de samme visningene uansett hvilken sykkel vi er ute på. Sykler vi på grussykkelen kan det være at vi ønsker oss andre fakta enn på landeveissykkelen. Sykler vi ritt ønsker vi kanskje kun ett vindu. På terrengsykkelen er det aktuelt med andre visninger enn på landeveissykkelen.

Har vi ingen wattmåler oppkoblet ønsker vi kanskje å ha puls synlig, mens dette ikke er så aktuelt med wattmåler. Flere forhåndsinnstilte profiler hadde vært fint, spesielt da man ikke kan endre synlig info rett på computeren. 

Vi opplever det også som litt frustrerende at computeren er litt treig med å starte opp. Fra vi trykker på knappen til computeren er klar for å registrere tar det 45 sekunder. Wahoo Elemnt Bolt er også litt tregere til å koble seg på satellitter enn sammenlignbare computere fra Garmin. 

Sammenlignet med Garmins computere savner vi også anslag og målinger av form, 02-opptak, restitusjon og så videre.

Wahoo Elemnt Bolt V2
FARGEKODER: Led-lysene øverst på computeren bytter farge avhengig av hva du har stilt inn. De kan beskrive pulssoner, fart eller watt.

En siste frustrasjon er det at vi ikke har fått til å oppdatere firmware når Wahoo har bedt oss om det. Vi har prøvd å oppdatere til siste firmware-versjon mange ganger, men får install failed hver gang. 

Konklusjon

Vi elsker at Wahoo Elemnt Bolt v2 synker direkte med Strava og henter inn ruter og segmenter automatisk. Den er super til å navigere både på asfalt og grus og gir godt synlig informasjon underveis på sykkelturene. Vi savner at den er litt mer selvgående uten appen og opplever at skjermen kan være litt liten når vi føler en rute på kartet. 

Den kontraststerke skjermen, LED-lysene som gir oss fargekoder muligheten til å enkelt zoome inn og ut på kartet er også funksjoner vi liker. 

Festet som kommer levert med er ikke helt kompatibelt med alle styrefasonger. 

Prismessig er den noe dyrere enn tilsvarende computer fra Garmin, Edge 530.

Garmin-computeren har bedre batteritid, større skjerm, mulighet for fjernkontroll, flere funksjoner og bedre tilgang på forskjellige fester.

Sykler du kun landevei er Wahoo-computeren et godt valg, sykler du både landevei, terreng og gravel ville vi ha valgt Garmin Edge 530. 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Liten og lett

Aerodynamisk

God kontrast i skjerm

Superenkel opplasting til Strava

Synker både ruter og segmenter fra Strava

Led-lys synliggjør fart/watt/puls

Lett å zoome i kart

Kan brukes med pulsbelter med BT Smart

Kobles opp direkte til Wi-fi

MINUS

Litt liten skjerm

Skjermvinduer kan ikke redigeres i fart

Litt treig med å starte opp

Du kan kun scrolle en vei gjennom vinduene

Ikke flere profiler

Ikke fysiologiske beregninger som Garmin har

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.