Sykkelcomputer - best i test

De beste sykkelcomputerne til landevei og gravel

De fleste som sykler i dag har en sykkelcomputer på styret. Computeren registrerer essensiell informasjon, og gjør også at du kan dele økten din på for eksempel Strava. Vi har testet de beste sykkelcomputerne fra Garmin og Wahoo.

FULL KONTROLL: Med en god sykkelcomputer får du full kontroll på alt fra trening og distanse, til hastighet og tekstmeldinger. Foto: Garmin.
FULL KONTROLL: Med en god sykkelcomputer får du full kontroll på alt fra trening og distanse, til hastighet og tekstmeldinger. Foto: Garmin.

En sykkelcomputer er mer eller mindre et must for dagens syklister. Den er som treningsdagboken din og sørger for å loggføre kilometer, fart, puls og watt. De kart som kan hjelpe deg i ukjente områder, og gjør selvsagt at du får turene dine på Strava.

Dagens computere avansvarte datamaskiner som kan fortelle deg om du trener for hardt eller for rolig. Men hvilken computer dekker dine behov?

Garmin dominerte lenge markedet nærmest alene, og for mange er varemerket Garmin synonymt med sykkelcomputer.

Edge 530 er Garmins billigste computer med kart. Den er relativt kompakt og praktisk i bruk, har rikelig med treningsfunksjoner og kan enkelt spesialtilpasses til dine preferanser.

Wahoo er blitt en hardtslående underdog, og selv om Garmin er referansepunktet, er det mange som foretrekker Wahoos enheter.

Elemnt Bolt V2 er en direkte konkurrent til Edge 530. Den er mindre, men har en aerodynamisk utforming. Den kan blant annet synkroniseres direkte med Strava, men er ikke like raffinert som Edge når det kommer til analyse av treningsdata.

Test av Garmin Edge 530

Sykkelcomputeren Garmin Edge 530 måler ikke bare hvor lang du sykler, den kan også måle hvor langt du hopper og angi hva du har i O2-opptak.

Garmin Edge 530
GARMIN EDGE 530: Gir masse informasjon både underveis på tur og etterpå. Den er enkel å bruke og har god, fargesterk skjerm.
LV_best_i_test
Garmin Edge 530
 • Pris: 3 495 kroner veil. fra Garmin - selges for så lavt som 2158 kroner på sykkelkomponenter.no - også ofte på salg på XXL og andre steder

 • Vekt: 75,8 gram

 • Skjermstørrelse: 2,6 tommer

 • Internminne: 16 GB

 • Batteritid: cirka 20 timer

 • Garmin.com

skala
9/10

Garmin Edge 530 er en ganske liten sykkelcomputer. Den er likevel større og tyngre enn Wahoo Elemnt Bolt som vi har sammenlignet den med i denne testen. 

Edge 530 kan monteres på sykkelen enten med den medfølgende foran-styret-braketten, eller med vanlig feste med strikker. Strikkfeste følger også med.

I vår pakke fulgte det også med fjernkontroll til montering ved holken på styret på terrengsykkelen, slik at du slipper å flytte hånda for å bruke computeren. Vi har ikke vurdert fjernkontrollen i denne testen, men har tidligere erfart at denne fungerer supert til å veksle mellom computerens vinduer, samt til mellomtider. 

Enheten har tre knapper på venstre side, to knapper på høyre side og en knapp på kortsiden nederst. 

Garmind Edge 530
LYSSTERK: Fargeskjermen på Garmin Edge 530 her sterkt bakgrunnslys.

Garmin Edge 530 har en behagelig fargeskjerm. Den har god kontrast og det er lett å skille veier fra hverandre. Computeren gir gode varsler om kryss og svinger som kommer hvis du føler en innlagt rute. Da gir den deg også forvarsel om klatringer som kommer og plasserer deg på en høydekurve for den relevante bakken

Selvfølgelig har Edge 530 Live-Segmenter fra Strava. Disse lastes automatisk opp til enheten så lenge du har stjernemarkert dem på Strava. Edge 530 henter også ruter fra Strava hvis du haker av i Garmin-appen at den kan gjøre det. 

Med ruten inne på computeren er den lett å følge. Enheten gir deg nye forslag underveis hvis du sykler feil eller ønsker å legge om ruta mens du sykler. Fargeskjermen gjør kartet lett å tyde, også i fart.

Garmin Edge 530
FORM-VURDERING: Bruker du wattmåler i treningsarbeidet vil Garmin-computeren kunne vurdere O2-opptaket ditt ganske nøyaktig.

Du kan velge tilleggsdata på kartsiden som du vil. Enten du ønsker å ha kraften din synlig, eller tilbakelagte kilometer av ruta kan du velge og vrake hvilke data som skal vises i tillegg til kartet. Er du kun opptatt av kartet kan du velge at dette tar hele skjermen. 

Ombestemmer du deg kan du endre visningen i fart, mens du sykler, uten å bruke mobilen. 

Å zoome eller scrolle på kartet er dessverre noe mer klønete. Du må trykke deg inn på menyen for visningen, scrolle ett hakk ned til Zoome-funksjonen, trykke på denne og så zoome inn eller ut på kartet.

I fart er dette ganske omfattende. Det kan fort gå utover trafikksikkerheten hvis du lurer på om du skal svinge nå eller om 50 meter og må klikke det til zoome-funksjonen for å finne det ut. Computeren har også en auto-zoom-funksjon, men denne gjør ikke alltid det vi ønsker. 

I motsetning til på Wahoo-computeren kan du ha mange forskjellige profiler på Edge 530. Kanskje har du flere forskjellige sykler, noen med wattmåler og andre uten. Kanskje ønsker du helt andre vinduer og data på terreng- eller grussykkelen enn på landeveissykkelen?

Garmin Edge 530
KART: Det er lett å tyde kartet på Garmin Edge 530, men for å Zoome må du trykke deg inn i menyen og ut igjen.

Computeren kan også settes opp for flere syklister hvis det er ønskelig. Du kan til og med velge å ha løpe-profiler på computeren, hvis du ikke har en egen løpeklokke. Fotturer kan du også logge med Edge 530 - da også med egnet profil for slikt. 

Computeren er rask til å plukke opp signaler fra satellitter. Den er også rask til å komme i gang fra vi trykker på on-knappen øverst på venstre side. 

Du kan klikke deg mellom vinduer begge veier, slik at du slipper å gå gjennom alle hvis du ønsker å veksle mellom vindu 2 og 3 midt i et intervalldrag f.eks. 

At du kan bytte ut datafeltene i vinduene mens du sykler, uten å stoppe turen og uten å bruke mobilen er også veldig praktisk. Er du i tvil om du rekker hjem før solnedgang kan du raskt hente enn dette som et datafelt, selv om du ikke har vurdert det relevant da du dro hjemmefra. 

Etter treningsøkten gir Edge 530 masse interessant informasjon om din  fysiske form og treningsstatus. Den kan også kobles opp slik at den vurderer ditt nivå sett i sammenheng med informasjon du har fra en annen Garmin-klokke. F.eks hvis du løper med en Garmin-klokke og sykler med Edge-computeren vil Edge 530 vurdere din restitusjonstid og form med løpe-data med i beregningen. 

Garmin Edge 530
TERRENGKART: Edge 530 henter inn kartinformasjon fra MTBmap.no slik at du kan finne fram på stier i terrenget.

Treningsstatus vil gi deg en vurdering av din Vo2-maks og kan anslå din FTP. Bruker du wattmåler vil den regne ut FTPen din hvis du har gjennomført en økt som gir de nødvendige dataene. 

Terrengsykkelfunksjonene er mest morsomme, men kan også virke inspirerende. Etter en terrengsykkeltur er det gøy å se at man har hoppet over 6 meter på det lengste med en lufttid på nesten et halv-sekund. Hoppe-målingen er dessverre litt ustabil og vi opplevde ofte at computeren trodde vi hadde svevd gjennom lufta i tilfeller der vi bare løftet forhjulet eller traff en dump litt hardt. 

Computeren vurderer også hvor god flyt du har hatt i terrenget og gir det et anslag om hvor vanskelig terreng du har syklet. 

Konklusjon

Hvis vi sammenligner Wahoo Elemnt Bolt og Garmin edge 530 direkte er det åpenbart at Edge 530 har mange flere funksjoner. Den er også mer praktisk i bruk som sykkelcomputer alene, selv om akkurat zoomingen i kart er litt klønete. 

Garmin Edge 530
HOPP-VARSLING: Computeren gir deg info om hopp underveis på turen og i ettertid.

Elemnt Bolt er litt tettere linket til Strava, men vi opplever at live-Segmentene og Strava-ruter er minst like bra å følge på Edge 530 som på Elemnt Bolt. 

Den større fargeskjermen på Edge 530 gjør informasjonen enda mer synlig og lettlest enn på Elemnt Bolt. Fargekartet er også lettere å se detaljer på på Garmins computer enn på Wahoos enhet. 

Wahoo Elemnt Bolt er mindre, lettere og mer aerodynamisk, men Garmin Edge 530 er bedre på nesten alt annet. Gitt at du får dem for omtrent lik pris vil vi helt klart anbefale Garmin Edge 530 over Wahoo Elemnt Bolt.

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Liten og lett

God, stor fargeskjerm

Masse treningsspesifikk informasjon

Mulighet for mange aktivitets-, sykkel- og personprofiler

Måler hopp på terrengsykkel

Synker segmenter og ruter fra Strava

Kobles opp direkte til Wi-fi

Gir deg anslag for FTP/ Vo2-maks/treningsbelastning og treningsutbytte

Vinduer kan redigeres rett på computeren, mens du sykler

Innebygget Tyveri-alarm

MINUS

Klønete å zoome inn og ut på kart

Større og tyngre enn Wahoo

Litt ustabil når det kommer til direkte opplasting

Test av Wahoo Element Bolt v2

Wahoo Element Bolt V2 er en real Garmin-killer. Den er aerodynamisk, har fargeskjerm, hjelpsom navigasjon og kobler seg direkte til din Strava-konto uten omveier innom egen nettlogg.

Wahoo Elemnt Bolt V2
BRA PÅ NAVIGASJON: Wahoo Elemnt Bolt V2 gir deg god oversikt over hvor du er og hvor turen kan gå videre. Svarte haker er planlagt rute, blå viser avsporing og veien tilbake til sporet.
Wahoo Elemnt Bolt v2
 • Pris: 2995 kroner

 • Vekt: 68 gram

 • Skjermstørrelse: 2,2 tommer

 • Internminne: 16 Gb

 • Batteritid 15 timer

 • wahoofitness.com

skala
8/10

Wahoo er kanskje mer kjent for sine smartruller enn de er for sine computere, men den amerikanske produsenten er i ferd med å etablere seg som en maktfaktor i sykkelbransjen. 

Wahoo Elemnt Bolt V2
OPPSTART: Wahoo-computeren trenger litt tid på å komme i gang.

For kort tid siden lanserte Wahoo sine første Speedplay-pedaler. Wahoo Element Bolt V2-computeren her ble lansert for kun få uker siden. 

Wahoo fronter Bolt V2 som en komplett computer som gir deg alt av treningsinformasjon og logge-funksjoner. I tillegg frontes Bolt V2 som den mest aerodynamiske computeren på markedet. Mye av Element Bolts aerodynamikk ligger i computerens styrefeste. Dette plasserer computeren foran stemen og er konstruert slik at computeren sitter halvveis nedi festet. Festet er solid.

Wahoo Elemnt Bolt V2
AERO: Styrefestet til Wahoo plasserer computeren lavt foran styret. Selve computeren er strømlinjeformet for minst mulig luftmotstand.

Dessverre er styreklemmen litt bred slik at på styrer med flat, aerodynamisk styretopp vil du få problemer med å få computeren til å sitte rett. Vi måtte akseptere at den ble sittende litt til venstre for senter på 3T-styreoppsettet på en av våre sykler. På sykler med rundt styre er det null problem. Computeren leveres også med strikkfeste til å montere på styre eller stem, men ærlig talt, hvem vil bruke slike fester i 2021?

Wahoo Elemnt Bolt V2
IKKE LIKE: Du kan ikke feste Wahoo-computeren i Garmin-fester og motsatt.

Festet er tilsynelatende likt Garmin sitt - men er ikke kompatibelt. Wahoo-computeren skrus ned i festet med litt mindre enn 90-graders vinkel, og kan kun festes i festet ved å rotere den med klokka. 

Selve Wahoo Bolt-enheten er liten og lett og lades effektivt med en USB-C-kabel. 

Computeren har tre knapper nedenfor skjermen, to knapper på høyre side og en knapp på venstre side. Ladeporten er lett tilgjengelig også med computeren montert i festet. 

Hva er bra?

Wahoo Elemnt Bolt er liten og lett. Den sitter godt foran styret og har en lett leselig skjerm. 

Når vi navigerer med kart på skjermen er det topp å kunne zoome inn og ut på kartet ved hjelp av opp og ned knappene på siden. Det er også fint å kunne veksle til rute-vinduet som gir oss statistikk for ruta, hvor mye vi har igjen, de neste svingene osv. 

Wahoo Elemnt Bolt V2
STATISTIKK: Du får opp mye informasjon om turen i ettertid, rett på computeren.

På kartet viser en kraftig linje av v-formede haker at vi er på rett spor. Kommer vi ut av kurs gir computeren oss raskt et alternativ for å komme tilbake på sporet. Hakene blir blå når vi er ute av kurs. Computeren piper kraftig foran hver sving og hvis vi kommer ut av kurs. 

 

Wahoo Elemnt Bolt V2
TYDELIG KART: Skjermen og kartet på Wahoo Elemnt Bolt V2 er lett å tyde. De blå hakene viser vei til starten på en rute.

Ruter vi har markert med stjerne på Strava laster seg opp automatisk når vi synker med Strava. Det er også enkelt å lage ruter i Wahoo-appen. Da enten fra tidligere turer eller ved å la appen generere en tur fra ett sted til et annet automatisk. 

Segmenter på Strava som er stjernemarkert vil også synke med Elemnt Bolt automatisk. 

Wahoo Elemnt Bolt V2
SEGMENTER: Er du gira på å konkurrere med andre på Strava gjør Wahoo det enkelt å bestemme hvilke segmenter du ønsker å teste deg på.

Computeren varsler når vi er på vei til et segment og gir oss kontinuerlig oppdatering på hvordan vi presterer på segmentet - enten sammenlignet med segmentets KOM eller med dine egen PR. Hvilke data du ønsker å vise i segment-vinduet kan du bestemme i appen. Du kan ha sju linjer med informasjon synlig til enhver tid. 

 En unik funksjon på Wahoo-computeren er at du kan se andre syklister i nærheten direkte på skjermen. Er det andre syklister i nærheten av deg kan du få opp navnet og posisjonen deres på skjermen.

I klatre-vinduet viser computeren en høydeprofil og hvor du er på denne profilen. Du kan zoome inn og ut på profilen med opp og ned-knappene. 

 

Wahoo Elemnt Bolt V2
FARGEKODER: Led-lysene øverst på computeren bytter farge avhengig av hva du har stilt inn. De kan beskrive pulssoner, fart eller watt.

I vinduene med tall kan du ta bort eller legge til de forhåndsprogrammerte linjene ved å trykke på opp eller ned-knappen. Har du ti felt med forskjellige data kan du velge bort de med lavest prioritering ved å trykke på opp-knappen i fart. 

Wahoo-computeren pares enkelt med pulsbelter, watt-målere og andre eksterne sensorer, som girsensorer fra SRAM osv. Du kan pare både Ant+ og BT smart-sensorer. 

Skjermen øker automatisk bakgrunnslyset når du trykker på noen knapper eller når du sykler i en tunnel eller i skumring. 

 

Hva er mindre bra?

Vi skulle gjerne ha kunnet veksle mellom to vinduer frem og tilbake. Velger du å ha f.eks 4-5 vinduer med informasjon må du scrolle gjennom alle for å komme fra vindu 2 til vindu 1. Ofte ønsker vi å veksle mellom kartvisning og f.eks en intervall-visning mens vi kjører intervaller. Da er det irriterende å måtte gå hele runden på computeren hver gang. 

På Garmin-computere er vi vant til å kunne endre vinduer rett i computeren mens vi sykler. Dette kan være aktuelt f.eks hvis vi kommer på at vi ønsker å se batteri-tiden, solnedgang, eller andre data vi ikke har lagt inn i visningene på forhånd. Det er klønete å ta frem appen for å redigere dette mens man sykler. 

Vi savner også muligheten til å ha flere profiler. Slik at vi slipper å bruke de samme visningene uansett hvilken sykkel vi er ute på. Sykler vi på grussykkelen kan det være at vi ønsker oss andre fakta enn på landeveissykkelen. Sykler vi ritt ønsker vi kanskje kun ett vindu. På terrengsykkelen er det aktuelt med andre visninger enn på landeveissykkelen. Har vi ingen watt-måler oppkoblet ønsker vi kanskje å ha puls synlig, mens dette ikke er så aktuelt med watt-måler osv. Flere forhåndsinnstilte profiler hadde vært fint, spesielt da man ikke kan endre synlig info rett på computeren. 

Vi opplever det også som litt frustrerende at computeren er litt treig med å starte opp. Fra vi trykker på knappen til computeren er klar for å registrere tar det 45 sekunder. Wahoo Elemnt Bolt er også litt tregere til å koble seg på satellitter enn sammenlignbare computere fra Garmin. 

Sammenlignet med Garmins computere savner vi også anslag og målinger av form, 02-opptak, restitusjon osv. 

En siste frustrasjon er det at vi ikke har fått til å oppdatere firmware når Wahoo har bedt oss om det. Vi har prøvd å oppdatere til siste firmware-versjon mange ganger, men får install failed hver gang. 

 

Konklusjon

Vi elsker at Wahoo Elemnt Bolt v2 synker direkte med Strava og henter inn ruter og segmenter automatisk. Den er super til å navigere både på asfalt og grus og gir godt synlig informasjon underveis på sykkelturene. Vi savner at den er litt mer selvgående uten appen og opplever at skjermen kan være litt liten når vi føler en rute på kartet. 

Den kontraststerke skjermen, LED-lysene som gir oss fargekoder muligheten til å enkelt zoome inn og ut på kartet er også funksjoner vi liker. 

Festet som kommer levert med er ikke helt kompatibelt med alle styrefasonger. 

Prismessig er Wahoo Elemnt Bolt v2 noe dyrere enn tilsvarende computer fra Garmin, Edge 530. Garmin-computeren har bedre batteritid, større skjerm, mulighet for fjernkontroll, flere funksjoner og bedre tilgang på forskjellige fester. Sykler du kun landevei er Wahoo-computeren et godt valg, sykler du både landevei, terreng og gravel ville vi ha valgt Garmin Edge 530. 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Liten og lett

Aerodynamisk

God kontrast i skjerm

Superenkel opplasting til Strava

Synker både ruter og segmenter fra Strava

Led-lys synliggjør fart/watt/puls

Lett å zoome i kart

Kan brukes med pulsbelter med BT Smart

Kobles opp direkte til Wi-fi

MINUS

Litt liten skjerm

Skjermvinduer kan ikke redigeres i fart

Litt treig med å starte opp

Du kan kun scrolle en vei gjennom vinduene

Ikke flere profiler

Ikke fysiologiske beregninger som Garmin har

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement på landevei.no og få tilgang til artikkelen.