Sykkelcomputer - best i test

De beste sykkelcomputerne til landevei og gravel

De fleste som sykler landevei i dag har en sykkelcomputer på styret. Computeren registrerer essensiell informasjon om sykkeltreningen din og har GPS, som gjør også at du kan dele økten din på for eksempel Strava. Vi har testet de beste sykkelcomputerne fra Garmin og Wahoo.

FULL KONTROLL: Med en god sykkelcomputer får du full kontroll på alt fra trening og distanse, til hastighet og tekstmeldinger. Foto: Garmin.
FULL KONTROLL: Med en god sykkelcomputer får du full kontroll på alt fra trening og distanse, til hastighet og tekstmeldinger. Foto: Garmin.

En sykkelcomputer er mer eller mindre et must for dagens syklister. Den er som treningsdagboken din og sørger for å loggføre kilometer, fart, puls, watt og kadens. De har kart som kan hjelpe deg i ukjente områder, og gjør selvsagt at du får turene dine på Strava.

Dagens computere er avanserte datamaskiner, som kan fortelle deg om du trener for hardt eller for rolig. De har også GPS, slik at du kan følge med på og kartlegge hvor du sykler. Men hvilken computer skal du velge? Vi har testet computere både fra Garmin og Wahoo.

Garmin dominerte lenge markedet nærmest alene, og for mange er varemerket Garmin synonymt med sykkelcomputer.

Sommeren 2022 slapp de sin mest omfattende sykkelcomputer noensinne, Garmin Edge 1040 Solar, som har stor skjerm, navigasjon og solcellelading. Prisen er imidlertid spinnvill.

Garmin Edge 530 er Garmins billigste computer med kart. Den er relativt kompakt og praktisk i bruk, har rikelig med treningsfunksjoner og kan enkelt spesialtilpasses til dine preferanser.

Wahoo er blitt en hardtslående underdog, og selv om Garmin er referansepunktet, er det mange som foretrekker Wahoos enheter.

Wahoo Elemnt Bolt V2 er en direkte konkurrent til Edge 530. Den er mindre, men har en aerodynamisk utforming. Den kan blant annet synkroniseres direkte med Strava, men er ikke like raffinert som Edge når det kommer til analyse av treningsdata.

Sykkelcomputere har i stor grad erstattet det tradisjonelle speedometere. I dag er computerne mer sofistikerte, trådløse og med mange tilkoblingsmuligheter.

De kommer i forskjellige størrelser, og størrelsen er som regel en indikasjon på hvor mange funksjoner den har. Jo større, jo flere. De dyreste og mest avanserte kommer også med touchskjerm.

De større og dyrere computerne har også kart, slik at du kan navigere underveis på turen, eller laste opp forhåndslagde ruter. Dette er spesielt nyttig om du sykler gravel, eller om du er på landeveistur i fjerne og ukjente strøk.

Alternativer

Pulsklokke:

 • Produsenter som Garmin, Polar, Fitbit, Apple og Samsung har pulsklokker, som i hovedsak er ment for gange og/eller løping, men mange har også muligheter for å registrere sykkeløkter. Mange av pulsklokkene kommer også med GPS, slik at du kan spore turene dine og få avstand og fart.

Mobiltelefon:

 • Telefonen din sykler du gjerne med på lomma uansett, og den kan også fungere utmerket som erstatning for sykkelcomputeren. Telefonen har GPS og gjennom apper, som eksempelvis Strava, kan du fint få registrert de mest elementære dataene som tid, fart og avstand. Turen lastes da også direkte opp på Strava ved endt økt. Ulempen er selvsagt at du ikke har dataene dine tilgjengelig på styret til en hver tid.

Test av Garmin Edge 1040 Solar

Garmin Edge 1040 Solar GPS for landevei og gravel har stor skjerm, kart og solcellelading, men prisen på deres nye computer er brutal. Er det verdt å investere i den? Vi har testet.

MASSIV: Touchskjermen på den nye Garmin Edge 1040 er stor, og det samme er batterikapasiteten. Foto: Knut Andreas Lone
MASSIV: Touchskjermen på den nye Garmin Edge 1040 er stor, og det samme er batterikapasiteten. Foto: Knut Andreas Lone
LV_best_i_test
Garmin Edge 1040 Solar
 • Pris: 8 299,- (Bikeshop.no)

 • Vekt: 126 gram

 • Skjermstørrelse: 3,5 tommer

 • Internminne: 64 GB

 • Batteritid: Cirka 45 timer under vanlig bruk

 • Tilkobling: Ant+, Bluetooth og WiFi

skala
9/10

Tidligere i sommer lanserte Garmin sine nyeste computere, deres mest avanserte så langt, Edge 1040 og Edge 1040 Solar, til en svimlende pris.

Garmin har i mer enn et tiår vært referansepunktet for sykkelcomputere, og med Solar-utgaven av Edge 1040 har de muligens lansert en ny standard med et unikt produkt.

Med solcellepaneler innebygd i skjermen, lader den nemlig underveis på turen – gitt at det er solskinn så klart. I forhold til eldre modeller av Edge kommer det også flere andre etterlengtede oppgraderinger.

Men er dette sykkkelcomputeren du bør investere i, dersom du er på utkikk etter en ny GPS?

Harde fakta

Med sin 3,5 tommer store skjerm er den akkurat like stor som Garmin Edge 1030 Plus. Overflaten måler 59,3 millimeter i bredden, 117,6 i høyden og er 20 millimeter tykk. Skjermoppløsningen er på 700x282px.

Til sammenligning har Wahoos største modell, Roam, 2,7 tommer skjerm, mens Garmin Edge 830 har 2,6 tommer skjerm.

Den store x-faktoren til computeren er selvsagt batteritiden, og solcelleladingen. Garmin oppgir at batteritiden skal være 45 timer på Edge 1040 Solar, mens den vanlige utgaven oppgis til å ha 35 timer. På Solar-utgaven tas det da høyde for at computeren får utnyttet solen maksimalt og gir 42 ekstra minutter per time.

Edge Solar har også strømsparingsfunksjoner, som vil øke batteritiden ganske betraktelig og helt opp mot 100 timer.

Til sammenligning har Edge 830 oppgitt 24 timer batteritid under normal bruk, det samme har Edge 1030 Plus. Blant konkurrentene er Wahoo-computerne på rundt 16 til 18 timer.

SOLCELLELADING: De rødbrune panelene du ser oppe og nede på skjermen er solcellepanelene, ens også selve hovedskjermen har et tynt lag. Her kan du se hvor mye økt batteritid du har fått fra solkraft siden forrige oppstart. Foto: Knut Andreas Lone
SOLCELLELADING: De rødbrune panelene du ser oppe og nede på skjermen er solcellepanelene, ens også selve hovedskjermen har et tynt lag. Her kan du se hvor mye økt batteritid du har fått fra solkraft siden forrige oppstart. Foto: Knut Andreas Lone

Solcellepanelene synes tydelig oppe og nede på skjermen, og i tillegg har resten av skjermen et tynnere panel, som ikke er like synlig som de oppe og nede.

Også når computeren er slått av, om du har kaffestopp eller om du legger computeren hjemme i vinduskarmen, lades den gjennom solcellene.

Edge 1040 har også fått USB-C-lading, som er vedtatt som den nye EU-standarden og som alle nye mobiltelefoner må ha fra 2024.

Den har i tillegg hurtiglading. Det vil si at du kan få en time ekstra batteritid gjennom fem minutter lading. Computeren har IPX7-rangering på vanntetthet, som vil si at den er vanntett ned til én meter, ergo har den null problemer med regn og vannsprut fra hjulet.

Edge 1040 har fått multibånds-GPS/GNSS-teknologi, som er regnet som det ypperste innen navigasjon, som gir større nøyaktighet og skal gjøre det lettere å navigere i ukjente og uoversiktelige omgivelser.

Festeløsingen er oppgradert fra foregående Garmin-modeller. Tidligere har festet vært laget av hardplast. Det har skapt problemer for enkelte brukere, da slitt eller brukket feste gjør det umulig å sette computeren i festet sitt på sykkelen.

NYTT FESTE: Det nye festet i aluminium er langt mer solid enn tidligere.
NYTT FESTE: Det nye festet i aluminium er langt mer solid enn tidligere.

På Edge 1040 har gått over til et feste i aluminium, langt mer slitesterkt enn plasten. Det betyr selvsagt et par gram ekstra, men et feste som vil overleve mange computere.

Det er tre fysiske knapper på computeren. På venstre siden er det av/på-knapp, mens nede på undersiden er det knapp for ny runde (lap) til venstre og start/stopp til høyre.

I esken

Medfølgende computeren er det rikelig med tilbehør. Det følger med fester for alle mulige oppsett.

Man har to forskjellige computerfester som kan festes rundt styret, en for terrengsykkel og en for landeveissykkel. Har du avrundet aerostyre må man imidlertid skaffe et eget computerfeste til dette.

I tillegg følger det også med den gammeldagse løsningen med et feste og strikk, slik at du kan feste det rundt stemmet.

Det følger også med et silikondeksel, som er veldig fint å ha dersom du skulle være uheldig å miste computeren. En stropp som du fester i Edge 1040 følger også med, slik at du kan feste den rundt styret og den ikke faller i bakken eller du mister den, om computerfestet skulle knekke.

ALT DU TRENGER: Feste, beskyttelse og lader - alt du trenger for å bruke Garmin Edge 1040 Solar. Foto: Knut Andreas Lone
ALT DU TRENGER: Feste, beskyttelse og lader - alt du trenger for å bruke Garmin Edge 1040 Solar. Foto: Knut Andreas Lone

Funksjoner

Når du starter opp computeren for første gang, bør man koble den til Garmin Connect-appen på telefonen. Har du Garmin fra før er du trolig godt kjent med appen. Der har du alle dine treningsdata, profiler og så videre, og det er hit du laster opp øktene dine og hvor de gjerne går videre til tredjepartsapper som Strava.

Ved tilkoblingen til appen blir du også spurt om å overføre dine sensorer til Edge 1040. Det vil si wattmåler, pulsmåler, trådløse/elektriske gir og andre duppedingser. Da vil computeren automatisk finne og koble seg til disse, så du slipper å manuelt koble deg til dem.

En nyhet fra Garmin, og en svært etterlengtet en, er at du nå kan sette opp datafeltene gjennom appene, som er noe mindre knotete enn å gjøre det på computeren. Denne muligheten har eksempelvis Wahoo hatt i flere år, så Garmin er langt på etterskudd.

Du kan sette opp forskjellige aktivitetsprofiler, og fra før ligger det inne fire standarder. Her kan du velge hvilke sensorer computeren skal koble seg til for forskjellig bruk. Eksempelvis at den kobler seg til wattmåler og GPS for landevei/utendørs, mens for innendørs kobler den seg til smartrulle, men ikke GPS.

Computeren kommer forhåndslastet med kart fra Europa, men du kan laste ned flere kart gratis fra Garmin og få lagt inn gjennom USB-kabelen.

Gjennom Garmin Connect-appen kan du lage turer, som du kan laste direkte opp til computeren din, så lenge den er koblet til telefonen gjennom Bluetooth. Dessverre er ikke den helt feilfri, og gjør av og til rare rutevalg eller kan sende deg ut på veier du nødvendigvis ikke vil ut på. Derfor bør man ettergå ruten sin litt og gjerne sjekke opp mot satelitt, at det er en ordentlig vei.

RUTEPLANLEGGER: Her har vi forsøkt å lage en enkel rute rundt i Trondheim (du kan se punktene vi har plottet inn), men vi blir sendt i alle mulige retninger. Vært litt obs på det når du setter opp løyper i appen.
RUTEPLANLEGGER: Her har vi forsøkt å lage en enkel rute rundt i Trondheim (du kan se punktene vi har plottet inn), men vi blir sendt i alle mulige retninger. Vært litt obs på det når du setter opp løyper i appen.

Men du kan også lage turer på for eksempel Strava, men da er det litt mer omstendelig å få lastet den over.

Når du lager en tur i Garmin Connect (som også finnes på nett), får du også opp «Points of interest», eksempelvis butikker, bensinstasjoner og lignende. Du kan også plotte inn egne punkter, og markere dem som vann. Da kan du underveis i turen få opp på skjermen hvor langt det er til de forskjellige interessepunktene.

I tillegg er det også en funksjon som heter ClimbPro. Har du lagt inn en løype som går over Trollstigen, får du opp klatringen her, med detaljert stigningsprofil med fargegradering etter stigningsprosent. Underveis får du også opp hvor langt du er kommet og hvor langt det er til toppen.

Når du har planlagt en rute, kan du også bruke PowerGuide, som krever en wattmåler. Gjennom appen eller på nett, kan du plotte inn detaljene om deg selv, vekten til både deg selv og sykkelen og din terskelwatt (FTP), og så kan du scrolle fra lett til hard ut ifra hvor hardt økt du vil ha. Da vil Garmin sette opp en guide for deg, som viser hvor mye watt du skal tråkke til en hver tid, og dette får du opp underveis på skjermen under turen.

I tillegg har den også en utholdenhetsprofil i sanntid, som basert på kraften du produserer og har produsert, fortløpende forteller deg hvor mye krefter den anslår du har igjen, og hvor mange kilometer du kan sykle med samme belastning som du har hatt til nå. Kjører du et drag i fire minutter, så vil denne justere seg og din antatte gjenværende utholdenhet oppdateres.

POWER GUIDE: Lag en løype i appen, velg Power Guide og send til enheten din gjennom Bluetooth. Før du sender den, plotter du inn dataene dine og justerer hvor hard du vil økten skal være.
POWER GUIDE: Lag en løype i appen, velg Power Guide og send til enheten din gjennom Bluetooth. Før du sender den, plotter du inn dataene dine og justerer hvor hard du vil økten skal være.

I tillegg har Edge 1040 flere funksjoner som analyserer din antatte form, vO2-kapasitet, og gir tilbakemeldinger på din anaerobe og aerobe kapasitet. Flere av disse funksjonene er allerede velkjente for Garmin-brukere, som anbefalt restitusjonstid.

I datafeltene er det endeløse muligheter for data og mengde data. Det er også flere fine grafiske datafeltet, som for watt og puls, samt en side som forteller deg hvor mye computeren har ladet gjennom solcellene.

Det er også gode sporingsmuligheter. Man kan sette opp en link som sendes ut via mail hver gang man starter en tur, slik at for eksempel ens samboer kan følge med på hvor man er, om man følger en forhåndslagd rute.

I bruk

Helt fra start går oppsettet av Edge 1040 svært raskt. Fra du har trykket på på/av-knappen, våkner den raskt til. Tilkoblingen til appen er sømløs og med alle sensorene overført på et knips, er man i all hovedsak klar for tur.

Når man kommer inn til hovedsiden har Garmin ryddet litt opp fra tidligere computere, endret layout og font, og gjort den mer behagelig å se på og bruke. Det er lettere å finne frem enn tidligere, og man har umiddelbart oversikt fra start.

Datafeltoppsettet som ligger fra start kan du bruke om man du ikke er veldig kresen, men vi har alle våre preferanser, så vi bruker litt tid på å se over datafeltene og plotte inn de dataene vi føler er nødvendige for oss.

I utgangspunktet har du én side som viser fart, avstand, kadens, puls, den slags, én som viser runder, rundetider og rundefart, én for kart og navigasjon, én for stigning, én for solkraft og én for utholdenhet.

Hovedsiden som møter deg når du kommer inn er full av info, og denne kan du også endre i appen. I utgangspunktet får du opp forslag til dagens økt, basert på historikken din, som også ligger under, hvor du kan gå inn og se hvordan dine foregående økter var.

Kobler du til telefonen får du også fortløpende varsler og har en varseloversikt på hovedsiden.

Før du begynner å sykle kan det være greit å navigere seg rundt i hele systemet, for å bli vant med computeren, sjekke de forskjellige menyene og se hvilke tilpasninger du kan gjøre.

KART: På den store skjermen er det lett å manøvrere seg rundt omkring, og du kan enkelte zoome inn og ut eller flytte deg ruundt på kartet, og plotte inn destinasjonen din direkte i kartet. Foto: Knut Andreas Lone
KART: På den store skjermen er det lett å manøvrere seg rundt omkring, og du kan enkelte zoome inn og ut eller flytte deg ruundt på kartet, og plotte inn destinasjonen din direkte i kartet. Foto: Knut Andreas Lone

I menyen som du kan dra ned ligger en enkel meny med profil, innstillinger, GPS, sensorer, telefon og batteritid.

Når vi sveiper oss rundt i datafeltet og menyer, er touchskjermen utrolig responsiv. Sammenlignet med Garmins Edge 830, er 1040 mye raskere når man skifter fra side til side. Trykker du deg inn i menyene går det også raskt, og det er enkelt å manøvrere seg frem og tilbake inne i menyene.

Når du skal sette opp datafeltene, altså hvilke data og oversikter du skal ha på skjermen under turen, er ikke dette like intuitivt som vi skulle ønsket. Du må gå i innstillinger og velge en av de forskjellige profilene (landevei, grus, innendørs), og deretter sette opp sidene. Dette burde vært mer åpenbart og innlysende, og hatt en enkel snarvei som «rediger skjermer», «skjermoppsett» eller lignende.

Når vi starter turene våre er GPS-ens kvalitet merkbar. Vi triller ut fra trappa og computeren melder så godt som umiddelbart om at den har fått signalkontakt.

Batteritiden er også imponerende. Vi hadde ikke noe rekkeviddeangst under vår testperiode, og spesielt på de solfylte dagene var batteritapet svært lite. På en to timer lang tur gikk det med fire til seks prosent av batteriet. Da hadde vi også telefonen tilkoblet med Bluetooth, samt sensorer og den mest batterikrevende GPS-en, men likevel forsvant det ikke mange prosentene på to- og tretimersturer. Det var ikke noe problem å sykle hele uken, uten å tenke på å måtte lade den.

Underveis på turene får vi også varsler om skarpe svinger og lignende som nærmer seg (funksjonen kan slås av), som er ganske praktisk om man er i nye, ukjente områder.

Når vi skal sjekke kartet og navigere underveis er dette veldig brukervennlig. Det er lett å kikke rundt på kartet, zoome inn og ut, og man kan for eksempel plotte inn et punkt i kartet og velge navigering dit. Da tar det bare sekunder før computeren har lagt opp en rute til deg.

De forskjellige treningspartnerne er veldig lette å bruke. PowerGuide fikser du raskt i telefonen. Du lager en rute i Connect-appen, velger den som PowerGuide, setter hvor hard økt du vil ha, og så sender du den til enheten gjennom Bluetooth, og starter økten opp når du skal på tur.

GJENVÆRENDE UUTHOLDENHET: Her har vi syklet i fire timer og trøkket greit på, og dette er Garmins beregnede bruk av hvor mye man har igjen i tanken. Foto: Knut Andreas Lone
GJENVÆRENDE UUTHOLDENHET: Her har vi syklet i fire timer og trøkket greit på, og dette er Garmins beregnede bruk av hvor mye man har igjen i tanken. Foto: Knut Andreas Lone

Utholdenhetssiden er også et veldig kult verktøy, og vi opplever denne som ganske nøyaktig. Vi kjørte oss ikke helt i kjelleren, men med wattmåler kan den kalkulere rimelig godt hvor mye diesel man har igjen på tanken.

I løpet av vår testperiode har vi ikke fått testet den i regnvær, men test-guru og pålitelige DC Rainmaker skriver i sin test av den presterer strålende også i regn.

Ja - tja - nei

Vi vil ikke anbefale denne for nybegynnere. Den har et hav av funksjoner, og det kan være litt omfattende og overveldende å navigere i alt. Er du fersk på landevei eller gravel har du høyst sannsynlig ikke bruk for majoriteten av det som computeren tilbyr.

Bruker du computer og data aktivt i din trening, er dette en computer du kan vurdere. Med muligheter for pacing og PowerGuide er Edge 1040 en ypperlig treningspartner.

Denne computeren vil nok spesielt bli et kjærkomment valg for bikepacking og eventyrere. Batteritid, GPS og navigasjon er uovertruffent, og treffer nok denne brukergruppen midt i hjertet.

Alternative produkter

Den eneste som er i nærheten av å matche kvalitetene til Edge 1040, er Garmins egen Edge 1030.

Sammenligner man med versjonen uten solcellepanel, er det en god tusenlapp i prisforskjell på Edge 1040 og 1030 (cirka 6 500,- mot 5 500,-).

Er du ikke nådeløst opptatt av detaljer, og klarer å leve med cirka ti timer mindre batteritid, kanskje hakket mindre responsiv touchskjerm og ikke har behov for alle mulige apper som sparringspartner i treningen, er Edge 1030 et veldig godt alternativ. Du sparer en god slump penger, og den har også god GPS og navigasjon.

Er du typen som liker det enkelt og svært brukervennlig, så er det en beskrivelse vi liker å bruke om Wahoos computere. De ligger godt under prisklassen til 830, 1030 og 1040, men har også følgelig mindre funksjoner.

Hammerhead Karoo 2 kan også være et godt alternativ, men der er batteritiden vesentlig dårligere (syv til 14 timer).

Du får imidlertid alt det du trenger for å logge dataene dine, samtidig som den har høyst kurant navigasjon.

Konklusjon

Skal du ha det aller beste er vi ikke i tvil: Dette er markedets råeste og mest omfattende sykkelcomputer.

Batteritiden er helt uovertruffen, selv om du bare går for modellen uten solcellelading. 35 timer holder i massevis for de aller fleste, og skal du på lange ekspedisjoner og bikepacking, er denne computeren et åpenbart valg.

Solcelleladingen er helt unik og gir reell ekstra batteritid. Er det verdt nesten 2 000 kroner ekstra i forhold til den vanlige Edge 1040? Tja, det er litt ekstra luksus, og de aller fleste vil nok klare seg med standardutgaven.

Vi synes også Garmin har tatt steg på brukervennligheten. Touchskjermen er svært bra, og layouten mer behagelig enn tidligere. Det er imidlertid enkelte områder, som å finne frem til oppsett av datafelter, som kunne vært enklere.

Mengde data og funksjoner er så omfattende at man nesten skal slite med å få tatt i bruk alt, men viktigst er det at de holder kvalitet. Og det gjør de.

Tilbakemeldingene og analysene av treningen din er verdifull og konstruktiv. Treningspartnerne er hjelpsomme under treningen, og spesielt sanntidsfunksjonene er både morsomme og nyttige.

Ville vi kjøpt denne? Både ja og nei. Vi kan klare oss fint med en mindre omfattende computer. Det er lett å bli oppslukt i alt computeren har av funskjoner, og det kan være deilig å bare sykle med det mest grunnlegende av data.

Skulle vi dratt på lengre turer og eventyr er imidlertid dette en klar vinner. Dette er så nært en smarttelefon du kommer med tanke på responsiv skjerm, funksjoner og navigering.

VURDERING
Brukervennlighet
Batterittid
Verdi for pengene
Navigasjon og kartfunksjoner
Skjerm
Treningsfunksjoner
Snitt
Totalinntrykk
PLUSS

Stor fargeskjerm

Responsiv touchskjerm

Lang batteritid

Solcellelading

Sømløs tilkobling til smarttelefon

Overføring av gamle sensorer

USB-C

Hurtiglading

Mange praktiske, relevante funksjoner

Ny, behagelig layout og font

Enormt med data, også grafisk fremstilling

Overlegen navigasjon

MINUS

Dyr

Ikke nedlastning av kart gjennom app eller WiFi

Brukervennligheten kunne vært bedre på enkelte områder

Garmins egen apps løypeplanlegger er langt fra sømløs

Test av Garmin Edge 530

Sykkelcomputeren Garmin Edge 530 måler ikke bare hvor lang du sykler, den kan også måle hvor langt du hopper og angi hva du har i O2-opptak.

GARMIN EDGE 530: Gir masse informasjon både underveis på tur og etterpå. Den er enkel å bruke og har god, fargesterk skjerm.
GARMIN EDGE 530: Gir masse informasjon både underveis på tur og etterpå. Den er enkel å bruke og har god, fargesterk skjerm.
LV_best_i_test
Garmin Edge 530
 • Pris: 3 495 kroner veil. fra Garmin - selges for så lavt som 2158 kroner på sykkelkomponenter.no - også ofte på salg på XXL og andre steder

 • Vekt: 75,8 gram

 • Skjermstørrelse: 2,6 tommer

 • Internminne: 16 GB

 • Batteritid: cirka 20 timer

 • Garmin.com

skala
9/10

Garmin Edge 530 er en ganske liten sykkelcomputer. Den er likevel større og tyngre enn Wahoo Elemnt Bolt som vi har sammenlignet den med i denne testen. 

Edge 530 kan monteres på sykkelen enten med den medfølgende foran-styret-braketten, eller med vanlig feste med strikker. Strikkfeste følger også med.

I vår pakke fulgte det også med fjernkontroll til montering ved holken på styret på terrengsykkelen, slik at du slipper å flytte hånda for å bruke computeren. Vi har ikke vurdert fjernkontrollen i denne testen, men har tidligere erfart at denne fungerer supert til å veksle mellom computerens vinduer, samt til mellomtider. 

Enheten har tre knapper på venstre side, to knapper på høyre side og en knapp på kortsiden nederst. 

Garmind Edge 530
LYSSTERK: Fargeskjermen på Garmin Edge 530 her sterkt bakgrunnslys.

Garmin Edge 530 har en behagelig fargeskjerm. Den har god kontrast og det er lett å skille veier fra hverandre. Computeren gir gode varsler om kryss og svinger som kommer hvis du føler en innlagt rute. Da gir den deg også forvarsel om klatringer som kommer og plasserer deg på en høydekurve for den relevante bakken

Selvfølgelig har Edge 530 Live-Segmenter fra Strava. Disse lastes automatisk opp til enheten så lenge du har stjernemarkert dem på Strava. Edge 530 henter også ruter fra Strava hvis du haker av i Garmin-appen at den kan gjøre det. 

Med ruten inne på computeren er den lett å følge. Enheten gir deg nye forslag underveis hvis du sykler feil eller ønsker å legge om ruta mens du sykler. Fargeskjermen gjør kartet lett å tyde, også i fart.

Garmin Edge 530
FORM-VURDERING: Bruker du wattmåler i treningsarbeidet vil Garmin-computeren kunne vurdere O2-opptaket ditt ganske nøyaktig.

Du kan velge tilleggsdata på kartsiden som du vil. Enten du ønsker å ha kraften din synlig, eller tilbakelagte kilometer av ruta kan du velge og vrake hvilke data som skal vises i tillegg til kartet. Er du kun opptatt av kartet kan du velge at dette tar hele skjermen. 

Ombestemmer du deg kan du endre visningen i fart, mens du sykler, uten å bruke mobilen. 

Å zoome eller scrolle på kartet er dessverre noe mer klønete. Du må trykke deg inn på menyen for visningen, scrolle ett hakk ned til Zoome-funksjonen, trykke på denne og så zoome inn eller ut på kartet.

I fart er dette ganske omfattende. Det kan fort gå utover trafikksikkerheten hvis du lurer på om du skal svinge nå eller om 50 meter og må klikke det til zoome-funksjonen for å finne det ut. Computeren har også en auto-zoom-funksjon, men denne gjør ikke alltid det vi ønsker. 

I motsetning til på Wahoo-computeren kan du ha mange forskjellige profiler på Edge 530. Kanskje har du flere forskjellige sykler, noen med wattmåler og andre uten. Kanskje ønsker du helt andre vinduer og data på terreng- eller grussykkelen enn på landeveissykkelen?

Garmin Edge 530
KART: Det er lett å tyde kartet på Garmin Edge 530, men for å Zoome må du trykke deg inn i menyen og ut igjen.

Computeren kan også settes opp for flere syklister hvis det er ønskelig. Du kan til og med velge å ha løpe-profiler på computeren, hvis du ikke har en egen løpeklokke. Fotturer kan du også logge med Edge 530 - da også med egnet profil for slikt. 

Computeren er rask til å plukke opp signaler fra satellitter. Den er også rask til å komme i gang fra vi trykker på on-knappen øverst på venstre side. 

Du kan klikke deg mellom vinduer begge veier, slik at du slipper å gå gjennom alle hvis du ønsker å veksle mellom vindu 2 og 3 midt i et intervalldrag f.eks. 

At du kan bytte ut datafeltene i vinduene mens du sykler, uten å stoppe turen og uten å bruke mobilen er også veldig praktisk. Er du i tvil om du rekker hjem før solnedgang kan du raskt hente enn dette som et datafelt, selv om du ikke har vurdert det relevant da du dro hjemmefra. 

Etter treningsøkten gir Edge 530 masse interessant informasjon om din  fysiske form og treningsstatus. Den kan også kobles opp slik at den vurderer ditt nivå sett i sammenheng med informasjon du har fra en annen Garmin-klokke. F.eks hvis du løper med en Garmin-klokke og sykler med Edge-computeren vil Edge 530 vurdere din restitusjonstid og form med løpe-data med i beregningen. 

Garmin Edge 530
TERRENGKART: Edge 530 henter inn kartinformasjon fra MTBmap.no slik at du kan finne fram på stier i terrenget.

Treningsstatus vil gi deg en vurdering av din Vo2-maks og kan anslå din FTP. Bruker du wattmåler vil den regne ut FTPen din hvis du har gjennomført en økt som gir de nødvendige dataene. 

Terrengsykkelfunksjonene er mest morsomme, men kan også virke inspirerende. Etter en terrengsykkeltur er det gøy å se at man har hoppet over 6 meter på det lengste med en lufttid på nesten et halv-sekund. Hoppe-målingen er dessverre litt ustabil og vi opplevde ofte at computeren trodde vi hadde svevd gjennom lufta i tilfeller der vi bare løftet forhjulet eller traff en dump litt hardt. 

Computeren vurderer også hvor god flyt du har hatt i terrenget og gir det et anslag om hvor vanskelig terreng du har syklet. 

Konklusjon

Hvis vi sammenligner Wahoo Elemnt Bolt og Garmin edge 530 direkte er det åpenbart at Edge 530 har mange flere funksjoner. Den er også mer praktisk i bruk som sykkelcomputer alene, selv om akkurat zoomingen i kart er litt klønete. 

Garmin Edge 530
HOPP-VARSLING: Computeren gir deg info om hopp underveis på turen og i ettertid.

Elemnt Bolt er litt tettere linket til Strava, men vi opplever at live-Segmentene og Strava-ruter er minst like bra å følge på Edge 530 som på Elemnt Bolt. 

Den større fargeskjermen på Edge 530 gjør informasjonen enda mer synlig og lettlest enn på Elemnt Bolt. Fargekartet er også lettere å se detaljer på på Garmins computer enn på Wahoos enhet. 

Wahoo Elemnt Bolt er mindre, lettere og mer aerodynamisk, men Garmin Edge 530 er bedre på nesten alt annet. Gitt at du får dem for omtrent lik pris vil vi helt klart anbefale Garmin Edge 530 over Wahoo Elemnt Bolt.

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Liten og lett

God, stor fargeskjerm

Masse treningsspesifikk informasjon

Mulighet for mange aktivitets-, sykkel- og personprofiler

Måler hopp på terrengsykkel

Synker segmenter og ruter fra Strava

Kobles opp direkte til Wi-fi

Gir deg anslag for FTP/ Vo2-maks/treningsbelastning og treningsutbytte

Vinduer kan redigeres rett på computeren, mens du sykler

Innebygget Tyveri-alarm

MINUS

Klønete å zoome inn og ut på kart

Større og tyngre enn Wahoo

Litt ustabil når det kommer til direkte opplasting

Test av Wahoo Element Bolt v2

Wahoo Element Bolt V2 er en real Garmin-killer. Den er aerodynamisk, har fargeskjerm, hjelpsom navigasjon og kobler seg direkte til din Strava-konto uten omveier innom egen nettlogg.

Wahoo Elemnt Bolt V2
BRA PÅ NAVIGASJON: Wahoo Elemnt Bolt V2 gir deg god oversikt over hvor du er og hvor turen kan gå videre. Svarte haker er planlagt rute, blå viser avsporing og veien tilbake til sporet.
Wahoo Elemnt Bolt v2
 • Pris: 2995 kroner

 • Vekt: 68 gram

 • Skjermstørrelse: 2,2 tommer

 • Internminne: 16 GB

 • Batteritid: 15 timer

 • wahoofitness.com

skala
8/10

Wahoo er kanskje mer kjent for sine smartruller enn de er for sine computere, men den amerikanske produsenten er i ferd med å etablere seg som en maktfaktor i sykkelbransjen.

For kort tid siden lanserte Wahoo sine første Speedplay-pedaler. Wahoo Element Bolt V2-computeren her ble lansert for kun få uker siden. 

Wahoo fronter Bolt V2 som en komplett computer som gir deg alt av treningsinformasjon og logge-funksjoner. I tillegg frontes Bolt V2 som den mest aerodynamiske computeren på markedet.

Mye av Element Bolts aerodynamikk ligger i computerens styrefeste. Dette plasserer computeren foran stemen og er konstruert slik at computeren sitter halvveis nedi festet. Festet er solid.

Wahoo Elemnt Bolt V2
OPPSTART: Wahoo-computeren trenger litt tid på å komme i gang.

Dessverre er styreklemmen litt bred slik at på styrer med flat, aerodynamisk styretopp vil du få problemer med å få computeren til å sitte rett. Vi måtte akseptere at den ble sittende litt til venstre for senter på 3T-styreoppsettet på en av våre sykler.

På sykler med rundt styre er det null problem. Computeren leveres også med strikkfeste til å montere på styre eller stem, men ærlig talt, hvem vil bruke slike fester i 2021?

Festet er tilsynelatende likt Garmin sitt - men er ikke kompatibelt. Wahoo-computeren skrus ned i festet med litt mindre enn 90-graders vinkel, og kan kun festes i festet ved å rotere den med klokka. 

Wahoo Elemnt Bolt V2
AERO: Styrefestet til Wahoo plasserer computeren lavt foran styret. Selve computeren er strømlinjeformet for minst mulig luftmotstand.

Selve Wahoo Bolt-enheten er liten og lett og lades effektivt med en USB-C-kabel.

Computeren har tre knapper nedenfor skjermen, to knapper på høyre side og en knapp på venstre side. Ladeporten er lett tilgjengelig også med computeren montert i festet. 

Hva er bra?

Wahoo Elemnt Bolt er liten og lett. Den sitter godt foran styret og har en lett leselig skjerm. 

Når vi navigerer med kart på skjermen er det topp å kunne zoome inn og ut på kartet ved hjelp av opp og ned knappene på siden. Det er også fint å kunne veksle til rute-vinduet som gir oss statistikk for ruta, hvor mye vi har igjen, de neste svingene og så videre.

Wahoo Elemnt Bolt V2
IKKE LIKE: Du kan ikke feste Wahoo-computeren i Garmin-fester og motsatt.

På kartet viser en kraftig linje av v-formede haker at vi er på rett spor. Kommer vi ut av kurs gir computeren oss raskt et alternativ for å komme tilbake på sporet. Hakene blir blå når vi er ute av kurs. Computeren piper kraftig foran hver sving og hvis vi kommer ut av kurs. 

Ruter vi har markert med stjerne på Strava laster seg opp automatisk når vi synker med Strava. Det er også enkelt å lage ruter i Wahoo-appen. Da enten fra tidligere turer eller ved å la appen generere en tur fra ett sted til et annet automatisk. 

Segmenter på Strava som er stjernemarkert vil også synke med Elemnt Bolt automatisk. 

Computeren varsler når vi er på vei til et segment og gir oss kontinuerlig oppdatering på hvordan vi presterer på segmentet - enten sammenlignet med segmentets KOM eller med dine egen PR. Hvilke data du ønsker å vise i segment-vinduet kan du bestemme i appen. Du kan ha sju linjer med informasjon synlig til enhver tid. 

Wahoo Elemnt Bolt V2
STATISTIKK: Du får opp mye informasjon om turen i ettertid, rett på computeren.

 En unik funksjon på Wahoo-computeren er at du kan se andre syklister i nærheten direkte på skjermen. Er det andre syklister i nærheten av deg kan du få opp navnet og posisjonen deres på skjermen.

I klatre-vinduet viser computeren en høydeprofil og hvor du er på denne profilen. Du kan zoome inn og ut på profilen med opp og ned-knappene. 

I vinduene med tall kan du ta bort eller legge til de forhåndsprogrammerte linjene ved å trykke på opp eller ned-knappen. Har du ti felt med forskjellige data kan du velge bort de med lavest prioritering ved å trykke på opp-knappen i fart. 

Wahoo-computeren pares enkelt med pulsbelter, watt-målere og andre eksterne sensorer, som girsensorer fra SRAM osv. Du kan pare både Ant+ og Bluetooth smart-sensorer. 

Wahoo Elemnt Bolt V2
TYDELIG KART: Skjermen og kartet på Wahoo Elemnt Bolt V2 er lett å tyde. De blå hakene viser vei til starten på en rute.

Skjermen øker automatisk bakgrunnslyset når du trykker på noen knapper eller når du sykler i en tunnel eller i skumring. 

Hva er mindre bra?

Vi skulle gjerne ha kunnet veksle mellom to vinduer frem og tilbake. Velger du å ha f.eks 4-5 vinduer med informasjon må du scrolle gjennom alle for å komme fra vindu 2 til vindu 1. Ofte ønsker vi å veksle mellom kartvisning og f.eks en intervall-visning mens vi kjører intervaller. Da er det irriterende å måtte gå hele runden på computeren hver gang.

På Garmin-computere er vi vant til å kunne endre vinduer rett i computeren mens vi sykler. Dette kan være aktuelt f.eks hvis vi kommer på at vi ønsker å se batteri-tiden, solnedgang, eller andre data vi ikke har lagt inn i visningene på forhånd. Det er klønete å ta frem appen for å redigere dette mens man sykler. 

Wahoo Elemnt Bolt V2
SEGMENTER: Er du gira på å konkurrere med andre på Strava gjør Wahoo det enkelt å bestemme hvilke segmenter du ønsker å teste deg på.

Vi savner også muligheten til å ha flere profiler. Slik at vi slipper å bruke de samme visningene uansett hvilken sykkel vi er ute på. Sykler vi på grussykkelen kan det være at vi ønsker oss andre fakta enn på landeveissykkelen. Sykler vi ritt ønsker vi kanskje kun ett vindu. På terrengsykkelen er det aktuelt med andre visninger enn på landeveissykkelen. Har vi ingen watt-måler oppkoblet ønsker vi kanskje å ha puls synlig, mens dette ikke er så aktuelt med watt-måler osv. Flere forhåndsinnstilte profiler hadde vært fint, spesielt da man ikke kan endre synlig info rett på computeren. 

Vi opplever det også som litt frustrerende at computeren er litt treig med å starte opp. Fra vi trykker på knappen til computeren er klar for å registrere tar det 45 sekunder. Wahoo Elemnt Bolt er også litt tregere til å koble seg på satellitter enn sammenlignbare computere fra Garmin. 

Sammenlignet med Garmins computere savner vi også anslag og målinger av form, 02-opptak, restitusjon og så videre.

Wahoo Elemnt Bolt V2
FARGEKODER: Led-lysene øverst på computeren bytter farge avhengig av hva du har stilt inn. De kan beskrive pulssoner, fart eller watt.

En siste frustrasjon er det at vi ikke har fått til å oppdatere firmware når Wahoo har bedt oss om det. Vi har prøvd å oppdatere til siste firmware-versjon mange ganger, men får install failed hver gang. 

Konklusjon

Vi elsker at Wahoo Elemnt Bolt v2 synker direkte med Strava og henter inn ruter og segmenter automatisk. Den er super til å navigere både på asfalt og grus og gir godt synlig informasjon underveis på sykkelturene. Vi savner at den er litt mer selvgående uten appen og opplever at skjermen kan være litt liten når vi føler en rute på kartet. 

Den kontraststerke skjermen, LED-lysene som gir oss fargekoder muligheten til å enkelt zoome inn og ut på kartet er også funksjoner vi liker. 

Festet som kommer levert med er ikke helt kompatibelt med alle styrefasonger. 

Prismessig er Wahoo Elemnt Bolt v2 noe dyrere enn tilsvarende computer fra Garmin, Edge 530. Garmin-computeren har bedre batteritid, større skjerm, mulighet for fjernkontroll, flere funksjoner og bedre tilgang på forskjellige fester. Sykler du kun landevei er Wahoo-computeren et godt valg, sykler du både landevei, terreng og gravel ville vi ha valgt Garmin Edge 530. 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Liten og lett

Aerodynamisk

God kontrast i skjerm

Superenkel opplasting til Strava

Synker både ruter og segmenter fra Strava

Led-lys synliggjør fart/watt/puls

Lett å zoome i kart

Kan brukes med pulsbelter med BT Smart

Kobles opp direkte til Wi-fi

MINUS

Litt liten skjerm

Skjermvinduer kan ikke redigeres i fart

Litt treig med å starte opp

Du kan kun scrolle en vei gjennom vinduene

Ikke flere profiler

Ikke fysiologiske beregninger som Garmin har

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement på landevei.no og få tilgang til artikkelen.