Er det verdt å bruke over 8 000 kroner på Garmins nye supercomputer?
Garmin Edge 1040 Solar GPS for landevei og gravel har stor skjerm, kart og solcellelading, men prisen på deres nye computer er brutal. Er det verdt å investere i den? Vi har testet.
MASSIV: Touchskjermen på den nye Garmin Edge 1040 er stor, og det samme er batterikapasiteten. Foto: Knut Andreas Lone
Garmin Edge 1040 Solar
Pris: 8 299,- (Bikeshop.no)
Vekt: 126 gram
Skjermstørrelse: 3,5 tommer
Internminne: 64 GB
Batteritid: Cirka 45 timer under vanlig bruk
Tilkobling: Ant+, Bluetooth og WiFi
Tidligere i sommer lanserte Garmin sine nyeste computere, deres mest avanserte så langt, Edge 1040 og Edge 1040 Solar, til en svimlende pris.
Garmin har i mer enn et tiår vært referansepunktet for sykkelcomputere, og med Solar-utgaven har de muligens lansert en ny standard med et unikt produkt.
Med solcellepaneler innebygd i skjermen, lader den nemlig underveis på turen – gitt at det er solskinn så klart. I forhold til eldre modeller av Edge kommer det også flere andre etterlengtede oppgraderinger.
Men er dette sykkkelcomputeren du bør investere i, dersom du er på utkikk etter en ny GPS?
Harde fakta om Garmin Edge 1040 Solar
Med sin 3,5 tommer store skjerm er den akkurat like stor som Garmin Edge 1030 Plus. Overflaten måler 59,3 millimeter i bredden, 117,6 i høyden og er 20 millimeter tykk. Skjermoppløsningen er på 700x282px.
Til sammenligning har Wahoos største modell, Roam, 2,7 tommer skjerm, mens Garmin Edge 830 har 2,6 tommer skjerm.
Den store x-faktoren til computeren er selvsagt batteritiden, og solcelleladingen. Garmin oppgir at batteritiden skal være 45 timer på, mens den vanlige utgaven oppgis til å ha 35 timer.
På Solar-utgaven tas det da høyde for at computeren får utnyttet solen maksimalt og gir 42 ekstra minutter per time.
Edge Solar har også strømsparingsfunksjoner, som vil øke batteritiden ganske betraktelig og helt opp mot 100 timer.
Til sammenligning har Edge 830 oppgitt 24 timer batteritid under normal bruk, det samme har Edge 1030 Plus. Blant konkurrentene er Wahoo-computerne på rundt 16 til 18 timer.
Solcellepanelene synes tydelig oppe og nede på skjermen, og i tillegg har resten av skjermen et tynnere panel, som ikke er like synlig som de oppe og nede.
Også når computeren er slått av, om du har kaffestopp eller om du legger computeren hjemme i vinduskarmen, lades den gjennom solcellene.
Computeren har også fått USB-C-lading, som er vedtatt som den nye EU-standarden og som alle nye mobiltelefoner må ha fra 2024.
Den har i tillegg hurtiglading. Det vil si at du kan få en time ekstra batteritid gjennom fem minutter lading. Computeren har IPX7-rangering på vanntetthet, som vil si at den er vanntett ned til én meter, ergo har den null problemer med regn og vannsprut fra hjulet.
Når det kommer til navigasjon er den blitt oppgradert til multibånds-GPS/GNSS-teknologi, som er regnet som det ypperste innen navigasjon, som gir større nøyaktighet og skal gjøre det lettere å navigere i ukjente og uoversiktelige omgivelser.
Festeløsingen er oppgradert fra foregående Garmin-modeller. Tidligere har festet vært laget av hardplast. Det har skapt problemer for enkelte brukere, da slitt eller brukket feste gjør det umulig å sette computeren i festet sitt på sykkelen.
Garmin har gått over til et feste i aluminium, langt mer slitesterkt enn plasten. Det betyr selvsagt et par gram ekstra, men et feste som vil overleve mange computere.
Det er tre fysiske knapper på computeren. På venstre siden er det av/på-knapp, mens nede på undersiden er det knapp for ny runde (lap) til venstre og start/stopp til høyre.
I esken
Medfølgende computeren er det rikelig med tilbehør. Det følger med fester for alle mulige oppsett.
Man har to forskjellige computerfester som kan festes rundt styret, en for terrengsykkel og en for landeveissykkel. Har du avrundet aerostyre må man imidlertid skaffe et eget computerfeste til dette.
I tillegg følger det også med den gammeldagse løsningen med et feste og strikk, slik at du kan feste det rundt stemmet.
Det følger også med et silikondeksel, som er veldig fint å ha dersom du skulle være uheldig å miste computeren. En stropp som du fester i computeren følger også med, slik at du kan feste den rundt styret og den ikke faller i bakken eller du mister den, om computerfestet skulle knekke.
Funksjoner på Garmin Edge 1040 Solar
Når du starter opp computeren for første gang, bør man koble den til Garmin Connect-appen på telefonen. Har du Garmin fra før er du trolig godt kjent med appen. Der har du alle dine treningsdata, profiler og så videre, og det er hit du laster opp øktene dine og hvor de gjerne går videre til tredjepartsapper som Strava.
Ved tilkoblingen til appen blir du også spurt om å overføre dine sensorer til Edge 1040. Det vil si wattmåler, pulsmåler, trådløse/elektriske gir og andre duppedingser. Da vil computeren automatisk finne og koble seg til disse, så du slipper å manuelt koble deg til dem.
En nyhet fra Garmin, og en svært etterlengtet en, er at du nå kan sette opp datafeltene gjennom appene, som er noe mindre knotete enn å gjøre det på computeren. Denne muligheten har eksempelvis Wahoo hatt i flere år, så Garmin er langt på etterskudd.
Du kan sette opp forskjellige aktivitetsprofiler, og fra før ligger det inne fire standarder. Her kan du velge hvilke sensorer computeren skal koble seg til for forskjellig bruk. Eksempelvis at den kobler seg til wattmåler og GPS for landevei/utendørs, mens for innendørs kobler den seg til smartrulle, men ikke GPS.
Computeren kommer forhåndslastet med kart fra Europa, men du kan laste ned flere kart gratis fra Garmin og få lagt inn gjennom USB-kabelen.
Gjennom Garmin Connect-appen kan du lage turer, som du kan laste direkte opp til computeren din, så lenge den er koblet til telefonen gjennom Bluetooth. Dessverre er ikke den helt feilfri, og gjør av og til rare rutevalg eller kan sende deg ut på veier du nødvendigvis ikke vil ut på. Derfor bør man ettergå ruten sin litt og gjerne sjekke opp mot satelitt, at det er en ordentlig vei.
Men du kan også lage turer på for eksempel Strava, men da er det litt mer omstendelig å få lastet den over.
Når du lager en tur i Garmin Connect (som også finnes på nett), får du også opp «Points of interest», eksempelvis butikker, bensinstasjoner og lignende. Du kan også plotte inn egne punkter, og markere dem som vann. Da kan du underveis i turen få opp på skjermen hvor langt det er til de forskjellige interessepunktene.
I tillegg er det også en funksjon som heter ClimbPro. Har du lagt inn en løype som går over Trollstigen, får du opp klatringen her, med detaljert stigningsprofil med fargegradering etter stigningsprosent. Underveis får du også opp hvor langt du er kommet og hvor langt det er til toppen.
Når du har planlagt en rute, kan du også bruke PowerGuide, som krever en wattmåler. Gjennom appen eller på nett, kan du plotte inn detaljene om deg selv, vekten til både deg selv og sykkelen og din terskelwatt (FTP), og så kan du scrolle fra lett til hard ut ifra hvor hardt økt du vil ha. Da vil Garmin sette opp en guide for deg, som viser hvor mye watt du skal tråkke til en hver tid, og dette får du opp underveis på skjermen under turen.
I tillegg har den også en utholdenhetsprofil i sanntid, som basert på kraften du produserer og har produsert, fortløpende forteller deg hvor mye krefter den anslår du har igjen, og hvor mange kilometer du kan sykle med samme belastning som du har hatt til nå. Kjører du et drag i fire minutter, så vil denne justere seg og din antatte gjenværende utholdenhet oppdateres.
I tillegg har Edge 1040 flere funksjoner som analyserer din antatte form, vO2-kapasitet, og gir tilbakemeldinger på din anaerobe og aerobe kapasitet. Flere av disse funksjonene er allerede velkjente for Garmin-brukere, som anbefalt restitusjonstid.
I datafeltene er det endeløse muligheter for data og mengde data. Det er også flere fine grafiske datafeltet, som for watt og puls, samt en side som forteller deg hvor mye computeren har ladet gjennom solcellene.
Det er også gode sporingsmuligheter. Man kan sette opp en link som sendes ut via mail hver gang man starter en tur, slik at for eksempel ens samboer kan følge med på hvor man er, om man følger en forhåndslagd rute.
Garmin Edge 1040 Solar i bruk
Helt fra start går oppsettet av computeren svært raskt. Fra du har trykket på på/av-knappen, våkner den raskt til. Tilkoblingen til appen er sømløs og med alle sensorene overført på et knips, er man i all hovedsak klar for tur.
Når man kommer inn til hovedsiden har Garmin ryddet litt opp fra tidligere computere, endret layout og font, og gjort den mer behagelig å se på og bruke. Det er lettere å finne frem enn tidligere, og man har umiddelbart oversikt fra start.
Datafeltoppsettet som ligger fra start kan du bruke om man du ikke er veldig kresen, men vi har alle våre preferanser, så vi bruker litt tid på å se over datafeltene og plotte inn de dataene vi føler er nødvendige for oss.
I utgangspunktet har du én side som viser fart, avstand, kadens, puls, den slags, én som viser runder, rundetider og rundefart, én for kart og navigasjon, én for stigning, én for solkraft og én for utholdenhet.
Hovedsiden som møter deg når du kommer inn er full av info, og denne kan du også endre i appen. I utgangspunktet får du opp forslag til dagens økt, basert på historikken din, som også ligger under, hvor du kan gå inn og se hvordan dine foregående økter var.
Kobler du til telefonen får du også fortløpende varsler og har en varseloversikt på hovedsiden.
Før du begynner å sykle kan det være greit å navigere seg rundt i hele systemet, for å bli vant med computeren, sjekke de forskjellige menyene og se hvilke tilpasninger du kan gjøre.
I menyen som du kan dra ned ligger en enkel meny med profil, innstillinger, GPS, sensorer, telefon og batteritid.
Når vi sveiper oss rundt i datafeltet og menyer, er touchskjermen utrolig responsiv. Sammenlignet med Garmins Edge 830, er 1040 mye raskere når man skifter fra side til side. Trykker du deg inn i menyene går det også raskt, og det er enkelt å manøvrere seg frem og tilbake inne i menyene.
Når du skal sette opp datafeltene, altså hvilke data og oversikter du skal ha på skjermen under turen, er ikke dette like intuitivt som vi skulle ønsket. Du må gå i innstillinger og velge en av de forskjellige profilene (landevei, grus, innendørs), og deretter sette opp sidene. Dette burde vært mer åpenbart og innlysende, og hatt en enkel snarvei som «rediger skjermer», «skjermoppsett» eller lignende.
Når vi starter turene våre er GPS-ens kvalitet merkbar. Vi triller ut fra trappa og computeren melder så godt som umiddelbart om at den har fått signalkontakt.
Batteritiden er også imponerende. Vi hadde ikke noe rekkeviddeangst under vår testperiode, og spesielt på de solfylte dagene var batteritapet svært lite. På en to timer lang tur gikk det med fire til seks prosent av batteriet. Da hadde vi også telefonen tilkoblet med Bluetooth, samt sensorer og den mest batterikrevende GPS-en, men likevel forsvant det ikke mange prosentene på to- og tretimersturer. Det var ikke noe problem å sykle hele uken, uten å tenke på å måtte lade den.
Underveis på turene får vi også varsler om skarpe svinger og lignende som nærmer seg (funksjonen kan slås av), som er ganske praktisk om man er i nye, ukjente områder.
Når vi skal sjekke kartet og navigere underveis er dette veldig brukervennlig. Det er lett å kikke rundt på kartet, zoome inn og ut, og man kan for eksempel plotte inn et punkt i kartet og velge navigering dit. Da tar det bare sekunder før computeren har lagt opp en rute til deg.
De forskjellige treningspartnerne er veldig lette å bruke. PowerGuide fikser du raskt i telefonen. Du lager en rute i Connect-appen, velger den som PowerGuide, setter hvor hard økt du vil ha, og så sender du den til enheten gjennom Bluetooth, og starter økten opp når du skal på tur.
Utholdenhetssiden er også et veldig kult verktøy, og vi opplever denne som ganske nøyaktig. Vi kjørte oss ikke helt i kjelleren, men med wattmåler kan den kalkulere rimelig godt hvor mye diesel man har igjen på tanken.
I løpet av vår testperiode har vi ikke fått testet den i regnvær, men test-guru og pålitelige DC Rainmaker skriver i sin test av den presterer strålende også i regn.
Ja - tja - nei
Vi vil ikke anbefale denne for nybegynnere. Den har et hav av funksjoner, og det kan være litt omfattende og overveldende å navigere i alt. Er du fersk på landevei eller gravel har du høyst sannsynlig ikke bruk for majoriteten av det som computeren tilbyr.
Bruker du computer og data aktivt i din trening, er dette en computer du kan vurdere. Med muligheter for pacing og PowerGuide er den en ypperlig treningspartner.
Denne computeren vil nok spesielt bli et kjærkomment valg for bikepacking og eventyrere. Batteritid, GPS og navigasjon er uovertruffent, og treffer nok denne brukergruppen midt i hjertet.
Alternative produkter
Den eneste som er i nærheten av å matche kvalitetene til Edge 1040, er Garmins egen Edge 1030.
Sammenligner man med versjonen uten solcellepanel, er det en god tusenlapp i prisforskjell på 1040 og 1030 (cirka 6 500,- mot 5 500,-).
Er du ikke nådeløst opptatt av detaljer, og klarer å leve med cirka ti timer mindre batteritid, kanskje hakket mindre responsiv touchskjerm og ikke har behov for alle mulige apper som sparringspartner i treningen, er Edge 1030 et veldig godt alternativ. Du sparer en god slump penger, og den har også god GPS og navigasjon.
Er du typen som liker det enkelt og svært brukervennlig, så er det en beskrivelse vi liker å bruke om Wahoos computere. De ligger godt under prisklassen til Edge 830, 1030 og 1040, men har også følgelig mindre funksjoner.
Hammerhead Karoo 2 kan også være et godt alternativ, men der er batteritiden vesentlig dårligere (syv til 14 timer).
Du får imidlertid alt det du trenger for å logge dataene dine, samtidig som den har høyst kurant navigasjon.
Konklusjon
Skal du ha det aller beste er vi ikke i tvil: Dette er markedets råeste og mest omfattende sykkelcomputer.
Batteritiden er helt uovertruffen, selv om du bare går for modellen uten solcellelading. 35 timer holder i massevis for de aller fleste, og skal du på lange ekspedisjoner og bikepacking, er denne computeren et åpenbart valg.
Solcelleladingen er helt unik og gir reell ekstra batteritid.
Er det verdt nesten 2 000 kroner ekstra i forhold til den vanlige Edge 1040? Tja, det er litt ekstra luksus, og de aller fleste vil nok klare seg med standardutgaven.
Vi synes også Garmin har tatt steg på brukervennligheten. Touchskjermen er svært bra, og layouten mer behagelig enn tidligere. Det er imidlertid enkelte områder, som å finne frem til oppsett av datafelter, som kunne vært enklere.
Mengde data og funksjoner er så omfattende at man nesten skal slite med å få tatt i bruk alt, men viktigst er det at de holder kvalitet. Og det gjør de.
Tilbakemeldingene og analysene av treningen din er verdifull og konstruktiv. Treningspartnerne er hjelpsomme under treningen, og spesielt sanntidsfunksjonene er både morsomme og nyttige.
Ville vi kjøpt denne? Både ja og nei.
Vi kan klare oss fint med en mindre omfattende computer. Det er lett å bli oppslukt i alt computeren har av funskjoner, og det kan være deilig å bare sykle med det mest grunnlegende av data.
Skulle vi dratt på lengre turer og eventyr er imidlertid dette en klar vinner. Dette er så nært en smarttelefon du kommer med tanke på responsiv skjerm, funksjoner og navigering.
Testkarakterer forklart:
1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel.
2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.
3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares.
4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet
5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy
6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene.
7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig
8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/alle testkriteriene
9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende.
10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.