En gang var den kongen av touch-computere - nå drukner den litt i mengden
Garmin Edge 830 GPS har vært på markedet i tre år, og vært et referansepunkt samtidig som andre produsenter har kommet på banen. Sykkelcomputeren har touchskjerm, kartnavigasjon, Bluetooth, sterk prosessor og en rekke funksjoner. Hvordan matchet den konkurrentene?
COMPUTER FOR NAVIGASJON: Garmin Edge 830 sykkelcomputer er en av de største på markedet. Foto: Knut Andreas Lone
Garmin Edge 830
Pris: 3 577 kroner (Bikeshop.no)
Vekt: 80 gram
Skjermstørrelse: 2,6 tommer (fargeskjerm)
Internminne: 16 GB
Batteritid: Cirka 20 timer under vanlig bruk
Tilkobling: Ant+, Bluetooth, Wifi og Micro-USB
Garmin Edge 800 var den første computeren med GPS og touchskjerm, da den kom for rundt ti år siden. 800-serien var lenge Garmins største. Den siste i serien, Edge 830, er nå blitt deres tredje største computer.
Nå er både Edge 1030 Plus og Edge 1040 Solar større (og dyrere). Hvordan måler den seg opp mot sine større søsken, og trenger du egentlig noe større enn 830? Eller holder det med den mindre og billigere Edge 530?
Harde fakta om Garmin Edge 830
Den har en 2,6 tommer stor fargeskjerm. Det vil si at den nesten er én tomme mindre enn 1030 og 1040. Men det er fremdeles en stor computer.
Computeren er 73 millimeter høy, 49 millimeter bred og 21 millimeter i dybden. Skjermoppløsningen er 246 x 322 piksler.
Den oppgitte batteritiden er 20 timer i full GPS-modus. I sparemodus skal batteritiden kunne nærme seg 50 timer.
Sammenligner vi med andre computere er Edge 830 blant de beste på batteritid. Den overgås kun av Edge 1040, som på den vanlige utgaven har 35 timer batteritid, mens solcelleutgaven har 45 timer.
Av konkurrentene er Wahoo nærmest, med 16 til 18 timer på sine enheter.
PÅ SYKKELEN: Slik ser computeren ut i festet på sykkelen, men medfølgende strikk som holder den på plass. Foto: Knut Andreas Lone
FORFRA: Stor Garmin-logo på fronten. Computeren sklir fint inn i desginet på sykkelen med omtrent samme dybde som aerostyret. Foto: Knut Andreas Lone
Den har 16 gigabyte internminne. Med mindre du laster opp øktene dine til Garmin Connect, Strava eller lignende svært sjeldent, skal dette holde i massevis når du også har lagt inn en solid mengde GPS-spor.
Det er mikro-USB som er lade/tilkoblingsmetode. Edge 1040 var sommeren 2022 den første Garmin-enheten til å få USB-C, som blir EU-standard fra 2024.
Computeren støtter både GPS, GPS+GLONASS og GPS+GALILEO til navigasjon.
Den har både Ant+, Bluetooth og Wifi-tilkobling. Gjennom Wifi-tilkoblingen kan den laste opp direkte til Garmin Connect. Man kan imidlertid ikke laste ned kart hverken gjennom Wifi eller Garmin Connect-appen, man er nødt til å bruke mikro-USB gjennom datamaskin.
Mens Garmin har fått over til et feste i aluminium på den nye Edge 1040, er det feste i hardplast på denne. Dette vil over lengre tid og etter mye bruk kunne slites litt, og computeren sitter litt løsere i computerfestet på sykkelen din.
Festet på den er også kompatibel med Garmin Charge-batteripakke, for ekstra batteritid.
Computeren har tre fysiske knapper: av/på-knapp på venstre side, start/stopp og runde (lap) på undersiden.
I esken
Kjøper man standardpakken får du med alt du trenger for å feste computeren til styret ditt.
Du får et computerfeste for rundt styre, samt den gammeldagse varianten med feste og strikker, til å ha på stemmet.
Har du aerostyre må du skaffe et eget computerfeste, som passer din sykkel, eventuelt bruke løsningen med feste pluss strikk.
Du får også med strikk, som du fester i computeren og kan sikre den med i styret ditt, så den ikke skulle falle i bakken.
Kjøper du sensorpakke får du også med pulsbelte og kadensmåler (tråkkfrekvens), mens med terrengpakke får du blant annet terrengfeste og silikonetui.
Garmin Edge 830 i bruk
Har du brukt Garmin tidligere, lønner det seg å starte med å koble Edge 830 til telefonen (eller datamaskin) og synkronisere med Connect. Da blir du spurt om å overføre sensorene dine fra tidligere enheter. Om du har pulsbelte, wattmåler eller lignende, blir de overført og da vil computeren din koble seg til disse automatisk når den plukker opp signal fra dem.
Datafeltene kan du dessverre ikke sette opp fra telefonen, slik du kan hos konkurrenten Wahoo eller på den nyere Edge 1040. Computeren kommer med et standardoppsett, hvor du har det aller mest elementære, så er du fersk har du et utgangspunkt.
STARTSIDEN: Slik ser det ut hver gang du starter opp computeren. Foto: Knut Andreas Lone
DRA-NED-MENY: Drar du ned fra toppen får du oversikt over alt du trenger for bruk, tilpasning eller tilkobling. Foto: Knut Andreas Lone
Oppsettet inneholder blant annet en side med de viktigste dataene, en side med runder, rundetider og rundefart (laps) og en side for kart.
På startsiden er det litt mye å forholde seg til første gang, men etter en kikk gjennom de forskjellige menyene og funksjonene, skjønner man raskt hvordan det meste henger sammen.
I dra-ned-menyen fra stoppen finner du det meste du trenger å vite: Innstillinger, batteri, GPS-status, sensorer og telefontilkobling.
Touchskjermen er veldig god, og langt mer responsiv enn den var på tidligere generasjonen. Det er svært liten forsinkelse, og vi manøvrerer oss raskt frem og tilbake i menyene.
Ute av garasjen får den raskt GPS-signal, og forhåndslagde løyper legger den raskt inn til navigasjon.
Når vi setter i gang økta er knappene i blant et ørlite irritasjonsmoment. De går ganske i ett med computeren, er ikke veldig fremhevet og ligger på undersiden. Selv om den er vinklet litt, sliter vi av og til med å treffe på de to første forsøkene. Med hansker krever det enda mer presisjon. Ikke et problem, men et lite irritasjonsmoment.
Navigasjonen fungerer ypperlig, og den gir beskjed i god tid før du skal ta av. Når du designer ruten din, om det så er i Strava eller Connect, vær litt påpasselig med veivalg.
Av og til legges kanskje løypen automatisk til en gangvei parallelt med veien. Kjenner du området er det kanskje greit og du fortsetter til den har justert seg etter ditt veivalg, men er du ukjent i området kan det bli litt start/stopp og usikkerhet, ettersom computeren "maser" og gir ettertrykkelig beskjed om at du er ute av kurs.
Computeren finner en ny rute etter hvert, men i enkelte tilfeller kan det ta litt tid.
LØYPER: Klikker du deg inn på navigasjon fra startsiden, får du på neste side opp alle forhåndslagde ruter du har overført til computeren. De ligger der til du sletter dem. Foto: Knut Andreas Lone
COMPUTER FOR NAVIGASJON: Garmin Edge 830 sykkelcomputer er en av de største på markedet. Foto: Knut Andreas Lone
Å bruke navigasjonssiden, og zoome inn og ut fungerer stort sett greit. Skjermen er ikke alt for stor, og zoom-knappene er ikke alt for store, så enkelte ganger må du trykke to ganger for å treffe skikkelig. Når du zoomer inn er kartet ekstremt detaljert, og det er lett å orientere seg etter omgivelsene.
Om du plotter inn et punkt på kartet som computeren setter opp en rute til, er det ikke alltid at den velger det beste eller mest naturlige, og du kan bli ledet inn gjennom boligfelter for eksempel. Dette er ofte i teorien kortere, men i praksis er det lav fart, start/stopp og fartsdumper.
Computeren har mange enkle funksjoner vi liker. Som at du kan få påminnelse om å drikke og spise. Det er kanskje spesielt fint i ritt. I tillegg varsler den også om kommende svinger, som er å regne som krappe eller farlige. Av og til varsler den om svinger som strengt tatt ikke er behov for å varsles om, men heller for mye enn for lite!
Andre ting man kan sette opp er live tracking, så de hjemme kan følge med på hvor du er, eller Group Track dersom du er på gruppetur og skulle komme bort fra gruppen din.
Har du forhåndslaget en løype, kan du velge å bruke funksjonen ClimbPro. Da er det enheten selv som gjør beregninger, og identifiserer bakker/klatringer underveis på løypen du har lagt opp.
Dette er i teorien en glitrende ide, og ligner veldig på Strava konseptet segmenter. Du har forøvrig også Strava Live Segments på computeren, slik at du kan konkurrere med deg selv og konkrete Strava-segmenter.
Men tilbake til ClimbPro: Når den har identifisert bakkene og klatringene, får du opp to egne sider du kan bla deg til. Én hvor du får opp bakken du er inne i, en profil av den og avstand til toppen/gjenværende høydemeter, og én hvor du har oversikt over alle de gjenværende bakkene og nøkkeldata fra dem.
KOMMENDE BAKKER: Her ser du hvordan oversikten over klatringer/bakker ser ut. Foto: Knut Andreas Lone
BAKKEPROFIL: Her er den neste klatringen, med info om hvor langt det er igjen i både kilometer og høydemeter. Fargen på profilen indikerer også hvor bratt det her. Her altså en slak, jevn stigning med rundt tre prosent i snitt. Foto: Knut Andreas Lone
Nå har vi i hovedsak testet dette i Trondheimsområdet, men vil slå fast at den ikke fungerer så godt som vi skulle ønske. Ofte er den unøyaktig, med start og stopp-punkt i bakkene, og av og til er "bakken" over før bakken faktisk har startet.
I de tilfellene den fungerer er den imidlertid veldig morsom og relevant. Vi håper den fungerer bedre i områder hvor det er større fjell og lenger bakker.
Som treningsverktøy har den avanserte og gode funksjoner, spesielt dersom du trener med puls- og/eller wattmåler. Etter hver tur får du opp en rapport på formen din, belastning og utvikling, og hvor mye restitusjon du bør ha.
Den kalkulerer din antatte vo2-max, samt din FTP (terskelwatt). Jo flere økter du har, jo mer nøyaktig vil disse analysene være. Disse verdiene har ikke nøyaktigheten til en testlab, men er veldig gode pekepinner.
Du finner også kraftkurven din (wattverdier), hvor du kan studere utviklingen over lenger tid.
Det er heller ikke mangel på andre funksjoner. Du har varme- og høydeakklimatisering, MTB-analyse, Trailforks-integrasjon, tilkobling til Di2 og mye mer.
I praksis opplever vi også at batteritiden er slik Garmin lover at den skal være.
FORMRAPPORT: Denne får du opp etter endt økt, med rapport om hvordan stoda på formen din er. Foto: Knut Andreas Lone
KRAFTKURVE: I formrapporten finner du også kraftkurven din, dersom du har wattmåler. Foto: Knut Andreas Lone
Ja - tja - nei
Om du sykler mye, har behov for kart og navigasjon, sykler gjernde både landevei, gravel og terreng, og vil ha en større computer, kan vi anbefale den for deg.
Computeren er rask, har god navigasjon, god batteritid og mye data.
Er du på utkikk etter et kjøp som gir mye for pengene og ikke har behov for den omfattende katalogen den tilbyr, er det flere bedre kjøp for deg der ute.
Det er et par tusen kroner opp i pris til storesøsknene Edge 1030 Plus og Edge 1040. Da opererer vi gjerne i en helt annen prisklasse.
Den er mye lik 1030 Plus, som koster rundt 6 000,-, men har mindre skjerm.
Sammenligner vi nedover i pris, er Edge 530 også veldig lik, har noen færre funksjoner, men like stor skjerm og selges for rundt 2 500,- for bare enheten.
Touchskjermen er ikke like responsiv som på Edge 830, men den er fremdeles solid.
Wahoo Elemnt Roam og Elemnt Bolt har ikke touchskjermen, men er ekstremt brukervennlige. Knappene er gode, og oppsettet mindre kompleks enn Garmins. De kan også settes opp fra telefon.
Hammerhead Karoo 2 kan også være et godt alternativ, men der er batteritiden noe dårligere. Karoo 2 har også veldig god navigasjon.
Konklusjon
Computeren er en solid og god computer. Den er rask, touchskjermen er god og den har rikelig med funksjoner og muligheter.
Batteritiden lever opp til det Garmin lover, og du kan fint ha en solid treningsuke uten å måtte tenke på å lade.
Overføring av data, løyper og treningsøkter til computeren er enkelt og raskt gjennom appen.
Ettersom computeren har vært på markedet i noen år er det også kommet mange oppdateringer, som sørger for at den ikke har noen (i hvert fall under vår testperiode) bugs.
Der den taper en del terreng i forhold til konkurrentene er på brukervennlighet og pris.
Wahoo sine computere slår hardere fra seg her. De er litt mindre, har noe færre funksjoner, men det er sjeldent vi har savnet mye der. På brukervennlighet scorer de ekstremt høyt.
Med tanke på pris ligger også Wahoos computere noe lavere, mens loddet som trekker mest ned for Edge 830, er Edge 530. Den har like stor skjerm, begge har de aller fleste funksjonene, men 530 koster cirka en tusenlapp mindre. Da føles det litt råflott å gå får en 830.
Noen enkle grep kunne gjort at brukervennligheten var bedre. Knappene burde være mer uthevet fra computeren, og Garmin kunne utnyttet overflaten på skjermen bedre. Det er mye overflate nå som ikke er skjer.
Oppsett av datafelter på telefon savner vi også, noe konkurrentene i Wahoo var ute med for lenge siden, men som siden er kommet på Edge 1040. Vi regner med at neste modell i 800-serien også kommer med det samme.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.