TOUR DE HALLINGDAL

  • Etapperitt bestående av 5 etapper inkludert en tempoetappe, fordelt på 4 dager

  • Totalt 348km, 4680 høydemeter

  • Komplett etapperitt etter mal fra Tour de France, med trøyekonkurranser og kategoriserte stigninger.

  • Følgende trøyer skal fordeles: Gul sammenlagtvinner, hvit ungdomstrøye, rosa dametrøye, prikkete klatretrøye og grønn poengtrøye

  • Dato: 9.-12. juli 2015

  • Arrangeres av Gol IL

  • Hjemmeside: http://www.tourdehallingdal.no

Kristin Falck vant etapperittet Tour de Hallingdal med ett minutt og ett sekund etter fem etapper. Etter fem etapper hadde Kristin Falck en samlet tid på 10:31:31, mens Line Foss klokket inn med 10:32:32.

Men rett over halvveis i siste etappe, 99.9km variert og kupert terreng med start og mål  i Gol, ramlet setet til Falck rett og slett av, og dermed røk etappeseieren så det sang.

Falck lå godt plassert i en gruppe og alle piler pekte riktig vei inntil hun med fire mil igjen til mål, mistet setet! Det datt rett og slett av, sier Falck, som aldri har opplevd eller hørt om noe liknende. Men den erfarne veteranen lot seg ikke stresse med det første.

– I sammendraget hadde jeg nesten 10 minutter på dame nummer to, så jeg stoppet, fikk en løypevakt til å ta vare på setet, og tenkte jeg fikk fullføre og håpe på at det skulle holde til ikke å bli mer enn to minutter inn bak Line (Foss) på etappen.

Foss raste etterhvert forbi i en annen gruppe, og Falck merket at det ble tungt både mentalt og fysisk, sier Falck. Hun følte at kilometerne sneglet seg unna mens konkurrentene raste forbi.

– Jeg ble litt mismodig. Jeg kikka på GPS'en og hadde fremdeles 37 km igjen... Søren.

LANGT OG ENSOMT
Sammenlagtforspranget krympet alvorlig fort.

– I mål kunne jeg konstatere at forspranget mitt holdt, riktignok redusert fra over ni minutter til ett minutt og ett sekund, men, sier Falck, som begynte å få skrekken mot slutten av etappen.  

– Det holdt, og jeg følte liksom jeg fortjente det litt etter fire, lange, ensomme mil der jeg måtte stå og tråkke hele veien. Det var ganske vondt og slitsomt underveis, og særlig etter fire dager med klatrefest i beina fra før, sier hun.

Falck fullførte sine 99.9km på 3:10:49. Det var 8 minutter og 37 sekunder bak Foss, som kom inn på 3:02:12.

Les også: Test av vinterbukser uten pute

HELT UVENTET
– Jeg merket at det var noe rart med setet etter klatringene, men det gikk enda to mil før det datt helt av, heldigvis, sier Falck.

Setet skal i utgangspunktet sitte godt fastskrudd, og nettopp derfor hadde ikke Falck ofret det en tanke underveis i Tour de Hallingdal.

– Teorien er at setet har løsnet sakte over tid, og så har ikke jeg hatt noe behov for å justere på setet, og har derfor heller ikke gått over skruene, og så, ja, når det løsna, så løsna det. Blir først en skrue litt mer enn bare litt løs, da holder det ikke lenge. 

Les også: Verdens beste langrennsløyper