Alle bilder: Henrik Alpers

Afterbike 
En forlengelse av selve rittet, og en populær aktivitet blant store deler av sykkelkrossfansen. Festen varer gjerne i timevis etter at rittet er over, og mange kommer og går uten å vite noe som helst om hvem som vant. Forkjærlighet for ompamusikk er intet mindre enn en forutsetning om du skal overleve et ekte afterbike-party lengre enn et kvarter. 

Annonse

SEX APPEAL: De som er på ritt for festen kan ha redusert tiltrekningskraft på det motsatte kjønn. 

Bunny-hopp
Teknikk for å hoppe over hindringer i løypa med sykkelen, i stedet for å måtte gå av og på igjen. Spesialister på Bunny-hopp er særlig Matthieu van der Poel, Tom Meeusen og Jeremy Powers. 

Cyclocross 
Dette er det internasjonale, engelske, ordet for sykkelkross, ofte feilaktig brukt i stedet for sykkelkross her til lands. Vil du sjekke opp en mann eller kvinne fra Flandern kan du alltids referere til «veldrijden», som enkelt oversatt blir «jordesykling».

Depot 
Trolig det viktigste stedet i en sykkelkrossløype. Her bytter rytterne sykler når den har blitt så gjørmete at den ikke lenger kan sykles. De største stjernene har gjerne seks sykler i depoet og 20 hjul, slik at de slipper
å bruke samme sykkel to ganger i løpet av et ritt. Ryttere med mindre midler må få vasket sykkel nr. to, gjerne onkel Hans i støtteapparatet, mens de selv er ute på runden. 

VASKEBJØRNER: I depotet, oftest sponset av Kärcher, er det full fart under hele rittet.

VASKEBJØRNER: I depotet, oftest sponset av Kärcher, er det full fart under hele rittet. 

Engasjement 
Ekte sykkelkrossfans utviser et engasjement av en annen verden, forbilledlig for alle som kaller seg sykkelfans. Er du i tvil om du er engasjert anbefales en studietur til Belgia. 

EPO
Legalt legemiddel illegalt i idrettssammenheng. Tidligere antatt populært blant krossryttere på 90-og 00-tallet, i senere tid byttet ut med motor. Begge deler er fortsatt ulovlig. 

Frites
Belgiernes nasjonalrett konsumeres i ekstreme mengder, også på sykkelritt. Lukter det ikke frityr på arenaen kan du med sikkerhet anta at du har havnet på feil sted. Tror du dette smaker som pommes fritesen du får på McDonalds har du ikke vært i Belgia. 

HELSEKOST: Belgiere har like stor tro på frites som tyskere har på kurbad. 

Gjørme 
Sentral ingrediens i ett hvert sykkelkrossritt. Finnes i varierende mengder i løypa og publikumsområdet. Ekstra fremtredende ved våte værforhold. Kan gjøre det svært utfordrende for rytterne å holde seg på sykkelen. Enkelte steder er gjørmen så dyp at gummistøvler er et must om du skal holde deg tørr på beina. 

SØLEKAKER: I et krossritt skal det helst være nok gjørme til å bake en stor sølekake. 

Humbug 
Kaffen som serveres deg på sykkelkrossritt hverken smaker, lukter eller ser ut som kaffe, i likhet med kaffe generelt i Belgia. Gjelder forsåvidt alt annet enn øl. Styr unna og drikk øl i stedet, det har belgierne bedre koll på. 

Intensitet 
Beskrivelse av grad av ytelse. Gjennomgående svært høy under et sykkelkrossritt, både blant rytterne og fansen. 

Jupiler
Belgisk ølprodusent som tilbyr øl på et hvert sykkelritt. Pilsner som går for å være særdeles lettdrikkelig. Under VM ble det konsumert 40000 liter øl. NB!! Artikkelforfatteren bidro ikke til konsumet da han var under 18 ved produksjon av denne artikkelen. (red.anm)

Karneval 
Om du ikke vet at du faktisk er på sykkelritt er det fort gjort å begynne å tvile. Ser du deg rundt vil du observere dusinvis av merkverdige hodeplagg, samt en og annen person utkledd som bjørn, ku, frosk, spedalsk eller kylling. Kreativiteten har rett og slett ingen grenser når det gjelder utkledning. Det er heller ingen grenser for hva det er lov til å kle seg ut som, så her er det bare å endevende mors og fars kiste på soverommet i jakten på noe som skiller seg ut.

TUBA OR NOT TUBA: Dubaivrienden reiser verden rundt i dette kostymet. 

Les også: NCF sjekket ungdommens sykler

Kabeljauwfilet
Fiskepesialitet som du spiser ene og alene på grunn av det festlige navnet. Er i virkeligheten torsk. (Se også H for andre smaksopplevelser.) 

Leven
Desibelmåleren vil garantert vise over anbefalte lydnivåer når rittets finale nærmer seg. Underveis hører du enkelt hvor rytterne befinner seg i løypa – bare lytt etter bruset som brer seg som rundt arenaen som høyrepopulisme i Europa. Enkelte ryttere tiltrekker seg mer jubel enn andre, for eksempel Wout van Aert og Matthieu van der Poel, men også Alex Revell fra New Zealand, som har blitt umåtelig populær grunnet sitt særegne ansiktshår. 

Majones
Populært tilbehør til frites (se F). Smøres utover bord, vegger, gulv eller klær når du ikke lenger er sulten. Er du heldig er majonesen hjemmelagd, og ikke fra tube. 

Materialpost
Depot på flamsk, se D.

Nys
Sven Nys er sportens aller største stjerne og umåtelig populær i Belgia, selv om han har lagt opp. Skulle belgierne plassert en person nærmest gud ville det fort ha vært Nys. Hans 15-år unge sønn, Thibau, har allerede kjendisstatus i Belgia. Pappa Sven er i dag sportsdirektør i Telenet-Fidea Lions.

GUD: Sven Nys har lagt opp, men han er fortsatt årsaken til at tusenvis av belgiske barn heter Sven. 

Oversteekspost
Dette har ingenting med matlaging å gjøre. En Oversteekspost er et punkt der du kan krysse løypen. Finnes i stort antall på hele arenaområdet, og kontrolleres av vakter i gule vester med mine deretter. Vær obs på at det ved stort publikumsoppmøte kan være umulig å benytte seg av Oversteekspostene underveis i rittet. 

Plastkrus
Akkurat som på festival finner du nedtråkkede plastkrus absolutt overalt. Antallet reflekterer øltørsten til publikum på en troverdig måte. 

SKÅL: Jupiler er viktigste bidragsyter til renholdsbransjen på krossritt. 

Quinten Hermans
Europamester i U23-klassen, selvsagt fra Belgia. Kjører for laget til Sven Nys. (Se N)

Q-tips
Primitivt sminkeapparat som brukes for å rense ørene før du drar på ritt, slik at du får med deg alt levenet (se L). 

Røyk
Gjenstand tidligere brukt for å sjekke damer. Også kjent som sigarett eller sigg. Røyk kan kjøpes i butikken eller bommes av andre. Helseskadelig til tross, ekte sykkelkrossfans røyker. I pausen mellom de ulike klassene ligger sigarettrøyken som et slør over arenaområdet. 

Støvler av gummi
Basisplagg for enhver sykkelkrossentusiast eller fetisjist, først og fremst fremstilt av gummi. Spesielt nyttig i områder med mye gjørme (se G), men brukes også på solskinnsdager fordi det er kult. 

MUST: Gummistøvler er tilskuernes svar på barberte legger. Må ha det.  

Trengsel
Oppstår før og etter ritt, spesielt hyppig der rytterne til enhver tid befinner seg, samt i nærheten av en Oversteekspost. Ikke vær redd for å bruke albuene dine for det de er verdt, ellers havner du fort bakerst i køen. Oppstår alltid på parkeringsplassen ca en time etter rittet, da tilskuerne som har fått for mye Jupiler (se J) akter å kjøre bil mens de tar seg en røyk (se R) og takker gudene for at de har støvler av gummi (se s) mens de dytter ut bilene av gjørma.

Utestenging
Sanksjonsvirkemiddel ofte brukt mot de som bruker EPO eller motor. (Se E)

BROOM BROOM: Femke van den Driesche hadde motor i rammen, kategorisert som juks. Hun er nå utestengt. 

VM
Stort arrangement i Luxemburg førstkommende helg, der ryttere fra hele verden prøver å komme først til mål. Et sykkelkrossritt er et ekstremt velorganisert arrangement på kontinentet. Billetter er superbillig og du står maks et par minutter i kø. Ellers er det plenty med servering, toaletter og søppelkasser inne på arenaområdet. Ordningen med Oversteeksposter fungerer også meget bra. Vm er selvsagt det største i løpet av året og om du vinner får du en hvit trøye du kan skidne til.

Wereldkampioenschappen
Ordet for verdensmesterskap på sykkelkrosspråket – nederlandsk/ flamsk. Se over. 

Xylofon
Apparat hyppig brukt i musikkbarnehager, på Steinerskolen og på sykkelkrossritt. Bedre alternativer finnes om du skal lage høy lyd. 

Ypperlig
Adjektivsk beskrivelse av hvordan det er å være på sykkelkrossritt. Action, god stemning, stjerner, gjørmebad, øl - røyk - damer - og så videre.  

Zdenek Stybar
Trippel verdensmester i sykkelkross som nå sykler på landeveien. Sterk som en bjørn og rask i steget som en gaselle. Bosatt i Essen i Flandern, midt i sykkelkrossens arnested, og er følgelig populær også blant de lokale. Syklet tidligere på en rosa krossykkel som var en favoritt blant fansen. Gjør små comeback i ny og ne.

KONGEN: Zdenek Stybar i ført trykkfersk VM-trøye anno 2014. 

Ærefrykt
Følelse store deler av fansen utsondrer når de er i nærheten av de store stjernene, særlig når de varmer opp på rulle. Deler du ikke dette med blodfansen kan du vente deg anklagende blikk. For hvem er du som snakker med utestemme når helten deres er midt i sitt rituale? 

Øl
Vi tør ikke tippe hvor mange liter som faktisk blir konsumert, mengder medbrakt øl smugles inn på stadion. At det er billigere enn vann er ikke med på å senke forbruket. Husk å ikke la deg rive med om du skal kjøre bil etterpå, her syndes det mer enn nok av lokale fans. (Se J) 

Åpenbart
Om du ikke har skjønt det ennå er det på høy tid, de 28 foregående bokstavene burde gjøre det åpenbart at du liker sykkelkross.

DIGGBART: Gjør som denne karen, digg sykkelkross.  

Les også: Klassisk og rimelig: Breezer Radar

Les også: Utstyrstester og utstyrstips