Tryllekunst

Landevei har testet norsk sykkeltøy i premiumklassen, fra magiske Abracadabra Cyclewear.

Sist oppdatert 30. oktober 2015 kl 06.00
JENTETE: Abracadabra har som mål å lage fresht og funksjonelt sykkeltøy for først og fremst jenter. Foto: Abracadabra Cyclewear.
JENTETE: Abracadabra har som mål å lage fresht og funksjonelt sykkeltøy for først og fremst jenter. Foto: Abracadabra Cyclewear.

Det var på en ferietur i Aostadalen i 2013, at kjæresteparet Hilde Hoff og Jo Nordskar bestemte seg for å starte sitt eget klesmerke for syklister. Mens Hilde som designer hadde kunnskap om å lage funksjonell treningsbekledning, hadde eliteterrengsyklisten Jo klare formeninger om hvilke egenskaper sykkeltøyet skulle ha. Intet mer og intet mindre enn et livsprosjekt kalte de satsningen denne gangen.

Nå knappe tre år senere har det skjedd mye hos de to, og livsprosjektene ser ut til å falle på plass. Ikke bare har de fått barn og giftet i september, men også «Abracadabra Cyclewear» har blitt realisert.

LES OGSÅ: Test: Void Softshell Jacket

Navnet «Abracadabra», et ord som er hentet fra senantikken, og som betyr så mye som «Jeg skaper i mens jeg snakker» eller «Jeg gjennomfører det jeg sier».

Abracadabra Cyclewear

Jentetrøye/shorts/sokker (XS-L) 1099,-/1499,-/129,-

Guttetrøye/shorts/sokker (S-XXL) 1099,-/1499-,/129,-

+ Premium sykkeltøy i fremragende kvalitet med suveren passform og funksjonalitet.

- Lommene på trøye er noe trange, mangel på ceramic-stoff på hoftepartiene.

http://www.abra-cadabra.no/

Mens trylleformelen i gamle dager skulle holde sykdom borte, bruker gründerne Hilde og Jo ordet i dag i sin overførte betydning. De jobber med å levere et produkt som er autentisk, og en av overbevisningene er nettopp at sykkeltøy i dag først og fremst lages for gutter, men ikke jenter. Ekteparet derimot vil få flere jenter ut på både landeveien og i terrenget, og gi dem en kleskolleksjon de kan føle seg vel og attraktive i.

LES OGSÅ: Test: Assos iJ.shaqUno

Det er med andre ord jentene det primært gjelder, og vår nedenfor stående test tar derfor utgangspunkt i et Abracadabra-jentesett, hvis ikke annet er nevnt. Selv om vi selvfølgelig heier på nydelige jenter ikledd pent sykkeltøy, vil vi understreke at subjektive aspekter som design og opplevd sexappeal ikke inngår i vårt endelige testresultat. Det er de harde fakta som kvalitet, funksjonalitet og pris vs. utførelse som til slutt teller.

Godt levert

Kjøper du Abracadabra på nett, vil du få det fint innpakket og levert i en liten svart eske med personlig adressert brev. I følgebrevet kan du lese mer om ideen bak Abracadabra-prosjektet, og ikke minst få anbefalinger på bruken av tøyet. Vi liker måten produktene presenteres, det er som kjent bare én gang man har mulighet til å gjøre et godt førsteinntrykk.

DSC_5794
GJENNOMTENKT: Abracadabra leverer sykkeltøyet med personlig adressert brev til deg. Foto: Marcus Liebold.

Går du for et helt Abracadabra-kit, vil du i tillegg til trøya og shortsen finne et par sokker liggende i esken. Sokkene i herre- og damekolleksjonen har matchende design, kun lengden på dem er forskjellig. Sokkene kjennes myke og behagelige mot føttene. Med 129,- kroner per par ligger prisen på sokkene helt på det jevne sammenlignet med andre konkurrentenes produkter.

En stjerne og mange striper – Abracadabra trøya

La oss så ta en nærmere titt på trøya i kolleksjonen. I satsningen om å gi jentene en drakt de kan føle seg attraktiv i, er rosa, som kontrast til trøyas svarte grunntone, et klokt valg.  Fargen er dog ikke forbeholdt kun jentene, men nyter stor popularitet i sykkelverden for øvrig. Spesielt i Italia, der Abracadabra-klærne blir produsert, har rosa som draktfarge en lang tradisjon i herresyklingen. Bare tenk på Maglia Rosa.

Vi synes de rosa feltene i dametrøya er for mange, i alle fall når fargen er så lys som den er. Det er rett og slett for mange kontraster som slåss om oppmerksomheten, noe som er løst bedre på herredrakten, i og med at sidepartiene her er svarte.

DSC_5849
VELKLEDD: Designet til Abracadabra-drakten synes godt i et ellers retropreget miljø. Silikonbåndet rundt ermene er i utgangspunktet for stramt, og må strekkes. Foto: Marcus Liebold.

Jentetrøya er laget vesentlig smalere rundt midjen enn det er tilfelle på guttedrakta. Felles for plaggene er imidlertid at de sitter som et skudd, på aktive syklister. Selv i bevegelse sklir verken ermene eller nedre delen av trøya opp. Dette skyldes først og fremst silikonbånd og bred strikk på innsiden av de nevnte partiene. Silikonbåndene er i utgangspunktet ganske så stramme, men vi har fått de til å passe normale sykkelarmer ved å strekke de litt de første turene.

Ermene er i følge Abracadabra utviklet på en slik måte at de skal sitte behagelige og føles støttende for armmuskulaturen.. Ermene er tidrsiktig lange, og det er med andre ord lett å overlappe løse ermer med denne trøya.

LES OGSÅ: Test: Rapha Hardshell Jacket

Trøya er laget i både lycra og mesh, to tekstiler som er kjent for å være lette, godt pustende og svette absorberende. Nettingstoffet mesh finner vi øverst på brystpartiet, så vel som på sidene og mellom skulderbladene og nedover. Det er nettopp de områder der vi svetter mest og som regel trenger nedkjøling. Gjennom meshet slipper det godt inn med luft, uten at det noen ganger oppleves kjølig.

Spesielt på spinning, der det i løpet av en økt ofte kan bli veldig varmt, kjennes drakta behagelig ut. Og den kjennes fremfor alt tørr ut, noe som faktisk er enda viktigere.

For å være helt sikker på at vår subjektive følelse faktisk gjenspeilet realiteten, tok vi derfor og kontrollveide drakta før og etter flere spinningstimer. Resultatet var at trøya i løpet av en times hard spinning hadde absorbert 64 gram med svette og da veide 187 gram i forhold til 123 gram i tørr tilstand. Sammenlignet med et referanseprodukt i samme vektklasse, var dette 22 gram mindre i vekt.

Gram som kan være avgjørende for prestasjonen på sykkelsetet.

DSC_5821
FUNKSJONELT: Abracadabra-settet er laget i mesh og lycra, tekstiler som puster og absorberer svette godt. Foto: Marcus Liebold.

Flere av sømmene på trøya er på innsiden gjemt under et tynt silikonbånd som er smeltet oppå, og vi kan trygt fastslå at ingen av sømmene gnager eller irriterer huden.

Etter å ha testet Abracadabra-trøya både på landeveien, i terrenget og i spinningssalen konstaterer vi at drakta er meget allsidig.

Terrengsykling skal være en av grunnene til at Abracadabra valgte å lage veldig trange lommer bak på trøya. Trange lommer minimerer riktignok risikoen for å måtte miste noe når det rister som verst på et stiparti, men vi opplevde lommene som lite tilgjengelige.

LES OGSÅ: Test: Vulpine Waterproof Utility Jacket

Under testen fiklet vi gang på gang med å få småsaker ut av lommene og fingrene våre havnet ofte i selve trøya istedenfor ned i lommene. Et trangt silikonbånd på innsiden gjorde det hele ikke noe lettere. Landeveissyklistene blant oss vil derimot juble over de tre trange lommene, fordi her er det lite som henger. En ekstra lomme med glidelås på utsiden av hovedlommene er uten tvil en kjærkommen detalj som gir ekstra sikkerhet for verdisakene.

Vår vurdering av drakta

Abracadabra har laget en elegant og meget allsidig trøye i premium kvalitet som vi uten videre kan anbefale. Med 1099,- kroner plasserer drakta seg der den hører hjemme prismessig – nemlig i toppsegmentet. Sjelden har vi vært like overbevist om et produkt som i dette tilfellet. Husk å ta de nøyaktige kroppsmålene dine før du kjøper trøya for å få den drakta som passer deg. Ikke vær overrasket når du plutselig ender opp med å gå ned i størrelse i forhold til det du er vant til. Trøya sitter desto bedre.

Smarte sekskanter – Abracadabra buksa

Sykkelshortsen er det mest avgjørende plagget en syklist har på seg. La oss aller først kaste et blikk på selve designet. Elementene fra drakta finner vi selvfølgelig igjen på Abracadabra-shortsen også, men iøynefallende er det, at det på buksas frontparti, mellom lårene og under paddingen finnes et stoff som består av mange små sekskanter, små celler om du vil.

Tar du en nøye titt, vil du oppdage at hver eneste av cellene igjen består av mange små knotter. Disse finnes imidlertid ikke av designmessige årsaker, men de oppfyller en vesentlig funksjon. Knottene er egentlig små keramiske partikler som er innsydd i stoffet, og som skal forhindre slitasje på akkurat de områdene der det oppstår mye friksjon – nemlig mellom setet, lår og rumpe.

Ceramic-stoffet ble i utgangspunktet utviklet for motorsykkelsporten, men det er nå stadig flere produsenter som bruker stoffet i sykkeltøy også. Vi har sett det særlig på plagg til vinterbruk tidligere. Av den enkle grunnen at det skal beskytte huden vår i tilfelle velt. Ceramic-stoffet er vi derfor store tilhengere av, men vi stiller oss uforstående til hvorfor stoffet ikke ble brukt på blant annet hoftepartiene.

DSC_5842
STRIPETE: Shortsen har samme design som trøya samtidig som den har ceramic-stoff på utvalgte steder. Foto: Marcus Liebold.

I tillegg til dette stoffet bruker Abracadabra igjen lycra og mesh på shortsen. Lycraen finner vi på områdene rundt mage-, lår- og setemuskulaturen, mens meshet blir brukt på selene. Spesielt selene kan ofte være et problem på jenteshortser, i og med at de kan irritere eller presse over brystene. Under testen opplevde vi at selene verken gnaget eller strammet over brystene, tvert imot vi la ikke merke til dem. På kanten av de laserskårede selene finnes det nok et tynt silikonbånd, som forhindrer gnissing mot huden. Vi er derfor svært fornøyde med buksas seler som er gjennomtenkte og funksjonelle.

LES OGSÅ: Drakta til Sondre Holst Enger

Abracadabra-biben kommer med padding fra Cytech, som er ledende produsent av sykkelputer. I motsetning til mange andre shortser råder Abracadabra-buksa imidlertid ikke over en klassisk landeveispute, men en MTB-variant. Dette er nok et smart valg tatt av ekte fagfolk. Flere ganger har vi opplevd at langstrakte landeveisputer gjerne kjennes som en frisbee mellom beina, og i tillegg henger litt etter når vi reiser oss fra setet.

Her er puten et godt stykke kortere enn vanlig. Puten er myk og tynn, uten at dette går på bekostning av sin dempende funksjon. Et klart pluss er også at shortsen tåler vask på 60 grader, selv om Abracadabra på sin side anbefaler å vaske tøyet ved 40 grader for å forlenge levetiden. 40- eller 60-graders vask garanterer likevel en ren padding neste gang du tar på deg biben.

Husk at tyngre ryttere 80+ ofte ønsker en tykkere pute enn det vi finner i disse buksene. For de som foretrekker de virkelig lange turene, kan det også være lurt å vurdere tøy med tykkere puter.

Abracadabracyclewear
TROVERDIG: Abracadabra lager sykkeltøy i premium klassen som er verdt pengene. Jo Nordskar vet å være straight i skeive omgivelser. Foto: Abracadabra Cyclewear.

Shortsen er høy i livet, og Abracadabra-shortsen rekker oss til godt over navlen. Nederst på den laserskårede buksekanten sitter igjen et tynt silikonbånd som holder buksen nede. Selv når du tar på deg løse bein, sitter shortsen godt.

Vår vurdering av shortsen

Stramme, men myke seler, elastisk lycra med hold-in-funksjon og godt sittende silikonbånd gir Abracadabra-shortsen en suveren passform under all slags aktivitet. En fremragende pute og kvalitativ høyverdig ceramic-stoff rettferdiggjør buksas utsalgspris på 1499,- kroner.

Prisen står absolutt i stil med den leverte kvaliteten. Det er velanvendte penger som kommer til å gi deg mange gode sykkelturer. Husk igjen å ta de nøyaktige kroppsmålene dine før du slår til og kjøper shortsen.

abracadabracyclewear, samlet slutt
ELEGANT: Sykkeltøyet til Abracadabra ser like fint ut uansett om du sykler på landeveien, i terrenget eller i spinningssalen. Foto: Abracadabra Cyclewear.
Publisert 30. oktober 2015 kl 06.00
Sist oppdatert 30. oktober 2015 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen