Sykkeltrøye - best i test landevei og gravel

Dette er de beste sykkeltrøyene til sommeren

En fin og god sykkeltrøye er viktig som syklist. En drakt gir deg både identitet og synlighet i trafikken, samtidig som den er praktisk for å ha med telefon og mat på lomma.

STRAMME OG FUNKSJONELLE: Sykkeltrøyer gir lav luftmotstand og i rygglommene kan du ha litt skift, mat og småverktøy. Foto: Le Col
STRAMME OG FUNKSJONELLE: Sykkeltrøyer gir lav luftmotstand og i rygglommene kan du ha litt skift, mat og småverktøy. Foto: Le Col

Sykkeltrøye er en syklist kjennetegn ute i terrenget, like mye som sykkelbuksa. Trøya med tre baklommer har lang historie i sykkelkulturen og kombinerer praktikalitet, aerodynamikk, beskyttelse og stil på måter ivrige syklister vet å sette pris på.

Er du fersk landeveissyklist og lurer på hvilken sykkeldrakt du skal gå for, har vi testet 30 forskjellige trøyer, både for sommer, vår og høst, for å hjelpe deg å velge riktig.

Trøyene fungerer både til landevei og gravel, og vi har testet både dyre og billige trøyer.

Test av sykkeltrøye til sommer

Sykkeltrøyer til sommerbruk har gjerne korte, tettsittende ermer og kroppsnær fasong forøvrig.

Trøyer til rittsykling har oftest kun tre lommer bak, mens trøyer beregnet mer på tur- og treningsbruk gjerne har en glidelåslomme på ryggen i tillegg. Sommertrøyer bør ha glidelås i full lengde for maks lufting i lange klatringer i sommervarmen.

Ettersittende aerotrøyer har blitt den nye standarden. Disse sitter tett på kroppen, har gjerne spesielt aerodynamisk materiale på skuldre og ermer og hjelper deg meg å begrense luftmotstanden mest mulig.

7Mesh Skyline og Spatzwear Squadron er blant våre klare favoritt-trøyer for raske turer der vi gjerne tar av og på klesplagg underveis etter hvert som vær og temperaturer endrer seg.

Dette er aerotrøyer laget for reale langturer, der du ønsker å få med deg ekstra klær og mat i baklommene. De har flere og større lommer enn normale aerotrøyer og skiller seg ut fra resten av trøyene på markedet på måten de tillater mer bagasje i lommene.

Eksempler på aerotrøyer der det meste er kuttet bort til fordel for lav vekt og god lufting:

Noen av disse har glidelåslomme for trygg oppbevaring av mobil og bilnøkkel. De aller mest minimale har kun tre vanlige lommer, uten glidelås.

7Mesh Horizon og Giro New Road er trøyer med litt romsligere passform og litt fyldigere stoff. Disse isolerer litt bedre enn de tynne aerotrøyene, samtidig som de ikke stiller like høye krav til smalt midjemål som noen av de trangeste rittrøyene.

Specialized Prime har utseendet til en nedtonet gravel-trøye, men har flere avanserte og smarte funksjoner. Limte sømmer, fin glidelåslomme og små lokk på standardlommene gjør den stilige trøya til et godt valg på varme sommerturer.

Italienske Santini leverer trøyer til mange profflag og mange andre klesmerker. De leverer også ledertrøyene i Tour de France.

Trøya Santini Colore Puro er en ensfarget aero-trøye som ikke koster skjorta.

Santini Sleek Bengal Eco er en trøye med proff-passform laget av resirkulert polyester.

Langermede trøyer til høst- og vinterbruk

Vintertrøyer har lange ermer og er laget av tjukkere materiale. I tillegg til ull er såkalt roubaix-fleece, eller lignende polyester-fleece populære materialer. Noen vintertrøyer har vindtette paneler i front og kan brukes som ytterplagg på mindre kalde turer.

Velocio Concept Merino kommer også i langermet versjon. Denne kombinerer ettersittende passform og moderne funksjoner med ullas unike temperaturregulerende og isolerende egenskaper.

Også Crafts vintertrøye Adv Bike Subz merino bruker ull i materialmiksen for å kombinere god isolasjon med varmeregulering og mindre vond lukt ved hyppig bruk.

Mange liker å sykle med undertrøyer når det er kaldt - til sykling har trøyene gjerne helt spesifikk passform. Velocios Alpha Air Merino-jakke kan fungere som både isolasjonslag og som ytterjakke. Det rettferdiggjør den noe høye prisen til en viss grad.

Sykkeltrøyer i ull

Selv om moderne materialer har tatt over for ulltrøyene alle syklister brukte i tidligere tider, er ull fortsatt aktuelt som materiale for sykkeltrøyer beregnet på de kaldere turene.

Velocio Concept Merino er en ulltrøye med stram passform som minner om polyester-trøyene. Den er lett og luftig, men byr på ekstra isolasjon under en vindvest eller jakke.

7Mesh Ashlu Merino er en luksuriøs langtur-trøye med ekstra lommeplass og baklommer som ikke sægger.

Sweet Crossfire Merino har tynt ullstoff i front og på rygg, lycra i siden og baklommer i strekkfast materiale. Prisen gjør den til et god ull-kjøp.

Test av Sweet Crossfire Merino sykkeltrøye

Sweet Crossfire Merino er en fin merinotrøye som har litt romsligere passform, forsterkede lommer og subtil logoføring.

Test av Sweet Crossfire Merino sykkeltrøye
HELSVART: Det er enkelt å matche Sweets ulltrøya med sykkelbuksa. Foto: Henrik Alpers
LV_anbefaler
Sweet Protection Crossfire Merino
skala
8/10

Sweet Crossfire Merino er laget i tynn og luftig merinoull som også isolerer godt. Trøya har lycrapaneler i siden. I tillegg har den lycralinning nederst og lycramansjetter på ermene. Linningen har mye gummigrep på innsiden for godt hold mot bukse.

Også innsiden av mansjetten på ermene er dekket av gummiprikker. Da mansjetten er brettet dobbelt har den en tendens til å rulle seg litt opp på armen slik at gummifeltet blir synlig. 

Ermene er ganske korte i moderne sammeheng. De er også såpass trange at de sitter tett rundt selv litt små sykkelbicepser. 

Også selve lommeriggen er laget i lycramateriale. Dette er ganske strekkfast slik at lommene ikke sægger nevneverdig. Lommene har ikke noe belg som gir dem volum. De er dermed ganske trange å stappe ting nedi. 

Test av Sweet Crossfire Merino sykkeltrøye
SMAL: Passformen på Crossfire Merino er litt romsligere enn polyester-varianten fra Sweet. Foto: Henrik Alpers

Glidelåslomma utenpå høyre rygglomme har god plass til en ganske stor smartmobil. Glidelåsen på lomma har langt drag for enkel betjening i fart. 

Hovedglidelåsen på trøya har en heltrukket lycraflapp på innsiden. Denne gjør det ikke fiklete å hekte glidelåsen sammen i fart. Den hekter seg heller ikke fast i glidelåsen når vi trekker igjen. Toppen av glidelåsen er godt polstret med en raus garasje. 

Sweet Protection Crossfire Merino er en fin ulltrøye med smarte detaljer og behagelig stofflighet. Den føles lett og luftig på kroppen, samtidig som den isolerer litt ekstra godt under en vindvest eller -jakke. 

Test av Sweet Crossfire Merino sykkeltrøye
LOGO-STRIKK: Både på innsiden av ermene og på ryggen har Sweet gjemt logoer laget av silikonprikker. Foto: Henrik Alpers

Passformen er noe rausere enn Crossfire-trøya i polyester, men heller ikke merino-varianten er en vid trøye. Den sitter ganske tett og drar nytte av den iboende elastisiteten som ligger i ullmaterialet. At rygglommene er montert på eget solid og strekkfast materiale gjør trøya mer solid og lommene tryggere i bruk. 

Noe mer refleks hadde vært fint, samtidig er Sweet Crossfire Merino en god ulltrøye som gir mye funksjon for pengene.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Ganske rimelig

Luftig ull-materiale

Forsterket lycramateriale under og i lommene

Glidelåslomme

Glidelås lett å hekt på i fart

MINUS

Kun 30 graders vask

Mansjettene på ermene vrenger seg litt lett

Tilnærmet refleksfri

Test av Velocio Concept Merino trøye

Velocio Concept Merino er en tynn ulltrøye med smal passform og god lufting.

Test av Velocio Concept Merino short sleeve
HELSVART: Velocio Concept Merino er en ulltrøye med racing-passform. Foto: Henrik Alpers
Velocio Concept Merino jersey
 • Pris: 199 dollar

 • Vekt:  146 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 75% Merino Wool / 18% Polyamide / 7% Elastane

 • Glidelåslomme: Ja

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Smal

 • Normal i størrelsen

 • Velocio.cc

skala
7/10

Velocio Concept Merino ulltrøye er en av trøyene som beviser at ull som materiale ikke hører fortiden til.

Vi får kanskje ikke se ulltrøyer i Tour de France noen gang  igjen, men til tursykling, både i høy og lav fart har ull mange kvaliteter polyester ikke helt matcher. 

Concept Merino er en supertynn ulltrøye. Den finnes også i en langermet versjon som vi har testet tidligere. 

Passformen er ganske lik som på Velocios Signature-trøyer - smal og relativt ettersittende, uten å være stram. Concept-trøya er dog enda mer formsydd enn de mer elastiske Signature-trøyene. 

Ermene er noe videre enn på Signature-trøyene. Ull-miksen i trøya består også av noe elastan, men ull som materiale er i seg selv litt elastisk. Elastanen bidrar mest til å sikre at ull-materialet ikke mister fasongen når det strekkes. 

Test av Velocio Concept Merino short sleeve
LUFTIG: Ull-materiale i Velocio-trøya er luftig og kjølende på varme dager. Foto. Henrik Alpers

Trøya er veldig komfortabel på og føles lett og luftig, samtedig som den isolerer litt ekstra når den blir vått - og gjerne under en vindvest. Du kan bruke denne trøya med godt hell i alt fra sol og 25 grader til våt tåke og 10 grader. 

Lommene er også dem tilsvarende dem på Signatur-trøya, men her er de laget i det samme ullmaterialtet som resten av trøya, i hvert fall på utsiden. Inn mot ryggen er et ekstra stykke stoff sydd inn i ryggstoffet for noe mindre elastisitet og høyere robusthet i lommene.

Glidelåsen på trøya er fra Ykk og har en flapp på innsiden i hele høyden. Garasjer både oppe og ned beskytter hals og buksefront mot gnissing. Garasjen nede gjør det litt fiklete å hekte igjen glidelåsen i fart hvis du har åpnet trøya helt i en lang klatring. 

Glidelåslomme på høyre baklomme er foret med vanntett materiale inn mot kroppen for å beskytte mobilen mot svette. Refleksstriper og logo på ryggen gir ekstra synlighet i skumring - en tid på døgnet da ulltrøyer egner seg spesielt godt. 

Test av Velocio Concept Merino short sleeve
FORET LOMME: Glidelåslomma har vanntett fór for maks beskyttelse av mobil. Foto: Henrik Alpers

Velocio Concept Merino er den tynneste ulltrøya vi har testet så langt. Dette gir god allsidighet og gjør trøya egnet til både varme og kjølige turer. Lommene er forsterket på innsiden, men oppleves likevel som litt mer sægge-utsatt enn dem på 7Mesh Ashlu-trøye f.eks.

Passformen er god og middels ettersittende slik at du unngår blafring og klumping, men samtidig raus nok til at trøya ikke strammer eller hindrer bevegelse i skuldre og rygg. 

Vil du ha en ulltrøye som isolerer og samtidig er superlett og luftig er velocio Concept merino et godt valg, men vær obs på at du ikke bør stappe alt for tunge ting i lommene. Prisen er ganske høy.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Forsterkede lommer

Glidelåslomme med vanntett for

Bra med refleks

Ull-materialet er isolerende og ventilerende

Lukter mindre vondt

MINUS

Kun 30 graders vask

Høy pris

Lommene sægger litt

Test av 7Mesh Ashlu Merino

7Mesh Ashlu er en ulltrøye med suveren lommeløsning og komfortabel passform. En favoritt på langturer i vekslende vær.

Test av 7Mesh Ashlu
AVANSERT ULL: 7Mesh Ashlu sitter tett uten å være trang. Foto: Henrik Alpers
LV_best_i_test
7Mesh Ashlu Merino
 • Pris: 1 899 kroner

 • Vekt: 214 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 89% Merinoull 11% polyamid 

 • Glidelåslomme: Ja, 2 store 

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Romslig

 • Normal i størrelsen

 • VPG.no

skala
9/10

7Mesh sin ulltrøye Ashlu Merino er en av et voksende utvalg moderne ullsykkeltrøyer med topp funksjon.

Passformen er på Ashlu som på resten av 7Mesh sine plagg formsydd med smart bruk av paneler og sømmer. Ullmaterialet er ikke blandet med noe elastikk, men har en viss naturlig strekk i seg.

Både passformen og stoffligheten er ganske lik som på 7Mesh Horizon, men Ashlu-trøya oppleves hakket tynnere. Ullmaterialet isolerer godt på sure dager, spesielt med en vindvest over. Det holder også godt på varmen når det blir svett og vått. Lett regn perler seg på overflaten av ulla, men materialet blir noe tyngre av svette og fukt. 

Test av 7Mesh Ashlu
SÆGGEFRIE LOMMER: Everything-lommene på 7Mesh Ashlu sikrer god plass og at tunge ting ikke trekker ned trøya. Foto: Henrik Alpers

Mange ulltrøyer sægger ned over rumpa, spesielt med fulle baklommer. Ikke 7Mesh Ashlu. Denne har som de andre 7Mesh-trøyene et genialt lommeoppsett. 

De fem lommene - tre vanlige åpne lommer og to glidelåslommer på innsiden, flyter på utsiden av selve ryggstykket på trøya. Lommeenheten er kun sydd fast i trøya i sidene og med et godt ankret polyesterpanel i overkant. To store lommer med vertikale glidelåsåpninger deler på hele plassen innenfor de åpne lommene.

Venstre glidelåslomme er stor nok til å romme en kraftig jakka, beinvarmer eller en skikkelig matpakke. Den venstre sluker lett en moderne stor mobil. Glidelåsene går høyt opp på sidene og er lette å åpne og lukke, også i fart og med hansker. 

Glidelåslommene får også gleden av et luftlag mellom dem og ryggen på trøya. Dette hjelper det relativt tette polyesterstoffet i lommene med å holde innholdet tørt og beskyttet mot svette. Hele lommerekka er dekket av refleksstriper. Perfekt for sene høstturer, spesielt i sydlige strøk.

Test av 7Mesh Ashlu
DOBBELT LAG: 7Mesh Ashlu har glidelåslomme på begge sider av ryggen. Den høyre er mindre enn den venstre. Foto: Henrik Alpers

Ermene på Ashlu-trøya er middels trange. De er ikke særlig elastiske så de med Arnold-armer vil slite. På middels tynne sykkel-biceps sitter de tett, men ikke stramt. Glidelåsen på trøya har ikke garasje i topp eller bunn. Den oppleves likevel ikke skarp mot hake eller hals. 

7Mesh Ashlu er en av våre desiderte favoritter til langturer på asfalt og grus. Den har masse bagasjeplass og ser bra ut. Den sitter tett uten å være stram og isolerer uten å være for varm. Selv om merinoulla er såkalt kløfri opplevde vi med spesielt ømfintlig hud ørlite kløe med trøya rett på huden. Vi sykler uansett alltid med en tynn undertrøye og er dermed trygge.

7Mesh Ashlu er dyr, men den er også markedets aller beste ulltrøye til ambisiøs sykling.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Robust følelse

2 store glidelåslommer

Forsterket lommemateriale

Lommene strekker ikke ryggstykket

Ull både varmer og kjøler godt

Lukter mindre vondt

Masse refleks på ryggen

MINUS

Noe tung

Dyr

Kun 30 graders vask

Kan klø litt rett på huden

Ikke aero-fit for dem som vil ha det

Test av Santini Colore Unico sykkeltrøye

Santini Colore Puro er en trang og glatt trøye i sterke farger. Den lave prisen og de store refleksene gjør den til et godt kjøp for raske sykkelpendlere.

TEST AV SANTINI COLORE PURO
ENSFARGE: Santini Colore Puro kommer i flere klare farger. Den neongule synes godt.
Santini Colore Puro
 • Pris: 899 kroner

 • Vekt: 140 gram

 • Størrelse testet: Large (L)

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 93% polyester, 7% elastan

 • Glidelåslomme: Nei

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Smal

 • Santinicycling.com

skala
8/10

Santini Colore Puro er som navnet tilsier en ensfarget trøye. I den neongrønne varianten vi har testet her står synlighet i fokus. Med denne trøya synes du godt i trafikken, enten det er lyst eller skumring.

Det store refleksfeltet langs hele ryggraden er et kjærkomment tilskudd vi gjerne skulle ha sett på flere andre trøyer også, selv om man gjerne ha tatt på enten vest eller jakke når det blir mørkt her i Norge. Reflekslapper i sidesømmene gir også ekstra synlighet. 

Passformen er ikke supertrang, men trøya sitter tett på og tett rundt overarmene. Vi gikk for trøya i størrelse Large i motsetning til alle de andre trøyene som er testet i medium. Dette merkes best på litt ekstra lengde på kroppen, samt noe bedre plass rundt bryst og skuldre/rygg.

TEST AV SANTINI COLORE PURO
HI-VIZ: På varme høstdager kan Santini Colore Puro gi deg god synlighet i trafikken

Skulle vi ha hatt en helt ettersittende rittrøye ville vi valgt også å ha denne i medium. Ermene er ganske lange, nesten ned til albuene. De har ingen silikonstriper eller -punkter for grep og kan rulle seg litt opp under bruk. 

På innsiden av strikken nederst på trøyekroppen er det tynne silikonstriper som holder trøya på plass rundt liv og hofter. 

I front har trøya et tettere og litt mindre elastisk materiale enn flere andre trøyer. Dette gir en viss vindbeskyttelse i utforkjøringene og i temperaturer under 22 grader. I motbakker på varme, klamme dager opplever vi trøya som noe tettere og mindre pustende enn mange av de andre tilsvarende trøyene vi har testet. Materialet i sidene og på ryggen er noe luftigere og mer elastisk. 

Lommene er av normal størrelse og har helt rett strikkant øverst. De har en liten belg lagt inn i bunnen for litt ekstra plass, men dette er mer med på å forsterke følelsen av at lommene har litt lite hold. 

TEST AV SANTINI COLORE PURO
THE REFLEX: Reflekslapper er sydd inn i sømmene over hoftene. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Trøya har ingen glidelåslomme og lommene er såpass lite stramme at ting kan hoppe ut av dem i fart. 

Glidelåsen i front er ganske kraftig og litt stiv, noe som gjør at trøya bulker seg litt nedover magen. Øverst mot halsen er det sydd inn en stor, hvitt flapp å innsiden av glidelåsen. Denne beskytter halshuden godt, men ser veldig ustilig ut når vi åpner glidelåsen litt i halsen - omtrent som en stor vaskelapp. 

Halsen er forøvrig komfortabel og litt lavere i front for god lufting. 

Santini Colore Puro er en enkel trøye både i tekniske funksjoner og utseende. Den sitter godt på, men vi savner glidelåslomme og mer forsterkede standardlommer. Prisen er lav og mengden refleks og den gul-grønne fargen gjør dette til en god trøye for rask sykling til og fra kontoret. 

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Synlig farge

Stort refleksfelt langs hele ryggraden

Komfortabel passform

Godt grep rundt armer og nederst

MINUS

Ingen glidelåslomme

Liten i størrelsen

Lommene ikke særlig forsterket 

Litt klam og tett

Test av Zu4'R Addict sykkeltrøye

Zu4'R Addict, sykkeltrøya fra verdens og Norges nordligste sykkelklesmerke er ikke laget for surt vær. Dette er en aerotrøye for varme dager.

Test av Zu4'R Addict sykkeltrøye
SQUARES AND STRIPES: Fronten har luftig stoff i rutemønster. Ermene har aerostriper. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Zu4'R Addict
 • Pris: 1 340 kroner

 • Vekt: 150 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 85% polyester 15% Spandex

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Litt liten i størrelsen

skala
7/10

Det norske sykkelklesmerket Zu4’R, uttales søffer, skryter av at de er verdens nordligste sykkelklesprodusent. Det tilsier at de bør vite litt om sykling i norske forhold. Klærne er designet på nordsiden av grensa mellom Troms og Nordland. Produksjonen foregår i Kina. 

Addict-trøya er uansett ikke en varm trøye for sure dager i nordavind fra alle kanter. Det er snarere en aerotrøye for skikkelig ambisiøs sykling - gjerne i motvind fra alle kanter. 

Addict-trøya fra Zu4’R har et hovedmateriale med et mønster av små firkanter i front. Selve materialet er luftig uten å være gjennomsiktig. Ryggen er i ekstra tynt og perforert materiale.Trøya har tre vanlige lommer på ryggen, men ingen glidelåslomme. En refleksflik oppunder nedre søm på ryggen gir god synlighet. 

Lommene med firkantmønster på utsiden er sydd direkte på det tynne ryggstoffet. Lommene har belg-funksjon nederst for god plass, uten posing.

Lommefestene er forsterket i sømmen med stofflapper på innsiden av trøya.

På skuldrene og ermene er det glatt lycra med langsgående aerostriper slik vi ser på de raskeste tempodraktene i WorldTouren. 

Test av Zu4'R Addict sykkeltrøye
AERO-ERMER: De stripete ermene ser eksklusive ut og skal spare deg for et par watt. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Trøya sitter tett på. Størrelsesmessig er den hakket større enn trøyene fra Trimtex og Pas Normal, men oppleves litt mindre enn tilsvarende trøyer fra Giro og 7Mesh.

Trøya er ganske lik utseendemessig som Spatzwear Squadron, men denne har vesentlig flere funksjoner og føles mer eksklusiv i finishen. 

Addict-trøya føles veldig luftig både i front og i ryggen. Ermene er ganske lange og sitter stramt rundt overarmen, uten å stoppe blodomløpet i bicepsen på noe vis. 

På undersiden av ermene er aerostoffet erstattet med luftig netting. 

Både ermene og trøya forøvrig holder seg godt på plass uten alt for mye krøll og rynker foran skuldrene i sykkelstilling. Over brystet sitter trøya stramt. I sykkelstilling er det lite stoff til overs foran brystet. 

Glidelåsen er av skjult type som gjør den litt krevende å hekte sammen i bunnen. Øverst er det ingen garasje, men en stor beskyttelsesflapp på innsiden. Denne forhindrer gnissing mot halsgropa. 

Test av Zu4'R Addict sykkeltrøye
STRAM OG LUFTIG: Zu4'R Addict sitter godt på og ventiler godt på varme dager. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Zu4’R Addict er en tydelig rittorientert trøye som konkurrerer direkte med Trimtex Aero 2.0 og Pas Normal Mechanism. Ikke bare fordi de alle er laget av nordiske merker, men også fordi de er tilsvarende strippet for funksjoner og tighte på. 

Vi opplever at ermene spesielt gir et mer eksklusivt og moderne inntrykk på Zu4’R sin trøye enn på Trimtex og Pas Normal-variantene. Rutemønsteret i hovedmaterialet er luftig og litt annerledes enn på de andre trøyene vi har testet. Kvalitetsfølelsen er god.

Strikken nederst på trøya er sydd inn i en oppbrett på vanlig vis. Innsiden av strikken har Zu4’R-logoer i silikon for godt grep mot buksa, også i front. 

Zu4’R Addict er en ettersittende og stilig trøye til raske turer og ritt. Mangelen på glidelåslomme gjør at vi ville ha valgt en annen trøye til de aller fleste selvhjulpne langturene, men Zu4’R Addict vil være et av førstevalgene til ritt der vi ikke trenger å passe på bilnøkkelen selv.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstra aero-stoff på skuldrene

Bra med refleks bak

Tyngre enn andre aero-trøyer

Ganske rimelig

Skikkelig luftig

MINUS

Kun 30 graders vask

Ingen glidelåslomme

Glidelås litt vanskelig å hekte sammen i fart

Test av Specialized Prime sykkeltrøye

Specialized Prime er en stilig og mye trøye med avanserte og smarte løsninger. Ganske rimelig er den og.

Test av Specialized Prime trøye
MINIMAL: Specialized Prime er en tynn og clean trøye med god passform. Den sitter tett uten å stramme. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Specialized Prime
 • Pris: 1500 kroner

 • Vekt: 133 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 85% Nylon, 15% Elastan

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Normal i størrelsen

skala
8/10

Specialized sin Prime-serie med klær er nedtonet i utseende. Trøya er laget i et glatt og elastisk masteriale i tidløs marineblå farge. Mange av sømmene i trøya er limt snarere enn sydd med søm og gir trøya et ekstra elegant utseende. 


Vi har tidligere testet både vinterjakke og isolasjonstrøye i Prime-serien.

Omtrent hele Prime-trøya er laget i det samme, elastiske og glatte materialet. Dette har en god og myk følelse, til tross for at det er veldig tynt og luftig. Stoffet minner mye om det i Velocio Signature-trøya, men oppleves noe mindre kaldt mot huden og er mindre glanset på utsiden.

Under armene er det et tettvevd nettingmateriale for ekstra god lufting her. Også nederst på ryggen - nedenfor lommene er det lagt inn et panel med nettingmateriale. 

Linningen på ryggen og i sidene er laget i en brei strikk med silikonstriper på innsiden. I front er trøyestoffet brettet dobbelt og limt, uten silikonstriper. 

Test av Specialized Prime trøye
RYGGDEKNING: Limte skjøter og formsydd passform gjør at Prime-trøya sitter tett. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Glidelåsen er en kraftig YKK-glidelås, uten garasje nederst, men med heltrukket flapp på innsiden. Glidelåsen er lett å trekke opp og enkelt å hekte sammen, også i fart. Øverst er det en liten garasje som beskytter hals- og hakehud. 

Også glidelåsen på glidelåslomma på innsiden av høyre lomme er av det kraftigere og grovere slaget. Den er i tillegg gjemt under en ekstra stoff-flapp for maks cleant uttrykk. 

Test av Specialized Prime trøye
GJEMT LOMME: Glidelåslomma er stor nok til en smart-telefon. Den er gjemt bak en stoff-flapp. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Baklommene er tilnærmet sømfrie. De er limt utenpå trøya. En kort, kraftig søm øverst på begge sider av midtlomma styrker koblingen ytterligere. Innsiden av lommene er et nettingstoff som utgjør et eget felt i trøya. Dette gjør at du unngår ekstra lag med tettere stoff bakpå ryggen. Både lommer og ryggstoff er såpass elastiske at tyngre ting trekker lommer og trøye litt nedover. 

Den øvre ytterkanten av trøyelommene har en ekstra kant som forhindrer lommeinnhold fra å skli ut. 

Specialized Prime-trøya er veldig komfortabel på. Den sitter trangt uten å stramme og ser clean og elegant ut. Den føles rask uten at den har det glatte racing-utseendet. Limte skjøter over skuldrene, bak nakken og i sidene gir trøya fasong. Dette gjør at det ikke kun er elastikk som holder den tett på kroppen. Trøya føles dermed mindre strammende og restriktiv enn trøyer som i større grad baserer seg på elastikk for å sikre trang passform.

Samtidig føles trøya litt i overkant myk og litt for lite fast i fisken. Dette går aller mest utover komforten på ryggen med tyngre ting i lommene. Sykler du alltid med miniverktøyet i seteveska er kanskje ikke dette noe tema. 

Ønsker du en trøye med nedtonet utseende, men samtidig en aerodynamisk og effektiv passform, er Specialized Prime en skikkelig komfortabel trøye som sitter godt på og gir super kvalitetsfølelse. Putt helst tyngre ting som miniverktøy og gasspatron i en seteveske og hold av plassen i lommene til klær og lettere ting.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Solide glidelåser

Forsterket inn mot rygg under lommer

Lommene limt og sydd på

Små “lokk” i øverst i lommene

MINUS

Kun 30 graders vask

Lommene kan sægge litt 

Minimalt med reflekser

Test av Santini Sleek Bengal Eco sykkeltrøye

Santini Sleek Bengal er trøya som brukes av profflaget Trek-Segafredo. Den superlette aerotrøya er minimalistisk og luftig. Bedre til ritt enn selvhjulpne langturer.

Test av Santini Sleek Bengal Eco
RITT-TRØYE: Santini Sleek Bengal er en trøye best egnet til ritt der du kun bruker lommene til energi-geler og løse ermer. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Santini Sleek Bengal ECO
 • Pris: 1 199 kroner

 • Vekt: 99 gram

 • Størrelse testet: Large (L)

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 95% resirkulert polyester, 3% resirkulert elastan, 2% elastan

 • Glidelåslomme: Nei

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Santinicycling.com

skala
6/10

Santini Sleek Bengal Eco er tilsvarende trøye som profflaget Trek-Segafredo bruker når de ikke bruker hel fartsdress. Eco-navnet henspeiler at trøya er laget av resirkulert polyester. 

Sleek er som navnet tilsier en trøye som sitter tett på kroppen. Selv i størrelse large, en størrelse større enn det har testet de andre trøyene, sitter Santini-trøya som malt på. Vi må suge inn magen før vi drar opp glidelåsen. 

Med trøya på føler vi oss klare for å sykle fort. Trøyefronten og sidene er laget i luftig nettingmateriale, mens front og ermer er glatte. Ermene er trange og ganske lange. Nederst holder en rekke silikonstriper ermene godt fast rundt overarmene.

Test av Santini Sleek Bengal Eco
ÅLETRANG: Selv i størrelse large sitter Santini Sleek Bengal som sprayet på. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Silikonstripene her er såpass gripevillige at det nesten er litt krevende å få trøya på kroppen. Vi må jobbe litt for å få den over albuene. 

Baklommene på Sleek Bengal-trøya er smalere enn på mange andre trøyer. De er også helt rette i overkant. En standard strikk øverst holder lommeinnholdet sånn passe på plass. Vi føler oss likevel ikke helt komfortable med å plassere bilnøkkel og mobil i lommene her.

Trøya har ingen glidelåslomme. Lommene er laget i samme materiale som fronten på trøya. De er sydd rett på det supertynne ryggmaterialet uten forsterkninger på innsiden av sømmene. Selv etter noen få turer har vi fått et hull over sømmen mellom midtlomma og høyre lomme 

Test av Santini Sleek Bengal Eco
ITALIAN FIT: Santini Sleek Bengal er lite i størrelsen og sitter trangt på. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Glidelåsen i front har kraftig metallhåndtak. Den er skjult bak tynne stofflapper, men relativt enkel å hekte på, selv i fart. Akkurat som på Colore Puro har Sleek Bengal-trøya er en stor, hvit lapp på innsiden av glidelåsen øverst. Denne lappen ser ikke spesielt stilig ut når vi åpner opp glidelåsen litt i varme klatringer. 

Santini Sleek Bengal Eco er en ganske rimelig, ettersittende aerotrøye for de ekstra varme dagene der du ikke trenger å frakte noe i lommene. Vær obs på at du sannsynligvis må velge en størrelse større enn du vanligvis bruker fra andre merker. 

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Superlett

Luftig 

Komfortabel, trang passform

Godt grep rundt armer og nederst

Ganske rimelig

MINUS

Ingen glidelåslomme

Liten i størrelsen

Lommene ikke særlig forsterket  - en revnet under testing

Lite stilig glidelåsflapp i halsen

Test av Spatzwear Squadron sykkeltrøye

Spatzwear Squadron er en aerodynamisk trøye spesiallaget for langturer og lange turritt. Trøya har stram passform, ekstra lommer og toveis glidelås.

Test av Spatzwear Squadron
ANNERLEDES: Spatzwear Squadron har mange nyttige funksjoner og er også aerodynamisk og komfortabel.
LV_anbefaler
Spatzwear Squadron Jersey
 • Pris: 1 499 kroner

 • Vekt:  187 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 81 % polyester, 19 % elastan

 • Glidelåslomme: Ja, 1 liten 

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Normal i størrelsen

 • Spatzwear.com

skala
8/10

Spatzwear Squadron er en trøye litt utenom det vanlige. Den er laget med tanke på lange turer og gran fondo-ritt uten særlig support underveis.

Trøya er laget med aerostriper i materialet og lange ettersittende ermer. På høyre overarm er det en liten lomme som rommer en energi-gel eller tilsvarende. 

Test av Spatzwear Squadron
EKSTRA LOMMER: Med en stor nettinglomme uten på standardlommene kan du stue bort beinvarmere ved behov.

Passformen på trøya er ettersittende for god aerodynamikk over lang tid, men den oppleves likevel komfortabel og med god bevegelssesfrihet. 

Lommeoppsettet er litt sammenlignbart med det på 7Mesh Skyline, men løst på en annen måte. Målet er å få med nyttig bagasje, både reserveklær og eventuell søppel etter energi-geler og -barer. 

Test av Spatzwear Squadron
BAGASJEROM. Nettinglomma utenpå standardlommene er romslig, uten at den er uformelig.

De tre vanlige, åpne lommene sitter ganske høyt på ryggen. Utenpå disse er det en bred nettinglomme som går i hele trøyeryggens bredde. Denne lomma kan brukes til en jakke, løse beinvarmere eller lignende.

Når den er tom fungerer logoen på innsiden av nettingen som refleks. Lomma har en søm på midten så den ikke blir en lang uformelig pølse på ryggen.

Vi har lært oss å sette pris på vindvester og -jakker med toveis glidelås. Dette gjør utlufting på varme dager bedre ved at du kan åpne nederst i stedet for øverst. Vi setter pris på denne muligheten på Squadron-trøya også.

Test av Spatzwear Squadron
TOVEIS: Å kunne åpne glidelåsen fra bunn er en detalj vi liker.

At glidelåslomma bakpå høyre lomme er for liten for selv en liten smart-telefon oppleves nesten som en glipp. Her er det et klart forbedringspotensial. 

Spatzwear Squadron-trøya er nytenkende og unik. Den løser mange av de oppgavene vi ønsker en god langturtrøye skal løse, samtidig som den ser bra ut og er rask og ettersittende.

Test av Spatzwear Squadron
MINILOMME: Lomma på høyre overarm rommer en gel-pakke.

Prisen er vesentlig lavere enn 7Mesh Skyline, noe som gjør Spatzwear Squadron til et supert trøyevalg for deg som skal på reale langturer fra morgen til kveld, eller over høye fjell og ned i varme daler.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Toveis glidelås

Ekstra bagasjelomme utenpå de vanlige

Gel-lomme på høyre overarm

Komfortabelt aeromateriale

God pris

MINUS

Kun 30 graders vask

Glidelåslomma er for liten til smarttelefon

Rygglommene noe høyt på ryggen

Test av Giro New Road trøye

Giro New Road er en trøye tiltenkt gravelsykling. Den vil fungere like fint på landeveien.

Test av Giro New Road
NEW ROAD: Giros trøye har farge og følelse som treffer godt på graveltrenden. God er den også. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
LV_anbefaler
Giro New Road jersey
 • Pris: 1 199 kroner

 • Vekt: 141 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 86% polyamid 24% elastane

 • Glidelåslomme: Ja, 1

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Smal

 • Normal i størrelsen

 • Giro.com

skala
8/10

Giro New Road er frontet som en trøye til gravelsykling. Det er først og fremst finishen på materialet trøya er laget av som gjør at den kan puttes i gravelboksen.

Polyesterstoffet har litt ekstra tykkelse og tyngde sammenlignet med de fleste andre moderne sykkeltrøyer. I følelse minner den mye om 7Mesh Horizon, som også er en trøye med gravel-identitet. 

Som 7Mesh-trøyene har også Giro New Road glidelåsdraget på høyre side. Passformen er smal på nippet til å være stram.

Ermene går nesten helt ned til albuene. De er smale uten å stramme rundt overarmen. De har ingen silikonprikker eller annet gripemateriale på innsiden, men den dobbelbrettet mansjett for stilig utseende. 

Test av Giro New Road
SJØGRØNN: New Road er litt tykkere, men samtidig smal. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Forsiden av trøya er helt logofri. Den har heller ingen reflekser. På ryggen er det to refleksstriper, en på hver side, samt en reflekterende Giro-logo på midtlomma. Hele trøya er laget i samme materiale og farge.

Materialet er elastisk og glatt og føles litt kaldt mot bar hud. Det har ikke vaffelmønster på innsiden som 7Mesh Horizon f.eks. Glidelåsen har ingen garasje nederst, men en liten øverst for beskyttelse av ømfintlig hals- og hakehud. 

Glidelåslomma er plassert utenpå midtlomma. Den har vannrett glidelåsåpning som er ganske trang. Det er litt krevende å få mobilen opp av lomma når vi først har fått den nedi. Samtidig er lomma stor nok til større smart-telefoner. 

Test av Giro New Road
TRANG LOMME: Glidelåslomma på Giro-trøya er litt trang og vanskelig å komme til. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

De to sidelommene er litt smalere enn midtlomma. De byr på litt mindre lagring enn standardlommer, men holder godt på innholdet vi putter oppi her. Det er også litt mer strevsomt å få stappet løse ermer eller tilsvarende nedi dem da de er høye og smale. 

Da lommestoffet er det samme elastiske materialet som trøya forøvrig blir det noe sægging hvis du fyller opp lommene med tunge ting. 

Giro New Road har en skikkelig fin farge og et laget i et materiale med god stofflighet. Passformen er ganske smal, uten at den sitter helt smurt på.

Vi liker denne trøya til koseturer både på grus og asfalt. Den gjør at vi føler oss elegante på tur. Prisen gjør også at denne trøya er av de beste kjøpene der ute, spesielt for deg som liker jordfarger og små logoer.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Mykt fyldig stoff

Lav pris

Robuste lommer

Bra med reflekser bak

MINUS

Kun 30 graders vask

Kald mot huden når våt

Smale sidelommer

Test av 7Mesh Skyline sykkeltrøye

7Mesh Skyline er en ettersittende aerotrøye med suveren lommeløsning og eksklusiv finish.

test av 7Mesh Skyline
STRAM TIL LANGTUR: 7Mesh Skyline er vår favoritt-trøye til raske og lange turer. Foto: Henrik Alpers
LV_best_i_test
7Mesh Skyline jersey
 • Pris: 2 499 kroner

 • Vekt: 126 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 78%polyester 22% Elastane

 • Glidelåslomme: Ja, 2 store 

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Normal i størrelsen

 • 7Mesh.com

skala
9/10

Skyline er 7Mesh sin rittsyklingstrøye, eller aerotrøye om du vil. Sykkeltrøyen er laget i tynt polyestermateriale og en god dose elastane.

Sømmene er limt og teipet på innsiden for maksimal flathet mot hud og fartsvind. Innsiden av stoffet har vaffelmønster for å lage et tynt luftlag mellom trøye og hud.

Trøya har trang, ettersittende passform uten å være restriktiv på bevegelsesfriheten. Størrelsesmessig er Skyline-trøya ganske lik som Ashlu og Horizon, men den er liten til størrelse M å være. Trøya sitter stramt både på mage, rygg og armer.

Om noe så kunne brystpartiet på trøya vært enda trangere, eller mer elastisk. I sykkelstilling blir det noe overflødig materiale her, sammenlignet med enda mer elastiske trøyer. 

test av 7Mesh Skyline
LØST HENGENDE: Lommene henger utenfor trøya slik at de ikke strekker trøyas ryggmateriale ved bruk. Genialt! Foto: Henrik Alpers

Skyline-trøya har også den 7Mesh sin geniale lommeløsning kalt Anything. Denne består av at de fem lommene er laget i en egen enhet i et materiale som er lite elastisk.

Hele enheten er festet til trøya kun i sidene og med et solid ankerpanel øverst. Dette gjør at lommeinnholdet ikke trekker trøya nedover ryggen, samtidig som du kan få med deg mye stæsj på tur.

Bagasjeplassen mer enn matcher Spatzwear Squadron og slår denne på flere punkter. Spesielt ved at 7Mesh-trøya beskytter viktig lommeinnhold både mot fukt og svette. 

Den venstre glidelåslomma ligger på tvers av korsryggen innenfor både venstre og midtre standardlomme. Høyre glidelåslomme ligger innenfor høyre standardlomme. Glidelåslommene har store, vertikale åpninger og er lette å nå i fart. 

test av 7Mesh Skyline
GOD PLASS: Store glidelåslommer innenfor standardlommene gir masse lagringsplass. Foto: Henrik Alpers

7Mesh Skyline er en aerotrøye med trang passform og i et materiale som gir suveren kvalitetsfølelse. Det beskytter godt mot solen uten å være varmt. Lommeopplegget er best i klassen. Lommerekka er også dekket med raust med refleksstriper. Perfekt for langturer i sydlige strøk, eller på varme høstdager her hjemme.

Dette er en suveren trøye for deg som skal sykle langt og lenge, uten hjelp utenfra. Den gir minimalt med luftmotstand og maksimalt med lommeplass, uten at du risikerer at trøya siger ned bak setet. 

7Mesh Skyline er vår nye favorittrøye til raske langturer, gran fondo og turritt.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Robust følelse

2 store glidelåslommer

Forsterket lommemateriale

Lommene strekker ikke ryggstykket

Trang og ettersittende

Vaffelmønster skaper luft på innsiden

Masse refleks på ryggen

MINUS

Kun 30 graders vask

Litt romslig over brystet i sykkelposisjon

Dyr

Test av Assos Mille GTO sykkeltrøye

Mille GTO er Assos sin eksklusive langturtrøye. Solide lommer, ekstra refleks og aerodynamisk stoff og passform gjør den velegnet til de lengste turene.

Test av Assos Mille GTO trøye
GLÆTT: Assos Mille GTO er en elegant og eksklusiv trøye i super kvalitet
Assos Mille GTO trøye
 • Pris: 2 709 kroner

 • Vekt: 156 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 61% Polyamid, 16% Polyester, 23% Elastan

 • Glidelåslomme: Ja

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Normal til liten i størrelsen

 • Assos.com

skala
7/10

Assos Mille GTO er en trøye myntet på reale langturer i høy fart, eller til ambisiøs bruk i gran fondo-ritt og turritt. 

Hele trøyekroppen er laget i ett stykke. Både rygg og front er laget i et glatt materiale som sitter som malt mot kroppen. De stramme ermene sitter også tett og er lengre enn vi er vant til fra Assos tidliger - ikke helt til albuen, men nesten.

Baklommene er festet på et eget materiale som er sydd inn i ryggstykket, ikke utenpå. Dette stoffet er ikke-elastisk inn mot ryggen og stivet opp med refleksstriper.

Test av Assos Mille GTO trøye
FORSTERKET: Lommene sitter på et eget avstivet materiale for best mulig hold. Foto: Henrik Alpers

Lommene har også Assos egne netting-lokk som hindrer løsøre å skli oppover langs ryggen når du aero-tucker ned fra Stelvio. Lommene er elastiske, men har i tillegg en ikke-elastisk stoff-belg nederst for godt volum og godt hold mot ryggen.  

I vår store test av trøyer konkurrerer Mille GTO direkte med 7Mesh Skyline og Spatzwear Squadron. Alle disse tre er aero-trøyer med langturambisjoner. Assos-trøya har ingen ekstra bagasjelommer, men de tre standardlommene er av raus størrelse og holder godt på innholdet. 

Glidelåslommen med loddrett åpning på høyre side er stor nok til en større smarttelefon og lett å åpne og lukke i fart. 

Test av Assos Mille GTO trøye
GOD PLASS: Glidelåslomma rommer en stor mobil. Foto: Henrik Alpers

Trøyelinningen nederst består av en kraftig strikk med silikonprikker på ryggsiden og samme stoff som i trøya ellers foran.

Glidelåsen har i stedet for garasje en beskyttelseslapp på innsiden nederst. Denne beskytter buksefronten mot gnissing, uten at den gjør det kronglete å hekte sammen glidelåsen etter å ha luftet ut maks på vei opp Svineroivegen en varm sommerdag. 

Assos Mille GTO er en luksuriøs og stilig trøye med bunnsolide lommer og digg stoff. Den sitter tight på og har fine reflekser bak, men ingen reflekser foran. Prisen er spesielt høy, men kvalitetsfølelsen er også deretter.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Stor refleks bak 

"Lokk" på lommene

Forsterket og avstivet lommerigg

Store reflekser på ryggen

Smart glidelåsbeskytter nederst

Mykt halsparti

MINUS

Kun 30 graders vask (har overlevd 40 grader og trommel uten synlige skader)

Veldig høy pris

Litt kald rett på huden

Test av Trimtex Vitric 2.0 sykkeltrøye

Trimtex Vitric 2.0 sitter stramt på. Den har luftig netting i sidene og på ryggen. Glidelåslomme er også på plass. Den kommer imidlertid til kort på andre områder.

Test av Trimtex Vitric 2.0
STRAM OG GLATT: Trimtex Vitric 2.0 er tynn og lett i stoffet. Passformen er ettersittende. Foto: Henrik Alpers
Trimtex Vitric 2.0
 • Pris: 1199 kroner

 • Vekt: 117 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 83% polyester/17% elastane

 • Glidelåslomme: Ja

 • Vasketemperatur: 40 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Liten i størrelsen

skala
6/10

Trimtex Vitric 2.0 er en rimeligere trøye enn den enda luftigere Trimtex Aero 2.0.

Vitric 2.0 har glatt stoff i front og luftig, perforert materiale på ryggen og i sidene. Nederst er det vanlig strikk med en ganske kraftig silikonstripe bak og på sidene.

Sømmene som holder lommene fast til ryggstoffet er forsterket med en ekstra lapp på innsiden - i hvert fall på de to midtre lommefestene. 

Test av Trimtex Vitric 2.0
ENKLE LOMMER: Både strikken nederst på trøya og den øverst på lommene er av det enkle slaget. Foto: Henrik Alpers

Lommene har en enkel strikk i overkant og er lett skråskjært på siden for enkel tilgang. De kunne vært fastere i stoffet. Tunge ting som miniverktøy ligger ikke ordentlig stødig nedi her.

I motsetning til Trimtex Aero 2.0 har Vitric trange ermer uten silikongrep. De holder seg likevel noenlunde på plass rundt overarmene. 

Vitric-trøya har en glidelåslomme utenpå høyre rygglomme. Denne er kun foret med netting og følgelig ikke svettebeskyttende for mobilen. Den er også ganske liten. En Iphone Mini får akkurat plass, men en større mobil vil bli for stor. 

Test av Trimtex Vitric 2.0
TRANG: Glidelåslomma har nettingfór og er for trang for de fleste mobiler. Foto: Henrik Alpers

Finishen på trøya oppleves litt rimelig og materialet føles fort litt kaldt og vått mot huden. Fint på vame dager, men litt ubehagelig i utforkjøringer etter svette klatringer. 

Trimtex Vitric 2.0 sitter stramt og aerodynamisk på kroppen- men du må være slank og ikke helt i overkant av medium-størrelsen for å få den på. Materialene er resirkulert, men oppleves mindre eksklusive enn en del andre trøyer til tilsvarende pris. Eksempelvis Sweet Crossfire og Giro New Road

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Luftig og lett

Glidelåslomme bak

Forsterkede lommesømmer

Resirkulert polyester

40 graders vask

MINUS

Litt liten glidelåslomme

Føles litt kald mot huden

Test av Pas Normal Mechanism sykkeltrøye

Trendmerket Pas Normals Mechanism er en ettersittende og fjærlett trøye. Har du høye ambisjoner i ritt eller søker minst mulig motstand på veien, er danskenes fargesterke aerotrøye verdt en titt.

Test av Pas Normal Mechanism sykkeltrøye
TIGHT AS A TIGER: Pas Normal er kun ett hakk opp fra kroppsmaling. Foto: Henrik Alpers
Pas Normal Mechanism jersey
 • Pris: 180 dollar

 • Vekt: 102 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 86% Polyester, 14% Elastane

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Liten i størrelsen

 • Pasnormalstudios.com

skala
6/10

Danske Pas Normal har raskt bygget seg opp en status som det nye trendmerket innen sykkelbekledning. Klærne deres har en minimalistisk tilnærming. Plaggene er laget i typisk ettersittende racing-fit. 

Mechanism-trøya er åletrang og liten i størrelsen. Dette gjør den kort på mage og rygg sammenlignet med alle trøyene her, bortsett fra dem fra Trimtex. Pas Normal Mechanism og Trimtex Aero 2.0 er til forveksling like trøyer med lik passform og nesten identiske løsninger.

Pas Normal-trøya er laget med perforert polyestermateriale i sidene og på ryggen. Fronten er laget i glatt stoff. Materialet fra fronten går også igjen i utsiden av lommene. Lommene er sydd direkte på ryggstoffet.  

Test av Pas Normal Mechanism sykkeltrøye
P-N-S: Onde tunger kaller ofte Pas Normal for penis. Foto: Henrik Alpers

Lommefestet er forsterket med sirkulrunde lapper på innsiden av trøya. Disse skal forhindre at sømmen rakner ved litt ivrig lommebruk. Glidelåslomma innenfor høyre sidelomme er foret med et tett polyestermateriale for fuktbeskyttelse av mobilen. Lomma rommer en Iphone Mini, men ikke særlig mer. 

Sømmene på trøya er flatsøm som er tydelig og synlig også på utsiden av trøya. Det gir et spesielt utseende. Ermene på trøya er ganske lange og realt trange. Mansjettene på ermene er laget av en glatt 2,5 cm tjukk strikk med silikonstriper på innsiden. De er såpass stramme og trange at trøya er litt krevende å få på seg. Ermene sitter fast rundt albuene. 

Den samme 2,5 cm tjukke strikken går igjen nederst på kroppsdelen av trøya. Den er også her dekket av silikonstriper hele veien rundt, slik at trøya holder seg godt fast i sykkelbuksa. 

En stor lycra-garasje dekker glidelåsen nederst. Denne er enkel å rulle tilbake når man skal hekte sammen glidelåsen i fart. Den samme garasjen beskytter hake og hals. 

Test av Pas Normal Mechanism
TRANGE LOMMER: Det er ikke plass til store ting i lommene på Pas Normal Mechanism. Foto: Henrik Alpers

Mechanis-trøya er relativt høy og ettersittende i halsen også. 

Pas Normal Mechanism er en trang og stram trøye som også er ganske kort for størrelsen. Du må være slank og smal for å kunne bruke vanlig størrelse i denne. Testeren fikk fint på seg medium på utpust, men ville vurdert å gå opp en størrelse. Ermene er såpass trange at dette vil fungere fint. 

Det glatte materiale i front gir trøya en rask følelse og gir en følelse av en viss beskyttelse mot vind. Tross de trange ermene krøller ikke trøya seg nevneverdig foran brystet i sykkelstilling. 

Pas Normal Mechanism er en fargerik racingtrøye for den slanke og spreke. Prisen er ganske høy i forhold til det opplevde kvalitetsnivået. 

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Luftig

Veldig lett

Tett glidelåslomme

Forsterkede lommesømmer

Skikkelig ettersittende passform

MINUS

Kun 30 graders vask

Liten i størrelsen

Refleksfri

Trange lommer

Test av 7Mesh Horizon sykkeltrøye

7Mesh Horizon har en følelse som minner om ull, men er laget av hurtigtørkende polyester. Passformen er litt romsligere. De forsterkede og doble lommene er suverene i bruk.

Test av 7Mesh Horizon
FYLDIG MATERIALE: 7Mesh Horizon har litt romsligere passform og noe tykkere stoff enn aerotrøyene. Foto: Henrik Alpers
LV_anbefaler
7Mesh Horizon
 • Pris: 1 599 kroner

 • Vekt: 162 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 100% polyester

 • Glidelåslomme: Ja, 2 store 

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Romslig

 • Normal i størrelsen

 • 7mesh.com

skala
9/10

7mesh Horizon er en litt kraftigere trøye, som 7Mesh har plassert i den trendy gravelkategorien. Det er lite annet enn stoffligheten og jordfargen som tilsier at dette er en graveltrøye snarere enn en landeveistrøye. 

7Mesh er flinke til å sy fasong inn i plaggene sine uten å ty til overdreven bruk av elastikk. Dette gjør at trøya sitter behagelig på kroppen. Ganske trang, men ikke stram. I ermene er det kanskje litt i overkant romslig for oss med litt tynne sykkelarmer. 

Vaffelmønsteret på innsiden av trøya gjør at den ikke føles klam mot huden, selv om det tjukke polyesterstoffet blir en del våtere enn tynnere materialer når vi svetter realt mye.

Glidelåsen har draget på høyre side. Den er dekket av små flapper både på inn- og utsiden og avrundet nederst så den ikke sliter på sykkelbuksa. Den tjukke strikken i livet har gummistreker i sidene og på ryggen for godt grep mot buksa. 

Test av 7Mesh Horizon
ROMSLIG: Passformen på 7Mesh Horizon er litt løsere. Lommene sitter likevel stramt, uten å sægge. Stripene på lommene er refleks. Foto. Henrik Alpers

Alle 7Mesh-trøyenes superkraft er hvordan lommene er festet til trøya. Dette gjelder også på Horizon. Hele lommeenheten bestående av tre åpne lommer og to store glidelåslommer vannrett på innsiden av disse er laget i et eget glatt og stramt materiale. Hele lommeenheten er kun festet til trøyas ryggstoff i sidene og i overkant av lommene.

Utsiden av hele lommerekka er dekket av refleksstriper, også det smart og annerledes sammenlignet med de fleste andre trøyer.

Lommene henger løst utenpå ryggstoffet. Selv om du fyller lommene med tungt innhold vil de ikke trekke trøya nedover rumpa. Supersmart! De to glidelåslommene ligger inne bak alle de tre åpne lommene.

Test av 7Mesh Horizon
EKSTRA LOMMER: De store glidelåslommene på 7Mesh Horizon er geniale.

Den venstre lomma går bak både venstre sidelomme og midtlomma. Den er stor og gir god plass til trygg oppbevaring av jakke, løse beinvarmere, stor matpakke eller noe annet som tar litt ekstra plass. Den høyre glidelåslomma er stork nok til å sluke en moderne, stor smart-telefon.

Glidelåsåpningene går litt høyere opp i sidene enn de åpne lommene og er lette å åpne og lukke i fart, også med hansker.

7Mesh Horizon er en fyldigere og litt romsligere trøye som har en unik og suveren lommeløsning som gir deg mye bagasjeplass på tur, uten at lommene føles bulkete når de ikke er i bruk. En favoritt til grus- og landeveisturer med mindre fartsfokus.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Robust følelse

2 store glidelåslommer

Forsterket lommemateriale

Lommene strekker ikke ryggstykket

Vaffelmønster på innsiden gir luftig følelse

Masse refleks på ryggen

MINUS

Noe tung

Noe dyr

Kunne hatt trangere ermer

Kun 30 graders vask

Test av Assos Equipe RS S9 Targa sykkeltrøye

Assos Equipe RS S9 Targa er en luftig aerotrøye nesten strippet for funksjoner,

Test av Assos Quipe RS S9 Targa trøye
KLASSISK ASSOS: Mønsteret på venstrearmen er klassisk Assos. Passformen er moderne. Foto: Henrik Alpers
Assos Equipe RS S9 Targa jersey
 • Pris: 1 949 kroner

 • Vekt: 130 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 66%polyester/22%polyamid/12% elastane

 • Glidelåslomme: Nei 

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Normal i størrelsen

 • Assos.com

skala
7/10

Assos var lenge kjent for å lage de beste buksene på markedet, mens trøyene var mer ordinære. De har løftet trøye-gamet sitt drastisk den siste tiden, etter flere år med sponsing av ambisiøse world tour-lag. 

Equipe RS S9 Targa er en trøye for deg som sykler mye og lenge, som forventer kort tørketid, effektiv fukttransport og en trøye som ikke gnager eller klør noe sted, aldri så tett den sitter. Den har trang racingfit og vaffelmønstret stoff på forsiden og ekstra luftig nettingstoff på ryggen.

De tre rygglommene har ekstra forsterkning inn mot ryggstoffet i overkant og også Assos’ unike lommelokk som består av en elastisk nettingflapp festet til ryggstoffet. Disse hindrer at gjenstander sklir ut langs ryggen når du har ryggen flatt over sykkelen.

Trøya har videre bred strikk med silikonprikker nederst på ryggen og en stor refleks på den midterste lomma. 

Test av Assos Quipe RS S9 Targa trøye
STRAM: Assos-trøya sitter stramt over rygg, skuldre og på armene. Foto: Henrik Alpers

Ermene er middels lange, men glatte og helt ettersittende. De holder seg fint på plass rundt bicepsene uten gummiprikker på innsiden. Trøya er formsydd slik at den krøller lite foran brystet i sykkelstilling. 

Materialet både i front og på ryggen oppleves som spesielt luftig, samtidig som det har en viss substans og fylde. Vaffelmønsteret gjør trøya veldig komfortabel mot hud eller undertrøye også når den blir svett og våt. Det øker også luftingen og kjølingen på varme dager, samtidig som det faktisk isolerer litt ekstra på kjøligere dager. I hvert fall under en vindvest. 

Assos Equipe RS S9 Targa er den av de trange, ettersittende trøyene som føles mest komfortabel på. Den er ikke kald mot huden, samtidig som den er elastisk og formsydd nok til å følge kroppens konturer. Halsen er ganske lav - glidelåsen er god å trekke opp.

Test av Assos Quipe RS S9 Targa trøye
STOR REFLEKS: De robuste lommene holder godt på innholdet. Refleksen gir ekstra synlighet

Glidelåsgarasjen nederst gjør det dog litt kronglete å zippe igjen etter en kokvarm klatring. Vi kunne heller tenkt oss en garasje eller glidelåsbeskytter øverst. Glidelåsen sitter lavt nok til ikke å irritere hals og hake, men kan hekte litt i en evt buff.

Assos Equipe RS S9 Targa er en trøye med suveren kvalitetsfølelse og hensiktsmessig passform. Den er super på varme dager, men også egnet på litt kjøligere turer.

Lommeløsningen er robust og smart, men vi savner en glidelåslomme i tillegg. Det hadde løftet en ellers super trøye enda et hakk. Som rittrøye er den uansett blant de aller beste.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Luftig

Stor refleks bak 

Komfortabelt aeromateriale med vaffelmønster

"Lokk" på lommene

MINUS

Kun 30 graders vask

Ingen glidelåslomme

Høy pris

Test av Trimtex Aero 2.0 sykkeltrøye

Trimtex Aero 2.0 er deres letteste og luftigste trøye er god på de varmeste dagene, der du ikke ønsker å ha med deg stort i lommene.

Test av Trimtex Aero 2.0
AERO: Trimtex Aero 2.0 er en ettersittende trøye som er litt liten i størrelsen. Den er superluftig og komfortabel.
Trimtex Aero 2.0
 • Pris: 1 499 kroner

 • Vekt: 107 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 90% polyester 10% elastane

 • Glidelåslomme: Nei

 • Vasketemperatur: 40 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Liten i størrelsen

 • Trimtex.com

skala
6/10

Norske Trimtex har fått mye oppmerksomhet i det siste. Med supertriatlet Kristian Blummenfelt på laget har de løftet både status og produkter flere hakk. Aero 2.0 trøya er som navnet tilsier en aerodynamisk sykkeltrøye med trang og tettsittende passform.

Trøya er likevel såpass fleksibel og formsydd at den ikke oppleves som veldig hemmende på bevegelse. I sykkelstilling følger den kroppen godt, uten at den klumper seg særlig foran mage og bryst.

Av alle trøyer vi har testet i 2022 er den trangest og minst i størrelsen. Kanskje burde testeren gått opp til large, selv om han i de aller fleste tilfeller passer godt i medium?

Lengden på ermene og passformen over skuldrene tilsier likevel at medium er rett. Det er mest kroppslengden på trøya som gjør at den oppfattes liten i størrelse. Den er kort på magen.

Test av Trimtex Aero 2.0
STRAM: Trøya sitter stramt på, men lommene poser seg litt. Foto: Henrik Alpers

Trøya har luftig netting i sidene og perforert stoff forøvrig. Den er veldig lett og luftig og egner seg best på ordentlig varme dager. Materialet er noe gjennomsiktig. Også de trange, ettersittende ermene er laget i nettingmateriale, ikke så luftig som i sidene av trøya, men luftigere enn front og rygg.

De tre baklommene er sydd på ryggstykket med solid søm, men verken ryggstykket eller lommer er forsterket eller avstivet på noe vis. Tunge ting vil derfor ligge ustødig i lommene, samt trekke hele trøya nedover. Faren for at stoffet kan revne hvis man overstrekker lommene er til stede. 

Linningen nederst har en bred strikk med silikonstriper på innsiden. Den brede strikken finner vi også på mansjetten på ermene. Strikken gir godt grep mot buksa og overarmene. Trøya holder seg godt på plass under sykling.

Glidelåsen, med draget på venstre side, har en litt trang garasje nederst. Denne gjør det litt vanskelig å hekte på glidelåsen i fart hvis du har åpnet trøya helt opp et fjell. 

Test av Trimtex Aero 2.0
NETTING: Trimtex-trøya er luftig i sidene. Foto: Henrik Alpers

Trimtex opplyser at de bruker såkalt Clean Grit-materiale i trøya, noe som innebærer at minst 50 prosent av trøya er laget av resirkulert polyester. 

Prisen tilsier at Trimtex på ingen måte ønsker å være et billigmerke. Prisen oppleves litt for høy med tanke på detaljnivå og kvalitetsfølelse på plagget. Strikken i overkant av lommene kunne vært mer elegant løst, samtidig kunne lommene vært hakket strammere og overgangen mellom lommeåpning og trøye glattere.

Trimtex Aero 2.0 er en ettersittende rittsyklingstrøye for de varmeste dagene. Den sitter som malt på, men oppleves som kort og liten for størrelsen. Vi savner en glidelåslomme og avstivninger i stoffet under lommene.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Luftig

Godt grep rundt armer og nederst

40 graders vask

Lett

MINUS

Ingen glidelåslomme

Liten i størrelsen

Lommene ikke særlig forsterket

Test av Sweet Crossfire sykkeltrøye

Sweet Crossfire er en ettersittende aerotrøye fra den norske hjelmeksperten. Trøya er gunstig priset samtidig som løsningene er gjennomtenkt.

test av Sweet Crossfire sykkeltrøye
STRAM I OFF-WHITE: Sweets aerotrøye er ikke helt hvit - eggeskall heter det sikkert i Bonytt. Foto: Henrik Alpers
LV_anbefaler
Sweet Protection Crossfire sykkeltrøye
 • Pris: 1199 kroner

 • Vekt: 161 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 90%polyester/10% elastane

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Normal i størrelsen

 • Sweetprotection.no

skala
8/10

Norske Sweet Protection er mest kjent for hjelmer og skiklær, men de har også en liten og ambisiøs kolleksjon med klær til landeveis- og grussykling. 

Crossfire sykkeltrøye er en trøye i kunstfiber med ettersittende aeroermer og kropssnær passform forøvrig. Den er relativt tung og føles også litt substansiell når man tar den på - egentlig på en god måte.

Vi føler oss ikke like nakne som med de aller tynneste og letteste trøyene. Tross den ekstra mengden materiale er trøya luftig i varme, også i roligere fart på grusen. 

test av Sweet Crossfire sykkeltrøye
RYGGLOGO: Den store S-en på ryggen kan være et pluss for noen - et minus for andre. Foto: Henrik Alpers

Det er brukt Coldblack-materiale i kroppsdelen av trøya, noe som sikrer god ventiler og at trøya ikke blir glohet på ryggen i sola. 

Ermene er laget av riftsikker Lycra, noe som kan beskytte deg litt mot skrubbsår i en velt. 

Lommeriggen er laget i en egen enhet i strammere og glattere, tettere og  mindre elastisk materiale enn i resten av trøya. Dette motvirker sægging på en effektiv måte. Det gjør det også lett å få ting både ned i og opp fra lommene i fart.

En glidelåslomme på høyre side er foret med et vanntett materiale. Denne lomma er passelig til en Iphone Mini, men kan bli snau til en større standardmobil. 

test av Sweet Crossfire sykkeltrøye
VANNTETT: Glidelåslomma på ryggen har vanntett fór, men er ganske liten. Foto: Henrik Alpers

Linningen på trøya er laget av dobbelt materiale som føles mykt mot livet. Det er også dekket av godt med silikon på ryggsiden for godt hold mot buksa. 

Den hvite trøya testet her er ikke helt hvit, snarere en off-white, litt beige farge. For noen er det et pluss for andre er kun det hviteste hvitt godt nok. 

Sweet Protections trøye skiller seg litt ut i mengde av aerotrøyer. Den gir deg en noe mer påkledd følelse uten at du blir tynget ned. Prisen er billigst i testen noe som gjør den til et godt kjøp for deg som synes det er greit med en stor S-logo på ryggen.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstra aero-stoff på skuldrene

Riftsikker lycra på skuldrene

Ganske rimelig

Svettetett glidelåslomme

Reflekser på skuldrene og bak

MINUS

Kun 30 graders vask

Glidelåslomma litt liten for store mobiler

Tyngre enn andre aerotrøyer

Stor logo på ryggen ikke for alle

Test av Giro Chrono Pro trøye

Giro Chrono Pro er en aerotrøye med avanserte materialer og stram passform.

Test av Giro Chrono Pro
BLÅSKJORTE: Giro Chrono Pro er Giros mest aerodynamiske trøye. Den er blant de rimeligere aerotrøyene. Foto: Henrik Alpers
Giro Chrono Pro
 • Pris: 1599 kroner

 • Vekt: 143 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 85% polyester 15% Spandex

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Normal i størrelsen

 • Giro.com

skala
7/10

Giro Chrono Pro er hjelmprodusentens aerotrøye for ambisiøse entusiaster. Den har åletrang passform og noe av den samme følelsen i materialet som 7Mesh Skyline. 

Selve kroppen på trøya er litt lengre enn på de andre og strammeste trøyene fra Pas Normal og Trimtex. Dette fungerer bra på oss som er relativt høye og slanke. 

Sammenlignet med 7Mesh Skyline har Chrono Pro en enklere konstruksjon uten limte sømmer og også helt vanlig lommeløsning.

Test av Giro Chrono Pro
RAUS I STØRRELSEN: Giro Chrono Pro sitter stramt, men er normal til stor i størrelsen. Foto: Henrik Alpersd

Skulderpartiet, ermene og øverst på ryggen er dekket av et litt stivere materiale med bikube-mønster - sannsynligvis for å begrense luftmotstanden og for å begrense klam og kald følelse mot huden.

Bikube-mønsteret er også på et felt over hoftene. Stoffet i trøya forøvrig er perforert og luftig. Ermene er ganske lange og sitter skikkelig tight, uten å hemme bevegelsen. 

Giro Chrono Pro har noe høyere hals enn de fleste andre moderne trøyer og glidelåsen kan irritere litt mot haka i noen stillinger. Den gjemte glidelåsen i front er litt krevende å hekte sammen i fart etter at du har blottet kassa over toppen av Galbier. 

Glidelåslomma som sitter utenpå midtlomma har vannrett og litt trang åpning. Den rommer en stor mobil, men er litt vanskelig å komme til mens vi sitter på sykkelen. 

Test av Giro Chrono Pro
TRANG LOMME: Glidelåslomma på midtlomma er litt krevende å komme til og litt for trang for en større smart-telefon. Foto: Henrik Alpers

Trøya har en kraftig strikk med masse gripesilikon på innsiden nederst i ryggen og på sidene. På ryggen er det også to innsydde refleksstriper og en reflekslogo. 

Giro Chrono Pro er en komfortabel og aerodynamisk trøye med flott finish og høy kvalitetsfølelse. Spesielt partiet over skuldre og rygg ser kult ut og føles bra. Glidelåsen kunne være hakket enklere å hekte sammen og glidelåslomma burde hatt loddrett åpning. 

Prisen gjør Giro Chrono Pro til et ganske godt kjøp i aerokategorien.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstra aero-stoff på skuldrene

Bra med reflekser bak

Tyngre enn andre aero-trøyer

Ganske rimelig

MINUS

Kun 30 graders vask

Kald mot huden når våt

Test av Shimano Evolve sykkeltrøye

Shimano Evolve er en ettersittende sykkeltrøye med vanntett glidelåslomme og ekstra minilomme til energi-gel.

Test av Shimano Evolve sykkeltrøye
IKKE BARE GIR: Shimano Evolve er en ettersittende aerotrøye med ekstra lomme og raust med refleks. Foto: Henrik Alpers
Shimano Evolve jersey
 • Pris: 1 709 kroner

 • Vekt: 144 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 85% polyester/15% elastane

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Ettersittende

 • Normal i størrelsen

 • bike.shimano.com

skala
9/10

Shimano er desidert mest kjent for sine gir, bremser og pedaler. Det er mindre kjent at de også lager sykkelbekledning. 

Sykkeltrøya Shimano Evolve er en ettersittende racing-trøye. Den har glatt materiale i front og perforert materiale på ryggen. Ermene er lange og ettersittende, uten netting på undersiden. De har heller ingen strikk eller silikongripere i mansjetten.

Evolve-trøya har en kraftig strikk nederst av ryggstykket. Denne er dekket med mange små gummiprikker på innsiden. Strikken i front er vanlig innfelt i selve trøyestoffet, uten gripegummi på innsiden. 

Trøya har tre vanlige lommer. Disse er laget i lite elastisk materiale og er sydd direkte utenpå ryggstoffet. De midtre festesømmene er forsterket med små sirkelrunde lapper på innsiden. På innsiden av høyre lomme er det en glidelåslomme med vertikal åpning. Denne har oså vanntett for. Glidelåsen er usynlig og draget er lite. 

Test av Shimano Evolve sykkeltrøye
BRA MED REFLEKS: Både streken i toppen av lommene og strekene nederst på linning-strikken er reflekser. Foto: Henrik Alpers

Trøya har også en liten nettinglomme nederst på venstra flanke. Her kan du ha energi-gel, eller stappe papiret etter innhalering av nevnte energi-produkt. 

Shimano-trøya har refleksstripe øverst på lommene, samt nederst på linningstrikken på ryggen. I tillegg er det en relativt stor refleks på venstre overarm. 

Shimano Evolve-trøya sitter trangt på, uten å stramme eller være restriktiv. Den er relativt lang på kroppen og ermene går nesten ned til albuen. Det glatte materiale føles litt kaldt mot bar hud, men er også luftig og kjølende på varme dager. Nettingen på ryggen ventilerer godt. 

Lommene på ryggen er litt trange i bruk, men sægger ikke når vi plasserer et tyngre miniverktøy her. Den fora glidelåslomma er en fin detalje. Nettinglomma på venstre flanke er ikke i veien, men føles ikke supernyttig.

Test av Shimano Evolve sykkeltrøye
VANNTETT: Innsiden av glidelåslomma er kledd i et gummiaktig materiale. Foto: Henrik Alpers

En lapp på innsiden av glidelåsen nederst beskytter magen mot skarpe kanter, samtidig som den ikke forkludrer det å zippe up i fart. 

Kvalitetsfølelsen på plagget er ok. Trøya føles velsydd og velkonstruert, men det er noen løse tråder her og der. Prisen er ganske høy. 

Shimano Evolve er en komfortabel og ettersittende trøye med noen smarte detaljer og godt med refleks. Den har god passform for slanke syklister, men materialer og sømmer gir ikke det samme kvalitetsinntrykket som trøyene fra Specialized, Assos, Giro, Sweet og 7Mesh. Prisen er i overkant høy i forhold til opplevd kvalitet.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Vanntett glidelåslomme

Ekstra nettinglomme på venstre flanke 

Godt med refleks bak og på venstre arm

Ikke-elastisk lomme-materiale

Liten hempe på innsiden av nakken

Stramme og lange ermer

MINUS

Kun 30 graders vask

Noen løse tråder her og der

Litt kald mot huden

Test av Velocio Signature Breton sykkeltrøye

Velocios Signature Breton trøye er inspirert av den klassiske franske seilegenseren. Den sitter godt på og har et glatt, kjølende stoff.

test av Velocio Signature Breton jersey
STRIPER: Velocios Signature-trøye kommer i mange farger og mønster, ikke bare french sailor. Foto: Henrik Alpers
Velocio Signature Breton jersey
 • Pris: 189 dollar

 • Vekt: 122 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Materiale: 82% resirkulert polyester 18% elastane

 • Glidelåslomme: Ja

 • Vasketemperatur: 30 grader

 • Passform: Smal

 • Normal i størrelsen

 • velocio.cc

skala
7/10

Nordamerikanske Velocio har raskt rukket å bli en gigant innen sykkeltøy for entusiaster. Merket startet delvis som et klesmerke for og av kvinner, men er nå opptatt av inkludering på alle fronter. Produsenten ble nylig kjøpt opp av utstyrskjempen SRAM. 

Signature Breton-trøya er en av produsentens signatur-trøyer både i mønster og materiale. Trøya er laget i et glatt, elastisk og luftig materiale som sitter tett på kroppen, uten å stramme.

Ermene er også ganske tettsittende og middels lange, uten silikon eller gummi på innsiden. En silikonstripe går langs hele nedre linning for å holde trøya godt på plass rundt sykkelbuksa. 

test av Velocio Signature Breton jersey
FRENCH SAILOR: Det er ikke bare Jean Paul Gaultier som har latt seg inspirere av den klassiske franske seilegenseren. Foto: Henrik Alpers

Glidelåsen fra YKK har en litt sjenerende garasje nederst - denne gjør det litt fiklete å zippe opp i fart etter en lang, varm klatring. Øverst er glidelåsen dekket av små garasjer på begge sider, i stedet for en større. Det fungerer bra og vi opplever ingen gnaging mot hals og hake.

Kragen er ganske lav i front, så trøya bør pares med en undertrøye med åpen hals. 

Baklommene sitter på et eget stoff som er sydd inn i ryggstykket, snarere enn utenpå. Dette sikrer god ventilasjon, men gjør også at lommene og ryggen er utsatt for en del sægging med tungt innhold.

test av Velocio Signature Breton jersey
VANNTETT: Glidelåslomma er fóret med et vanntett materiale for ekstra fuktbeskyttelse. Foto: Henrik Alpers

Glidelåslomma med vertikal åpning på høyre rygglomme er foret med vanntett materiale inn mot kroppen. Refleksstriper og reflekslogo gjør deg godt synlig bakfra. En minimal reflekslogo på brystet kan hjelpe litt på synligheten forfra. 

Velocio Signature Breton er en fin trøye med komfortabel passform og behagelig stoff. Den oppleves litt kaldt mot huden og er litt utsatt for lommesægging. Prisen oppleves litt høy i forhold til funksjonene og materialene.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Forsterkede lommer

Glidelåslomme med vanntett for

Bra med refleks

Skrå åpninger på sidelommene

Mange farger og mønstre å velge mellom

MINUS

Kun 30 graders vask

Høy pris

Lommene sægger lett

Test av Santini Viper Bengal skinsuit road

Når du virkelig skal sykle fort er det hel tempodrakt som gjelder. Viper Bengal Skinsuit fra Santini er laget for bruk i fellesstartritt. Sykler man raskere med denne?

Test av Santini Viper Bengal Skinsuit road. Foto: Kristoffer H. Kippernes
RASK DRAKT: Du kan spare sekunder og watt på en ettersittende fartsdress.
Santini Viper Bengal skinsuit road
 • Pris: 2099 kroner

 • Vekt: 280 gram 

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kilo

 • Santinicycling.com

skala
8/10

For kun få år siden syklet hele proffeltet i todelte drakter i fellesstartritt. Trøyene var gjerne vide på ermene og posete rundt livet. 

Mark Cavendish’ seier i VM i København i 2011 viste at hel tempodrakt ikke bare ga ekstra fart på temposykkelen. Også i fellesstart kunne en ettersittende heldress utgjøre den avgjørende forskjellen. 

Fortsatt sykles det med todelt drakt i fellesstartritt og på krevende klatreetapper, men det har blitt mer og mer vanlig å hente ut den ekstra aerofordelen en hel aerodrakt gir også i fellesstartritt. Moderne trøyer er også vesentlig mer aerodynamiske og ettersittende enn tidligere.

De hele draktene tiltenkt fellesstartritt skiller seg litt fra de enda mer rendyrkede tempodraktene laget for nettopp temposykling. Santinis Viper Bengal skinsuit road eksemplifiserer forskjellene tydelig. 

Test av Santini Viper Bengal Skinsuit road. Foto: Kristoffer H. Kippernes
RYGGLOMMER: De stramme, men funksjonelle rygglommene kan romme energi-gel eller nødpumpa.

Hovedforskjellen består i at en såkalt speedsuit, eller aerodrakt som fellesstart-draktene ofte kalles, har lommer på ryggen. 

Oftest har den også korte ermer. Tempodrakter til tempo har gjerne lange ermer for å spare inn ytterligere tid på å dekke armene med stoff som er mer aerodynamisk enn hud. 

Vi har ingen måte å måle hvor aerodynamisk Santinis heldress er i forhold til andre oppsett. Forskjellene vil være ganske små, men kan være avgjørende.

Test av Santini Viper Bengal Skinsuit road. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TIL ALBUEN: Overarmene møter fartsvinden rett på - da lønner det seg å dekke dem med aerostoff.

I et uhøytidelig temporitt på 2 mil med vending halvveis viste det seg i likevel at drakten er raskt. Undertegnede syklist brukte drakten i temporittet, som forøvrig ble syklet på blandeveissykkel med landeveishjul og 28 mm dekk. 

Følelsen underveis og etterpå var at det gikk fortere enn forventet og fortere enn watten tilsa forøvrig. Som eneste deltager i gjengen uten tempobøyle matchet jeg syklister som vanligvis er minst like sterke som meg, til tross for at disse hadde tempobøyle og tilsvarende aerodynamisk sykkel som meg. 

Test av Santini Viper Bengal Skinsuit road. Foto: Kristoffer H. Kippernes
RASKERE ENN FORVENTET: I et uhøytidelig temporitt langs Gamle Mossevei i Oslo syklet testeren fortere enn forventet med Santinis fartsdress.

Med en snittfart på over 40 km/t i snitt over de småkuperte to milene er det lett å tenke at aerodrakten tettet noe av luka som tempebøylene ga mine konkurrenter. Luftmotstanden øker mye når farten blir høy og utslaget en god aerodrakt kan gi blir større i hastigheter over 40 km/t.

Også komfortabel

De aerodynamiske egenskapene er bare en av vurderingene som er viktige når det kommer til om en slik speedsuit er noe for deg, kanskje også på lange treningsturer?

Komfort, både mot setet og på kroppen forøvrig er kanskje vel så viktig for bruk på lange turer eller i lange ritt. Akkurat som med en temposykkel så må en aerodrakt være komfortabel nok til at du kan hente ut din egen maksimale kapasitet uten å bli hemmet av en drakt som strammer på feil sted eller gnisser på utsatte punkter. 

Test av Santini Viper Bengal Skinsuit road. Foto: Kristoffer H. Kippernes
GUMMI I SKRITTET: Gripegummien foran skrittet og mellom beina gir økt friksjon mot setet.

Også her leverer Santini-drakten bra. C3-puta i rumpa er ganske tykk og myk mot sitteknutene, men upolstret i front. Foran skrittet er buksedelen av dressen dekket med gripe-gummi, som gjør at vi sklir mindre på setet enn med vanlig bukse, noe som gjør at slipper det å dytte oss bakover på setet med ujevne mellomrom når vi jager fart med hendene i bukken. 

Beinlengden er hakket lengre enn på vanlige bukser. Ermelengden likeså - de går helt ned til albuekroken, noe som er mer aerodynamisk enn kortere ermer. 

Test av Santini Viper Bengal Skinsuit road. Foto: Kristoffer H. Kippernes
SOLID: Glidelåsen er kraftig og solid. Med håndtaket nedover holder den seg også lukket.

Den kraftige glidelåsen er polstret på innsiden øverst med en raus flapp. Resten av glidelåsen er ganske grov mot huden og en undertrøye med lav skjæring i halsen kan være å anbefale for å unngå gnissing.

Rygglommene er hakket mindre enn på vanlige trøyer, men store nok til å romme det du trenger. Lommesømmene er også forsterket på innsiden av trøya slik at de ikke revner når du stapper en litt stor regnjakke ned i en av lommene. 

Test av Santini Viper Bengal Skinsuit road. Foto: Kristoffer H. Kippernes
AEROSTOFF: Stripene på overarmene begrenser fartsvindens bremsende effekt.

Materialet på ermene har striper som begrenser fartsvinden og luftmotstandens bremsende effekt, uten å gå på bekostning av komfort.

Konklusjon

Vi er ikke i tvil om at Santini Viper Bengal Skinsuit Road vil spare deg for sekunder og/eller watt når du sykler så fort du kan. Passformen og funksjonaliteten er så god at du kan bruke den ettersittende drakten på lange treningsturer uten ubehag.

Gripegummien i skrittet er en smart og funksjonell detalj som utgjør en reell forskjell når det kommer til å få kraft ned i pedalene.

Test av Santini Viper Bengal Skinsuit road. Foto: Kristoffer H. Kippernes
LANGE BEIN: Buksa går nesten helt ned til knærne - stoff er mer aero enn hud.

Prisen er lavere enn mange kvalitetsbukser alene, noe som gjør at du kan unne deg en kompromissløs fartsdress selv om du ikke har ambisjoner om å hente medaljer i masterritt eller eliteritt.

For slike konkurranser er du uansett avhengig av at klubben din kan skaffe deg en speedsuit i klubbfarger. Klubbene som eventuelt har Santini som draktleverandør kan prise seg lykkelig hvis de kan velge en Viper Bengal Skinsuit til de virkelig viktige rittdagene der du ønsker å hente ut den siste lille forskjellen

VURDERING
Passform
Funksjon
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Tre funksjonelle baklommer

Ekstra aerodynamiske ermer

Gummigrep på rumpa for friksjon mot setet

Lang glidelås

Sparer deg for sekunder og watt

MINUS

Litt krevende å kombinere med undertrøye på kaldere dager

Vanskelig å ta av og på

Grov glidelås

Test av Velocio Alpha long sleeve isolasjonstrøye

Velocio Alpha Long sleeve isolasjonstrøye er laget med Polartecs spesielle Alpha-fleece i front og et merino-ull-materiale på ryggen. Trøyen tar liten plass under ytterjakken og er utviklet for å gi mye varme i forholdet til plaggets tykkelse og vekt.

Velocio Alpha jersey
VARM TRØYE: Velocio Alpha er en ganske tynn og lett trøye som gir mye varme: Foto: Henrik Alpers
LV_anbefaler
Velocio Alpha long sleeve Jersey
 • Velocio Alpha Long sleeve jersey

 • Pris: ca 1850 kroner/179 Euro ink moms. 

 • Vekt: 248 gram 

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kilo

 • Velocio.cc

skala
9/10

Velocios isolasjonstrøye med Polartecs Alpha-fleece er en lett, langermet isolasjonstrøye.

Alpha-fleecen er laget av lengre, pelslignende hår som skaper et isolerende luftlag rundt kroppen. 

Velocio Alpha jersey
ISOLASJON: Trøyen i Polartec Alpha fleece isolerer godt. Foto: Henrik Alpers

Trøyen er spesielt utformet for å brukes under tynnere ytterjakker som Velocios Softshell-jakke, Isadores softshell med lys,  Raphas nye hardskalljakke, eller en tynn regnjakke som Shakedry-jakkene til 7Mesh og Gorewear. 

Velocio-trøyen har den spesielle fleecen både på hele forsiden og på ermene og skuldrene. Baksiden av trøyen er laget av Velocios ullmateriale Merino 210. Hele trøyen inneholder 20 prosent merinoull totalt. 

Velocio Alpha jersey
HÅRETE: Alpha-fleecen er som pels. Foto: Henrik Alpers

Trøyen sitter stramt på, og strammer litt over skuldre og rygg, men den hemmer ikke bevegelser. Den er såpass tynn at du får plass til den under ganske trange ytterjakker. Både fleecen på fronten og ullmateriale på ryggen isolerer godt. Du kjenner at trøya er varm hvis du sitter med den på under frokosten. Også på tur oppleves den som varmere enn tjukkere ullbaserte isolasjonstrøyer som har blitt brukt parallelt. 

Ullmaterialet på ryggen ventilerer godt og fleecematerialet puster godt, samt tørker raskt. 

Velocio Alpha jersey
ULLRYGG: Ryggen på trøyen er laget i merino-miks. Foto: Henrik Alpers

Trøyen har også tre gode baklommer og silikonkant på innersiden nederst. Baklommene er passe stramme, men plassert slik at de er lette å nå. 

Velocio Alpha Long Sleeve er en effektiv isolasjonstrøye som er lett og tar liten plass. Lommer på ryggen gjør den veldig anvendelig under mange forskjellige ytterjakker. Passformen er på den trange siden. Vurder å gå opp en størrelse i forhold til vanlige sykkeltrøyer. 

At trøyen har kort glidelås gir mening med tanke på isolasjonsevnen, men det gjør også at trøyen er litt krevende å ta av og på. 

Til kalde vinterturer har vi ikke funnet noe bedre isolasjonsplagg som tar så liten plass som Velocio Alpha-trøyen. Ligger du å bruke ganske trange ytterjakker, selv på vinteren gir denne trøyen skikkelig med varme i forhold til volum. 

Velocio Alpha jersey
KORT GLIDELÅS: Glidelåsen holder til utlufting, men en hel glidelås ville gjort det lettere å ta trøyen av og på. Foto: Henrik Alpers
VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Veldig komfortabel på - Skikkelig varm - Tar liten plass - Fine baklommer - Tørker fort - Lav vekt

MINUS

Kort glidelås - Ganske dyr - Litt stram over skuldrene/ryggen

Test av Velocio Alpha Merino Air Jacket

Velocios mellomtrøye er mer som en jakke å regne. Den er vindtett i front og foret med Polartecs Alpha-fleece.

Velocio Alpha Air Merino Jakke
GOD PASSFORM: Velocio Alpha Air Merino er formsydd uten å være restriktiv. Foto: Henrik Alpers
LV_anbefaler
Velocio Alpha Merino Air Jacket
 • Pris: 249 dollar 

 • Vekt: 281 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184/74

 • Velocio.cc

skala
9/10

Velocio Alpha Merino Air Jacket er en blanding av jakke og trøye. Den er foret med en blanding av merino-ull og Polartecs avanserte Alpha fleece.

Velocio Alpha Air Merino Jakke
JAKKETRØYE: Velocio Alpha Air Merino kan brukes både som ytter- og mellomplagg

Dette er en langhåret fleece som isolerer veldig godt, samtidig som den er lett og tynn. Alphafleece-foret dekker innsiden av jakka foran brystet og inne i ermene. Ryggstykket på jakka er laget i tynn, elastisk fleece. Fronten av jakka er dekket av vindtett nylonstoff. Velocio understreker at over halvparten av nylonstoffet er resirkulert. 

Vi kjenner Alpha-fleece-materiale godt fra Velocios mer rendyrkede mellomtrøye Alpha Long Sleeve.

Velocio-jakka er dyrere enn andre isolasjonstrøyer, men forsvarer prisen ved at den også er en fullgod jakke når temperaturen er noen grader over null. Den har trang passform, men er god og lang på ermene og romslig nok over skuldrene til ikke å være hemmende på bevegelsen. Ryggstykket har silikonstriper på innsiden nederst slik at jakka holder seg på plass. 

Trøyejakka har tre vanlige baklommer. Disse er laget i elastisk nylon. De to sidelommene er skråskjærte øverst, noe som gjør det litt lettere å komme til  innholdet i fart.
Jakka har ingen glidelåslommer. 

Glidelåsen i front er toveis. Dette gjør det enkelt å lufte ut overskuddsvarme uten at vinden slipper til på brystet og rundt halsen. Dette fungerer også bra hvis du har en jakke utenpå. 

Velocio Alpha Air Merino Jakke
PELSFÒR: Alpha-fleecen til Polartec isolerer godt uten å ta stor plass eller veie mye. Glidelåsen går begge veier.

Midt på midtlomma bak er det en stor Velocio-logo laget i refleks. En mindre logo er limt fast på baksiden av venstre skulder. En minimal logo øverst på venstre bryst gir noe synlighet forfra. 

I dagslys er den kraftige oransje fargen med på å gi god synlighet, men i mørket er refleksene litt for små. Dette spiller selvfølgelig ingen rolle hvis du bruker denne trøye-jakka som et mellomlag og ikke et ytterlag. 

Velocio Alpha Air Merino Jakke
AMERIKANSKE MANSJETTER: Elastikk på undersiden gir god passform uten stramming.

Velocio Alpha Merino Air jacket er god både som ytter- og mellomplagg. Den kan gjerne kombineres med en tynn ytterjakke som Velocios egne softshell, eller med Specialized Alpha-jakka vi har testet for Landevei.no. Som mellomlag isolerer Velocio-jakka godt uten at den tar særlig plass. I temperaturer rett over null brukte vi denne som ytterjakke med langermet undertrøye under.

En vest over kan brukes for ekstra varme i utforkjøringene. Som mellomlag fungerer denne ned til langt under 5 minusgrader under både tynnere og tjukkere jakker. Vi opplever at den puster bedre enn mer normale isolasjonstrøyer som Santinis Colore.

Prisen er høy hvis man ser på Velocio-jakka som en ren mellomtrøye, men hvis vi vurderer den som en ganske varm ytterjakke gir den vesentlig mer for pengene. Har du større muskler eller mage enn vår tester kan du trygt gå opp til large uten at Veloico-trøya tar for mye plass under ytterjakka. 

VURDERING
Isolasjonsevne:
Funksjoner:
Totalinntrykk:
PLUSS

Varmer godt

Stor glidelåsgarasje

Toveis glidelås

Vindtett front

Gode baklommer

Kan brukes som jakke på egenhånd

Reflekser

MINUS

Høy pris

Ingen glidelåslommer

Test av Assos Equipe RS Winter mid layer

Assos sin Equipe RS Winter mid layer er som navnet tilsier ikke tiltenkt brukt som ytterplagg. Trøya er et rent isolasjonsplagg som du skal ha innenfor en ytterjakke.

Assos Equipe RS Winter Mid Layer
MED HETTE: Assos' mid layer har varm hette integrert. Foto: Henrik Alpers
Assos Equipe RS Winter mid layer
 • Pris: 1749 kroner 

 • Vekt: 335 kroner

 • Størrelse testet: L

 • Størrelse tester: 184/74

 • Assos.com

skala
8/10

Assos er kjent for sine avanserte vinterplagg, også undertrøyene deres fylles med ytterligere detaljer.

At Assos sin isolasjonstrøye ikke er ment å også kunne brukes som ytterplagg, gjør den så klart mindre allsidig.

Men den kan også rendyrke egenskapene vi trenger av et mellomlag.

Assos Equipe RS Winter Mid Layer
UTEN BAKLOMMER: Assos-trøya har ingen baklommer, men en nettinglomme på magen. Foto: Henrik Alpers

Assos tenker nok at ytterjakka du bør ha uten på denne bør være den tjukke Equipe RS Johdah-jakka vi har testet tidligere, eller en tynnere skalljakke, som Velocios Softshell-jakke eller Raphas Gore Tex Winter.

Det mest unike med Assos sin mellomlagstrøye er helt klart den integrerte hetta, som også fungerer som en hals. Denne kan du bruke på tre måter.

Enten som full balaclava-lignende hette med høy hals foran hake og munn, som høy tettsittende hals eller uten hette og ganske åpen i halsen. Hetta har ekstra tjukt fór foran panna og luftigere materiale foran munn og nese, hvis du ønsker å dra den helt opp. 

Assos Equipe RS Winter Mid Layer
VARM HETTE: Den integrerte hetta har ekstra fór i pannen og tynnere fór foran munn og nese.

Den passer fint under hjelmen og sitter såpass tett over ørene at det ikke blåse inn her. 

Ønsker du å bare bruke den høye halsen kan hele oppsett føles litt trangt. 

Jakka er forøvrig foret med tettvevet roubaix-fleece-lignende materiale. Glidelåsen er forsterket i bunn og topp og har en god garasje. Det store metallhåndtaket er lett å dra i, også med tykke hansker. Glidelåsen er sydd utenpå trøya i stedet for på innsiden. Det gjør at det kun er mykt roubaix-fleece-for som treffer kroppen på innsiden.

Assos Equipe RS Winter Mid Layer
VRENGT: Glidelåsen er sydd på utsiden av trøya med ekstra forsterkninger nederst

Fint hvis du ønsker å bruke denne uten undertrøye. Ermene på trøya er ettersittende og elastiske. Selve mansjetten er minimalistisk og tynn for å komme godt inn i hanskene og for å holde seg på plass når du tar på ytterjakka.

Da denne trøya ikke er laget for å være et ytterplagg alene har den ikke baklommer på ryggen. I stedet er den laserskåret i en bue ned mot rumpa. Trøya bygger dermed minimalt under et ytterplagg. Det er ingen silikonstriper eller tilsvarende nederst på trøya, men vi opplevde ikke at den klatret særlig oppover ryggen. 

I mangelen av baklommer har Assos utstyrt mellomtrøya med en nettinglomme foran på magen. Denne er ganske romslig og kan romme matpakke eller et par ekstra hansker som du kanskje ønsker å holde litt varme underveis. 

Assos’ mellomtrøye er forøvrig formsydd både i skuldrene og albuene. Den er skapt for kroppens posisjon på sykkelen og føles ikke stram da. Stående oppreist, ikke i sykkelstilling, strammer den over brystet. Du vil nok ikke ønske å bruke denne på ski eller som løpejakke. Til det oppleves den også som for kort på magen.

Trøya er blant testens varmeste og mest isolerende, samtidig som den også er en av de som bygger aller minst - slik at du kan ha en trang ytterjakke uten å føle deg som en stappet pølse. 

Den gode hetta og solide glidelåskonstruksjonen er klare fordeler med denne trøya, men den scorer mindre på allsidighet da den ikke vil fungere særlig godt alene på litt mindre kalde dager. Isolasjonsevnen er god og den smarte magelomma gir en ekstra x-faktor. Bruk denne hvis du ikke ønsker deg rygglommer på mellomlaget og ønsker deg en varm trøye som ikke tar stor plass.

VURDERING
Isolasjonsevne
Funksjoner
Totalinntrykk
PLUSS

Varmer godt

Super integrert hette/hals

Stor glidelåsgarasje

Smart magelomme

MINUS

 Ingen baklommer

Ingen reflekser

Høy pris

Test av Specialized Men's Prime Power Grid LS Jersey

Specialized sin mellomtrøye er laget av et Polartec-materiale som sørger for ekstra luft mellom kropp og trøye. Dette gjør at trøya isolerer bedre enn tykkelsen og vekta tilsier.

Specialized Prime Power Grid LS jerseyt
 • Pris: 1000 kroner 

 • Vekt: 163 gram 

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184/74

 • Specialized.com

skala
6/10

<span id="test-av-specialized-men-s-prime-power-grid-ls-jersey"></span>
Power Grid-trøya til Specialized er veldig lett og ganske så tynn. Den har små fleece-nupper på innsiden som sikrer sirkulasjon av varm luft og skaper et isolerende luftlag mellom deg og ytterjakka du har ytterst. 

Trøya har klassisk sykkeltrøyesnitt med lange, trange ermer og smal fasong forøvrig. Stoffet er elastisk og tilpasser seg lett forskjellige kroppsfasonger. 

Rygglengden er helt middels. Dette fungerer bra med tanke på at denne trøya er ment som et mellomlag. En lenger jakke kommer utenpå.  Da er det fint at mellomlaget ikke stikker frem under jakka over rumpa. Fyller du tunge ting i baklommene vil du likevel få problemer med at trøya stikker frem under ytterjakka. 

Da materialet i trøya er tynt, lett og elastisk sagger lommene en del hvis du putter tunge ting i dem. Under sykling på ujevnt underlag kan lommene hoppe ganske mye på ryggen.  Har du små, tunge ting her er du avhengig av at ytterjakken strammer og holder ting på plass, hvis ikke vil hoppingen oppleves som ubehagelig. 

Trøya har tre vanlige rygglommer, men ingen glidelåslomme. Glidelåsen er smal og myk, men har ingen beskyttende garasje øverst. Heldigvis er den heller ikke skarp eller kald mot haka. 

Det isolerende nuppe-fóret fra Polartec dekker hele innsiden av trøya, også opp rundt hals og nakke. 

Til og med innsiden av lommene er foret med de spesielle Polartec-nuppene. Lommene fungerer dermed som dobbel isolasjon over korsryggen. Silikonstripe nederst på ryggstykket holder trøya godt på plass, også når vi sykler med sekk. 

Da trøya ikke er utstyrt med noen reflekser er den ikke beregnet som ytterplagg brukt alene. Du kan selvfølgelig bruke den sammen med en vindvest, eller isolerende vest å dager da det ikke er så kaldt. Det nuppete stoffet fungerer likevel best med et vindtett lag utenpå, enten i form av en tynn eller tjukkere jakke. 

Specializeds mellomtrøye er superlett, ganske varm og tørker fort. Lommene er for slappe til å brukes til tyngre gjenstander som mobiltelefon, miniverktøy og lignende, men fine til tørre hansker, lue og tilsvarende lette ting. Denne trøya er best når vi ikke har behov for å bruke lommene på den. Enten ved å ha nok plass i lommene på ytterjakka, eller ved å sykle med sekk. Den lave vekten og det tynne materialet gjør trøya velegnet til å ha som reserve i baklomma på en annen trøye eller jakke for skifting midtveis på en tur, enten for å få på tørr trøye eller for å få på mer klær hvis det blir kaldere underveis. 

VURDERING
Isolasjonsevne:
Funksjoner:
Totalinntrykk:
PLUSS

 Lett

Isolerer godt 

Myk

Lav pris

MINUS

 Baklommene sagger

Ingen glidelåsgarasje mot haka

Ingen reflekser

Skal kun vaskes på 30 grader

Test av Santini Colore isolasjonstrøye

Santini Colore er en klassisk langermet vintertrøye i henhold til italienske tradisjoner. Den er laget av polyester og har et tettvevet fleecefor på innsiden

Santini Colore isolasjonstrøye
STANDARD ITALIENER: Santini Colore er en klassisk vintertrøye med fleece-fór og glatt utside. Foto: Henrik Alpers
Santini Colore
 • Pris: 999 kroner

 • Vekt: 306 gram 

 • Størrelse testet: L

 • Størrelse tester: 184/74

 • Santinicycling.com

skala
7/10

Utsiden av Santinis vintertrøye er glatt og ganske tett, uten å være vindtett. Trøya beskytter likevel litt mot sur vind. Den egner seg likevel best med en vindjakke eller vindvest utenpå.

Santini Colore isolasjonstrøye
KLASSISK: Santini Colore er en enkel og varm trøye uten fiksfaks. Lange ermer og gode baklommer er bra.

Trøya fra Santini har ikke mange funksjoner og gimmicker å skryte av. Den har tre vanlige rygglommer og ganske lange ermer. Passformen er formsydd uten å være trang. Glidelåsen har en tetningsklaff på innsiden.

Dra-håndtaket på glidelåsen er stort og gummiert slik at det er lett å trekke den opp og ned også med hansker. Glidelåsen går kun en vei, så hvis du ønsker å lufte litt må det skje i halsregionen. Selve hals- og nakkepartiet på trøya er ganske høyt, men ikke trangt. Det er foret med det samme foret som trøya forøvrig. Fleecemateriaelet er komfortabelt mot hals- og nakkehud. 

Santini Colore isolasjonstrøye
GENSER-ERMER: Santini Colore er fri for gimmicker, men varmer godt og har god passform.

Med en langermet undertrøye under og en vindvest over kan du slippe unna med denne på tørre turer rett over frysepunktet. 

Trøya har en liten refleks på venstre bryst, samt en liten refleksstolpe sydd inn i venstre side av ryggen. Skal du bruke denne trøya som ytterplagg bør du sørge for synlighet på andre måter i tillegg. 

Santini Colore-trøya er enkel og funksjonell. Den holder deg god og varm på tur, spesielt med et vindtett lag utenpå. På turer der du tar i hardt kan trøya oppleves som noe tett og klam. Du bør påregne hyppig glidelåsbruk opp og ned for å regulere temperaturen under bakkeøkter, for eksempel. Som isolasjonstrøye på rolige langturer på veien fungerer Santini Colore bra. Bevegeligheten er god og lommene er enkle å nå så fremt du kan løfte opp linningen på jakka du har utenpå. 

VURDERING
Isolasjonsevne
Funksjoner
Totalinntrykk
PLUSS

Varm

Rimelig

Gode lommer

Litt vindavisende

MINUS

 Litt klam

Veldig små reflekser

Strippet for funksjoner

Test Shimano Vertex Thermal LS jersey

Shimano sin termo-trøye er tynnere enn andre isolasjonstrøyer vi har testet. Den består av et tynt lycra-lignende materiale og er laget for også å fungere som ytterplagg.

Shimano Vertex Thermal ls jersey
TYNN: Shimano-trøya er tynn og elastisk. Foto: Henrik Alpers
Shimano Vertex Thermal ls jersey
 • Pris: 1099 kroner 

 • Vekt: 232 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Shimano-nordic.com

skala
5/10

Den tynne og elastiske Shimano-trøya lever ikke helt opp til thermo-navnet, til det er den for tynn. Fordelen med at den er tynn er selvfølgelig at den tar veldig lite plass mellom undertrøya og ytterjakka.

Like fullt, vi vil nå helst at undertrøyer skal varme litt. For ulempen er at den ikke isolerer veldig godt. Den er såpass elastisk at den sitter veldig tett på kroppen, uavhengig av kroppsform.

Dette gjør at den ikke er med på å lage et isolerende luftlag mellom undertrøya og mellomlaget. Da trøya er veldig tynn i seg selv blir isolasjonsevnen liten. 

Shimano Vertex Thermal ls jersey
BACK IN BLACK: Shimano Vertex Thermal-jersey er tynn og ettersittende, og ikke veldig varm.

Det Shimano-trøya er ganske god på er å frakte fukt ut fra undertrøya til ytterlaget. Den elastiske trøya puster godt og slipper kroppsvarme og kondens ut fra kroppen. 

Trøya er også laget for å kunne brukes alene, enten med vest, eller som eneste ytterplagg. Den har store reflekspartier på ryggen.

Bortover langs toppen av alle tre rygglommene går det et refleksbånd. Også på midten av midtlomma er det limt på en refleks. På forsiden er det kun en Shimano-logo på venstre bryst som utgjør refleksene. 

Shimano Vertex Thermo ls jersey
GLIDELÅS OG REFLEKS: Foret glidelåslomme og raust med refleks på ryggen gjør Shimano-trøya god på varmere kvelder.

Ytterst på høyre rygglomme skjuler det seg også en glidelåslomme. Denne er foret med vannavstøtende materiale både inn mot kroppen og ut mot elementene. Her kan du oppbevare mobiltelefonen på en ganske trygg måte. 

Passformen på Vertex-trøya er ettersittende. Den er lang på ermene og ganske lav i halsen. Den har ingen glidelåsgarasje øverst slik at metallglidelåsen kan gnage litt mot haka her. Mansjettene på ermene er helt minimale. Kun en strikk ytterst.

Disse kommer dermed lett inn i hansker og holder seg på plass når du tar på deg ytterjakke over. 

Shimano Vertex Thermal Long sleeve er ikke en termotrøye slik som vi ser fra andre leverandører. Den har en viss isolerende og en viss vindbremsende effekt, men på realt kalde dager gir ikke denne trøya noe særlig mer varme enn den lufta du uansett har mellom undertrøye og ytterjakke. 

VURDERING
Isolasjonsevne
Funksjoner
Totalinntrykk
PLUSS

Tynn og elastisk

Foret glidelåslomme

Mye refleks bak

MINUS

Ikke veldig isolerende

Ingen glidelåsgarasje mot haken

Vaskes kun på 30 grader

Føles kald mot huden

Test av Velocio Concept Merino langermet trøye

Velocios langermede merino-trøye er tynn og varmende. Den kan brukes som ytterplagg, med vest eller under en vind- og vanntett skalljakke.

Velocio Concept Merino
SUPER ULLTRØYE: Velocio Concept Merino er en tynn, men isolerende ulltrøye med stram passform.
LV_anbefaler
Velocio Concept Merino
 • Pris: 199 euro

 • Vekt: 163 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse syklist: 184 cm/74 kg

 • velocio.cc

skala
9/10

Velocios langermede ulltrøye er et veldig allsidig sykkelplagg. Trøya varmer godt, samtidig som det tynne ullmaterialet puster og ventilerer bedre enn tilsvarende trøyer i polyester. At trøya heller ikke begynne å lukte etter en gangs bruk er et klart pluss. 

Velocio Concept Merino
GODE LOMMER: De tre baklommene er passe store og faste i fisken. Skrå åpninger på sidelommene øker tilgjengeligheten. Foto: Henrik Alpers

Testtrøya i størrelse medium sitter passe trangt på testpersonen som bærer på 74 kilo fordelt på 184 centimeter. Ermene er mer enn lange nok slik at det er lett å unngå glippe nederst rundt håndleddene. 

Trøya føles romsligere og har bedre ermelengde enn Velocio Alpha termotrøya vi testet i fjor høst

Trøya er så tynn at den er delvis gjennomsiktig. Likevel føles den varm og god i temperaturer mellom 8-13 grader med kun en ermeløs undertrøye under. Trøya er relativt lav i halsen og ikke for trang med glidelåsen helt oppe. 

Velocio Concept Merino
FULL KLAFF: Tetningslisten på innsiden av glidelåsen gjør det enklere å unngå at glidelåsen biter seg fast i trøyestoffet. Foto: Henrik Alpers

Selve glidelåsen har en solid tetningsklaff på innsiden i hele glidelåsens høyde. Dette gjør det lettere å dra glidelåsen opp og ned i fart uten at hekter seg fast i det tynne ullstoffet forøvrig. 

Baklommene er foret inn mot kroppen med et materiale som er mindre elastisk enn trøya forøvrig. Dette hindrer dem fra å bli hengende for lavt hvis du fyller dem med noe tungt. Utenpå høyre lomme er det en ekstra lomme med loddrett glidelåsåpning. Denne er foret inn mot lommen innenfor og beskytter derfor mobiltelefonen litt ekstra mot svette. Lomma er likevel ikke verken vanntett eller svettetett. Har du en telefon som tåler lite fukt bør du beskytte den i en plastpose i tillegg.

Trøya har en heltrukken silikonstripe rundt hele livet for å unngå at den sklir opp. På midtlomma bak er det en stor reflekterende logo. 

Velocio Concept Merino
SILIKON: Trøya holder seg godt nede ved hjelp av denne silikonstripa rundt livet. Foto: Henrik Alpers

 

Selv om denne trøya er så tynn at du kan se gjennom den, føles den varm nok til å brukes uten jakke over i temperaturer rett under 10 grader. Også armene holder seg varme, uten undertrøye her. 

Passformen er ganske trang, samtidig som den er elastisk og raus der det er behov for litt ekstra plass. 

Den lave kragen og glidelåsgarasjen øverst gjør at trøya ikke gnager eller klør rundt halsen.  

Velocio Concept Merino
MOBILLOMME: Glidelåslomma bakpå venstre baklomme er isolert inn mot kroppen for å beskytte mobilen mot svette. Lomma er likevel ikke verken svette- eller vanntett. Foto: Henrik Alpers

Prisen er såpass høy at vi nok vil unne oss å bruke denne trøya minst to ganger mellom hver vask - Noe som går fint med en slik ulltrøye da den ikke begynner å lukte vondt slik polyester-trøyer gjerne gjør. Heng den til lufting etter bruk, så kan du sykle luktfritt minst et par turer mellom hver vask.

Vaskeanvisningen foreskriver vask på 30 grader. Vi har vasket den et par ganger på ullvask på 40 grader uten synlig skade på trøya, men den vil nok vare lenger hvis du følger Velocios anvisning.

Velocio Concept Merino
LAV KRAGE: Den lave kragen begrenser gnissing og kløe rundt halsen. Bruk en Buff hvis du ønsker mer varme her. Foto: Henrik Alpers

Konklusjon

Velocio Concept Merino er helt klart vår nye favoritt blant langermede trøyer. Enten alene, med vindvest eller med tynn jakke over, er denne trøya klar for alt fra sykling i opp mot 20 grader til sure dager med temperaturer rett over null. De tre åpne lommene er faste i fisken og romslige nok til det vi ønsker å ha med, samtidig som glidelåslommen gir ekstra sikkerhet og beskyttelse for bilnøkler og mobiltelefon. 

 

 

VURDERING
Isolasjonsevne
Funksjoner
Totalinntrykk
PLUSS

Både luftig og varm

Lange ermer

Solide baklommer

Foret glidelåselomme

Lukter ikke vondt 

Solid glidelås

MINUS

Nesten i tynneste laget

Må vaskes skånsomt

Ganske dyr

Test av Craft Avd Bike Subz Wool Ls Jersey

Crafts isolerende vintertrøye fungere også som ytterplagg på egenhånd. Vindtette partier foran brystet, ullmiks i hovedstoffet og relativt store reflekser på bryst, mage og rygg gir allsidige egenskaper.

Craft Avd Bike Subz Wool Ls Jersey
FAVORITTPLAGG: Craft Avd Bike Subz Wool Ls Jersey er en skikkelig god trøye med ull i miksen og vindtette paneler i front. Foto: Henrik Alpers
LV_best_i_test
Craft Avd Bike Subz Wool Ls Jersey
 • Pris: 1499 kroner 

 • Vekt: 308 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

 • Craft.com

skala
9/10

Trøya fra Craft er laget av 80 prosent polyester, med 20 prosent merino-ull i miksen. Dette gir både god holdbarhet og temperaturregulerende egenskaper. Tross ullinnholdet kan trøya vaskes på 40 grader. 

Craft Adv Bike SubZ merino vintertrøye
VELDIG BRA: Crafts vintertrøye gjør det meste rett. Den er varm, komfortabel, funksjonell og ser bra ut.

Som navnet på Craft-trøya tilsier så er den laget for bruk i minusgrader. Vi opplever at det helst bør være noen plussgrader for at den skal fungere uten et ekstra lag utenpå. Som mellomlag er den likevel både isolerende og komfortabel. Trøya er passe elastisk så den sitter godt på, uten at den føles trang og og stretchy. Ermene er gode og lange og halsen har fin høyde og er passe trang. En god glidelåsgarasje beskytter haka. Langs hele glidelåsen går det et bredt refleksparti som gir god synlighet hvis du bruker trøya som ytterplagg.

Craft Adv Bike SubZ Merino vintertrøye
VINDTETT FRONT. Panelene går over brystet, skuldre og nakke. Legge merke til refleksstolpen langs glidelåsen

De vindtette panelene på brystet går over skuldrene og dekker til og med øverst på nakken. Da de består av tynne polyesterpaneler som er sydd løst utenpå trøya forøvrig, bidrar de også til litt ekstra isolasjon med ytterjakke utenpå. 

Baklommene på trøya har god størrelse og er stramme nok til å holde ting på plass, uten å være krevende å komme til i. Glidelåslomma ytterst på høyre side er stor nok til en smarttelefon. Lomma har hull til lomma innenfor og videre inn i trøya hvis du skulle ønske å trekke en øretelefonledning her. Det er ikke noe fuktbeskyttelse i lomma, så du bør ha telefonen i plastpose hvis du er redd for å svette den i stykker. 

Craft Avd Bike Subz Wool Ls jersey ble en favoritt i det vi tok den på oss for første gang. Den føles varm og sval på en gang. Som det står med liten skrift nederst på ryggen av trøya: «I Stay Warm. Designed for Scandinavian cold.»

Craft-trøya holder det den lover og er veldig velfungerende både som mellom- og potensielt ytterplagg. Kvalitetsfølelsen er super, tross noen løse tråder langs glidelåsen og i baklomma. 

Stoffet er mykt og tynt, men isolerer godt likevel. Det takler også godt svette og fukt. 

Vi ser frem til å bruke denne trøya som ytterplagg også, da kun med en undertrøye under, gjerne langermet, da trøya ikke har noen vindbeskyttelse nedover over- og underarmer.

Kombinasjonen ullmiks i hovedstoffet, vindtette paneler, gode lommer og passelig med reflekser gjør Craft Avd Bike Subz Wool Ls Jersey til en trøye vi kan anbefale på det varmeste til de kaldeste dagene.

VURDERING
Isolasjonsevne
Funksjoner
Totalinntrykk
PLUSS

Varm

Vindavisende materiale i front

Glidelåslomme

Ettersittende uten å være trang

MINUS

Noen løse tråder her og der

Mobillomma kunne ha vært foret

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.