VELOCIO MEN'S ZERO TIGHTS
  • Pris: ca 2500 kroner ink moms
  • Vekt: 326 gram
  • Størrelse testet: M
  • Brukstemperatur: -7 til +2
  • Velocio.cc
skala
9/10

De siste årene har det kommet mye bra vintersyklingsutstyr fra de kaldere statene i USA.

Velocio har sitt utspring i New Hampshire i New England-området på amerikas friske nord-øst-kyst. 

Velocio Zero Bib Tights
STRAM: Velocio-buksen har en stram og rask passform som føles riktig for ambisiøs sykling. Foto: Henrik Alpers

Selv om Velocios hovedkvarter i Londonderry i New Hampshire kun ligger på 42 grader nord, mot 60 grader nord for Oslo, får området skikkelig vintre med snø og minusgrader. 

Velocio beskriver Zero-buksen som en tights du bruker når temperaturen ligger rundt eller null grader celsius, eller under 40 grader fahrenheit, som de skriver selv. 

Tightsen fra Velocio er helt svart, bortsett fra to blanke, gråe reflekspaneler på baksiden av hver legg. Buksen består av flere paneler. De på forsiden er laget i vindtett materiale, mens det er mer luftigere stoff på baksiden av lår, legger og rumpe. Hele buksen er foret med et ganske tykt lag med Roubaix-fleece.

Som på buksene fra Trimtex, Isadore og Nalini er de forskjellige panelene sydd sammen med flatstings-sømmer på utsiden av buksen. Dette gjør at buksen føles helt glatt på innsiden. 

Seletøyet er en forlengelse av buksestoffet bakpå ryggen, mens bukseselene over bryst og mage er tettvevde seler som kun er elastiske i lengderetning, lik dem på Assos-buksen. 

Velocio-buksen har stropper under føttene, som tetter godt rundt ankelen og beskytter både akilles og fronten av ankelen ekstra mot kulde. 

Puten i buksa er en klassisk pute fra den italienske rumpeputeeksperten Cytech. Puten er tjukk og fast med en trykkavlastingskanal i midten. Den er også perforert for god gjennomlufting. 

Velocio Zero Bib Tights
REFLEKSLEGGER: De store grå feltene bakpå leggene er laget i tjukt refleksstoff. Foto: Henrik Alpers

Vi har brukt Velocio-buksen til alt fra kalde morgenintervaller i Grefsenkollen til lengre turer på snødekte grusveier i Oslo-marka. Da buksen har integrert pute er det krevende å fylle på med knevarmere eller tilsvarende under den. Du må bruke den rett på huden, altså uten hverken sykkelbukse eller underbukse under. Buksen passer godt sammen med softshell-jakken og Alpha-trøyen fra Velocio

For at dette skal fungere bra er du avhengig av at buksen sitter stramt i skrittet og at selene holder den godt oppe. Du ønsker ikke at buksen skal sagge ned mellom lårene. Det er også kritisk at buksen ikke er for stram under knærne slik at den trekker seg nedover ved hvert tråkk. På testsyklisten sitter Velocio-buksen veldig godt. Den er ikke stram over magen, men sitter tett og ettersittende både rundt hoftene og i skrittet.

Buksen er lang nok til den ikke blir stående i spenn mellom selene og fotløkkene, og er såpass elastisk i stoffet at den følger lårene og leggenes fasong uten å begrense knebevegelsen i tråkket. Vindtette stoffer kan ofte være stive og hemmende, det gjelder ikke på denne buksen. Den føles myk og føyelig, men den er tydelig varm og tett i front. 

At baksiden av buksen er luftigere og puster godt er også både tydelig og bra. Buksen blir ikke klam og skiller seg her positivt fra buksen fra Trimtex som også er tett, men som er klammere på. 

Velocio Zero Bib Tights
VARM RYGG: Også ryggpartiet på Velocio Zero Tight er foret. Foto: Henrik Alpers

Det er likevel tydelig at Velocio-buksen er såpass tjukk at du ikke ønsker å bruke den i temperaturer noe særlig over 2-3 plussgrader.  Ideal-temperaturen for buksen er mellom -5 og null grader, men du kan holde varmen i noe kaldere vær, og unngå overoppheting et par grader på plussiden. 

Reflekspanelene på baksiden av leggene er store og veldig synlige, så fremt du ikke har skotrekk utenpå her. Fotløkkene gjør det krevende å ha buksen utenpå skotrekk så skal du sykle i vinterkulda bør du bruke denne bukse med egne vintersko for å få utnyttet buksens egne reflekser. Refleksfeltene er også i et tjukt vanntett materiale som beskytter ekstra godt baksiden av leggene mot sørpespruten som gjerne treffer leggende på tur. Refleksfeltene er også vaskemaskinsikre, i motsetning til refleksene på Isadore-buksen. De er også ganske glatte, noe som øker faren for at slaps renner ned i skoene, noe det er vanskelig å gardere seg mot siden buksen har fotløkker. 

Velocio Men’s Zero Bib Tight gjør det som står på pakken. Den holder deg varm i temperaturer under frysepunktet og gjør det på elegant vis. I denne testen er det Nalini-buksen som ligger tettest opp mot Velocio-buksen når det kommer til varme. Velocio-buksen oppleves som noe mindre stiv og har suveren følelse gjennom tråkket. Vi kommer ikke forbi at den integrerte puten begrenser bruksområdet noe, men foretrekker du den ekstra slanke følelsen det gir å sykle med kun en bukse, sitter Velocio-buksen veldig godt på samtidig som puten i rumpa er tjukk og komfortabel. 

Vet du at du vil ha langbukse med integrert pute i rumpa er Velocios Men's Zero Tight en av de varmeste og beste vi har prøvd til real norsk vintersykling. 

VURDERING
Vurdering
PLUSS
Veldig god passform - Stigbøyler holder den nede - Vannavstøtende - Vindtett front - Store reflekspaneler bakpå leggene som også er vanntette - God pute
MINUS
Lite refleks i front - Litt trange stigbøyler - Refleksfeltet kan havne under skotrekk - Mindre allsidig enn bukse uten pute