Maktdemonstrasjon av Kamilla Aasebø på juniorenes NM fellesstart

Traff blink igjen – Aasebø med maktdemonstrasjon

Konkurrentene tok virkelig fighten med storfavoritt Kamilla Aasebø, men sluttresultatet var likevel uungåelig.

Sist oppdatert: 22. juni 2024 kl 13.37
TRAFF BLINK: Kamilla Aasebø sikret lørdag sitt andre gull i årets NM, og fikk testet lassoferdighetene sine etterpå. Foto: Knut Andreas Lone
TRAFF BLINK: Kamilla Aasebø sikret lørdag sitt andre gull i årets NM, og fikk testet lassoferdighetene sine etterpå. Foto: Knut Andreas Lone
Lesetid: 4 minutter

TVERLANDET, BODØ: – Det føles veldig godt. Jeg hadde ikke trodd det underveis, forteller en lettet og glad Kamilla Aasebø til Landevei.

SK Rye-rytteren var på forhånd den soleklare favoritten etter å ha vunnet i fjor og tatt en overlegen seier på torsdagens tempo. På fellesstarten ble imidlertid lagt under ordentlig press i det som ble et taktisk ritt i kvinner junior.

Fra start ble det støting fra flere lag og ryttere, men det ble aldri etablert noen ordentlige samarbeid, før Marte Dolven (Asker CK) bare skled avgårde litt etter passering på den første av fire runder i den 16,6 kilometer lange rundløypa.

– Marte bare syklet rolig opp på siden og ingen gadd å bli med på det. Alle bare satt og så på hverandre, og så støtet Mathilde (Skjelde, Lillehammer CK, red.anm.) litt senere og kjørte seg opp, forteller Aasebø.

LA PRESS: Mathilde Skjelde og Marte Dolven. Foto: Knut Andreas Lone
LA PRESS: Mathilde Skjelde og Marte Dolven. Foto: Knut Andreas Lone

Bak ble 17-åringen (født i 2006) sittende med mye av jobben, en oppgave hun fant frustrerende.

Foran kjørte Dolven og Skjelde sterkt og ledet på det meste med rundt minuttet.

– Jeg kjente jeg var ganske sur. Jeg dro en del, men .. Jeg tok ikke så mye i når jeg lå foran, men jeg støtet også, og så var det noen som ble med, men som ikke ville dra. Da er det veldig håpløst.

Ute på den tredje runden skulle Aasebø omsider klare å skape litt utvikling i gruppen, og hun kom seg løs sammen med annenplass på torsdagens tempo, Mia Kronheim Gjertsen (Fana IL)

Men heller ikke der fløt samarbeidet bra.

REV SEG LØS: Kamilla Aasebø og Mia Kronheim Gjertsen angrep sammen, men sistnevnte var tom for krefter og sto av kort tid etter. Foto: Knut Andreas Lone
REV SEG LØS: Kamilla Aasebø og Mia Kronheim Gjertsen angrep sammen, men sistnevnte var tom for krefter og sto av kort tid etter. Foto: Knut Andreas Lone

– Vi fikk på en måte ikke så gode sekunderinger. Kanskje vi tok inn fem sekunder, og så tapte vi noen sekunder igjen. Og så gikk det sånn da. Så vaket det rundt 55 sekunder. Og da skjønte jeg at jeg ble dritirritert.

Inn i den siste knekkeren opp mot passering mål før den siste runden, dro Aasebø bra på, mens Kronheim Gjertsen bet seg fast.

– Jeg så ut på siste runden så jeg at Mia var nok ganske ferdig. Hun hadde jo snakket om at hun hadde spydd og sånn underveis, så da bare kjørte jeg det jeg hadde.

EKSTATISK: Marte Dolven kunne knapt tro at hun tok sølv. Storebror Halvor i bakgrunnen. Foto: Knut Andreas Lone
Les også

Monsterføring

Etter å ha kvittet seg med Kronheim Gjertsen (som sto av rittet like etter), satte Aasebø virkelig opp farten og i løpet av fire kilometer hentet hun inn ledelsen på 48 sekunder.

– Hvor dypt gravde du der?

– Sånn passe, svarer Aasebø med et lurt smil – og fortsetter:

– Jeg prøvde å ta dem inn ganske raskt, så det ikke blir så lang tid alene der. Så hadde jo de vært i brudd ganske lenge, så jeg skjønte at de også måtte være litt slitne. Så da jeg tok dem igjen, så var de veldig hyggelige. Alle tre var sånn, hei Kamilla. Så fikk vi i gang godt samarbeid, vi tre også, for å bare holde luka. Men vi fikk jo etter hvert beskjed om at vi leder med to minutter. Så da skjønte vi jo på en måte at dette kommer til å holde inn.

Etter at trioen hadde tatt av ved Godøystraumen og tatt fatt på de siste kilometerne inn mot mål, endret dynamikken seg litt med en ledelse på over to minutter.

LES OGSÅ
GLADGUTT: Halvor Dolven var svært lykkelig etter å ha blitt u23-norgesmester. Foto: Knut Andreas Lone
HJEMMESEIER: Etter målgang kunne Magdalene Lind feire med familien. Foto: Knut Andreas Lone
NM-GULL: Felix Ørn-Kristoff har mange likheter til storebror Alexander Kristoff, men å vinne tempo-NM er det kun Felix som har klart. Foto: Knut Andreas Lone
ALENE TIL MÅL: Kamilla Aasebø hadde en komfortabel ledelse inn på oppløpet. Foto: Knut Andreas Lone
ALENE TIL MÅL: Kamilla Aasebø hadde en komfortabel ledelse inn på oppløpet. Foto: Knut Andreas Lone

Alle rytterne slapp litt opp på farten, men etter hvert gjorde Aasebø det tydelig at hun ikke ville vente på en spurt.

– Jeg tror det kunne gått fint det også, men jeg ville jo teste de litt da. Sjekke hva de hadde igjen i beina.

Så med tre-fire kilometer igjen, gikk hun til for første gang. Mathilde Skjelde måtte raskt slippe, mens Marte Dolven maktet akkurat å komme seg på hjul.

– Marte ropte til meg «det går bra, ta den du Kamilla». Hun kom frem og tok føringer, men jeg merket at hun var sliten.

Det var helt tydelig hvem som var sterkest, og inn i den siste bakken opp mot mål var det adieu til Dolven.

Selv om hun så ut til å ha god kontroll, var hun glad for at hun hadde kvittet seg med Dolven, for den siste bakken og oppløpet var langt, forteller hun.

Dolven sikret sølvet, mens litt etter kom Skjelde inn til bronse.

Med seieren er Aasebø norgesmester på fellesstart for andre år på rad i juniorklassen, og har vunnet fire av seks mulige gull som junior (2x fellesstart, 1x tempo og 1x gateritt).

Selv om hun var irritert underveis, roser hun konkurrentene og gledet seg over et artig ritt.

– Jeg vil si at dette var et litt kulere taktisk ritt enn i fjor. Og selv om jeg var litt stresset midt i det der, er det litt kult å kunne ha noen ritt som også er sånn her.

Results powered by FirstCycling.com

Denne saken er skrevet av
Knut Andreas Lone
Journalist
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Hva synes du om denne saken?
Publisert 22. juni 2024 kl 12.50
Sist oppdatert 22. juni 2024 kl 13.37
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen