Etter en brutal dag på sykkel onsdag, venter en forholdsvis flat etappe torsdag på den 12. etappen, og mange ryttere håpet nok på en rolig dag.

Men allerede før etappen er nok nervene i høyspenn hos mange, da det blåser kraftig ved startbyen Saint-Paul-Trois-Châteux.

Annonse

Tour de France er inne i et område som er svært vindutsatt, tett på Middelhavskysten, og vi opp gjennom årene har sett mange etapper som er blitt preget av sidevind her.

Etappen har målgang i Nîmes, hvor Alexander Kristoff tok karrierens andre etappeseier i 2014, er 159,5 kilometer lang og ligger an til å bli en hektisk affære.

Torsdag formiddag meldte rittarrangør ASO at etappestarten er utsatt med ti minutter grunnet voldsom vind i startbyen.

TV 2s reporter, Magnus Krogsæter Aarre, melder følgende om vindforholdene:

– Vinden kommer fra nord, så det betyr sidevind for rytterne de første 50 til 60 kilometerne. Så snur det til medvind, sier Aarre i en sak på TV 2.

tour de france, sidevind, lavaur
SPRAKK OPP I FJOR: På den syvende etappen mellom Millau og Lavaur i fjor, et stykke vest for dagens, ble det kaos i sidevinden. Foto: Cor Vos

Det betyr at etappen kommer til å ha en frenetisk og nervøs start, hvor sammenlagtrytterne må sitte langt foran, for å ikke risikere å havne på feil side av splitten.

– Det kan bli vill vest fra start. Du kjenner at det blåser i startområdet. Når løpet utsatt på grunn av vind, er det tydelig at det er mye vind der ute. Rytterne sitter inne i bussene nå og er skjerpet. De vet at dette kan eksplodere fra start, sier TV 2s sykkelekspert, Dag Otto Lauritzen.

Med de tøffe vindforholdene betyr det at en relativt enkel spurtetappe er forvandlet til en etappe hvor du både kan vinne og tape Touren, og en ny dag hvor flere kan måtte kjempe bare for å få fortsette rittet.

På den syvende etappen mellom Millau og Lavaur i fjorårets Tour, havnet Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) og Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) i trøbbel i sidevinden og tapte nesten halvannet minutt til frontgruppen.

Med Pogacars store ledelse i sammendraget i øyeblikket, er det nok flere lag som ønsker å legge press på sloveneren i sidevinden.

Samtidig må lagene som ønsker å kjempe om etappeseieren, som Deceuninck – Quick-Step og Mark Cavendish, som jakter Eddy Merckx' rekord, sitte posisjonert.

Dagens etappe starter klokken 13.50. TV 2 starter sin sending klokken 13.00, mens Eurosport / Discovery+ starter sin sending klokken 13.30.