Hitec Products er Norges første og eneste profflag for kvinner, men den statusen er de snart ikke alene om.
Fra 2022 er Uno-X i gang med sin satsing på kvinnene, og i Uno-X’ organisasjon er det både mer penger og ressurser.
Uno-X har ambisjoner om å bli et World Tour-lag så raskt som mulig, men bremses av regler i det internasjonale forbundet.
Men der Jens Haugland og Uno-X gjerne skulle kjørt på øverste nivå fra dag en, vil ikke Karl Lima og Hitec gjøre det samme.
– Vi har sett på muligheten for å være et World Tour-lag, men Hitec ønsker absolutt ikke å være det sånn som det er nå. Det er ikke sånn at et World Tour-lag kan starte på alle de store løpene, de må. Hadde det vært en normal sesong hadde de kjørt løp i Kina akkurat nå, og jeg vet at en del av de norske rytterne er glade for ikke å være i Kina i dag. Vi kjører en del på World Touren, men det er godt blandet inn med mindre løp for å få et nivå der rytterne kan være med å prestere.
– Hvorfor er det så viktig for dere å unngå World Touren?
– Selv om du automatisk får tilgang til de største løpene som World Tour-lag, blir du også utestengt fra en god del av de mindre løpene. Det ville revet vekk grunnmuren vår, som handler om å videreutvikle unge, norske ryttere. Unge ryttere vil ikke lære mye om de bare kjører World Tour, de må også kjøre løp på lavere nivå for å bli bedre, sier Lima.

VETERAN: Vita Heine forlater Hitec Products over nyttår, og sykler da for spanske Massi-Tactic. Foto: Henrik Alpers.
Hitec feiret tiårsjubileum i 2020, i en sesong der det var svært vanskelig å vise seg frem. Lima har stått på barrikadene for å fremme kvinnesykling, samt balansere kjønnsbalansen i omtalen av herre-og kvinnesykling i media.
Regelen som sier at et damelag må kjøre på kontinentalnivå minst en sesong før de kan kjøre på World Touren forstår han lite av.
– Det er urettferdig. Jeg har ingen som helst forståelse for at de ikke kan gjøre det, men det er nok for å hindre useriøse aktører. Men det kommer mer an på aktøren, og det finnes mange useriøse aktører uansett kjønn. I det belgiske forbundet har man laget spesialregler for å luke vekk useriøse lag. Men regelen er noe som burde vært endret om det er en forskjell (på kjønnene, red.anm), sier Lima.
Satser videre i 2021
Lima og Hitec har møtt på så godt som alle utfordringer et mindre damelag kan gjøre, og de har i flere sesonger kjørt med svært stram økonomi. Dagens sponsormarked gjør det også krevende å skaffe de midlene som eventuelt måtte til for å være på det øverste nivået.
Tanken på å jobbe for å komme dit er utelukket for Lima.
– Vi har en snittalder på under 22 neste år, og i overskuelig fremtid ønsker vi nok å være et UCI-registrert kontinentallag. En del av visjonen vår er å utvikle norske ryttere, og det kan vi ikke ved å kjøre World Tour.
– Har dere ikke et ønske om å kjøre alle de største løpene?
– Jeg vil ikke kalle det en ulempe å være konti-lag for oss. Vi var jo kontilag i år, og vi har kjørt akkurat det vi vil av løp. Det er mye større forskjell i herre- og damesykling på konti og World Tour-lag, hvertfall foreløpig. Uno-X vil nok ikke få store problemer med å være kontilag.

FREMTIDEN: Amalie Lutro spås en lys sykkelfremtid. Om det blir som kontinentalrytter hos Hitec eller som fullproff hos Uno-X er uklart. Foto: Henrik Alpers.