– At en sponsor fremmer disse holdningene er sjokkerende

Det mener Magnus Drivenes, tidligere journalist hos procycling.no. Men selv om holdningene er utdaterte, bør Helders rolle bli hørt.

Sist oppdatert 27. mars 2021 kl 13.53
MÅ BLI HØRT: Gerry Helders er ikke en troverdig kilde, men han tåler å bli hørt, mener artikkelforfatter Magnus Drivenes. Foto: Henrik Alpers.
MÅ BLI HØRT: Gerry Helders er ikke en troverdig kilde, men han tåler å bli hørt, mener artikkelforfatter Magnus Drivenes. Foto: Henrik Alpers.

NRKs sak om Gerry Helders syn på Coops inntog i kvinnesykling, der han blant annet hevder at majoriteten av kvinner trener for lite og for dårlig, og at penger kan gjøre dem late, har skapt debatt i sykkel-Norge.

Helders sine meninger er håpløse og utdaterte, og det er svært gledelig at Coop går inn og støtter Team Hitec som har vært en enormt viktig brikke for utviklingen av norsk sykling de siste årene.

Redaktør i Landevei, Henrik Alpers, gikk lørdag hardt ut og kritiserte NRK for å skrive saken. Han sier at Helders verken er relevant eller troverdig, og at å lage en sak på hans meninger er et billig knep av statskanalen for å lage sensasjonsjournalistikk.

Redaktøren skriver at saken er «en skikkelig stygg og selvforskyldt sykkeljournalistisk velt av statskanalen». Alpers og jeg er gode venner og enige i mye, men her reagerte jeg på det han skrev.

Jeg mener heller ikke at Helders er troverdig. Hans uttalelser i diverse fora på Facebook og hans uttalelser i NRK beviser dette. Han er heller ikke en profil, og heldigvis har NRK fjernet dette fra artikkelen.

Magnus Drivenes

Artikkelforfatteren er tidligere syklist og sykkeljournalist. Drivenes har skrevet for procycling.no, Sykkelmagasinet og har også bidratt i magsinet Landevei og her på nettstedet landevei.no. Drivenes har også vært gjestekommentator i TV2

Men all den tid hans selskap er inne som sponsor i sykkelsporten, attpåtil på laget til en av Norges beste syklister, er det relevant.

Jeg synes det er bra at NRK får det frem i lyset. Om så ikke Helders er representativ, troverdig eller en profilert stemme i norsk sykkel, så er det illustrerende for sykkelsportens kamp for (eller mot) likestilling.

At en sponsor fremmer disse holdningene, er sjokkerende, og det er en fin anledning for folk til å forstå hva de som jobber likestillingens sak i sykkelsporten har å stri med.

At Helders, som for to år siden med sitt selskap, prydet buksene til Team Hitec Products, snakker om manglende resultater og mener det er feil at syklistene i Team Coop Hitec Products og Team Coop skal få samme lønn, vitner kun om uvitenhet når man ser på fakta.

For det første får ikke rytterne i Coop lønn, men stipend. Dette stipendet de får, er på ingen måte noe lukrativt, men hjelper unge, hardtarbeidende syklister et lite stykke på veien.

For det andre er det bare å se på resultatene til Team Coop og Team Hitec siden 2010. På ProCyclingStats står Hitec oppført med 101 seiere siden den gang. Team Coop har 33 seire på samme tid.

Helders er på alle måter helt på bærtur, og ikke troverdig. Det har Alpers rett i.

Men jeg mener likevel at NRK gjør rett i å få dette frem i offentligheten, da det er høyst relevant hva en som har sponset Norges beste damelag, og som nå sponser et spansk lag hvor den tredoble norgesmesteren Vita Heine nå sykler, mener.

Det viser hva sykkelsporten har å stri med.

Heldigvis vekker det sterke reaksjoner.

Publisert 27. mars 2021 kl 13.53
Sist oppdatert 27. mars 2021 kl 13.53
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen